Ecclestone: “F1 was een sterrenrestaurant, nu een burgertent”

Auteur: , 57 Reacties

Bernie Ecclestone is na een dienstverband van 126 jaar dan toch met (gedwongen) pensioen gegaan. De kleine grote man kan het echter niet nalaten om zijn opvolgers nog een trap na te geven.

Bernie

Zodra het Amerikaanse Liberty Media de F1-touwtjes in handen nam was het gedaan met de carrière van Bernie Ecclestone. De 86-jarige Brit werd met pensioen gestuurd en kreeg onlangs zijn afscheidsfeestje met enkele goede vrienden uit het wereldje, maar dat weerhoudt Ecclestone er niet van om zijn ongezouten mening over de huidige stand van zaken met de wereld te delen. Volgens hem gooit Liberty Media het aanzien van de sport namelijk te grabbel.

Bernie had een hekel aan sociale media (eigenlijk aan internet in het algemeen), goedkope entreekaartjes en gebrekkige controles bij de toegangspoortjes. “Zijn” Formule 1 moest vooral een exclusief feestje zijn zodat Bernie zelf er zoveel mogelijk aan kon verdienen. Dat toeschouwers steeds meer wegblijven en ook de tv-kijker weinig zin had om te betalen voor uitzendingen, kon hem dan ook niet deren.

Liberty Media gaat het anders aanpakken. Zo wordt bijvoorbeeld druk gewerkt aan de techniek die het mogelijk maakt om races via internet uit te zenden, maar Bernie vindt al die toegankelijke meuk maar niks:

They have an American culture and at an American race everyone is in the paddock and the pits and they can chat with the drivers and sit in their cars. In F1, we have been running a five-star Michelin restaurant, not a hamburger joint. But maybe now the cuisine will be more accessible. Maybe it will even have a better taste.

Afgaande op deze quote krijgen wij sterk de indruk dat Bernie precies op het goede moment de laan uit is gebonjourd. Ecclestone zal overigens niet aanwezig zijn bij de seizoensopener in Melbourne, aankomend weekend. (Via: Daily Mail)57 reacties

F1 = kijkers confronteren met zo veel mogelijk reclame ..

Nix meer en nix minder ..
@lincoln: sinds u naam hier overal opduikt heb ik zin om een navigator te kopen of om een president door het hoofd te knallen. Met beide kan ik leven.
@trolle: dan wel de Turkse president aub
@str8six: graag die blonde kip erbij aub
@mpowerm3: wordt een bijzonder gerecht zo te horen. Geit en kip.
@trolle: eindelijk eens iemand die de man bij het paard noemt!
@trolle: hahaha
@trolle:

Ben blij dat ik je inspireer ..
@trolle: ik mag Lincoln best wel, maar deze flame pist is niks anders dan geniaal, heb zeker twee minuten staan schuddebuiken op deze druilerige dag, dank, humor laat de zon ook schijnen ….
@lincoln: en precies dat!
@lincoln: Nix is de afspraak
Hij geeft zijn uitspraak wel wat nuance in de laatste twee zinnen.
De toekomst zal uitwijzen of de heer Ecclestone gelijk heeft of niet.
Liever een burgertent dan een sterrenrestaurant
@mrrallycross: meestal na het eten bij een sterrenrestaurant barst je van de honger en ga je alsnog om een vette hap bij de burgertent.
@jpoers: dan zit toch bij het verkeerde sterrenrestaurant, ben een grote eter maar zit toch altijd goed vol na een vijf of zes gangen diner
Onder welke steen kom jij gekropen, de hele sportwereld is doordrenkt met reclame, zelfs het heilige vuur van de olympische spelen is gegijzeld door de commercie.
@toniominestrone: klopt, door een nieuw sponsorcontract brandt de vlam nu op Gronings aardgas van de NAM
Ach, zonder sponsoren en commercie geen sport. Zo simpel is het. Zelfs darters worden gesponsord en zijn aantrekkelijke commercieel gezien en wie wil zich nou inlaten met een paar van die pijltjesgooiende kroegtijgers met overgewicht? Juist, (te)veel partijen.
@str8six: Darten
is
geen
sport.
@gregorius: daar is geen twijfel over mogelijk.
@gregorius:

Ach het is net zoveel sport als boogschieten, maar dan zonder hulpmiddelen.
@gregorius:

Tenzij je de tegenstander expres laat winnen dan wel.
@gregorius:

Darten is net als F1 een behendigheids spelletje ..
@str8six: Wat een onzin. Ik heb altijd aan sport gedaan en alles van huis uit zelf betaald. Nog nooit een Sponsor gezien. Sporten kun je altijd, als je maar wilt. En dat willen grote bedrijven nu eenmaal ook. Vandaar dat die in staat zijn om met veel te veel poen sporten naar de commerciële filistijnen te helpen.
Ik ben er van overtuigd dat de Formule 1 er op vooruit gaat nu Liberty Media de touwtjes in handen heeft. Vooral op social media zijn ze nu een stuk actiever. Het allermooiste zou zijn als ze de kaartjes nu wat beter gaan prijzen, misschien dat ik dan ooit eens een Formule 1 race ga bezoeken. Al vind ik mijn bank toch het beste zitten/liggen dan de meeste stoeltjes in stadions en diversen, en mijn vriendin het best en lekkerst eten, drinken en overige zaken serveren…
Misschien moet Bernie maar ff z’n bek houden… Het is duidelijk dat Liberty Media meer interesse in de lange termijn heeft dan Bernie ooit gehad heeft en dat je daardoor wat minder focused op de snelle winst maakt het nog geen “burgertent”. Denk dat als het spektakel en kwalitiet van racen toeneemt het juist meer verdiend om met een sterren restaurant vergeleken te mogen worden.
Met de echte toppers uitgezonderd gaat het ene na het andere sterrenrestaurant failliet, terwijl hamburgertenten de wereld veroveren.

Misschien iets om over na te denken Bernie?
Het feit dat Ecclestone het over een Michelin restaurant met 5 sterren heeft, geeft te denken. Volgens mij kan je daarvan maximaal 3 sterren verdienen…..
Tja, een sterrenrestaurant is leuk, maar als niemand er komt eten dan moet je uiteindelijk ook de deur va een uberklasse tent dicht gooien. Er is gewoon te weinig vraag naar het circus dat Bernie voor ogen heeft. Helaas pindakaas.
Verschillende Sterrenchef laten zien dat je daarmee ook goud geld kan verdienen. Tegenwoordig is het de leeste die wel met de tijd meegaat; iets wat niet echt het geval is met de oude Frans-opgeleide garde (en dat zijn precies die restaurants waarom sommigen over sterrenrestaurants klagen).
En daar ligt dan ook de nuance. Je kan F1 managen en te gelijker tijd met je tijd meegaan. Je kan er zelfs nog gigantisch veel aan verdienen. Echter, bij dat model hoort ook het unique een beetje. Dat unique zijn de geniale uitvindingen die de historie van deze onderneming rijk is. De geniale uitvindingen onthouden we, maar het gevolg: jarenlange dominantie van teams en auto’s die niet meer ingehaald kunnen, dat vergeten we een beetje in de herinneringen.
Dus nu de bal aan Liberty. Ze zullen de limiet opzoeken van hoevel historie er geconmineerd moet worden met moderne (Americaanse) trucen om niet te veel mensen weg te pesten.
They have an American culture and at an American race everyone is in the paddock and the pits and they can chat with the drivers and sit in their cars.

Ja Bernie, dat is dus precies de reden dat NASCAR altijd uitverkocht is. Mensen kunnen lekker dicht bij alles komen, kunnen makkelijk praten met de coureurs en mogen zelfs meerijden in speciaal geprepareerde auto’s over het circuit. Oh, en het kost allemaal geen donder. Misschien krijg je zo al die verloren fans nog een keer terug.
Balans schuif:
Fans —————————||- F1
Het is allemaal heel simpel.
Als Bernie dit letterlijk zo gezegd heeft snapt ie weinig van restaurants. Michelin geeft maximaal 3 sterren, geen 5.
Een opmerking van de man die wel eens de beste figurant in ‘The Walking Dead’ zou kunnen gaan worden. Die heeft veel te lang op dezelfde plek gezeten met zijn achterhaalde ideeën, dominante wijze van besturen, achterkamertjes politiek en corrupte praktijken. Daarmee is deze sport langzaam om zeep geholpen, gelukkig is er een nieuwe lichting van coureurs en een nieuwe eigenaar met bijbehorende bestuurders die de sport weer nieuw leven wil inblazen, het was echt tijd voor een frisse wind. Bernie zou zich moeten schamen met zijn schaamteloze verrijking ten koste van een ooit zo mooie sport met echte helden, kijk vooruit naar een mooie toekomst.
@autodrome:

Ik ken de exacte datums niet maar helden als Prost, Senna, Villeneuve en Schumacher komen volgens mij toch uit het “Bernie-tijdperk”.
@jack_abarth: ken je feiten jack opgevoerde fiat, Bernie heeft net zo geregeerd als Blatter. Vuil, corrupt en smerige (vriendjes)politiek. Tegenstanders werden er vakkundig eruit gebonjourd totdat de man de dictator vsn de F1 werd. De takenten rindom
Bernie hebben de F1 groor gemaakt, allen zijn oo een zeker moment afgedankt of verguist, Bernie maakte slim gebruik, niet meer en minder, hoogmoed komt voor de val …
@autodrome: grappig, want deze “ooit zo mooie sport” kunnen we bekijken dankzij Bernie. Toen en nu ook.
@str8six: zie bivenstaande, get your facts right …
@autodrome: waar heb jij deze zgn. “facts” vandaan? De rest kan ik niet lezen door typfouten.
@str8six: algemeen bekend dat het een achterbakse hond is die alles voor geld doet, werkelijk alles. Net samengevat in dit stuk: https://www.google.nl/amp/www.dailymail.co.uk/news/article-4154064/amp/How-Bernie-3bn-Formula-One-despot-got-knifed-himself.html
@autodrome: alleen heeft ie ons wel de F1 gebracht. Daarvoor ben ik hem dankbaar. En wat geld betreft, tja, get money, fuck bitches.
@str8six: nee, dat is het juist, dat hebben slimme mensen om hem heen gedaan .. Die vervolgend na gedane zaken en goed werk, werden verguist en afgevoerd. Het talent van Bernie was om elke keer deze mensen weer te vinden om ze vervolgens leeg te zuigen … Alle credits lijken hier naar Bernie te gaan voor de F1, maar dat is pertinent niet zo, lees het verhaal in de link die ik heb gestuurd in een vorige post …
Arrogante zak is het
@730ld: check!
Inderdaad zo’n redneck race is veel gezelliger..
In plaats van te zeiken laat hem eerst even kijken wat goed is aan autosport in de VS.
Hebben we F1 Flyby’s zo extreem als dit: https://www.youtube.com/watch?v=bldWv4fbnaY
Hebben we F1 startopstelling die een aardbeving van 2,5 schaal op richter maakt: https://youtu.be/8bto0mHiaDA?t=1m3s

Nu is NASCAR en Top Fuel niet te vergelijken met F1 maar je ziet wel hoe het publiek betrokken wordt bij de race om de maximale beleving te krijgen van de sport en wat er daadwerkelijk gebeurd.

Bonus: Jason Plato, waarvan je zou verwachten die als race coureur wel wat gewend is, is op z’n minst gezegd erg onder de indruk van een Top Fuel dragster https://youtu.be/s-nBI9MmO04?t=5m39s
Het racen in de USA is geen zak aan als je de F1 van oudsher kent.
Het is jammer. Bernie heeft met zijn zakelijk inzicht de sport gemaakt tot de miljardenbusiness die het tegenwoordig is, maar hij heeft toch ook wel de boot gemist als het gaat om het binden van fans. Dat blijkt ook wel uit zijn uitspraak dat jonge fans hem niet zoveel boeien omdat die toch geen Rolex afnemen, of bij UBS gaan bankieren.
Meegaan met je tijd is altijd belangrijk geweest, maar in het tijdperk van internet en social media kun je het gewoon niet maken om vast te blijven houden aan je oude gewoonten. Los van het feit dat die jongeren die Bernie links liet liggen gewoon een gigantische afzetmarkt vertegenwoordigen. Ze kunnen wellicht geen Rolex betalen, maar er zijn genoeg andere bedrijven die zich wellicht wel aan de sport zouden binden als de jongeren ook tot de doelgroep behoren. Wat dat betreft is het gewoon goed dat Bernie eruit gebonjourd is en Liberty de sport op een andere manier wil benaderen.

Oh, en om even terug te kopen op Bernie’s sterrenrestaurant-burgertent vergelijking: Een burgertent als McDonalds geniet meer naamsbekendheid, heeft meer klanten en ook meer omzet en winst dan welk sterrenrestaurant dan ook. Een burgertent zijn is misschien zo slecht nog niet.
Hamburger joint is 1000000000X beter dan die red bull bar die het nu is ..
Ik verheug mij zeer op het resultaat. Ik heb als moderne mens natuurlijk geen tv-aansluiting, enkel Netflix. Ik zou echter best een eurootje of vier (voor de zondag) of 10 (voor donderdag – zondag) in 4K overhebben. Beter dan zo’n verder ongebruikt TV abo voor 40 in de maand..
@jochempie:

Lol, ik dacht dat ik de enige was hierin maar hier precies dezelfde situatie.
Ik ga liever naar een pizzaria. Maar als ik buiten kom staat er geen Ferrari klaar, dat dan weer wel. Meestal heb ik flink wat drank weggekegeld en rijd iemand anders naar huis.
Uncie Bernie is ‘a sad old git’.
85 jaar en nog steeds denken dat je ‘on top’ bent en de sport begrijpt. Social media voor Bernie is een telex!
Goed dat hij weg is, niet natrappen, mr Burns
Oude eindbaas Bernie, man met een geweldig zaken instinct, de sport heeft veel te danken aan deze man!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).