Ernstig ongeluk leidt tot neutraliseren proloog Dakar

Auteur: , 31 Reacties

Vier toeschouwers raakte bij een eenzijdig ongeval met een MINI ernstig gewond, waarop de wedstrijdleiding besloot de proloog te staken. En dat is jammer voor Bernard ten Brinke, die de tot dan snelste tijd zette.

Guan Meiling

Een échte etappe kon je de 11 kilometer lange special stage van gisteren niet noemen, het was vooral een proloog om de startvolgorde voor vandaag te bepalen. De motoren en quads waren al klaar op het parcours, toen het het noodlot toesloeg. De Chinese Guo Meiling (zie foto), Dakar-debutante, verloor de macht over het stuur van haar X-Raid MINI en reed het publiek in.

Daarbij raakten vier toeschouwers ernstig gewond, reden voor de organisatie alle beschikbare medische teams en een drietal beschikbare heli’s naar de plek van het ongeluk te sturen en de race tot nader order stil te leggen. De slachtoffers zijn met nog onbekende verwondingen naar de dichtstbijzijnde ziekenhuizen gebracht, over hun situatie is nog niets bekend.

Al snel bleek tot nader order definitief te betekenen, want de proloog zou niet meer hervat worden. Jammer, want niemand minder dan onze eigen Bernhard ten Brinke wist zijn Toyota verrassend als snelste over het parcours te sturen, nog voor grote namen als Carlos Sainz en Xavier Pons. De vrachtwagens zijn überhaupt niet van start gegaan gisteren en zullen dus vandaag pas voor het eerst in actie komen.

UPDATE: de eerste etappe is afgelast, meer info HIER!31 reacties

Heel treurig… Hopelijk herstelt iedereen voorspoedig en volledig!
Sterkte aan de betrokkenen. Maar hoezo extra vervelend voor Ten Brinke? Ingekort of niet, maar heeft deze etappe gewonnen en mag daarom ook vandaag als eerst van start.
@gertjan2012: Omdat hij nu een gemankeerde etappe heeft gewonnen. Blijft dan altijd zo’n nasmaak aan zitten.
De toon is gezet, bah.
nou dan heb je een lekker debuut
Eerste vrouwelijke coureur in de Dakar in de Proloog zo’n ongeluk… Zal t vanwege de gewonden laten voor wat t is, maar evengoed lastig.
@live4life: Ben je op de hoogte van het bestaan van Jutta Kleinschmidt?
@live4life: correctie: een van de weinigen
Worden de deelnemers gescreend voordat ze mee mogen doen aan de Dakar?
Als ik haar naam Google zie ik alleen maar Maserati’s en Lamborghini’s maar verder geen rally auto’s.
@citroen4life: http://navigator.medija.hu/cikk/16040/149120_k2.jpg

Klein plaatje, maar soit. Ze zal gerust iets kunnen…
@citroen4life: Natuurlijk stelt te ASO licentie eisen. FIA internationale racelicentie plus men moet deelnemen aan ten minste 3 Rally Raids die op een lijst staan bij ASO.
@citroen4life: Dan heb jij nooit in Chinese steden gereden. Overigens wel ironisch dat dit de eerste Chinese vrouw overkomt.
Veel beterschap gewenst
Ben je Aziaat en en ook nog vrouw en doe je mee met de Dakar. Das gewoon de goden verzoeken of je nou langs het parcours staat of dat je Guo bent…

Voor wat achtergrond informatie van de beste dame. Blijkbaar iets gepresteerd op een ATV.

http://www.dakar.com/dakar/2016/us/rider/360.html
@Rick-dos: rare opmerking en niet gebaseerd op enige feiten iedereen kan zoiets overkomen
@david2cv: Ik zou het niet weten. Ik sta er niet voor in wat dakar.com allemaal op hun site zet.

Ik mag er toch van uitgaan dat als zij stellen dat deze dame een rally op een atv in China heeft gewonnen dat dat op feiten berust. Dat jij dan weer stelt dat zo’n overwinning iedereen kan overkomen vind ik dan weer onnodig grievend.
vrouwen aan het stuur, bloed aan de muur wordt hier nogmaals bewezen hoor…
@gwnbmw: Klopt, het zijn inderdaad altijd vrouwen.

http://www.autoblog.nl/nieuws/maniakale-golf-bestuurder-veroorzaakt-dodelijk-ongeluk-a2-83159
@Dizono: dat zeg ik toch niet? ik zeg alleen dat vrouwen aan het stuur bloed aan de muur betekend, dit kan je op verschillende manieren opvatten…
Naar ongeval, en dat meteen al op de eerste dag…. Ook jammer dat het net weer de enige vrouw moet zijn die meedoet in de top, bevestigd alle vooroordelen weer…
Tja, zo word de algemene opmerking ‘vrouwen achter het stuur is bloed aan de muur’ wel erg bewaarheid…
Having a lot of money doesn’t make you talented…
@dizono ik gok dat de klap idd nogal eenzijdig was maar een eenzijdig ongeval lijkt me dit niet.
Vervelend begin dit…
Oeii dat is wat minder nieuws. Maar het publiek staat vaak wel op een levensgevaarlijke positie.
Een schuiver of crash kan de beste coureur overkomen, zeker als ze vol gaan voor de winst. Dus wellicht moeten we niet meteen deze Chinese vrouw de schuld geven, want had de organisatie het parcours wel voldoende veilig afgezet…?
Erg eenzijdig is dat ongeval niet geweest als er naast de Mini ook 4 toeschouwers bij betrokken zijn geraakt.
Het vrouwtje rijdt ook pas twee jaar rally’s in auto’s. Daarvoor is ze wel succesvol geweest in de Taklimakan Rally op de quad, maar dat was in een aparte klasse voor vrouwen. Het is moeilijk te zeggen of ze over enige stuurmanskunsten beschikt.

Het is wel triest dat zoiets gebeurt, en al helemaal op de eerste dag. Wellicht moeten ze bij de ASO toch wat meer tijd en geld steken in het op gepaste afstand houden van publiek.
Remmen verkeerd gekopieerd?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).