EU: welk automerk wordt waar het meest verkocht?

Auteur: , 115 Reacties

Vanzelfsprekend is niet elk merk even populair in elk land. Hoog tijd dus om de boel in een overzichtelijk kaartje te gieten.

EU: welk automerk wordt waar het meest verkocht?

Of het nou een potje Risk, Google Maps of je navigatie betreft: kaartjes zijn fijn. Als er dan ook nog een link met auto’s kan worden gemaakt zijn wij helemaal in onze sas, reden temeer om deze kaart met jullie te delen. Het plaatje toont per land aan welk automerk waar de meeste nieuwe auto’s verkoopt en zoals je ziet heeft elk gebied zo z’n eigen topper.

Zo regeert Seat in Spanje met harde hand, is onze hoek van Europa weer Volkswagengezind en lust Italië wel pap van nieuwe Fiats. Het Verenigd Koninkrijk kiest voor Ford en grappig genoeg zijn de premium-merken (in dit geval Audi en BMW) slechts weggelegd voor de stadsstaatjes Monaco/Spotters Paradise, San Marino en Andorra.

De enige uitkomst die wij niet helemaal hadden zien aankomen, is Honda’s populariteit in Estland. Iemand die dat uit kan leggen? Klik op onderstaande afbeelding voor GROOT.

Autoverkoop Europa

Overigens is bijgaande plaat bijna een jaar oud, maar de info zal nog steeds aardig kloppen met de werkelijkheid.

Foto via twitter115 reacties

Skoda op ijsland favoriet?!? Ik had daar oude diesel 4×4’s verwacht, geen octavia combi met rubberen bumpers
@gt500eleanor: t gaat hier om nieuwe auto’s, en dan kan ik me voorstellen dat n Yeti 2.0 TDI 4×4 fijn vervoer is op IJsland
@scottishcarspotter2000: sorry het woord “nieuw” had ik niet gezien ;)
@scottishcarspotter2000: en zelfs je softijs blijft goed in een brandend gebouw, en hij is sneller dan een Ferrari ;)
@gt500eleanor: of een lada Niva
Ik zie maar weinig landen waar mensen écht verstandig auto’s kopen.

Overigens was het wel handig geweest van de makers van de kaart om de namen van de landen erbij te zetten. Topografie was ik nooit goed in.
@ej20g: Als je niet eens de landen van Europa weet te vinden zou ik maar weer terug gaan naar de basisschool.
@VantageR: daar was ik op de basisschool al niet goed in. Dat ik niet weet waar de meeste landen liggen heeft maar met één ding te maken: het interesseert me normaal gesproken niet aangezien ik toch zelden buiten Nederland kom. Dat was op de basisschool al zo…
@ej20g: you are missing out… Dit jaar al 8 Europese landen bezocht! En heb er nog heel wat buiten Europa op mijn naam staan. Explore the world!
@VantageR: Blijkbaar mag jij ook terug naar de basisschool.Je vergeet een paar woordjes na jouw laatste zin: als ik jou was.
@VantageR: Eerlijk is eerlijk, Oost Europa kan ik ook niet allemaal bij naam noemen.
@ej20g: Deze landen hoor je al te kennen in groep 6-7 van de basisschool.
Zo zie je maar weer hoe triest het gesteld is hier in Nederland. Ergo bij jou moeten we wel het laatst aankloppen, indien we een verstandige aankoop willen doen.
@audirijder: in groep 7 heb ik dit inderdaad gehad. Sindsdien niet meer. Is het dan vreemd dat ik veel van die landen inmiddels alweer vergeten ben? Daarnaast is het voor mij ook helemaal niet nodig om te weten waar alle landen van Europa liggen. Dus wat is dan het probleem?
@audirijder: ik vraag me verder af wat mijn topografische vermogen te maken heeft met mijn kennis van automobielen. Want hoewel ik geen kaas gegeten heb van topografie ben ik wél heel goed in mijn vak.
@audirijder: Nou nou.. Het ontbreken van enige kennis omtrent topografie is niet erg sterk. Maar mij ontgaat het verband met auto’s verkopen.
@olivier420: hehe, iemand die het snapt.

Het feit dat topografie niet mijn sterkste kant is heeft er alles mee te maken met dat mijn interesse ergens anders ligt. Het is voor mij simpelweg niet nodig.

Ik heb het idee dat iedereen die hierover valt, een advocaat dom zou noemen als hij geen koppeling kan vervangen. Maar de beste man of vrouw is dan natuurlijk niet dom. Meneer of mevrouw heeft daar simpelweg niet voor geleerd.
@ej20g: Man, 3 kwart van de stof die ik kreeg op mijn MBO en HBO opleiding is nikszeggende algemene droge stof waar men geen fuck mee kan..

Leer een vak, leer iets waarmee je waardevol wordt voor het bedrijf en nog belangrijker, voor jezelf. En wordt de beste.. Dan mag je genoeg dt of t of d foutjes maken want alleen dan gaat je uitgezonde brief of e-mail nog ff langs die lekker blonde secretaresse die er wel verstand van heeft en de boel ff corrigeert. (Uiteraard is dat ook waardevol waar voor ook goed betaald moet worden) maar elke mongool die hier dat topografie belangrijk vind.. heeft zeer waarschijnlijk heulemaal nixxxx bereikt en heeft de ballen verstand van hoe het met dat klimmen op die ladder zit!

Verder ben ik blij dat er nog zoveel animo is voor de monteurs opleidingen, want daardoor zal ik in de toekomst nog een leuke goed onderhouden oud autotje kunnen kopen!
@lamborgfan: ben blij dat er meer mensen zijn die er nuchter tegenaan kijken. Topografie is leuk maar om daar energie in te steken terwijl je het niet nodig hebt vind ik onzin.

Ik doe trouwens geen gewone monteursopleiding maar de opleiding technisch specialist, daar komt een stuk meer bij kijken. Niets ten nadele van “gewone” monteurs inderdaad, die jongens werken keihard en weten behoorlijk veel. Ik ben echter op zoek naar meer uitdaging.

Om een beetje on-topic te blijven: topografie is voor de gemiddelde Nederlander denk ik inderdaad niet belangrijk. Ik snap daarom, net als jij, niet waarom er zo zwaar aan getild wordt.
@lamborgfan: klopt exact, want piloten hebben topografische kennis en zijn allemaal mongeaulen.
@ej20g:
Ik sta echt versteld hoe erg je het eens bent met jezelf. Ik ga niet zeggen dat je alle staten van de vs uit je hoofd moet kennen. Maar als jij niet weet waar Spanje ligt of Polen etc. Kan ik je vertellen dat ik dat ernstig vind… Zoals enkelen zeggen, basiskennis. Als iemand zegt dat hij een Franse auto heeft en jij denkt dat Frankrijk Australië is. Ik zeg niet dat je dom bent, maar dit zou te blond zijn.
@audirijder: nee audirijder klinkt lekker verstandig
@audirijder: dus jij denkt dat alle landen van Europa erin gestampt worden op de basisschool? Het wordt een keer genoemd en je moet er een toetsje van maken. Nou joepie, dat onthoudt een normaal mens uiteraard… Not. Ik denk dat er maar een heel klein deel van Nederland de landen oostelijk van Tsjechie en Polen enzo kan aanwijzen.
@audirijder: Dat iemand niet het verschil tussen Letland en IJsland op de landkaart weet zegt niet dat iemand niet goed is in zijn vak waar hij z’n brood mee verdient.
@ej20g: Kijk is naar engeland (als je dat kan vinden), die begrijpen het wel hoor ;)
@clarkson: dat was mijn idee ja.

Overigens kan ik nog best wat landen vinden hoor, alleen landen waar ik niks mee te maken heb, buiten dat ze binnen de EU vallen, kan ik niet zo aanwijzen.
@ej20g: Haha ja begrijp ik, was maar een grapje!
@ej20g: Jij bent hier wél de verstandige gelukkig.
@volvov70: aangezien ik Volvo rij durf ik te stellen dat ik qua auto keuze onder de verstandige groep val ja. Ik ben hier dan ook echt niet om merken te bashen maar ik weet uit eigen ervaring heel aardig welke merken je beter kunt vermijden of op zijn minst wat meer problemen bij kunt verwachten.
@ej20g: Wij van WC eend … 🚽+🐤 ;)
@kapiteinaudi: hoe bedoel je? Ben ik van mening dan Volvo goede auto’s maakt? Jazeker. Maar dat geldt ook voor Ford, Mazda, Toyota etc. Maar er zijn ook merken die je naar mijn ervaring beter kunt vermijden: Renaults van 2003 tot een paar jaar geleden, nieuwe Volkswagens etc. Elk merk heeft zijn problemen, ik heb met het ene merk gewoon betere ervaringen dan met het andere. De eerstvolgende monteur die je hetzelfde vraagt kan zomaar een heel ander antwoord hebben.
@ej20g: Ja, omdat je als Volvo rijder Volvo aanbeveelt. Heb zelf vrij weinig ervaring met het merk, maar dat Volvo’s goede auto’s zijn, twijfel ik niet aan!
@kapiteinaudi: ah op die fiets. Was niet helemaal de bedoeling. Ik zou genoeg merken aanbevelen maar het merk wat ik zelf heb heeft natuurlijk wel de voorkeur.
@ej20g: ben ook monteur maar kan me wel in jou lijstje vinden. En in slechte zin steekt daar Volkswagen met kop en schouders boven uit. Gevolgd door de rest van vag en BMW.
Merken waar we weinig problemen mee hebben veel Jappen, Koreanen Volvo, Opel.
@arjontje: Ik weet niet hoe jij dit concludeert? Concludeer je dit op basis van wat er binnenkomt in de garage? Duitse auto’s hebben een overhand op de Nederlandse markt. Daarnaast hebben Aziatische merken afgelopen jaren acties gehad met 5 jaar gratis onderhoud blabla. Niet zo gek dat je ze dan nauwelijks in je eigen garage treft? Speelt ook nog eens mee wat voor soort mensen de auto’s bereiden, hoe ze het zelf onderhouden etc.. Iemand die nu een audi rijdt zal niet snel een aziaat rijden. Ook zijn het vaak leaseauto’s.. De Duitse auto’s. Gaan veel er ook anders mee om. Lekker kort door de bocht om te stellen dat audi kut is en toyota goed. Deze laatste zin is voor alle zeikerds. Niet speciaal voor jou.
@ej20g: slechte jaren van Renault zijn van +/- 2001 tot 2004…. en niet vanaf 2003 tot een paar jaar geleden
@autogedrocht: wel naar mijn ervaring. Niet allemaal dezelfde problemen overigens. Maar daarom zei ik ook dat het lijstje van iedere monteur anders kan zijn, het hangt er namelijk sterk vanaf welke merken en modellen je veel mee te maken krijgt.
@ej20g: ofcourse, ervaringen kunnen verschillend zijn, daar hoef je ook geen monteur voor te zijn. Echter de Laguna II (+/- 2001) moet toch wel de slechtste Renault ooit zijn. Zeker op het gebied van electra.
@ej20g: En zelfs dan kun je nog anders uitvallen met een auto. Mijn slechtste auto’s waren een 6 jaar oude Dealeronderhouden Mitsubishi Colt en een 2004 Panda waar de wereld behoorlijk lyrisch over is.
Mijn meest betrouwbare auto was een Citroëm GSA, de auto die vrijwel elke garagist af raadt…
@ej20g: correctie: Renaults van eind 2001 tot 2004.
@ej20g: verstandig mn aars… mijn bmw gaat minder vaak kapot dan jij; lets bet..
@lekkaah: ik heb geen idee wat je wil zeggen.

Verstandig ben ik trouwens wel hoor. Als het gaan om dingen die belangrijk zijn voor mij.
@ej20g: jij bent dom
@poar: waarom ben ik dom? Is een oogarts dom als hij niet weet hoe je een pacemaker aanbrengt? Beetje dezelfde strekking als hier. Verder ook een beetje laag om iemand te beoordelen op zijn topografisch vermogen.
@ej20g: Dan kun je beter stellen: Is een oogarts dom als hij niet weet hoe hij een simpele rekensom moet oplossen? Er zit toch wel een aardig verschil tussen het plaatsen van een pacemaker en een paar landen uit je hoofd leren.
@stekel01: wat als mijn interesse daar niet ligt en het voor mij ook niet belangrijk is? Toen ik dat kreeg, een jaar of 8 geleden, had het niet mijn interesse maar ik moest het wel weten en dat lukte met wat moeite ook. Maar om mij dom te noemen omdat ik, voor mij, overbodige informatie niet meer weet na 8 jaar gaat mij toch echt te ver. Ik heb sindsdien namelijk geen topografie meer gehad op wat aardrijkskunde na, wat voornamelijk over andere dingen ging en wat ik bovendien zo snel mogelijk heb laten vallen.
@ej20g: ik zou je niet dom noemen maar aan je algemene kennis schort het wel wat. Je argument dat die kennis onbelangrijk is omdat je het toch niet nodig hebt is een beetje arbitrair, stel je voor dat iedereen zo een instelling zou hebben. Denk niet dat de mensheid heel ver zou komen.

Nogmaals noem je niet dom, wellicht wat underinformed.
@ej20g: je hebt teveel geduld man ;). Laat ze lekker leuteren!
@ej20g: Estland Honda en Griekenland Toyota gaan voor ne betrouwbare Japanner. (zelf aan mijne laatste vag bezig)
@ej20g:
Wat een opmerking over topografie wel niet teweeg brengt ;-)
Grappig wel, ga zo door! ;-)
@Rob: nooit geweten trouwens dat Tunesië tegenwoordig ook bij Europa is gaan horen… :P
Hmm volkswagen top 1 in oostenrijk, had skoda daar wel verwacht. En volkswagen in ierland zag ik ook niet aankomen. Verder rest vrij voorspellende kaart
Lada in Rusland, je verwacht het niet…
@dutchdriftking: nee eerlijk gezegd Had ik dat echt niet verwacht.
wat saai eigenlijk. sorry hoor maar ik vind volkswagen/skoda/seat echt weinig aan. zeer goede auto’s, dat zeker, maar goed. niet mijn ding
@gitaarknul: Zeer goed is ook een overdrijving. Zo hoog scoren ze niet meer op betrouwbaarheid. Ze kunnen flink kapot gaan.
Haha VW het meest verkocht in de laatste dictatuur van Europa? Had eerder Lada of Dacia verwacht :)
@granlusso: Vraag me af over welk land je het hebt?
@230kompr: waarschijnlijk Wit-Rusland
@ruyjo: Klopt! U gaat door voor de wasmachine!
@granlusso: Witwas-Rusland dus…
Mercedes somewhere ?
@230kompr: Het vaticaan! Al sinds het begin van de automobiel.
@henkhupelschoten: Geen wonder, daar zijn ze gek op alles wat een ster heeft.
@moveyourmind: Hahaha!
@henkhupelschoten: de auto keuze daar is dan net zo bekrompen als het gedachtengoed.
@230kompr: In Taxiland, maar staat niet op de kaart
Ik zag vooral het merk 3A3 niet aankomen
@pilz: ZAZ
@pilz: tsja invloed van rusland he.. Lada en Avtovaz
@pixeltrooper: *alles Avtovaz
@pilz: Niet zo verwonderlijk, ZAZ/3A3 is Oekraïens. Bouwen oude Daewoo’s in licentie…
Ooit was Opel 35 jaar lang de best verkochte in dit kikkerlandje. Ik dacht dat Vauxhall ook wel groot zou zijn in VK.
@AutomotiveDesigner: dat zijn ze ook, ze zijn de nummer 2 na Ford.
Veel te veel blauw naar mijn smaak.
Ik heb zo’n vermoeden waarom ze in Monaco zo rijk zijn…

Er zit vast en zeker veel olie in de grond.
Ben een paar keer in Rusland geweest, maar zoveel (nieuwe) Lada’s zie daar nou ook weer niet. Van alle nieuw verkochte is het misschien wel de grootste, maar het gros rijdt er in West-Europeesche tweedehandsjes.
Wie tweet even naar Toyota dat de Grieken geen geld meer hebben? De rest van de dealers zijn er zo te zien al vertrokken.
Audi in Monaco? Ik dacht eerder aan Ferrari!
Griekenland maakt de beste keuze, wie had dat verwacht.
@reistje: je vergist je, dat doen ze in Estland.
@406_v6: ben inderdaad benieuwd naar de marketing van Honda daar.
Kan je gelijk zien wrm ee EU nooit zal wereke…
1 rijk kan niet bestaan met 30 verschillende volken
@lekkaah: Dit koninkrijk kan ook niet werken met die Friezen, die Limburgers, die Brabanders, het (U)trechterbekervolk, de westerlingen en de bewoners van de zandvlakte in het oosten… Gelukkig werkt het allemaal prima zolang er vrede heerst en er onderlinge handel is. Precies de dingen waar de EU voor zorgt.
@mashell: heel wat anders dat weet u… ga je zeggen dat de eu een succes is tot nog toe? of dat nlers genieten van al die immigranten hier (laat staan in ieder ander land)? Werkt gewoon simpelweg niet, al sinds de oertijd. Helaas
@lekkaah: “het werkt gewoon niet”. Tuurlijk. Maar waarom ook alweer? Of is dat een te moeilijke vraag?
De schaamte zit diep…
@norge: Omdat het huismerk van de Noren het niet geworden is?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Troll_%28automerk%29

https://nl.wikipedia.org/wiki/Troll_%28automerk%29#/media/File:Troll_1956.JPG
@406_v6: Hoho, we hadden de Think ook nog, en door ons oljefondet bezitten we nog veel aandelen in alle automerken ook..
@norge: ze hebbe daar ook zat olie he.. /flauw
Ik snap die Volkswagen-gekte niet. Hoe saai is je leven?
@ThomasBol: Niet zo saai. De Grieken hebben het echt saai. De Volkswagen rijders vragen zich elke dag af of vandaag de turbo of de DSG kapot gaat ofdat ze gewoon olie moeten bijvullen. Om alle vooroordelen maar even aan te halen.
@ThomasBol:
Want welk stuk rijdend blik je rijdt bepaalt of je leven saai is of niet? Juistem.
@ej20g laat hem toch
@donaldduck555: Als je op reply klikt komt je reactie onder die waar je op reageert te staan.
@moveyourmind: OK Thanx
@406_v6 daar denk de rest van Europa anders over hoor
@donaldduck555: Dat wil niet automatisch zeggen dat ze dan ook gelijk hebben…
@406_v6: Okido
Ik wil iets zeggen over Duitse logo’s op een kaart en…. neh laat maar!
@ghost ik denk dat die Ferraris daar allemaal 2ehands zijn
Wat 3A3 wat ze in de Oekraine het meeste verkopen? Voor de mindere geografische experts: ten noorden van Turkije/Griekenland, of aansluitend bij Roemenie.
@rufctr01:
https://en.wikipedia.org/wiki/ZAZ

Lokaal merk (wat anders ook :p)
ik word een beetje misselijk van al die vw logotjes
Ford nog steeds in the UK, eigenlijk wist ik dat, maar toch een suprise.
Toch leuk om te zien dat honda nog ergens goed verkoopt. In Estland of all places.
Slimme jongens die Esten!
Verdorie die Grieken, smijten ze het gekregen geld richting Japan ipv het binnen de EU te houden. ;-)

Ben wel verrast van Ford in UK. Wist niet dat die daar zo populair waren.
Alleen in Estland Honda en Griekenland Toyota hebben ze dus verstand van auto’s kopen.
Lada is volgens mij al een tijdje niet het meest verkocht merk in Rusland.
@e550: Jawel. Kia komt dichtbij, maar Lada ik nog steeds de bom in rusland!
Het derde rijk lijkt op deze kaart tóch te bestaan…
Produceren die mafkezen van de IS ook hun eigen auto?
Dan zal deze kaart er over 5 jaar enorm anders uitzien.

BTW, dat is wel erg veel blauw op de kaart. Zou dat soms al een IS actie zijn?
Opvallend hoge populariteit van Skoda, hetgeen me absoluut niet kan verbazen. Benieuwd wanneer ze er in Nederland ook eindelijk met een nummer 1 positie vandoor gaan, want er zijn steeds minder redenen te bedenken om een VW te verkiezen boven een Skoda.
Veel verstand hebben die grieken niet maar autos betreft weer wel
De smeerolieboeren doen ook goede zaken in Europa zie ik.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).