Elon Musk wil Lotus verbouwen tot echte James Bond auto

Auteur: , 11 Reacties

Blijkbaar heeft Elons Musk de oude duikboot van James Bond niet gekocht om in een hoekje te laten verstoffen. De excentrieke miljardair is van plan om er een volwaardige Bond auto van te maken.

Lotus Esprit duikboot Elon Musk

Even voor de duidelijkheid, de Lotus Esprit die Elon Musk gekocht heeft is momenteel al een volledig functionerende duikboot. Deze Esprit is niet meer geschikt voor gebruik op de openbare weg, maar Musk wil de Lotus zo verbouwen dat het mogelijk is om de Esprit te gebruiken als auto en als duikboot.

Toen de opnames voor The Spy Who Loved Me in 1977 werden gemaakt had de crew twee Esprits tot hun beschikking. Één Lotus Esprit werd gebruikt voor de scenes op het land en de ander werd met behulp van Perry Submarines verbouwd tot duikboot. Deze Esprit, met de bijnaam Wet Nellie, heeft Musk gekocht.

In de film lijkt het alsof de inzittenden droog blijven zodra de Esprit onderwater gaat, maar in werkelijkheid is de Esprit een zogenaamde ‘natte duikboot’. Het interieur loopt vol water en de inzittenden moeten een duikuitrusting dragen. Het was namelijk teveel werk om het inzittendencompartiment volledig waterdicht te maken en bestand te maken tegen de enorme waterdruk.

Door de aerodynamische vorm van de Esprit was het nog een hele toer om de tot duikboot verbouwde auto niet te laten zinken. Op het land is downforce ideaal, maar onder water is dat een ander verhaal. Een probleem met de Esprit duikboot was ook dat er bijna geen mogelijkheid was om het ding af te remmen. De enige mogelijkheid om snelheid te verminderen was om de motoren uit te schakelen en te vertrouwen op de duikers die aanwezig waren om de boel af te remmen.

Elon Musk denkt echter dat hij al deze problemen kan oplossen en dat het ook mogelijk moet zijn om er een voertuig van te maken dat zowel als duikboot kan dienen als op de openbare weg kan rijden.

“It was amazing as a little kid in South Africa to watch James Bond in ‘The Spy Who Loved Me’ drive his Lotus Esprit off a pier, press a button and have it transform into a submarine underwater. I was disappointed to learn that it can’t actually transform. What I’m going to do is upgrade it with a Tesla electric powertrain and try to make it transform for real.”

We wensen hem veel succes met zijn project, maar wellicht is het wel een beetje zonde om zo’n historisch stukje filmerfgoed als proefkonijn te gebruiken. Misschien is het verstandiger om een replica te bouwen met de body van een oude Esprit als basis. (via: jalopnik.com & lotusespritworld.com)11 reacties

Als er iemand is die de mensen en de middelen heeft om dit project tot een succes te maken, dan is het Musk wel. Mijn zegen heeft hij.

Wel een paar leuke filmpjes op jijbuis van het eindresultaat graag.
@tupperware: Zo… Dan kan hij opgelucht ademhalen en beginnen met zijn project. ;)
Zo’n Tesla powertrain voegt nog eens een paar honderd kilo toe, zodat het ding nog sneller naar de bodem zakt. Ben toch benieuwd hoe hij dat hoopt op te lossen.

Op zich heb ik niet eens zo heel veel tegen een project als dit, zolang de visuele impact in ‘duikboot-modus’ maar niet wijzigt. Het ding is natuurlijk iconisch als duikboot, maar is eigenlijk een nutteloos rekwisiet. Als meneer Musk wel de investering kan/wil doen die de producers indertijd niet konden doen, kan dat de legende van het ding alleen maar ten goede komen. Mits (heel) goed gedaan, natuurlijk…!
” twee Esprits tot hun beschikking. Één Lotus Esprit werd gebruikt voor de scenes op het land en de ander werd met behulp van Perry Submarines verbouwd tot duikboot.”
Niet helemaal waar. Er werd inderdaad 1 Esprit gebruikt voor de wegopnames, bereden door een mannetje van Lotus zelf omdat de stuntrijder de auto niet tot z’n max kon rijden. Voor de opnames onderwater zijn echter meerdere auto’s gebruikt. Bij auto 1 klappen de wielen in, bij auto 2 vallen de wielkasten dicht, auto 3 komen de vinnen uit de zijkant etc…

D’r is ook ooit een 2e volwaardige duikboot gevonden, volbehangen met kerstverlichting in de voortuin van ik dacht een vrijwilliger welke ‘m cadeau had gehad…

Pin me hier niet op vast, maar het waren er bij mijn weten meer dan 2 ;)
@Martinez: zou kunnen…
“maar wellicht is het wel een beetje zonde om zo’n historisch stukje filmerfgoed als proefkonijn te gebruiken”

Mee eens…
Waarom niet gewoon vorig bericht updaten.
Gekke Elon Musk… altijd uit op kattenkwaad.
Mooi om dromen uit je jeugd in werkelijkheid te kunnen doen uitkomen.
Als je dat echt zo graag wil ben je beter af van een andere wagen te kopen en die om te bouwen tot duikboot. Maarja dan heb je wel het verhaal er niet achter natuurlijk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).