Ecclestone casht in Azerbeidjan: dit is het F1-circuit

Auteur: , 31 Reacties

Terwijl wij druk discussiëren over veiligheid in de koningsklasse van de autosport spekt Bernie Ecclestone zijn (lege) portemonnee nog maar eens. We gaan namelijk racen in Azerbeidjan.

Ecclestone casht in Azerbeidjan

Inderdaad, de Britse bejaarde zet nog maar eens een race op de kalender in een land dat veel mensen zonder een beetje hulp niet weten te vinden. Het Formule 1-circus moet in 2016 namelijk neerstrijken in hoofdstad Baku voor (jawel, echt waar) de Grand Prix van Europa. Ooit was die naam voorbehouden aan races in Duitsland, Engeland en Spanje, maar alles is natuurlijk te koop.

Het stratencircuit in Baku

De race vindt plaats in het centrum van Baku, dwars door de oude stad. Dat is maar beter ook, want buiten het bebouwde gebied kun je je gezicht beter niet laten zien. Het is overigens de vraag hoe de lokale bevolking reageert op het initiatief, want zij toonden zich bij vorige stratenraces in de hoofdstad al niet zo blij met afgesloten wegen en kruispunten.31 reacties

Gaat echt nergens meer over.
Azerbeid-fucking-jan?! Kom op Ecclestone wat een epische faal, behalve voor je portemonnee.
Op zich maakt het mij niet zoveel uit waar races gehouden worden, als tv-kijker zie je toch niet veel van de omgeving van zo’n circuit dus eigenlijk is dat niet echt relevant. Een stratencircuit geeft dan toch weer een aparte sfeer aan een race, beter dan een uitwisselbaar Tilke-asfaltlap.

Of Azerbeidzjan zo’n slimme plek is kan ik niet beoordelen, er zit in ieder geval zat geld (want olie) en ik denk dat het, ook politiek gezien, een stuk beter is dat Sjotsji. Niet dat Mr. Ecclestone geïnteresseerd is in politiek, die kijkt alleen naar z’n bankrekening.
via Android app
@potver7: het stratencircuit is, jawel, ontworpen door de heer H. Tilke. Ik vraag me daarbij af of in opdracht van Tilke straten moeten worden veranderd maar het is wel waar
@bimmerfanatic97: Mja, een Monaco of Pau zal het niet worden, Maar een circuit aanleggen op basis van bestaande infrastructuur is toch wat anders dan beginnen met een leeg vel. Dat Tilke erbij betrokken is, is niet verbazingwekkend natuurlijk: er zal toch iemand met enig verstand van zaken moeten kijken hoe je in zo’n stad een circuit aanlegt dat aan een aantal randvoorwaarden voldoet (lengte, baanbreedte, uitdaging, ruimte voor veiligheidsvoorzieningen, etc.)
Ecclestone is gek. Plant een F1GP in een achterstandsland op de rand van het triestendom, en gooit de naam van het Europese westen te grabbel. Bevestigt dat geld zijn enige drijfveer is.
@dick1980: als je nog niet weet hoe de wereld werkt dan wordt het nooit meer wat. Geld Is altijd de drijfveer. Fifa Bernie enz enz. Dacht je dat zulke mensen zoiets maken en Opzetten met het idee dat ze leuk probono vermaak organiseren voor het klootjesvolk?
Waarom zouden de bewoners moeten klagen? Die zitten dagenlang op de eerste rang, gratis en voor niets.
@moveyourmind: omdat niet iedereen F1 wat vind en daarom niet zit te wachten op een afgesloten straat voor zijn deur.
Azarbeidjan. Daar wordt de GP van Europa verreden.
Weten we echt onherstelbaar zeker dat Azarbeidjan in Europa ligt?

Pfff. Nu ik het ff nakijk op Wikipedia: Het ligt deels in Europa, deels in Azië.
Zelf weten ze dus ook niet zo zeker of zie in Europa liggen.
@mout: weet je nog toen de GP van Europa gereden werd op circuits als: Nürburgring, Imola en Magny-Cours? Dát waren circuits van Europa, met name de eerste twee, dit heeft niets met Europa te maken. Prutsers!
@str8six: Jij zegt het! Wat denk je van Paul Ricard? Ook zo’n top plek. De F1 verneukt het voor zichzelf……
@mout: Net zo Europees als de GP van Istanbul dus.
‘Tis wat, ‘tis wat..
@valluik: Een GP van Istanbul in Istanbul – finnik nog nie zo gek.
Een GP van Europa, waar je bij het missen van een bocht Europa uitrijdt – daffinnik gek.
@mout: Haha, goeie. Krijg je dan bij elke passage van Europa naar Azië een douane-controle van de auto’s? Wordt een dure grap, telkens die auto’s in- en uitvoeren tussen de continenten.
@mout: Toen ik in Baku was moest ik even nadenken maar de Kaukasus is de geografische grens van Europa, en niet de E.U. of de grens met Rusland zoals sommigen denken. Daarnaast vind ik het prima dat het daar georganiseerd wordt. Straat circuits zijn altijd spectaculair, en Baku heeft genoeg mooie gebouwen.

Europa is bezig met zijn crisis en heeft geen geld over voor dit soort feestjes. Wen er dus maar aan dat dikke decadente evenementen steeds vaker buiten de E.U. gehouden worden.
@slickrick:
Mooie gebouwen, inderdaad, Baku heeft best haar elegante kanten. Toch heeft Baku en Azarbeidjan in zijn geheel een beetje een bittere bijsmaak.

Het is een beetje een soort Cuba (met als grote verschil dat Cuba straatarm is en Azerbeidjan geld als drek heeft…): het is er bijzonder fascinerend en heeft absoluut prachtige kanten, maar je weet en voelt dat er iets goed fout is…. Schone schijn?
@mout: speel het Nederlands elftal niet tegen Kazachstan? Voor kwali voor het EK? De hoofdstad van Kazachstan ligt net zo oostelijk als Mumbai in India en Islamabad in Pakistan; en een stuk oostelijker als wat wij het midden-oosten / islam-landen noemen. En dat doet dus meer voor het EK. (Ja, Rusland komt nog veel verder, maar dat speelt zich voornamelijk af in Moskow).
Als je dit artikel leest denk je echt dat een grote grap is.
Azarbeidjan, het land waar ze zoveel olie hebben dat een schilder geen verf maar ruwe olie gebruikt…

Zo leerde ik uit deze vermakelijke docu; een aanrader voor mensen die benieuwd zijn naar het land achter de pracht en praal van Baku.
http://www.npo.nl/de-bergen-achter-sotsji-6/02-03-2014/VPWON_1204102

Fascinerend, maar om er nu Formule 1 race te houden…
Leuk voor Azerbeidzjan. Beetje zure reacties hierboven
Konden ze beter niet inplaats van zo’n achterlijke deal te sluiten terug gaan naar imola, Paul Ricard en al die andere die ze al verlaten hebben in Europa niet teruggaan….
@henkhupelschoten: waarschijnlijk omdat men daar niet moeilijk doet over geluid, co2, en ander geneuzel
Ecclestone crasht in Azerbeidjan.
@dick1980: *casht
Bizar eigenlijk hoe randdebielen als Blatter en Ecclestone zo openlijk hun vieze spelletjes kunnen spelen. Ondanks dat ze een karikatuur van zichzelf zijn geworden blijven ze er mee weg komen.
utr1984 via Android app
Wat een negatieve reacties. Op tv kijk je naar de race, niet of het wel of niet in jouw Europa ligt?
Wat zeuren jullie nou over dat geld? Het zal vast een mooie race zijn. Al vind ik zelf een egt circuit vele malen leuker om naar te kijken!
Ecclestone? is dat het opgewarmde lijk met pruik en wc bril uit ’70 op de foto? F1 op deze manier opdringen aan een stad is ronduit zielig!. ( en dat is veel geld en steeds meer geld willen verdienen ook)
Enkele jaren geleden was ik in Baku. Ik kan jullie melden dat de straten goed als circuit gebruikt kunnen worden. Dat gebeurt namelijk nu ook al. Cayenne’s en G-klasse’s rijden met 200 km/u door de straten. Dat wordt een groot succes!
De F1 gaat dezelfde trieste kant op als bijv. de Tour de France en het voetbal. Welke mongool verzint het om de Tour de FRANCE te laten starten in bijv. Nederland? Of zoal nu wellicht gaat gebeuren in China! Een WK voetbal in de woestijn? No problemo…..commercie, zakken geld en megalomane mannetjes als Ecclestone en Blatter. Geld verziekt alles in de sport!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).