Ecclestone: ‘Ik zou niet betalen om naar F1 te kijken’

Auteur: , 65 Reacties

En dit is nog maar het topje van de ijsberg. In een nieuw interview trekt Bernie opnieuw een blik gal open over de huidige stand van zaken in de Formule 1.

Bernie Ecclestone

Voorspelbaar, saai en niet je geld waard. Dat stelt Bernie Ecclestone in een interview dat hij had met de Daily Mail. Mercedes is volgens de oude baas op dit moment te machtig tijdens de races. Tevens deelt hij ook een sneer uit naar FIA-president Jean Todt. De FIA-baas zou teveel de touwtjes in handen willen hebben binnen de sport. Ecclestone beschrijft het huidige F1-managment als een kartel.

Ook haalt de 85-jarige Brit zijn politieke liefde voor Putin aan. Volgens Bernie zou Putin de baas over Europa moeten zijn. “I don’t much like democracy”, aldus Bernie. Om races weer spannend te maken spreekt Ecclestone over een gemixte startgrid. Het kwalificatiesysteem moet in de basis hetzelfde blijven, maar dan met een andere invulling.

I would keep qualifying as it is. The guy who is quickest would still have his number of poles recorded for history. But then he could start, say, 10th based on his pole and where he stands in the championship. We are looking at exactly how we could do it.

Een goed idee? Het is de tweede keer in een korte periode dat de Brit zich (negatief) uitlaat over de Formule 1. Op de vraag of hij met zijn geschatte vermogen van twee miljard ooit een circuit naar zichzelf zal laten vernoemen, reageert de Brit met een stellige nee.65 reacties

Goed verhaal, lekker kort. Die ouwe toch..
Ben ik het toch voor het eerst eens met die oude gek. Wat betreft dat betalen om te kijken dan, wat volledig zijn schuld is overigens…. Voor de rest weer een hoop seniel gezever.
@trustmeiamanengineer: Toen Ferrari oppermachtig was hoorde je hem niet, de oude gek, maar nu is het zijn favoriet niet die domineert. Begrijp me goed ik zou ook meer strijd willen zien maar die vent lult alleen in zijn eigen straatje.
@fordnut:
Toen Schumi hier een meester was met Ferrari, werd de F1 nog bijzonder goed bekeken en bezocht. Dat is momenteel wel anders. Vandaar zijn andere mening dan toen.

Voor mij is en blijft het gebrek aan toerengejank een enorm gemis. Destijds had je op de bank ook echt de indruk dat die wagens bijzonder hard gingen en het maximale eruit aan het persen waren. Dit is nu helaas behoorlijk anders.
@poes: Dat gezeur over het geluid kan toch wel een keer achterwege blijven? Ik vind racen zelfs zonder geluid leuk (Formula E, elektrische karts). Er is ook zo iets als vooruitgang. Het vermogen van de huidige motoren ligt al weer in de buurt van de V8’s en dat uit een veel kleinere motor.
@fordnut:
Je verwart het woord “verandering” met “vooruitgang”.

De huidige F1 profiteert op dat vlak zeker niet van vooruitgang. Ja, vanuit technisch oogpunt wel, maar uiteindelijk moeten de fans wel blijven kijken en de GP’s blijven bezoeken. En die missen een zeer belangrijke dimensie.

De WEC is daarvan een mooi voorbeeld. De LMP1 Audi’s klinken voor geen meter, je hoort niets. Hetzelfde geldt in mindere mate voor de Porsche. De Toyota’s klonken dit jaar nog fantastisch (want atmo), maar helaas gaan ook die over op turbo’s.
Hierdoor waren de GTE auto’s (Ferrari 456, AM V8 Vantage, Corvette, Porsche 911, etc.) eindeloos veel gaver voor de toeschouwers. En op TV geldt hetzelfde (in mindere mate).

Eén ding weet ik trouwens zeker; een Formula E GP ga ik nooit bezoeken. Wat heb ik daar te zoeken? De actie volg je als toeschouwer toch niet en voor de rest hoor je enkel wat gezoef en gezoem.
@fordnut: Oppermachtig is wel een groot woord. Ja ze wonnen veel. Maar in de tijd van Mika bij McLaren Mercedes was het echt nog wel spannend. Je had 2 teams die echt voor de titel streden en BMW Williams was amper slechter dan Ferrari en McMerc. Daarnaast hadden ook Jaguar, Benetton, BAR Honda en Jordan nog echt wel auto’s om mee te komen bij de top en zo nu en dan nog op het podium te finishen. Dat waren mooie tijden.
@kilum: Ik heb al die jaren F1 gevolgd en nog steeds. Maar Ferrari is ook een aantal jaren zo dominant geweest dat er alleen iemand anders kon winnen als er bij Ferrari iets mis ging. Bovendien waren toen de verschillen volgens mij ook groter. Er waren wedstrijden bij dat Schumi alles op minimaal 1 ronde reed op 2 of 3 auto’s na.
Die Bernie kan het altijd weer zo mooi vertellen.

Nog een kleine maand en dat zal het F1 circus weer losbarsten. Dan zijn dit soort nieuwsberichten/interviews altijd goed voor de promotie.

Lekkere dochters heeft die knakker toch…
@borrelnoot:
Ik doe die brunette wel.
@Original_Arnoud: oké, oké, ik offer me wel op en doe die blonde dan wel.
@borrelnoot: @original_arnoud: echter doen die twee jullie niet. Het enige wat ze doen is aangifte vanwege aanranding (verder komen jullie toch niet)…

;-)
@Original_Arnoud: ‘doe’ ff normaal. Beetje respect voor het andere geslacht. Ook als het dochters van Bernie zijn ;-)
@borrelnoot: ik zou ze beide niet doen hoor.
@borrelnoot: 5 cm dikke make up er op, ik sla over.
Al dat geld en zie zijn kapsel eens. Man man man…
@misterdrogba: wat is de relevantie ervan?
@toniominestrone: geen wou het gewoon melden, mag dat niet?
@misterdrogba: haha. Zijn keuzes wat prioriteiten betreft heeft ‘m wel verder gebracht dan jij ;)
@davelepeef: want jij kent me toch zo goed ;)
@misterdrogba: Audi TT?
Zegt de man die f1 achter de decoder heeft gestopt.
Bedankt seniele postduif
@rob5nismo: Ik barstte in het lachen uit, bij het lezen van de titel.. wat een klojo
@Mika_Hakkinen: ja idd wat een pannenkoek is die man ook
Ik zou wel betalen om naar Ecclestone te kijken.

(zijn dochter dan he, niet die ouwe gek)
Allemachtig lekkere dochters 👍👌 5 reeten !!! (Oh wacht het is geen dumpert)
Hoeveel onzin die man kan praten, ongelofelijk.
hmmm, als Putin de baas word hebben we voor niets Hitler en z`n nazi`s er uit gejaagd…. En komen er vele meer races in Rusland, en moet de F1 verplicht gewonnen worden door een Rus. Doe maar niet….
@dutchdriftking: ik zie putin nog niet massaal joden, moslims en donkere mensen afslachten. Toch wel een klein verschilletje. Dat we dan allemaal voor een hongerloontje moeten werken, en jaren moeten wachten op een zwaar verouderd voertuig is toch iets minder erg dan massamoord.
@lekbak:
In Rusland is een veelvoud aan slachtoffers gevallen ten gevolge van het communisme en de bijbehorende waandenkbeelden.
Ken je geschiedenis zou ik zo zeggen.
@lekbak: precies wat @hubert zegt. En als je weet wat er op dit moment al gebeurd met de homo`s in Rusland, geloof me, Putin is net zo`n naar mannetje als Hitler.
@dutchdriftking: en @hubert: ik zeg niet dat putin een lief onschuldig mannetje is, of dat het communisme dat was. Integendeel. Ik weet dat er veel mensen zijn gedood in het communistische Rusland. Maar ‘tegenstanders’ van het regime doden is in mijn ogen heel iets anders dan complete volkeren uitroeien. De vergelijking met Hitler vind ik dan ook ver gaan. Dat homo’s het moeilijk hebben daar dat weet ik. Zelfs zo moeilijk dat ze het beter kunnen verbergen, maar ze gaan daar nog niet langs de deuren om ze massaal te vernietigen.

Maar ik denk dat we het er wel over eens zijn dat we Vladimir beter niet als heerser over Europa kunnen hebben.
@lekbak:

de communisten vermoorden ongewenste maatschappelijke groeperingen, de nazi’s ongewenste etnische groeperingen.

Jij vindt het eerste blijkbaar minder erg.

Blijkbaar werkt dat naoorlogse politiek geëngageerde onderwijs toch.
@karaya: ik vind er inderdaad een groot verschil tussen zitten. Met je kleur word je geboren. Het tegenwerken van het regime is nog altijd een keus. Als je bepaalde dingen accepteert kan je gewoon gelukkig zijn in het communisme. Dat accepteren moet trouwens ook in onze maatschappij, vrijheid is hier ook echt niet optimaal.

Begrijp me niet verkeerd, ik keur het absoluut keihard af dat er mensen vermoord werden en worden. Maar de reden waarom maakt voor mij wel verschil.
@lekbak:

Volgens mij mag je ook niet uitkiezen of je als kind van een arbeider of een koelak geboren wordt. Je maatschappelijke klasse heb je ook niet voor het uitkiezen.

Een rammelende redenatie dus. De kindertjes van koelakken, adel en de middenklasse gingen namelijk ook de siberische gehaktmolen in. Om over de staats geïnitieerde hongersnood nog maar te zwijgen.

Misschien heb je er nooit goed over nagedacht.
@karaya: ik heb er zeker over nagedacht. En ik ben blij dat wij hier een soort van democratie hebben. Maar ik had ook in het communisme prima kunnen leven. Voor de arbeider zijn de verschillen namelijk verdomde klein. Wij werken hier namelijk ook gewoon voor de staat, met dat verschil dat het hier makkelijker is om met je kop boven het maaiveld uit te steken. Doe je dat laatste niet dan is het vooral een pot nat.
@lekbak:

Ik vermoed dat jouw beeld van leven onder het communisme een tikje rooskleurig is.

Overigens was de levensstandaard in het derde rijk van Hitler beter dan welk communistisch land dan ook. Als je onder communistisch regime redelijk denkt te kunnen leven had in nazi-duitsland waarschijnlijk je lol helemaal niet op gekund.

De arbeiders waren in het derde rijk beter af dan in de sovjet-unie.

Wederom een kul-argument. Ze hebben je goed geïndoctrineerd, totalitarisme is minder erg als het uit de linkerhoek komt..
@dutchdriftking:

Voor Poetin geldt eigenlijk hetzelfde als voor Ecclestone : Gelegenheid maakt de dief.
Zo simpel is het.
En we vergeten gemakshalve dat WIJ het ‘heilige’ Westen wel zo’n beetje heel Oost Europa economisch hebben geannexeerd.

En we vergeten dat Rusland altijd bufferstaten willen tussen zichzelf en het westen en dat Chroetsjov. de Krim aan Oekraïne heeft geschonken (hij was zelf van origine Oekraïner)
En we vergeten dat de beroemde Russische tanks zoals deT34 NIET uit Rusland komen, maar uit de Oekraïne evenals de fameuze Antonov vliegtuigen.
En we vergeten dat al die bufferstaten sterven van de nazaten van gemengde huwelijken en er veel Russen wonen.

Russische sentimenten zijn compleet anders dan de onze, hetzelfde dat de Chinezen never nooit ergens freedom and democracy gaan brengen, ze moeien zich niet met de politieke situatie in andere landen, handel verkopen, centjes cashen en de mazzel.

Eigenlijk een veel betere filosofie dan wij als moraliserende westerlingen, want het meeste wat wij verre landen hebben gebracht is burgeroorlogen, instabiliteit en ellende !
@desjonnies: Ik zeg ook absoluut niet dat democratie zo geweldig is, er is nou eenmaal op iedere regeringsvorm wel wat aan te merken, maar Putin de baas in heel Europa is dan wel weer het andere uiterste. Ik denk dat Rusland en China de komende decennia nog voor meer dan genoeg ellende gaan zorgen. Hebben we ook nog een zooitje IS figuren die wij niet durven aanpakken en de 3e wereld oorlog is compleet. Noem me een doemdenker, maar het gaat een zooitje worden de komende jaren.
@dutchdriftking:
Ik laat mij niet uit over wel of geen democratie, wat mij vaak irriteert van het Westen is dat we zelf de meeste ellende hebben gecreëerd zonder rekening te houden met de sentimenten van anderen.
En weinig aan zelf reflectie doen.
@desjonnies: Dat is zonder meer zeker waar.
@desjonnies: Helemaal juist!!
Wij het hypocriete westen met onze nep democratie.
@desjonnies: Voor een groot deel heb je wel gelijk. Het westen denkt veel te veel alles te weten en anderen hun mening op te dringen.
Maar je gaat er nu even te snel overheen hoe het kan dat er heel veel russen op de krim woonden en wat die russen daar gedaan hebben in het verleden.
Ook Oost oekraine, waar wonen heel veel russen om dat de rest verjaagd en vermoord is!
@desjonnies: Je vergeet dat er nog een veel langere geschiedenis bestaat met de Krim en noemt nu maar een klein deel!. zo weer genoeg politiek want dat is nu eenmaal smerig. ik ga weer het autonieuws induiken…groet
Bernie Ecclestoen is een typisch geval van -gelegenheid maakt de dief- en -ze stonden erbij en keken ernaar-

En Bernie, als eenvoudig zoon van een visboer (echt waar) kwam en ging er aan de haal met de hele buit.
No matter wat je van zijn haardracht mag vinden, no matter wat je van zijn ideeën mag vinden, de man heeft gewoon de hele juwelenkist leeggeroofd en wordt er nog voor geroemd ook.

Ik vind het knap van dat soort mensen, laat ik het zo zeggen : Ik zou dit niet kunnen, ik denk dat ik de ander te hoog zou inschatten en ik had zijn ‘Concorde-verdrag’, het verdrag waarop de rest alles voor een bord linzen aan Bernie verkwanselde die daar gewoon zijn voordeel mee heeft gedaan, en dat is de schuld van de constructeurs en de FIA, dat kun je Bernie niet kwalijk nemen.
Dat men de kat op het spek heeft gebonden, tsja, is dat Bernie’s schuld ?
@desjonnies: Eens, Ik kan dat ook wel waarderen. Inmiddels is het een geschifte, seniele, oude miljardair. Maar hoe hij gekomen is waar hij nu is, daar moet ik wel stiekem om glimlachen.
Ik zou ook niet betalen om zijn dochters te doen.

Zij zouden mij moeten betalen.

#geloofinjezelf
@Rick-dos: Vooral zelf blijven geloven ;)
Deze man moet naar een gesticht!
@mrrallycross: Niemand die je tegenhoudt…
Ben het er niet mee eens dat de F1 het slechtste is wat het ooit is geweest.
We hebben vaker wel dan niet gehad dat 1 team het snelste was. Het enige interessante was toen dat er grindbakken waren en dat die auto’s nog een keer konden ploffen.
Extra veiligheid past wel bij de tijd waarin we nu leven: we zien nog steeds mooie spins, maar nu gaan de coureurs niet dood.
Wat de F1 nodig heeft is de mogelijkheid om die auto sneller over een circuit te jagen door meer risico te nemen: risico om veel tijd te verliezen. Dan ga je mooie dingen zien. Nu, als je een foutje maakt, verlies je een paar 10den, omdat er asfalt naast ligt en je gelijk weer door kan crossen: dat moet weg.
Auto afstellen via data-verkeer: weg.
Rijder info geven of dat ie sneller of langzamer moet rijden: weg.
Informatie-schermpje voor de rijder dat tactische info laat zien: weg.
Van de piste af? drive-through, of iets vergelijkbaars: Straf-stukje om bij start-finish zoals bij Biatlon of zo!

We hebben voorgaand jaar gezien dat inhalen gewoon echt kan, ook al is het met DRS.
Dan heb je daarna ook geen rare omgekeerde start-grids nodig: heethoofden die andere heethoofden op de hielen zitten: dat wil je!

PS: die dochters boeien me niet.
@gregorius: Juist die dochters interesseren mij, de F1 is al jaren dood.
De beste reactie op dit non-nieuws (want Bernie roept dit al jaren om de beurswaarde van de F1 te laten kelderen) komt van Gary Hartstein, former F1 doctor:

– Note to Bernie: Mercedes power unit has 47% thermal efficiency. This is a stunning engineering achievement and should be common knowledge
– Note to Bernie: the sport is loud and sexy and full of drama. It would however appear to be owned and run by petulant spoiled preadolescents
– Note to Bernie: we want racing. Not yammering. Not fools cancelling German Italian and French GPs.
– Note to Bernie: you should be able to make next month’s rent. Stop sucking the blood from the sport and let it breathe. Listen to the fans
– Note to Bernie: let the circuits share the profits. Stream the races. Forget the Rolexes (I do love some of them). Fuck the Paddock Club.
– Note to Bernie: only group whose motives are pure is the fans. LISTEN TO THEM (noot van mezelf: daarom zijn gehoorapparaten een must voor Bernie, hij zet ze gewoon uit)
– Note to Bernie: the sport is successful DESPITE all of the stupidity/cupidity/narcissism/greed of the powers that be. LET IT BREATHE
– Note to Bernie: I know I’ll never get another pass but I don’t care. Get it together dammit.
@Alex_79:

1 probleem doet alles teniet van die beste brave Dokter : Het Grote Geld……
@desjonnies: vertel mij wat. Door dat grote geld zitten we aan V6 Single Turbo’s vast. Bernie wou het grote geld van VW, zelfs als dat V4’tjes betekende. Vw kwam niet, en toen begon het gejengel van wat dokter Hartstein noemt: “petulant preadolescents”die allemaal krijsten als kinderen die geen happymeal krijgen en allemaal een ander snoepje moesten hebben om zoet te worden
Bernie is net zo cool als ik ben ..
Breng de grindbakken terug, hybride V10 in die wagen, banden keuze uit 2 of 3 leveranciers, tanken terugbrengen, wagen snelheden weer omhoog zodat er weer ronderecords gebroken worden. Dan ben je al een heel eind. Als je dan ook nog die achterlijke regel er uit gooit dat je niets aan de motor mag doen en maar een x aantal motoren mag gebruiken per seizen. Dan wordt het weer helemaal feest.

En voor de mensen die denken dat dit niet goed is voor de kleine constructeurs. Dat is waar. Maar waarschijnlijk trek je dan ook weer wat grote constructeurs terug de F1 in. BMW, Jaguar, Toyota en Honda met een eigen team. Boven op Ferrari, Mercedes en Renault. Dat zou toch fantastisch zijn.
@kilum: Je logica ontgaat me een beetje. De enorme bedragen die nodig waren om mee te kunnen doen in de top waren juist de reden dat de teams die je noemde de handdoek in de ring gooiden
Waarom zou je in hemelsnaam die startvolgorde willen veranderen. Om de kans te vergroten dat Hamilton of Rosberg er in de eerste bocht door Maldonado uitgekegeld wordt? Of om het nóg logischer te maken voor de kijker?
@potver7:

De kijker moet zijn bek houden en anderhalf uur naar sponsors kijken ..

Daar is brood en spelen volk alleen goed voor ..

De race zelf is comedie ..
Tss, de schaamte voorbij. Als er iemand verantwoordelijk is huidige malheur is het Bernie wel. Als je de circuits zo uitknijpt dat de er van die idiote toegangsprijzen moeten worden gevraagd en vervolgens dit zegt heb je een enorm pak boter op je hoofd.
Sluw en geslepen van Bernie, hij heeft immers zelf de poen al te pakken en is zelf mede verantwoordelijk sinds de ’80 dat de F1 is verknald. Oh en democratie bestaat niet volgens mij alleen schijn of bananen democratie. dat is nog altijd iets beter dan moordenaar Poetin natuurlijk. einde politiek weer hoop ik en dus ook Bernie…….. op naar het (leuke) autonieuws maar weer.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).