Elon Musk is/was een klootzak [updated]

Auteur: , 78 Reacties

A.k.a. een keiharde ondernemer.

Elon Musk

CEO zijn vraagt veel van je. Je bent niet alleen het gezicht van een bedrijf of dienst, maar je moet ook verantwoording dragen. En dat is niet altijd leuk. Soms maak je beslissingen die mensen boos zullen maken. En dan krijg je het stempel hufter, klootzak of kolerelijer opgedrukt.

Zo’n streek met een zure nasmaak haalde Musk uit bij een van zijn trouwe medewerkers. In het boek Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future omschrijft schrijver Ashlee Vance een voorval dat gebeurde in 2014.

Een medewerkster van Musk wilde graag opslag. Ze werkte 12 jaar samen met de ondernemer en vond het wel tijd voor een salarisverhoging. Musk adviseerde de dame om een vakantie van twee weken te nemen. In die twee weken zou hij over een beslissing nadenken. Ze kwam terug van haar vakantie en stond op het punt om weer aan het werk te gaan. De CEO had echter een opmerkelijke mededeling voor de dame. Ze werd namelijk door Musk van haar functie ontslagen. Hij zei haar niet te hebben gemist in die twee weken en dat ze dus eigenlijk niet meer nodig was. Wel bood hij haar een andere baan aan, maar dit had ze natuurlijk niet voor ogen toen ze vroeg om die salarisverhoging.

Dit en andere verhalen kun je lezen in de biografie die Vance schreef. Het voorval was enkele jaren geleden gebeurd, maar kwam recent naar boven in een artikel van Business Insider. Ging Musk te ver, of zijn deze harde maatregelen nodig voor een succesvol bedrijfsleven?

UPDATE: Musky-Musk heeft gereageerd op de polemiek rondom de geruchten op Twitter. Hij noemt de anekdotes van Ashlee Vance grote onzin.78 reacties

Hmmm het lijkt erop dat Musk toen hem de vraag gesteld werd niet de moed had om haar te zeggen wat hij dacht en de twee weken wachttijd slechts een vertragingstactiek was. Weenie?
@spidermann: Nee je begrijpt het niet. Hij heeft haar twee weken op vakantie gestuurd om te kijken of hij haar zou missen. Conclusie: hij kon haar missen.
@fanboy: moeten ze voor de grap eens doen in NL. Half NL kan dan opstappen!
@gregorius: de gemeentehuizen zullen allemaal leeg staan
@fanboy: Het is niet echt handig als een bedrijf dusdanig afhankelijk van individuen is dat men niet meer kan opereren als iemand daarvan een keertje op vakantie gaat. Deze dame heeft haar taken gewoon goed overgedragen aan collega’s tijdens haar verlof zoals dat een goed medewerker behoort.
@spidermann: ik denk dat hij zich oprecht afgevraagd heeft of haar functie zin had. En dit is de beste manier om er achter te komen
@spidermann:

Ik heb het vermoeden dat Musk geen type is die gauw ergens geen moed voor heeft…
@spidermann: als hij haar gewoon zou willen ontslaan had hij haar geen andere job aangeboden. Het is volgens mij gewoon een test om de efficiëntie binnen zijn team te meten. Aangezien jij 2 weken lang haar helemaal niet heeft gemist kan dat team zonder die functie opereren. Dus kan je als zaakvoerder besparen door die functie op te heffen. Hij heeft haar een optie geboden om ander werk te verrichten binnen dat bedrijf, is een teken dat ze geapprecieerd word.
You’re in business to make money, not to make people happy
@trust: Dat gaat je dan zwaar tegenvallen :) misschien werkt dat zo met investeren, maar zeker niet met ondernemen. Dat gaat enkel goed als het je doel is je klanten tevreden te stellen. Geld volgt dan gedwee.
@Jochempie: is zeker zo maar dat kan je alleen doen door geld te verdienen. Als je geen geld verdiend, houd je business op met bestaan en dan is het knap lastig om je klanten tevreden te houden ;)
@trust: Natuurlijk hangen geld en tevreden klanten met elkaar samen, maar je kunt gerust een bedrijf naast je voltijdbaan beginnen waar je alleen tijd je investering is. Dan kan je bedrijf gewoon blijven bestaan, ook al heb je er geen inkomsten uit.
@jochempie: Natuurlijk geldt dat voor je huis, tuin en keuken wiskunde bijles maar hier gaat het over een miljarden bedrijf. Je hebt gelijk en we kunnen zo lang door blijven gaan, maar om zelf niet het zelfde probleem te gaan krijgen als madame hier boven laat ik het hier bij ;) Op de opmerking van bitd zit een tikkelte sarcasme he, geld en gelukkig zijn heeft niets met elkaar te maken en is zeker puur een persoonlijke kwestie, wilde gewoon even de bal terug kaatsen.
@Jochempie: true , maar die quote duit erop op duidelijke afspraken en gestroomlijnd bedrijfsvoering. Dus als je overbodig bent wordt je ontslagen. Simpel as that.
@jongenmetblokjes: Ik zou als werknemer niet blij zijn met een job zonder bestaansrecht. Wat is dan het nut van je werkend leven?
@Jochempie: zeg dat ook maar tegen je concurrent :)
@trust: Happy employees contribute to a successful company.
@al69: als je geen geld hebt voor je employees, dan zijn ze vaak niet zo happy
@trust: mij valt op dat de werknemer al binnen een paar weken zijn of haar opslag is vergeten. Maw: geld maakt zeker niet gelukkig.
@bitd: Geld maakt niet gelukkig nee, maar geen geld al helemaal niet. Mijn vraag is dan: Wat valt jou op als ze dan geen opslag krijgen, worden ze dan gelukkiger? Gaan de meeste dan net zo enthousiast en productief door?
@trust: Of dat iemand gelukkiger maakt of niet, is een privézaak. Ik vraag me af waarom dat überhaupt besproken wordt..
@trust: ik zie geen verschil in het resultaat, behalve dat als ze hun zin niet krijgen sommige als kleine kinderen de boel gaan traineren, waarna ze nog meer aantonen dat ze de opslag niet waard zijn. Een ander klein gedeelte, gaat juist wel wat doen en komt daarna wel in aanmerking voor een verhoging. Het hele denken: we krijgen elk jaar er automatisch wat bij is tijdens de krediet crisis helemaal op de schop gegaan. Kijk maar naar het aantal bijstanders, 50+ komt niet meer aan de slag omdat het niet meer past, dat is de kostprijs van het verhogen van loon zonder tegenprestatie. On topic: in USA ben je overbodig als je geen prestatie neerzet. Iemand met prestatie is daar ook meer waard
@bitd: Ik snap er ook weinig van, dat iemand met exact hetzelfde werk van 55 ruim twee keer het salaris heeft van iemand van 28. In de meeste functies heb je met vijf jaar werkervaring jaar ook genoeg ervaring om hetzelfde te presteren als een 55 jarige, dus waarom dan dat rare vergoedingsverschil?
@Jochempie: enerzijds waar dat je per definitie meer verdiend in gelijke functie als 55 jarige dan een 28 jarige.

Met het is zwaar afhankelijk van de functie of je die als 28 jarige gelijk kan uitvoeren ja/nee.

Na 5 jaar werken heb je normaliter bij lange na niet zoveel kennis en ervaring als die 55-jarige. En nee, ik ben geen 55 maar toevallig 28.

Zegt ook weer niet dat 55 jarigen altijd beter zijn, inzet ontbreekt nog wel eens daar.
@peke: Je hebt niet de ervaring nodig van de 55-jarige om in 95% van de gevallen dezelfde prestatie neer te zetten als je 28 bent.
@bitd: Gelukkig is dat niet iets waar de werkgever mee te maken heeft, hoe de werknemer zijn of haar opslag ervaart. Je hebt ze wel, werkgevers die de privésituatie van de werknemer als argument gebruiken om bijvoorbeeld het weigeren van opslag te rechtvaardigen (“ach joh, je hebt geen kinderen, waar heb jij dat geld voor nodig”) maar die verdienen een pets tegen de onderkaak.
@trust: nee, dan deze: Happy cows give more milk. Zouden meer werkgevers eens aan moeten denken…
@rrrobert:
Happy bosses give more freedom and money, zouden werknemers eens over na moeten denken voordat ze weer een bestelwagen naar de ratsmodee helpen.
Of een dure speciaal vervaardigde steekwagen “vergeten”
Of spullen meenemen omdat ze ‘makkelijk voor thuis zijn’ heb het meegemaakt tot aan pleepapier toe.
Of janken om te moeten overwerken
Nog harder janken omdat er geen overwerk is
(nu komt er weer een bijdehand die weet te beweren dat alleen slecht georganiseerde bedrijven overwerken eentje die totaal verward is en niet begrijpt dat scheepvaart 24/7 doorgaat overal Overal)
Heel hard janken omdat de navigatie het niet doet en ze ‘pas’ 36 keer naar die haven in Duitsland zijn gereden
Ontieglijk hard janken omdat ze van een olie terminal worden gegooid omdat ze de steiger oprijden wat niemand mag en waar lellen van waarschuwingsborden bij staan
Janken omdat ze geld nodig hebben
Heel hard janken omdat ik geen € 600 per maand aan snelheidsovertredingen wilde betalen

Personeel, ik wens u er veel !
Heel veel.
@desjonnies: werkgevers die hun werknemers jankerds noemt wens ik veel jankerds toe.
@desjonnies:
Ondertussen ben ik erg benieuwd naar wat je eigenlijk voor bedrijf opereert. Ik werk bij een hydrauliek service bedrijf in de omgeving van de Rotterdamse haven. Ik heb het vermoeden dat jij ook in de scheepvaart service zit, maar wellicht in een andere tak daarvan.
@original_arnoud:
Dan weet je wat er te doen is als er gebeld wordt in het weekeinde :
Gaan
Problemen oplossen
En als het kan ‘ vrienden maken ‘ omdat je problemen oplost
En als je dan een goede werkgever hebt zeurt die niet over je Mac bonnetje van een tientje, iets over de kerk in het midden.
@desjonnies: ik mag aannemen dat het personeel dan ook beloond wordt. In je vrije weekend op stel en sprong gaan. Met een fooitje van honderd euro hoeven ze bij mij dan niet aan te komen. Laat staan een bonnetje van tien euro van de Mac.
En ja.. ik werk ook in de service.
@melkkoe:
Zaterdag = 140% uitbetaald. Zondag = 200% plus een uur tijd voor tijd opbouwen voor elk uur dat ik werk.
Dacht even dat ik Jalopnik per ongeluk had geopend.
Klootzak of niet, ik vind dit een heerlijk verhaal!
Heerlijk artikeltje zo zonder context, kan letterlijk alle kanten op.
Wat voor ons mannen wellicht belangrijker nieuws is; Elon Musk is weer vrijgezel! En dat betekent dan weer dat de beeldschone Amber Heard óók weer op de markt is.
Geen vriendelijke man dus. Al goed dat hij z’n looks mee had om Ambertje te verleiden.
@cossiekiller: Als je die foto’s ziet die autoblog steeds bij die artikelen plaatst, zou je anders denken.

Maar goed, wel een beetje jammer, steeds een klungelige foto zoeken bij zo iemand als Elon Musk.
Bij Victor Muller deden ze dat niet eens.
Ik ben in een onderneming werkzaam geweest met soortgelijke voorvallen. Als je met vakantie was geweest, vond je soms LETTERLIJK je bureau niet meer terug en kon je je papieren bij pz ophalen. “Management by fear”wordt dit wel genoemd. Vreselijke sfeer hing daar. Kan er niet naar terug verlangen. Ben nu al lange tijd zelf ondernemer met 20 medewerkers en zal dit dus NOOIT doen. Flauwekul dat je dit als CEO nodig hebt om geld te verdienen.
@ttr6: Het kan ook gebeuren bij grote ontslagrondes, waarbij de volgorde niet helemaal goed gaat. Dat medewerkers in de ochtend op hun werk komen en zich afvragen waarom ze niet meer kunnen inloggen, erg pijnlijk.

Maar goed, ik denk niet dat meneer Musk dit nodig heeft, of dat hij aan ‘management by fear’ doet. Ik denk dat hij gewoon een eigenwijze kerel is. Mensen die zo ver komen zijn niet de meest gangbare types. Enzo Ferrari was rete arrogant, Steve Jobs stuurde dikke mensen weg bij Apple, dat soort dingen. Richard Branson heeft ook zo z’n dingen (maar dan meer positief).
Ik zie Elon Musk er nog wel voor aan om dit lekker kil en feitelijk te bekijken.
@fanboy: dat van Richard B heb ik gemerkt ja…… Heb tot vorige maand in London gewoond. En toen ik daar aankwam wilde ik wifi. Heeft 4 maanden geduurd voordat ik het had. Inderdaad een bijzondere vent…..
Je word niet rijk met lief zijn, in de meeste gevallen dan.
Harde beslissingen voor de greater good gaat vaak te koste van iets of iemand. Helaas pindakaas
Je personeel schofterig behandelen, miljoenen per dag verlies maken, het geld van je aandeelhouders zonder overleg investeren in een half failliet zonnepanelen fabriekje, en plastic autootjes maken die slechts verkopen door de belastingregels in sommige landen maakt je in mijn ogen geen goede ondernemer. Sorry.
@hijman85: iedereen die sinds de afgelopen, zeg 5 jaar, bij Tesla is gaan werken of erin heeft geinvesteerd mag niet zeiken; want je weet dat het zo gaat daar.
@hijman85: als de investeerders in de rij staan om geld in jouw hobbies te steken ben je een fantastisch ondernemer. Dat vele van die investeerders hun geld nooit terug zien is niet jouw probleem.
@hijman85: en zie waar hij staat en waar jij staat.
@esprit84: Nou nou, maak het maar weer persoonlijk. Vanaf de wal mag je ook een mening hebben.
@hijman85: Progress is painful.
@hijman85: dan is menig “moderne” ondernemer geen ondernemer… check Amazon.. precies t zelfde al is daar de arbeidsvervulling 100% kutter
Zonder contekst zegt ’t niet zoveel. Ik ben ook twee weken met vakantie nu. Wordt ik gemist? Nee. Omdat ik m’n zaakjes voor mekaar heb.

Maakt mij dat een overbodige werknemer?

Misschien. Maar misschien stort de bende wel inelkaar na nog een week afwezigheid.

Stuur mij niet onverwacht 2 weken weg. Dan duurt t minder lang voor de boel omvalt.
Hij had het wat tactvoller kunnen brengen…
Hij biedt een andere baan aan waar ze wel wat kan toevoegen… wat wil je nog meer?
@xanxion: meer salaris, dat is wat ze wilde. Helaas is het verhaal op dit punt niet verhelderend….
Owjee. Ik ben elke maand twee weken vrij en word zelden gemist op mijn werk. Gelukkig is Musk dan ook niet mijn werkgever…
Interessante biografie trouwens, wel opvallend dat dit twee jaar naar het uitkomen weer boven komt drijven. Maar het boek kan ik een ieder aanraden met een zekere interesse in Tesla. Mijn belangrijkste conclusie: Musk gelooft in ieder geval zelf heilig in zijn ideeën en gaat heel ver om die te verwezenlijken. Hij stelt belachelijke eisen aan zichzelf, maar verlangt dat ook van z’n omgeving.
Is het ook een natrekbaar verhaal ? Zo’n uitspraak verkoopt natuurlijk wel boeken…. Zou het niet gaan om een spannend verhaal om sales van het boek te boosten ?
Je leest ook maar één kant van het verhaal. Misschien heeft hij haar wel op “vakantie” gestuurd om aan zelfreflectie te doen. Dat zij dat anders opvat is misschien dan ook wel oorzaak van het probleem.
Ik vind dat Musk overigens niet te ver ging. Wat ik ongelukkig vind, is dat de werkgever kan beslissen iemand te ontslaan omdat haar bijdrage als niet nuttig werd ervaren, terwijl de werknemer niet bij machte is om haar functie om te vormen naar iets dat wel nuttig is. Dat is toch een onbalans, als je het mij vraagt.
@jochempie: onbalans? Werknemer zijn heet niet voor niets loon-slaaf. Als je overbodig bent ben je overbodig. je functie omvormen… naar interieurdecoratie ofzo?
@dakarbemo: Net alsof je als werknemer niet zou kunnen zien in welke tak van het bedrijf je nuttiger zou zijn?
@jochempie: als alle stoeltjes bezet zijn zijn alle stoeltjes bezet. Je kunt wel functies blijven verzinnen maar t moet ook knaken opleveren.
@dakarbemo: Laat maar, dit is een nutteloze discussie. Ik zie altijd kansen, dus ik zou niet weten waarom ik geen functie zou kunnen creëren die geld in het laatje brengt.
Iedereen is misbaar cq. te vervangen. Die vrouw is loyaal geweest maar als ze 12 jaar zonder salarisverhoging heeft gewerkt doet ze toch iets verkeerd.
@stephane8200: iedereen is vervangbaar op lange termijn ja. Maar op korte termijn zeker niet.
Het is gewoon een lul. En het is ook niet eens “slim” zijn want als hij oo deze manier er achter moet komen dat iemand of een functie overbodig is dan is dat een teken dat je bedrijfsvoering niet goed zit. Immers als hij erachter komt dat ze overbodig is nadat ze een salarisverhoging heeft gevraagd moet je je afvragen hoeveel mensen er meer zitten op overbodige functies.
@rick-dos: Grootspraak, bij menig toko groter dan 50fte loopt overtollig volk rond wat door de complexiteit van business vaak goed verbloemd blijft.
@rick-dos: Eens. In ieder geval dat hij mij ook bijzonder onsympathiek overkomt. Als ik hem hoor/zie praten, z’n reacties op Twitter op sommige pietluttige details, altijd het laatste woord willen hebben… Nee, ik kan er weinig sympathieks in terug vinden. En in hoeverre bovenstaande nou klopt of niet, het lijkt me precies een methodiek die bij hem past. Op een soort overtreffende-trap-manier duidelijk maken aan iemand waar je het lef vandaan haalt een verhoging te vragen. Overigens, wat mij betreft, als goede leidinggevende zou het nooit een verrassing mogen zijn voor je mensen als je niet goed functioneert en weg moet, of al je rol niet meer van toegevoegde waarde is.
Apart om op basis hiervan iemand toe te juichen of af te severen.
Haha, komkommertijd? Een passage uit een biografie (die al tijden in de schappen ligt) analyseren, dat verder niets met auto’s te maken heeft. Overigens, wat is ‘verantwoording dragen’? Verantwoording is iets wat je aflegt. Ik denk dat je verantwoordelijkheid bedoelt.
@Lucchino: Echt he. Man man man.. zoeken naar tesla nieuws dit
Wat is hier klootzakkerig aan? Mevrouw is overbodig klaarblijkelijk. een toko is geen goed doel om de medemens maar werkende te houden, any penny counts. Overigens dat ie haar een andere job aanbied nog even afgezien wat dat dan voor functie was is ook alleraardigst. Als ik ontslagen wordt krijg ik niks aangeboden hoor en u ook niet hoor fijne werkende medemens.
‘Ze werd … van haar functie ontslagen.’?!
Ahh hij is boef man.
Als ik dit zo lees en de kopfoto van hem zie dan denk ik ineens: Verrek, hij lijkt op Kim Jong Un!
Was ie tegen Amber ook zo Heard?
Elon heeft hierover op twitter gereageerd en het klopt voor geen meter. Ze zochten meer specialisten ipv iemand die generalist was. En ze heeft gewoon nog loon gekregen en ze ging werken bij een kleiner bedrijf als generalist.
“Het voorval was enkele jaren geleden gebeurd, maar kwam recent naar boven in een artikel van Business Insider.”

Recent? Is al jaren bekend, dit verhaal. Business Insider komt dus ook gewoonweg achter…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).