DTM: Ekström bezorgt Audi eerste seizoenszege in Zandvoort

Auteur: , 18 Reacties

Mattias Ekström heeft het dramatische DTM-seizoen van Audi toch nog enige glans weten te geven door te winnen op Circuitpark Zandvoort.

Mattias Ekström wint de race in Zandvoort

Audi veroverde de afgelopen tien jaar liefst vijf maal de titel in de Duitse klasse, maar had van de Grote Drie (BMW, Mercedes en Audi) de meeste moeite met de reglementen van 2014. BMW-coureur Marco Wittmann veroverde al ruim voor het einde van het seizoen de titel. Dat terwijl Zandvoort-winnaar Ekström weliswaar tweede staat in het klassement, maar amper de helft van het aantal punten van Wittmann heeft: 146 om 81.

De Zweedse coureur profiteerde optimaal van de vier safety car-fases, waarbij vooral de derde neutralisatie doorslaggevend was. Ekström had op dat moment namelijk net de pits opgezocht voor een setje verse Hankooks. Wittmann moest in de 33e ronde de leiding afstaan aan de Audi-rijder en zag hem tot de podiumceremonie niet meer terug.

Overigens leek niet Ekström, maar merkgenoot Mike Rockenfeller in eerste instantie de beste papieren te hebben voor de overwinning. Hij veroverde op zaterdag de pole position en leidde tot halverwege de wedstrijd, maar kwam in de problemen toen de neutralisaties zijn strategie compleet overhoop gooiden. Hij eindigde dan ook op een teleurstellende zestiende plaats.18 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Jammer dat er in deze raceklasse geen Nederlanders meer een rol van betekenis spelen. Dat doet de populariteit ook geen goed.

Was het eigenlijk nog een beetje druk op Zandvoort?
@RRRobert: Vergeleken met eerdere jaren vond ik het aardig druk. Zeker als je weet dat het allemaal zo kort van te voren was geregeld en er niet echt een voorprogramma was (waarschijnlijk aangezien die ook niet in China aanwezig zouden zijn)
Was een interessante race, spannender dan we soms eerder hebben gezien op Zandvoort. Door de grote hoeveelheid SC’s was het wat warrig, maar Ekstrom was een verdiende winnaar. Zeker zuur voor Rockenfeller. Mooi dat Zandvoort ook weer voor 2015 en 2016 op de kalender staat.

Die SC’s tonen wel weer het probleem met het huidige DTM bandensysteem: Als er halverwege een SC is heb je geen kans meer tegen auto’s die op dat moment nou juist wisselen naar de snelle banden.
En Petter Solberg wereldkampioen in rallycross.
Leuk voor Audi dat ze nog een trofeetje mee mogen nemen dit seizoen.
@str8six:
Ach, ze stonden pas 14 maanden droog, dus dan mag het wel een keertje.
Het was voor mij de eerste keer DTM. Echt een aanrader, mede door het mooie weer! Advies: koop de goedkoopste kaart, namelijk een duinkaart. Je kan veel meer zien dan op een tribune en je komt dichterbij. En ja, wat was het een prachtig weertje.
@audiworker: Voor mij was het ook de eerste keer DTM, en die duin kaarten zijn inderdaad perfect.
Waar kan je dat in België eigenlijk nog volgen, de DTM?
@Hupke: via de DTM-site kun je alles terug kijken: http://www.dtm.com/de/tv/Rennen-Zandvoort-2352.html?adParameter=1
@JordyS:

Super, thnx.

Maar ik bedoelde eigenlijk om ook in de toekomst het live op tv te kijken.
Vroeger zonden er wel enkele zenders dat uit maar tegenwoordig …
@Hupke: Wie weet als Maxime Martin serieus mee gaat doen om de prijzen..
@Hupke:
Als je ARD hebt op je televisie kan je alle wedstrijden en kwalificaties live kijken.
Niet om (weer) te negatief te willen zijn op Audi maar euhm, dit…

“Audi veroverde de afgelopen tien jaar liefst vijf maal de titel in de Duitse klasse”

…is een beetje een wassen neus he. Het kampioenschap is jarenlang een een-tweetje geweest tussen Audi en Mercedes dus zo indrukwekkend is dat nou ook weer niet. Sinds BMW terug is hebben ze al weer goed laten zien wie er nog steeds de real deal is op het circuit. Rijders en constructeurskampioen in jaar 1, constructeurskampioen in jaar 2, rijders en wss ook wel weer constructeurskampioen in jaar 3.
@jaapiyo: In dat opzicht is het goed dat ze gestopt zijn bij BMW met geld pompen in het F1-project. Ik zie ze toch veel liever toerwagens bouwen! Nu nog eens een Le Mans monster maken om Audi daar ook te verslaan. ;)
Jammer dat er zoveel SC-situaties waren, dat haalde de vaart er wel een beetje uit. Aan de andere kant hield dat vaak het veld wel weer compact en zag je mooie gevechten uitbreken in het midden van de rits.

Aangezien we files verwachtten zijn we maar met de trein gegaan, wat een godsgeklaagde afzetterij is dat zeg. 22.80 voor een retourtje Utrecht – Zandvoort! En dan nog niet eens kunnen zitten want er waren andere treinen uitgevallen. Een keer in de zoveel tijd moet ik even bewijs halen dat de auto voor mij nog steeds superieur is volgens mij (niet dat ik daar nog aan twijfelde)
Was weer een super evenement al vond ik het deze keer minder druk en minder groots dan de voorgaande jaren, ik denk vast door dat alles op het laaste moment geregeld moest worden. Gelukkig is het volgen jaar vast weer als vanouds. Hier kan de formule 1 een voor beeld aannemen.
Files heen en files terug. Was er 2 jaar terug ik ben wel klaar met grote evenementen op circuit park Zandvoort!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).