Eerste etappe Dakar 2016 afgelast wegens noodweer [updated]

Auteur: , 26 Reacties

Het zit niet mee tijdens de monsterrally door de woestijn.

Dakar

Werd de proloog nog halverwege gestaakt wegens een ernstig ongeval waarbij uiteindelijk 11 mensen gewond raakten, nu blijkt ook de eerste échte etappe geen doorgang te kunnen vinden. Oorzaak is het noodweer dat momenteel Argentinië teistert. De start was al twee keer uitgesteld en van uitstel komt uiteindelijk afstel, zo blijkt.

De deelnemers zullen over de openbare weg in colonne naar de finishplaats rijden, waar ze in principe morgen van start zullen gaan tijdens de tweede etappe.

Update: Zojuist in onze mailbox, bericht van Erik van Loon:

Van Loon verwacht nog meer afgelastingen

Onderweg naar de start van de eerste etappe van de Dakar 2016 kregen Erik van Loon en Wouter Rosegaar bericht: de proef is afgelast. Noodweer veranderde de omgeving tussen Rosario en Cordoba in een watervlakte. “Het lijkt de zondvloed wel hier,” zegt Van Loon. “Alles staat blank.”

Van Loon vreest dat er de komende dagen nog wel meer etappes zullen worden ingekort of afgelast. De weersverwachtingen zijn namelijk bar en boos. “We zagen het al aankomen. De berichten over overstromingen in het noorden van Argentinië beloofden weinig goeds. Toen het hier vanochtend begon te stortregenen en onweren, zeiden we al tegen elkaar dat het zo niet zou gaan. De helikopters kunnen niet vliegen met dit weer en de gravelpaden van de special veranderen in spekgladde modderpoelen. Ik begrijp heel goed dat de organisatie de boel dan afgelast, maar ik vind het wel jammer. Wij zouden liefst gewoon rijden. Zie maar wat er dan aan de finish komt. Het is cross country, dan moet je in alle omstandigheden kunnen rijden.”

Aan de andere kant: zelfs op de gewone weg is rijden al moeilijk door de hevige regenval. “De auto’s zijn gemaakt om in de woestijn te rijden, niet op zoveel water. Daar kunnen ze niet tegen. We zien er hier ook al langs de kant staan. Ik ben heel benieuwd wat er de komende dagen gaat gebeuren. Het ziet er niet goed uit en de organisatie zal toch iets moeten. Dit wordt een heel speciale Dakar.”

Het leed is waarschijnlijk nog niet geleden…26 reacties

Ik hoop dat dit alles geen voorbode is voor wat er nog gaat komen, dat zou erg jammer zijn.
@pietertjep85d: Maken ze er toch gewoon een Camel Trophy in de blubber van… 😆
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Ja, dit is wel een beetje een sip begin.
tering…
Erg jammer, maar hoort afzien niet meer bij Le Dakar? Noodweer hadden ze vroeger ook en toen reden ze ook wel door.
Nondejus… Nouja kan ik vanavond in ieder geval vroeg naar bed.
Jammer hoor. Maar ik zeg gewoon doorgaan zo lang het niet te gevaarlijk is.
Het is toch een rally?
Ander bandjes eronder, snorkeltje erop, ruitenwissers op standje turbo en gas op die krukas.
El Niño, vervelende spelbreker.
Tijd dat ze terug naar afrika gaan!!! Dakar Rally is wat mij betreft zijn charme verloren toen ze de overstap maakte naar zuid-amerika :(
Ben er nog steeds groot fan van maar het is allang niet meer wat het was.
@biohazardracer: wilde net hetzelfde zeggen. De naam zegt alles al. Dakar. Die hoort niet in Argentinië.
@biohazardracer: iedereen zou het het liefst in afrika zien, maar als de veiligheid daar te wensen overlaat is het logisch dat le dakar in argentinië verreden blijft worden. Jammer maar helaas
@dieselaer: natuurlijk ;) maar ik vraag me wel af of de organisatie überhaupt nog wel oog heeft om terug te gaan naar afrika! Het is nu 6 jaar geleden dat de rally niet doorging. Ik ben benieuwd of het dreigingsniveau vandaag de dag nog steeds hetzelfde is?.
@biohazardracer:. De organisatie zal niet eens terugwillen, want qua organisatie zal Argentinië een fijner (minder corrupt) land zijn. Ik denk dat het dreigingsniveau nog hoger is dan destijds, dus dat we een terugkeer echt uit ons hoofd kunnen zetten.
@dieselaer: En niet alleen dat. Alle grote vrachtwagenmerken hebben fabrieken in Zuid-Amerika. Die hebben er veel meer baat bij dat de auto’s goed presteren op Zuid-Amerikaanse bodem, dan in Afrika, waar toch niemand hun vrachtwagens koopt. Daarnaast zitten er ook veel andere sponsoren in Zuid-Amerika die er belang bij hebben dat de race in Zuid-Amerika gereden wordt.
@biohazardracer: Doe ’s gek!
Als ze nou eens in pakweg Parijs beginnen, en dan naar Dakar rijden!?!

Ik ben voor!
Worden deze etappes nu een andere verreden of vervallen ze?
@bierbuik: Waarschijnlijk vervalt deze etappe gewoon.
Het zit niet echt mee
Altijd zon daar en nu inees vet veel regen…
@mrrallycross: altijd zon? Hoevaak ben je er geweest ?
Ik een 10-tal keer en vaker slecht weer daar gehad dan goed.. Het is geen Brazilië.. We praten over Argentinië, Chili, Bolivia. Grote delen liggen duizenden meters hoog. Prachtige landschappen maar het kan er echt bar en boos zijn.. Ik vind overigens dat een Dakar natuurlijk ook zou moeten rijden met slecht weer.. Heb ik zelf ook meegemaakt en ja je moet je idd aanpassen.. Maar hoort dat niet bij deze sport?? Jammer dit..
@tvr1974: Tuurlijk hoort dit er bij. Maar als er zelfs geen heli’s meer kunnen vliegen kunnen ze simpelweg de veiligheid niet meer garanderen. Medische teams kunnen niet ter plaatse komen, verhoogde kans op ongelukken, voor motorrijders is het al helemaal niks en voor de kijkers thuis geen camerabeelden vanuit de lucht… Verstandige keuze van de organisatie, al is het wel heel erg jammer.
Begint al lekker dus…
Erg jammer natuurlijk. Ik had me toch wel verheugd op die eerste etappe. Maar goed, veiligheid voor alles en als het water echt te hoog staat wordt het natuurlijk lastig. Het is immers de Dakarrally en geen speedbootrace.
‘nog meer afgelastingen’

Whow! Iemand die het werkwoord afgelasten kent!
De rest van de wereld denkt dat het van ‘aflassen’ komt. Wat best leip is als het over wedstrijden gaat.

Goed – dat was een tikkie off topiq.
On topic: Jammer! Als je de veiligheid niet kunt garanderen (geen heli’s in de lucht, bijvoorbeeld) houdt het natuurlijk op. Maar tegenzittend weer maakt zo’n Dakar wel tot iets écht speciaals.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).