Haperend alcoholslot kan levensgevaarlijk zijn

Auteur: , 35 Reacties

Een automobilist beleefde onlangs enkele benauwde momenten toen zijn alcoholslot uitviel en de auto zonder aandrijving en bekrachtiging van stuur en remmen stilviel midden op de snelweg.

Alcoholslot

Rijden met alcohol op doe je gewoon niet, dus wat mij betreft delen ze gewoon onvoorwaardelijke rijverboden uit aan drankrijders. Het Openbaar Ministerie poldert er daarentegen liever op los met dat alom gewraakte alcoholslot. Het blijkt niet alleen makkelijk te omzeilen en oneerlijk, het kan ook nog eens tot levensgevaarlijke situaties leiden.

Volgens de NOS ervoer een voormalig drankrijder, die om begrijpelijke redenen anoniem wil blijven, dat aan den lijve. Terwijl hij rustig en nuchter zijn kilometers aan het maken was op de snelweg, kreeg zijn alcoholslot plots een storing. Daardoor viel zowel de aandrijving als de bekrachtiging op het stuur en de remmen weg. Pas na het herstarten van het apparaat kwam ook de auto weer tot leven, maar de snelheid was toen al van 120 naar 50 km/u gezakt. Gelukkig gebeurde het op een recht stuk, want in een bocht opeens je stuurbekrachtiging verliezen of -erger nog- het stuurslot activeren is vragen om ernstige ongelukken. Doodgereden worden door een nuchtere bestuurder met haperend alcoholslot is wel erg cru… Het CBR, dat verantwoordelijk is voor oplegging van het alcoholslot, heeft om opheldering gevraagd aan fabrikant Draeger.

Overigens heeft de Raad van State onlangs bepaald dat het alcoholslot niet wettig is, aangezien het werd opgelegd in combinatie met een strafrechtelijke vervolging. Daarom worden er op dit moment even geen BOB-sleutels meer ingebouwd en gaan drankrijders verplicht op cursus. Minister Melanie is echter vastbesloten het alcoholslot zijn return te laten maken.35 reacties

Gewoon rijbewijs afpakken
@johanhummer9: en wat bereik je er mee? Dan gaan ze wel zonder rijbewijs rijden.
@rufctr01: en handen afhakken
@johanhummer9: idd .. Heel slim .. En dan dat rijbewijs aan de arme mensen in Afrika schenken ..
@lincoln: Die kunnen beter een vaarbewijs krijgen…
@norge: inclusief een omgedraaid kompas ..
@lincoln: haha! 1
@johanhummer9: precies!
@johanhummer9: Wat een kortzichtige reactie. Wat bereik je daar nou weer mee? Als winnaar van een ASP weet ik precies wat het inhoudt. Het ASP is een oneerlijke, lange en ontzettend dure straf. Ik ga hier met geen mogelijkheid proberen goed te praten dat ik met alcohol op (op de motor) heb gereden, maar wat ik mensen vaak probeer duidelijk te maken is dat het alcoholslotprogramma gewoon ontzettend zwaar is. De situatie zoals hierboven beschreven in het artikel heb ik anderhalve maand terug ook gehad. Het slot vroeg om een herhalingstest en viel tijdens dat ik aan het blazen was gewoon uit. De fabrikant van het slot heb ik toen gelijk gebeld maar die zijn beslist niet behulpzaam en “kunnen alleen maar een extra uitlezing inplannen” (a €70.-) en dan kunnen ze pas kijken wat er aan de hand is. Als ik iedere maand €120,- betaal verwacht ik een slot dat naar behoren werkt.
@krokant:

Met alle respect, maar ik denk dat je dat van tevoren had moeten bedenken. Ook in dit soort apparatuur kunnen storingen optreden maar om te zeggen dat je voor die €120 p/m een goed werkend apparaat wil hebben komt bij mij over dat je een excuus zoekt voor je gemaakte fout.
@krokant: ook na deze reactie blijf ik er bij eigenschuld dikke bult. Hoe vervelend het ook is voor de drankrijder in nederland hebben we allemaal een fiets en prima taxi’s.
ach ach alcohol is ook dodelijk, als ze daarvan afbleven hadden ze geen alcoholslot gehad
@uselessblogger: levend zijn is ook dodelijk ..
@uselessblogger: Alcohol is niet dodelijk, alcohol misbruikers daareentegen…
@norge:
Alcohol is een sluipmoordenaar, het kan even duren maar alcohol is dodelijker dan roken. Dat is niet mijn mening maar wetenschappelijk bewezen. 11% van de Nederlanders sterft uiteindelijk aan de gevolgen van alcohol, bij de mannen is dat zelfs 25%.
Bron: trimbos instituut.
Alcoholmisbruikers zijn naast zelfdestructief ook erg schadelijk voor hun omgeving.
@jrk68: ik heb wel eens ergens gelezen dat aan door te leven 99,99999999% van de bevolking uiteindelijk overlijdt…..
@roppp:
Nope, dat percentage is toch echt 100%, het gaat bij dit soort onderzoeken over mensen die op de een of andere manier voortijdig uit het leven stappen.
Mijn oprechte excuses voor mijn onvolledigheid.
Lullig, maar normaal gesproken is het verliezen van je bekrachtigingen geen onoverkomelijk probleem. Gewoon wat harder werken.

Stuurslot is een ander verhaal. Bij mijn weten kan dat alleen dicht slaan als je de sleutel er uit haalt. Hoe het bij die moderne troep werkt die geen sleutel meer heeft weet ik niet. Iemand?
@lekbak: Is electronisch nu, onder normale omstandigheden kan die alleen ingeschakeld worden als de auto op de (electronische) parkeerrem staat naar mijn weten.
@Matthijs: dus auto in zn versnelling voor de deur en het slot doet het niet??
@dubois: nee hij zegt, als de parkeerrem, de tegenwoordige elektronische handrem, erop staat.
Oei, kan link zijn als zo’n ding in een vrachtwagen zit..
@norge: Want een auto kan geen ravage veroorzaken? Het lijkt mij altijd link al zit zo’n ding op een motor.
@robert110: Auto kan je nog iets mee doen zonder bekrachteging, dat kan je bij een truck wel vergeten….Maar link blijft het ….Dat klopt..
@norge: scheeld dat ze niet in vrachtwagens ingebouwd zijn.
Mijn autootje valt soms spontaan uit als ik de koppeling in heb, gebeurde laatst bij het oprijden van een rotonde.
Was even schrikken, maar wel goed te doen, dacht er alleen even niet bij na dat het handiger was geweest om ná de rotonde de motor weer te starten.
Maakte wel een rare zwaai toen de stuurbekrachtiging eerst uit en daarna weer aan ging!
@bierbuik: volgende keer gewoon de koppeling op laten komen, dan rij je weer. Aangezien je een slinger kon maken had je daar vast nog genoeg snelheid voor.
Oh, ironie. Kunnen ze eindelijk nuchter ervaren hoe andere weggebruikers hen ervaren als ze wel dronken achter het stuur zaten.
Raar gekloot van een zwakke overheid die hard in hun corrupte reet zijn genomen door een alcoholsloten leverancier .. Omslachtige debielen ..
Dat wisten we toch al? Als zo’n slot niet werkt kan iemand met zijn zatte kop gewoon starten en wegrijden…
Zo’n alcoholslot is wel degelijk effectief: praktisch uitgesloten dat je auto met zo’n slot gestolen wordt door éën of andere Oostblokker.
Ach, die mensen die stomdronken achter het stuur zitten zouden ze per definitie meteen een paar 9mm’s door de kop moeten boren. Op iedere zender live uitzenden. Veel effectiever dan een alcoholslot. Neemt niet weg dat het levensgevaarlijk is als zo’n ding blokkeert. Zou eens gezocht moeten worden naar een degelijke oplossing waardoor het echt zeer onaantrekkelijk wordt om te drinken en te rijden (lees begin bijvoorbeeld…)
@jozef879: o,ja joh .. “Zouden ze dat moeten” .. Wel weer duidelijk van welk soort jij bent ..
Dan komen we mooi van die idioten af. Goed geregeld dat alcoholslot!
Doodgereden worden door een nuchtere bestuurder met haperend alcoholslot is wel erg cru…
Hoe ironisch zou dat zijn hagha

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).