
Amai! Wij Nederlanders willen dan weer 130 rijden!
In tijden als deze is het lastig om positief te blijven. Dus moet je gaan peuteren naar een lichtpuntje in de duisternis. Eén zo’n voordeel is de rust: door het forenzen zo veel mogelijk te beperken, en eigenlijk iedereens gehele leven thuis plaatsvindt, is het rustig buiten. En dat maakt de milieulobby weer blij, want dat betekent minder uitstoot.
Dat lijkt een oorzaak/gevolgkwestie te zijn: minder verkeer = minder uitstoot. Maar is dat wel zo? Daarvoor moeten we even naar onze zuiderburen. Op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij staat een onderzoek naar uitstoters. Vliegverkeer, landbouw, industrie, gebouwenverwarming en dus het verkeer in België. Je zou bij alles verwachten dat in deze tijden de uitstoot minimaal is.
Goed, de algehele conclusie is dat de luchtkwaliteit sowieso beter is. Maar dat heeft niet alleen te maken met COVID-19, ook met veel regenachtig weer van de laatste tijd is dat te verwachten. Opvallender is deze regel:
Toch betekent dit dat minder verkeer op één dag zich niet automatisch vertaalt in lagere concentraties als je die vergelijkt met metingen vóór de COVID-2019 crisis, met meer verkeer.
De luchtkwaliteit verbetert, maar de verkeerssector heeft er niks mee te maken? Er wordt wel gesproken van een ochtendspits bij Antwerpen, maar het ging wel om minder verkeer dan ‘normaal’.
Oké, oké, het is te makkelijk om nu met hooivorken naar Den Haag te reizen en onze 130 km/u terug te eisen, maar er wordt al gesteld dat de invloed van verkeer, in ieder geval in België, wellicht wordt overschat. Een korreltje zout is op zijn plaats, maar het is toch ietwat bijzonder.
Image-credit: de luchtkwaliteit verslechtert weer als deze Shelby F-150 wordt opgestart, via Autojunk.
Met dank aan Jan voor de tip!
Het probleem zit hem in het feit dat het fijnstof dat uitgespaard word door dat er minder verkeer is er gewoon terug bij komt door dat iedereen thuis zit met de centrale verwarming aan en eventueel met een blokje hout in de haard voor de gezelligheid.
@shiva: en er zijn zoveel alternatieven.
Ik begrijp de titel niet.
Ik vind 100kmh prima, lekker langer genieten van de ritten in mijn auto?
Gek genoeg vind ik het ook helemaal niet zo erg als ik verwacht had. Ten eerste is die 100 wel het laatste waar je je druk over kan maken op dit moment.
Maar vind het ook wel relaxed, zeker omdat bijna iedereen zich er keurig aan houdt en je gewoon met de stroom mee rijdt.
@moveyourmind: Jij reed altijd al 100 km/h begrijp ik hieruit?
Zeker niet. En vond 130 ook een heerlijke snelheid, was ook absoluut geen voorstander van de verlaging. Maar ga me nu niet op lopen fokken nu dat overdag niet meer kan.
@moveyourmind: Je kan nu juist heel goed 130 rijden omdat het veel rustiger is.
@kobus1967:
De kunst is om gewoon niet op je snelheidsmeter te kijken en gewoon met het verkeer mee te rijden.
@kobus1967: dat heb ik bij 160-180. #doeslief
@560pk: wat mij betreft is dat ook de ideale snelheid. In het noorden heb je nog relatief lege snelwegen, 100 is dan wel een erg lage snelheid.
België, het nieuwe gidsland? ?
De eerste alinea na de quote lijkt me wat te voorbarig, te suggestief.
Wat is dit voor een vaag artikel? De luchtkwaliteit is overduidelijk beter.
Dat hoeft niet persee alleen aan auto’s te liggen, vliegverkeer is natuurlijk ook groot hierin.
Ik sprak mensen uit Den Haag met een kind met long aandoening, hij merkt al de verbetering.
KNMI zegt 20 tot 60% minder stikstoffen. Beetje ruime marge haha maar verbetering is meetbaar.
Deze periode gaat gewoon keihard de invloed van verkeer, ook vliegverkeer, bewijzen. Want uiteraard gaan de boeren verder ondertussen.
Wat een raar opgesteld artikel. Leest niet echt lekker weg.
in Belgie laten ze zien dat er dus op andere zaken nog wel wat te belasten kan…de auto is niet de enige vervuiler.
En zo bewijzen de Belgen dat Rutte een notoire leugenaar is die exact het tegenovergestelde uitvoert van hetgeen hij belooft. Riemen vast voor zijn maatregelen in corona tijden.
Ik zag bij het weerbericht een kaartje van de stikstofuitstoot boven Nederland en aangrenzende landen van nu en vergeleken met een maand geleden. Ja het is een heel stuk gedaald, maar ook zonder topografische kennis kon je in de huidige kaart precies zien waar de havens van Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen lagen, evenals het Ruhrgebied.