Drankrijders moeten alcoholslot zelf blijven betalen

Auteur: , 39 Reacties

Alleen onder die voorwaarde wilt Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) het alcoholslot opnemen in het strafrecht.

Ronduit de meest ongemakkelijke stockfoto van een alcoholslot die we konden vinden

Wie in Nederland minimaal 1,3 promille blaast – of 1 promille als beginnend bestuurder – werd tot voor kort belast met een alcoholslot in de auto. Een brak apparaatje dat voorkomt dat de auto gestart kan worden als je gedronken hebt en toch als een zeloot aan het verkeer wilt deelnemen.

Sinds de invoering is er al veel te doen geweest om het alcoholslot. Er zijn talloze rechtszaken gevoerd, waardoor zelfs de De Raad van State zich heeft uitgesproken over het apparaatje. De uitkomst daarvan was dat ‘ie helemaal niet als bestuursrechtelijke maatregel mag worden opgelegd. Ergo: het alcoholslot werd van tafel geveegd en alcomobilistjes worden nu weer op een ouderwetse cursus gestuurd.

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) wil het alcoholslot daarom laten opnemen in het strafrecht, waarmee ze de uitspraak van de RvS ontwijkt. Hiervoor heeft ze heeft aangeklopt bij de minister van Justitie om dit te realiseren. Dit zou echter betekenen dat de kosten van het inbouwen – zo’n 5.000 euro – bij de overheid komt te liggen. Dat gaat niet gebeuren, aldus minister Van der Steur, want dat zou een te groot gat in de begroting slaan. Alleen als drankrijders zelf voor de kosten opdraaien wordt de maatregel, die in Nederland per jaar aan 3500 mensen werd opgelegd, in het strafrecht opgenomen.

Als de Tweede Kamer akkoord gaat duurt het nog “een tot twee jaar” voordat het in het strafrecht is geregeld, maar daarna is het alcoholslot terug als nooit tevoren.39 reacties

Lijkt me sowieso dat de alcoholist de kosten mag betalen. Maar is zo`n systeem niet veel te makkelijk te omzeilen? Gewoon je kind op de bijrijdersplaats laten blazen en klaar. Ik pleit bij zulke promillages voor een invordering van het rijbewijs voor een bepaalde periode. Bij herhaling nog langer, en bij een volgende herhaling mag desbetreffende nooit meer auto rijden.
@dutchdriftking: Helemaal mee eens. Zo simpel dat het waarschijnlijk te makkelijk is voor Den Haag. Liever spenderen we talloze debatten en enorme geldbedragen aan het bedenken van brakke systemen.
@dutchdriftking: maar de vraag is, ga jij de gehele dag met je kind opschoot rijden;) ik moet ook zelf wel is ff snel weg. Blijft hoe dan ook aardig irritant zo’n slot
@mightymike:

Het schijnt ook gewoon te werken met een luchtpompje…
@dutchdriftking: goed plan
@dutchdriftking: Aan wat voor periode zit je dan te denken?
@krokant: Laten we schappelijk beginnen met 6 maanden.
@dutchdriftking: Inderdaad, het is een bewuste overtreding waar een lange straf op moet volgen. 1e x half jaar invordering, 2e x 2 jaar invordering en 3e x definitieve invordering. Zo’n cursus heeft bij dat soort geen zin (een goudvis is immers ook niets aan of af te leren).
€5.- en je komt om het systeem heen: zakje ballonnen mee in de auto, en een ballonnenpomp. opgeblazen ballon op dat ding en hoppaaa! “de oplossing is altijd simpel”

ik wil afraden hem zelf met de mond op te blazen, succes is dan niet gegarandeerd ;)
@Lotus-Omega: probeer ik ook altijd als ik staande (“what seems to be the officer, problem?”) word gehouden. Ergens doen die agenten dan altijd moeilijk lastig…

Mij werd vroeger altijd verteld; wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten.
Alcoholslot lijkt mij niet de beste oplossing, gewoon rijbewijs invorderen met een fikse boete.
Op de weg is geen plek voor bestuurders met een borrel op.
@viezefreddyw: een papiertje dat in een onderste bureaulade van een officier van justitie ligt hindert mensen er niet aan om te rijden. Zeker niet met drank op, dan denken ze niet meer helder na en denken ze “ach kan wel”.
@mashell: dat klopt. Maar dat geldt ook voor het alcohol slot, rijden in een auto zonder slot is eenvoudig (veel mensen in Nederland hebben twee auto’s) en de pakkans is relatief klein. Daarbij krijg je dus dezelfde gedachten gang.
Nog los van het feit dat het slot relatief eenvoudig te omzeilen is.
Beetje vergezocht, dit idee. Het is fraudegevoelig en duur.

En daarbij, hoe wil je het uitvoeren? Hoe gaat het bij leaseauto’s? En als ik nu net een alcoholslot heb gemonteerd, want dat moest want ik heb een paar keer met een paar biertjes op gereden, maar ik heb een nieuwe auto gekocht. Moet ik dan weer helemaal opnieuw beginnen? En draai ik dan weer voor de kosten op?

En dan heb je nog zo je best gedaan, pak ik gewoon de auto van vrouwlief om naar de kroeg te gaan.

Kortom, het is een omslachtig en kostbaar plan dat in de uitvoering te veel steken gaat laten vallen.

Daarom gewoon heel erg simpel: invoerdering van het rijbewijs als er alcohol gemeten wordt. Als je rijdt drink je gewoon niets. Is ook veel makkelijker, twee biertjes drinken is het moeilijkste wat er is ;-). Afhankelijk hoe vaak je bent STAANDE gehouden (dankjewel @e1000bmw523i) en ze je moeten aanhouden vanwege de alcohol, plus de hoeveelheid alcohol, gaat de ontzegging langer duren. Doendat een paar keer en er volgt een definitieve invoerdering. Succes met de NS. In de trein mag je biertjes drinken.
@gtwillem: Hoe bedoel je, hoe wil je het uitvoeren? Het wordt momenteel toch ook al uitgevoerd? Vwb je vraag over leaserijders, die moeten toestemming vragen aan hun werkgever/leasemaatschappij. Vaak wordt deze wel verleend, je werkgever heeft er natuurlijk ook baat bij dat jij kan blijven rijden.

In geval van aanschaf van een nieuwe auto betaal je tegen de €300,- (uit mijn hoofd) om het alcoholslot over te laten bouwen. De makke is wel dat je dan met twee auto’s tegelijk naar de alcoholslotenboer moet, je mag er maar in eentje rijden (degene met het slot) dus zul je iemand moeten regelen. Als je voor het premiumpakket gaat (€126.50 p/m) biedt Draeger een haal-en brengservice aan. Bij “overbouw” van je slot verandert er niks aan je programma, je begint dus niet opnieuw met de 24 maanden.
@gtwillem: Je kunt de auto van vrouwlief niet pakken! Je hebt een beperkt rijbewijs. Je mag alleen in auto’s rijden met een alcoholslot erin. Anders rijd je juridisch gezien zonder rijbewijs.
Wat een geld voor zo’n ding, dan kun je beter nuchter rijden (dat is sowieso aan te raden) en je geld in een stinger investeren.
5000 euro ?? Melanie is dus weer eens flink in haar kont genomen .. Dit keer door de dranksloten leverancier ..
@lincoln:
Dräger – über correcte Duitsers die het erdoor hebben gedrukt met het zgn lobbyen.
Doen ook graag zaken met Blatter en Ecclestone en willen via NL de hele EU gaan veroveren als dranksloten-boer
@desjonnies: De schuld ligt altijd bij de afnemer, tenzij er bewust dingen achter zijn gehouden door de leverancier. Laat de overheid nou spelen met het geld van een ander, en dan gaat afnemen nou eenmaal wat makkelijker. (zal mij niks verbazen als zij de 1e de beste bellende aanbieder naar binnen harken zonder blikken of blozen)
@desjonnies: voor alcoholsloten in F1 wagens??
@lincoln: stiekem vond ze dat heel fijn…
Waardeloos systeem. Bij meerdere herhaling van met drank rijden gewoon de auto in beslag nemen en verkopen, of die nou van de bestuurder is of niet. Dan kun je écht niet meer rijden.
@trustmeiamanengineer:

Auto in beslag nemen wordt heel moeilijk.
Als eigenaar van het voertuig kun je dat best goed aanvechten. Immers wist jij niet dat die persoon dit verleden had en wordt jij nu onevenredig gestraft.
@timberleek: Daarom is hij ook engineer en geen jurist…
@trustmeiamanengineer: auto in beslag nemen is ook geen eerlijke oplossing. Iemand die zijn halve leven heeft gespaard voor die ene leuke auto wordt dan veel harder gestraft dan iemand die een brik rijdt.

Gewoon opsluiten die hap.
Doe er gelijk maar een foldertje m.b.t. schuldsanering bij dan…
5000€ om zo’n ding in te bouwen? Dat lijkt me weer een typische op de overheid geschreven offerte…
Maar goed, het is natuurlijk een maatregel van niets dit. Nodeloos ingewikkeld, veel te makkelijk te omzeilen en waarom zou al die moeite gedaan moeten worden om een stel dronken debielen nog auto te kunnen laten rijden… gewoon bij eerste keer 6 maanden rijbewijs en auto inleveren en een flinke boete. Gebeurt het nog een keer, rijbewijs en auto permanent inleveren.
@ar156sw: Ik geloof dat de inbouwkosten niet zo hoog waren, maar dat dit met alle check ups en dat soort grappen was. Maar verder ben ik het er wel over eens dat alleen de overheid die prijs kan verzinnen.
de grap is dat we allemaal weten dat er niets tegen te doen is, behalve de doodstraf, langdurige opsluiting in een inrichting of amputatie van ledematen zoals handen en voeten, of iemand den ogen uitsteken.

Maar bovenstaand mag niet om begrijpelijke redenen.

Het zielige is dat we leven in een tijdperk van “keiharde aanpak” door de overheid en dat daardoor de sociale controle en het ingrijpen door burgers wordt bestraft.
En het daardoor lijkt op het brullen van een muis.

Wij hebben de auto van een notoire drinkeboer een keer op omhoog gezet met de achterwielen, we zagen hem lazarus in de kroeg, was geen land mee te bezeilen en hebben toen de Chevrolet van de man met een man of zes met de achterwielen in de lucht gezet.
@desjonnies: sleutels afpakken werkt ook. Als ze dan tegenwerken hebben ze er de dagen erna nog last van ook. Mijn kroegmaat kon aan zijn werkgever uit gaan leggen waarom hij een bar in zijn gezicht heeft gehad. Hij is nooit meer met de auto naar de kroeg gegaan.
Waarom zo moeilijk doen? Gewoon rijbewijs innemen meteen klaar dr mee. Bespaart je heel veel moeite en gezeik.
@alfaitak: en die 5000 euro drankbelasting dan ??
Kunnen mensen eigenlijk kiezen om hun rijbewijs in te leveren? Kan mij voorstellen dat niet iedereen lachend die 5.000 euro aftikt…

Verder ben ik wel benieuwd hoe dit systeem zit aangesloten. Het lijkt mij dat het makkelijk te omzeilen is, en dan bedoel ik niet gefriemel met ballonnen of kinderen. Maar gewoon hem los koppelen/iets met de bedrading doen.
Doe er maar gelijk een foldertje met betrekking tot de schuldsanering bij dan…
Nogal logisch toch?! Je rijdt zelf met alcohol op.
5000 euro voor het inbouwen? Wat een mafkezen. Ooit gehoord van prijzen vergelijken? Nee dus. Dan moet de rijder ook zelf kunnen kiezen. En als je dan een andere auto wilt kopen? Weer 5000 zeker? Yeah right. Dan ga je toch lekker in een andere auto rijden die op iemand anders naam staat! Prutsers 1e klas daar in den haag
@730ld: als je nou eerst even de reacties van anderen leest, zijn al 90% van je vragen beantwoord. En realiseer je één ding: iemand met een dergelijke straf heeft niets meer te kiezen. Hij heeft daarvoor namelijk een hele foute keuze gemaakt.
Hehe, er worden er een paar wakker zeg man man man

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).