Donkervoort D8 GTO Performance: rijtest en video

Auteur: , 65 Reacties

Ben je op zoek naar comfort, de nieuwste elektronische gadgets en een auto waarin de kilometers ongemerkt voorbij glijden? Dat biedt een Donkervoort natuurlijk allemaal niet, maar wat krijg je er dan wel voor terug?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Any Donkervoort is een auto waar puristen van smullen. Lichtgewicht, veel vermogen, weinig elektronische bemoeienis en een pure rijervaring. Fora en reaguurderspanelen staan vol met odes aan dit soort auto’s en tirades tegen de moderne automobiel die steeds verder van dit ideaal lijkt af te glijden. Toch staan de straten niet vol met Donkervoorts en ook in de file kom je ze maar bitter weinig tegen. De prijs is horde nummer één, horde nummer twee is de slogan van Donkervoort: “No Compromise”. Dezelfde mensen die de loftrompet steken over het puristische karakter van de D8 GTO, blijken toch aardse zaken zoals een dak (kan erop overigens), bagageruimte (verrassend ruim), navigatie, massage-stoelen inclusief aambei-verwijder-programma (zit er niet op) en een navigatie-systeem (wat is er mis met navigeren op stand van de zon en een ouderwetse kaart) te willen hebben.

Donkervoort D8 GTO Performance

Bij een Donkervoort stap je ook niet in, teleporteren zou de beste optie zijn, maar ik had nog maar twee koffie op die ochtend. Dus vouwde ik mezelf in bochten waarvan ik niet wist dat ik dat ooit had gekund. Dat was nog met het dak eraf, zodat er in de hoogte onbeperkt ruimte was.

Donkervoort D8 GTO Performance

Bloedverziekend snel
Dat slaat niet op de D8 GTO, want die is nog sneller dan dat. Intimiderend snel zelfs. De D8 is geen auto uit de “Playstation generatie”, waar launchcontrol, ESP en een bak met dubbele koppeling het potentieel voor iedereen bloot legt. In de D8 GTO moet je werken om echt tempo te maken. Je schakelt en koppelt zelf. Er is tractiecontrole, maar ik zou er in de regen pas na een langere kennismaking echt vol gas mee durven te gaan. Dankzij de geniale power-to-weight ratio accelereert de D8 GTO harder dan alles met vier wielen wat geen raketaandrijving heeft.

 
Standaard 340 pk 
Premium 380 pk
0-100 km/h3.3 sec 2.8 sec
0-200 km/h9.4 sec8.6 sec
Topsnelheid255 km/h270 km/h

Verantwoordelijk voor de krachtsexplosie is één van onze favoriete blokken: de vijfcilinder van Audi’s quattro Gmbh. Dat blok is vermakelijk in de RS Q3, hilarisch in de RS3 en geeft de TT-RS ronduit vleugels. Moet je eens indenken dat je nog eens de helft van het wagengewicht weet te lozen….

Donkervoort D8 GTO Performance

Het blijft bijzonder dat een fabrikant als Audi de moeite neemt om motoren aan Donkervoort te leveren. Voor het handjevol (relatief gezien) auto’s wat de familie Donkervoort per jaar bouwt, hoeven ze niet te doen. Leichtbau is het ene antwoord, innovatie het andere. Bedrijven zoals Donkervoort kunnen snel schakelen, hebben geen ellenlange vergadersessies over kleur en vorm van een knipperlicht en kunnen zo zelfs de mannen van Audi en quattro Gmbh inspireren.

Donkervoort D8 GTO Performance

De vijfcilinder TFSI kon echter niet zonder aanpassingen in het vooronder van de D8 GTO worden gepropt. In alle Audi producten ligt de vijfpitter dwars voorin, terwijl Joop Donkervoort het blok in de lengterichting pleegt in te bouwen. Inlaatspruitstuk ,motorsteunen, krukaspoelie, waterpomp, dynamo, starmotor moesten allemaal een nieuwe plek krijgen. Het vliegwiel, koppeling, drukgroep en versnellingsbak werden eveneens aangepast. Omdat het mannen-mannen auto is, konden de stuurbekrachtigings- en aircopomp achterwege blijven. Totaal werd het blok zo’n 30 kilogram lichter.

Donkervoort D8 GTO Performance

Toch waren ze er toe nog niet in Lelystad, want de vorige D8 had een compactere viercilinder (de 1.8T uit onder andere de Audi TT). Donkervoort bouwt zijn auto’s zo dat ze niet alleen als een handschoen om de bestuurder (en passagier) passen, ook voor het motorblok is er precies genoeg ruimte en niet meer dan dat. Extra centimeters reserveren voor blokken die wellicht nog eens komen, betekent ook weer extra gewicht en daar zijn ze bij Donkervoort allergisch voor.

Donkervoort D8 GTO Performance

Carbon, carbon, carbon
Overal waar je kijkt is koolstofvezel te vinden en nee, dit ziet er deze keer niet voor de sier. Op het onderstel en het stalen buizenframe na is bijna de hele auto van koolstofvezelcomposieten gemaakt. Eén van de hoogtepunten zijn de vleugeldeuren die uit één stuk gemaakt zijn inclusief het scharnier! Slechts 980 gram weegt dat kunststuk, maar ze kunnen toch een zijwaartse klap van 1500 kilo weerstaan. Op aarde vind je deze technologie verder nergens, want alleen in de ruimtevaart gaan fabrikanten ook zo ver.

Hoor de wind waait….
Het is enige echte nadeel van de D8 GTO. Zowel cameraman Martijn als ik torenden boven het raam uit, 80 voelt daardoor als 180, 130 alsof je in een orkaan gaat skydiven. Zonnebrillen en hoofdtelefoons dansten op onze hoofden alsof we aan zee een zuidwesterstorm trotseerden. Een integraalhelm en/ of vliegeniersbril is geen overbodige luxe. Kortom: ben je langer dan 185 centimeter, ga dan zeker even proefzitten en rijden. Donkervoort kan namelijk nog veel doen aan de zitpositie, maar er zijn ook limieten aan de fysieke mogelijkheden van een D8. Filmpje!65 reacties

Een van m’n droomauto’s! gwn keigeil ding toch?
@jag00: Ga voor een Caterham Super 7 o.i.d. Stuk goedkoper. Dan kun je altijd nog kijken of je er een ander motorblok in legt…
@e1000bmw523i: Een Caterham en een Donkervoort zijn eigenlijk niet meer te vergelijken. Basisvorm is hetzelfde, maar de uitwerking compleet anders, Qua afwerking, prestaties en comfort (jazeker!) staat Donkervoort op een totaal ander niveau.

Qua funfactor zal het weinig schelen denk ik, maar ik weet wel welke ik liever heb.
@motoragent: De 5 pitter alleen al maakt deze auto velen malen leuker….
@motoragent: Mag ook wel voor wat…4 keer de prijs.
@jag00: Ik D8 het wel ja!
Wat een geniaal karretje maakt de enige serieus te nemen autobouwer van Nederland!
Niet dat ik het kan betalen maar met mijn 1.93 is deze auto dus niks voor mij. Best jammer want dit is nou zo’n auto die ik er wel bij zou willen hebben mocht ik ooit een paar miljoen winnen.
Wat een monster is het ook. Een auto waar je nog echt zelf moet werken.
Een paar jaar geleden had mijn buurman een D8 uit 2001. Ruim 240PK in een auto dat nog geen 800 kilo woog. Gaat serieus rap en het geeft je een gevoel alsof je een coureur bent, fantastisch! Een D8 GTO is dan ook het ultiem speeltje! Zorg er wel voor dat je lenig bent, in en uitstappen is niet iets wat je met gemak doet. Ook moet je er niet op rekenen dat je er fit uit kan stappen na een zondag ritje in de zon, maar dat moet je voor lief nemen. Heerlijk om in te rijden.
Na een uurtje ben je die herrie helemaal spuugzat natuurlijk .. Maar daar is ie ook voor gemaakt .. Impulsief hebbeding ..
@lincoln: dan maar een uurtje per dag gebruiken en dan ben je weer even ” genezen “.
Mooi spul!
2,8s valt me vies tegen voor zo’n gestripte hardcore racebak.
Nissan GT-R doet het al sneller (2,7s) en dan heb je gewoon een volwaardige coupé met alle luxe en comfort erop.
@alcantara: Ah, daar was de GT-R alweeeeerrrrr…………..
@alcantara: dit is een ding wat je naast je GT-r wil hebben.. Niet ipv.
Check ook ff de 0-200 tijden en de remmomenten op een circuit..
Nb vergelijk geen cijfers als je niet weet wanneer je dat moet doen…
@alcantara: Deze heeft geen 4wd, LC en een DSG bak. Dat scheelt al een paar tienden. De piek g-krachten zullen ongetwijfeld hoger liggen.
@alcantara: Valt je tegen, serieus? Dit is gewoon een bizar snelle tijd.
Je begrijpt dat er natuurkundig een einde zit aan steeds sneller kunnen accelereren.
En wat denk je van het voordeel van de electronica en 4wd grip bij de GT-R?
Spel tip 1: neem oordoppen, een petje en zonnebrand mee. Spel tip 2: gebruik ze ook!
Op 28 seconden zie je duidelijk dat het een Audi motor betreft; litertje longlife ftw!
Dikke RAYS RE30 wielen :D Smullen!
Dit is toch wel de vetste en mooiste sigaar op wielen. En dan ook nog eens van eigen bodem!
Veels te duur anders had ik wel heel leuk gevonden. En waarom zo duur als andere merken er een rs6, 911 van kunnen maken en je ook nog geld overhoud.
@schellekens006: ontwikkelingskosten etc. Een Audi of Porsche verkoopt veel meer wagens met een kleinere winstmarge en heeft volume modellen. Daar doen merken als Donkervoort niet aan.
@schellekens006: omdat audi en persche misschien een ‘iets’ groter bedrijf is? Met ‘iets’ diepere zakken,
En ‘iets’ meer auto’s verkopen dan dat donkervoort dat doet met maar een handje vol..?
@schellekens006: Een Donkervoort is dan ook geen vervanger van een Rs-serie of een 911. Deze koop je naast en RS of een 911.
Heel vet! Maar heb liever de dichte versie in naakt carbon :D
Sorry maar scharnierpunten voor de deuren hoog in de raamstijlen monteren is toch echt een kilo of 14 50cm hoger monteren dan nodig, en dat KOST GRIP EN DUS RONDETIJD! EN DUS WEL COMPROMISE!! Voor 1 stel Lambo-deuren.
@john4545: dus jij denkt dat het totaal 14 kilo weegt terwijl een enkele deur inclusief een (half wss) scharnier nog geen kilo weegt?

Ik niet, ik denk dat je beter in grammen kunt gaan rekenen dan kilo’s.
@lekbak: Tja het was ook een beetje gezeur, maar elke kilo is er 1. 5 kilo op hoofdhoogte scheelt al gauw een halve seconde.
@john4545: Donkervoort is de enige fabrikant die het voor elkaar krijgt om een volledig CFRP scharnier te produceren. Op een deurtje van 950 gram heb je het dus over een gram of 100. Dat verschil ga je écht niet merken als je met een straatauto op het circuit rijd.
Het is verder wel een hele gave auto. Zonde dat er een turbomotor in zit. Zon scheurijzer wil je geen lag. Ik vind het overigens ook jammer dat Wouter geen 1 keer sideways is gegaan, waar dit idng toch voor gemaakt is. Elk filmpje over een sterke auto komt er een punt dat hij zegt dat de auto zo snel is, en om die woorden kracht bij te zetten trapt hij het gas in, en krijg je wat shots van een rechtuit accelererende auto. Het overtuigt niet echt.
@john4545: een donkervoort sideways? Die dingen zijn gemaakt voor grip niet voor soepele drifts
@5cilinder: Is dat waarom ze tegen wouter zeiden hou de tc maar aan? Dit bakkie is gemaakt om op een grens door korte bochtjes op tracks te knallen, met ruimte om te spelen. Ruimte die je in de meeste moderne sportwagens niet meer hebt.
@john4545: Eerst klagen dat het scharnier te hoog is geplaatst en het verschil in rondetijd dat dit zou schelen, om vervolgens te opteren om de turbo er af te schroeven en lekker ‘sideways’ over het circuit te knallen… Misschien moet je je prioriteiten eens goed op een rijtje zetten.
@motoragent: Wellicht zou je eens je motor moeten inruilen voor zon Donkervoort, en je de regels van ‘trail braking’ eigen maken. Dan zou je niet van dit soort ongeinformeerde opmerkingen maken.
@john4545: Ik vond je opmerking over een scharnier van 14kg vrij ongeïnformeerd, maar goed, dat kan aan mij liggen.
@motoragent: Dat kan, en misschien heb je gelijk, maar is irrelevant aan jouw stelling dat sideways gaan niet snellere rondjes zou betekenen. De grens opzoeken, en te snel een bocht induiken en dat corrigeren met de rem om een auto sneller te laten roteren om zn as…dat is een ware kunst.
@john4545: Een schilderij van een kasteel schilderen is ook een kunst. Toch is dat niet waar deze Donkervoort (of elke andere sportwagen met als hoogste doel grip) voor gemaakt is.
@john4545: met dit gewicht is de 2,3l motor ook zonder turbodruk al snel zat (eigenlijk). Daarna als de turbo er ook nog volle bak bij komt is het eigenlijk too much.. Wouter heeft bet een aantal leuke speeltjes gereden, als die een whimpie doet dan zal het echt scary zijn met dit ding.

Mathias Malmedie van Grip.. wordt bijkans gek van het ding en wil hem hebben…
https://www.youtube.com/watch?v=wOt2MieregE
@w0o0dy: Ik kan me een test met een vrij hysterische Vicki Butler Henderson herinneren op Zandvoort, heeft haar handen behoorlijk vol aan het ding. Ze is wel aardig onder de indruk van het (gebrek aan) turbogat, maar haar angstige gezicht spreekt boekdelen.
Hele gave wagen, voor bij de wagen voor erbij voor bij de wagen voor erbij 😉
Deze of de caterham R620…. Keuzes keuzes…
@henkhupelschoten: no contest… als geld geen rol speelt moet je gek zijn wil je de Caterham boven deze kiezen. Maar alleen wie het ding probeert gelooft dat.
Zie ik nu de olie uit de uitlaat sproeien? (28sec in het filmpje)
@rufctr01: VAG he!
@rufctr01: nee, lag wat water op de weg bij werkzaamheden, komt van de buitenkant van de uitlaat :)
Blijf het een moeilijke auto vinden om wat van te zeggen. Misschien omdat hij overal tussen in valt. Hij is amper te vergelijken met welke andere auto dan ook. Het is geen waardige auto maar ook niet echt alleen een speeltje. En dan is er de prijs, autoweek zegt vanaf 170.00euro na belasting, dat vind ik toch vrij duur.

Persoonlijk zou ik dan liever voor een 911 GT3 gaan, of juist het andere extreme een Caterham Super7.
@reistje: tenzij je ermee gereden had. Dan zou je misschien nog wel twijfelen of je hem toch misschien maar NIET moest kopen..
Wat een gave rijtest is dit zeg! En dit wordt gewoon in Nederland gebouwd!

En toch: ik zou m niet aandurven. Ieder rit erin mijn onderbroek vervangen, is niet iets waar ik naar uitkijk.
@wouterrrrr…een voice over is geen luxe hoor, zoals de britten dat bijv. wel doen. OT, weinig begeerlijks aan dit karretje, en een sprint naar 100 gaat net zo snel in een gtr of een porsche.
Altijd al dik gevonden. Nu is dat nogsteeds onveranderd. Yes!
Heel gaaf bedrijf en hele gave auto’s! Ik heb nog bij de Donkervoort kids op school gezeten. Leuk om te zien dat ze nu in het bedrijf werken en dat het bedrijf zo gegroeid is.
“Omdat het mannen-mannen auto is”

Ehm, mijn eerdere kritiek dat je er niet echt ‘sideways’ mee gaat deed mij even googlen, en toen kwam ik een vrouw tegen die verder dan jij in de Donkervoort gaat beste Wouter :)

Vickie Butler van 5th gear op zandvoort:
https://www.youtube.com/watch?v=–755u5oROo
@john4545: autoblog is van een stel autoliefhebbers die niet echt goed kunnen sturen, ,aar wel toegang hebben tot de beperkte dealerswereld. Ik hou daar van, maar verwacht geen topperprestaties van de rijdende journalisten…behoudens dan een afentoe driftje dat de 15 jarigen op de site doet smelten van droombedrog.
@Megakix: volgens mij kan ie het wel. Ik hoop dat ie in volgende filmpjes wat meer durft te laten zien. :)
@john4545: Als je het filmpje goed had bekeken dan had je gezien dat zelfs Vicky dr billen bij elkaar knijpt bij een overstuur moment in de D8. En no offense tegen Wouter, maar Vicky is een heel stuk meer coureur en ervaren dan Wouter… Als zij er zelfs moeite mee heeft dan is het wellicht heel verstandig van Wouter om de TC aan te laten en gewoon op grip rijden. Laat het driften maar aan andere mensen over.

En trouwens, als jij het zo goed kunt, waarom daag je Wouter niet uit. Ik wil daar best wel een filmpje van zien :)
@derx: Nouja moeite…Vickie laat dat ding een klein beetje uitstappen. Het is geen meterslange powerdrift. Dat ze dat wat enthousiast becommentariert moet je niet verwarren met Wouters wat vlakke presentatie denk ik.
Ik verwacht wel dat de XL-olietank standaard en geen optie is.
@imba: Ik weet wel dat eerdere D8’s een mooie olietank bij de voetjes bij de passagiersstoel hebben voor de dry-sump. Kun je je voeten heerlijk aan warmen.
Indrukwekkende kart. Atmosferisch blok had er beter bij gepast. Erg hardcore. Mij persoonlijk iets te hardcore. De prijs waarborgt mede zijn exclusiviteit. Een leuke niche. Meer voor het circuit dan de openbare weg. Maar het geeft wel kleur aan het sportieve wagenpark, deze lage sigaar.
Voor iedereen die wil weten hoe snel dit ding is… http://www.dragtimes.ru/en/blogs/view/265.. Hij is dus sneller dan alles in dit rijtje.. Need i say more😁
@tvr1974: yes you need to say more. Je vergelijkt hier meetresultaten van Autobild met de fabrieksopgaven van Donkervoort..
Bij deze sputtert de olie al uit de uitlaat..
Blijft een prachtig apparaat , stukken minder ‘spartaans’ dan wat de britten maken heb ik altijd het idee…
Toch is die prijs wel heel erg schrikken…
Tuurlijk is dit iets voor “er bij” of voor op het circuit maar toch…
Een ariel atom kun je voor minder dan 70k hier op kenteken hebben…
Heel lekker maar wat mij betreft beetje te duur

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).