ex-Nissan en Renault CEO Ghosn vlucht Japan uit

Auteur: , 51 Reacties

Zonder paspoorten, want die heeft zijn advocaat.

ex-Nissan en Renault CEO Ghosn vlucht Japan uit

We kennen waarschijnlijk allemaal het verhaal Carlos Ghosn, ooit de verlosser van Renault/Nissan en vervolgers gelabeled als oplichter. Hij wordt in Japan vervolgd voor miljoenenfraude en belastingontduiking. Daar zit hij al ruim een jaar vast. Eerst in de cel in Tokio maar later kreeg hij huisarrest. Het lijkt op het script van een slechte actiefilm maar Ghosn schijnt uit zijn villa ontsnapt te zijn om vervolgens per privéjet het land te ontvluchten. Volgens de Libanese krant L’Orient-Le Jour landde Ghosn maandagavond op de luchthaven van Beiroet. Ook een goede vriend van de van fraude beschuldigde Braziliaan/Libanees geeft aan dat hij ‘thuis is’.

De 65-jarige ex-CEO werd in Brazilië geboren en groeide vervolgens op in Libanon. Zijn paspoorten zijn afgepakt en in het bezit van zijn advocaat, die zijn vertrek ook als een verrassing ziet. Ghosn had al langere tijd huisarrest in een luxe villa, echter wel zonder contact met zijn vrouw. Zelf verklaart Ghosn dat hij is ontsnapt aan het onrecht van het Japanse rechtssysteem. Hij ontkent de aantijgingen en denkt zelfs dat er een complot tegen hem aan de gang is. Zijn heldenstatus is hij al geruime tijd kwijt maar in Libanon wordt hij nog wel op handen gedragen.

In Libanon is hij weer samen met zijn vrouw, waar hij al sinds november geen contact mee heeft gehad. Zijn villa is beveiligd door bewapende mannen die wellicht beter hun werk doen dan de bewakers in Japan. Wellicht binnenkort meer nieuws van Carlos zelf. Hij staat namelijk te springen om weer wat aan de buitenwereld te melden. “Ik kan eindelijk weer normaal communiceren met de media en kijk hiernaar uit.”51 reacties

Tja ik snap het wel eigenlijk, in eerste instantie had ik de indruk dat het terecht was dat hij was opgepakt. Maar langzaam kantelde dat beeld toch wat en begon het meer op vuil spel van de Japanse overheid te lijken omdat Renault huns inziens teveel macht had binnen de samenwerking met Nissan.
Ik ben bang dat we nooit de volledige waarheid zullen horen en het altijd vaag zal blijven.
@stationcar: ik vind dat ontsnappen een goed recht van die man… iedereen die opgesloten zit heeft het recht te proberen te ontsnappen. -> bewakers hebben danwel de plicht dat te voorkomen.
Aangezien hij blijkbaar niet continu bewaakt werd staat hij nu vrij in libanon.
@stationcar: snap ik wel. Wie wil nou dat Renault veel macht heeft? Moet je niet willen
@baklava: juist wel man. Eén van de mooiste autobedrijven in de wereld man.
@stationcar: goed verwoord.
@stationcar: Ik had heb niks met Ghosn en hij heeft vast lopen te graaien… dat is gebruikelijk in zo’n positie, maar na dit een beetje gevolgd te hebben is mijn beeld van het Japanse ‘justice’ systeem wel grondig veranderd.. en niet op een goede manier..

Ik snap de Japanse bezwaren tegen de manier waarop hij Nissan, na het bedrijf gered te hebben, runde wel… maar dan noch hoort het de rechtspraak niet gebruikt te worden om iemand te naaien en dat is hoogst waarschijnlijk wel gebeurd.
Hij zal wel net als Han hebben gehandeld,

50% of something is better then a 100% of nothing!
@ghost: is dat een oude wijsheid van de Han Chinezen?
Libanese media melden ook dat hij Japan is uitgesmokkeld in een transportkist die doorgaans voor muziekinstrumenten wordt gebruikt, om het ‘actiefilm gehalte’ nog maar wat te verhogen.

En nu we het toch over een actiefilm hebben: wie moet Ghosn spelen?
@edge: Colin Farrell. De enige acteur die met één enkele gezichtsuitdrukking twaalf verschillende emoties kan tonen (als in: hij kijkt altijd alsof -ie moet poepen).
@RRRobert: idd, wat een flamoesacteur is dat zeg, Meneer Wenkbrauw…🤢
@Edge: ontsnappingstruc anno 1612.
@vroaaaaaaaaaar: Hugo de Groot!
Niks nieuws onder den zon.
@Edge: Wendy van Dijk…
Ik denk dat we van deze zaak nog best veel gaan horen, de belangen en daarmee verstrengeling zijn zeer groot. Laat het moddergooien maar beginnen
Het blijft altijd een vaag verhaal. Maar, waar rook is, is vuur. Dus helemaal schoon zal hij niet zijn.
@dutchdriftking:

Dat zal best.
Maar om zomaar opgesloten te worden om vervolgens zelf het tegendeel te moeten bewijzen zonder dat je de middelen krijgt, gaat mij best ver.
@hubert: Klopt. Klinkt overigens niet echt zoals ik Japanners ken, maar dat zal aan mij liggen.
@dutchdriftking: Wat ik op het nieuws hoor is ook niet hoe ik Marokkanen ken.. Zullen we het erop dat er een aantal rotte appels tussen zitten die de beeldvorming creëren?
@momo: houden*
@momo: jij woont in Finland?
@blackmilo: Geen boodschap aan dit soort dom gelul.
@momo: Hé nou, ik heb geen boodschap aan grammaticaal onzinnige zinnen. Wat jij zegt is nietszeggend.
Ben erg benieuwd met welke onthullingen hij komt.
Abiteboul lult uit zijn nek over het aantal pk’s van de Renault F1 motor?
De Juke wordt doorgaans helemaal niet verkocht aan de jonge hippe mensen waarmee geadverteerd wordt, maar aan boomers in matching ANWB jas?
Spannend!!!
Laat die knecht toch eens met rust….
Binnenkort de docu op Netflix
Japan: “we gaan er alles aan doen om m terug te krijgen”.
Ze zullen m op de lijsten zetten. Een paar mensen zullen op hun larie krijgen…. (eer-gedoe etc)
… maar opgerot staat netjes.
Heeft Netflix de rechten al gekocht? 😎
Zo rolt de 1%.
@hansiehansie: precies. 99% van de verdachten moeten in de bak op hun veroordeling wachten, maar de 1% mag dat in een luxe villa. Bovendien hebben ze de middelen (¥) om een ontsnapping te bekostigen. Dat is vragen om moeilijkheden…
Laten we niet vergeten dat zonder deze man wij nooit een (nieuwe) GT-R hadden gezien.
Ik blijf het een vreemd verhaal vinden. Deze man was al zo rijk, zou hij dan nog moeilijk doen over die relatief kleine bedragen? Begrijp me goed, ook al heb (had?) ik bewondering voor Ghosn, ook hij zal heus geen heilige zijn. Maar ik heb wel sterk het vermoeden dat hier meer achterzit dan alleen die vermeende belastingfraude. Het is opmerkelijk dat de hele zaak lang duurt, dat hij maar sporadisch contact met zijn advocaat mag hebben, zijn vrouw zelden mag zien (zelfs niet met kerst) en dat er nog steeds zoveel onduidelijkheid is. Normaal gesproken gaat het Japanse rechtssysteem van een harmonieuze oplossing tussen beide partijen uit, maar van harmonie was weinig sprake. Begrijpelijk dat hij de zaak niet in Japan wil afwachten. Ik ben benieuwd hoe het afloopt.
@henkp1: Het zijn in de praktijk vaak de rijken die de grootste fraudeurs zijn. De top van Volkswagen had bijvoorbeeld ook echt wel al een dik salaris toen ze de sjoemelsoftware bekokstoofden om een nog dikkere bonus binnen te slepen… Verder heb ik ook geen enkel idee of Ghosn wat misdaan heeft. Maar wat een verhaal zeg, episch dit.
@thomassnelweg: Ja dat is vaak wel zo. Bij VW was er nog een ander aspect: megalomanie; de directie (Piëch c.s.) wilde per se de grootste worden, ten koste van bijna alles.
@henkp1: alleen stapte die Piech juist op als commissaris toen hem verteld werd van de sjoemelsoftware.
@mashell: haha, Piech moet je niet op zijn blauwe ogen geloven. Hij was diesel techneut en micromanager, hij wist echt wel wat er aan de hand was!
@mashell:
Kijktip: Netflix Dirty Money, aflevering over het dieselschandaal. Je rolt van je stoel van verbazing als je dat ziet.
Eem ouderwetse autoboef ….
Ik vertrouw deze man niet, net zomin ik anderen met dezelfde gelaatsuitdrukking vertrouw.
@wimof: Dat zeg ik; een schurk
Het blijft natuurlijk speculatie, maar het zou me niks verbazen als de japanse autoriteiten een handje hebben geholpen met deze “ontsnapping” omdat ze weten dat bij een rechtszaak ze er niet clean uit gaan komen.
Nu eindigt het verhaal misschien met een Ghosn die buitenspel gezet is en niet gaat procederen uit vrees voor vervolging/uitlevering. Win/win.
@subzero079: Meen begrepen te hebben, dat (de omgeving van) de villa waar Ghosn in verbleef vergeven was van de bewakingscamera’s. Dan vraag je je idd af hoe de brave borst ‘m ongezien kon smeren, je zou idd bijna gaan denken, dat er iemand een oogje toegeknepen heeft. Benieuwd of we ooit te horen zullen krijgen hoe het werkelijk is gegaan.
Japanners laten zich niet de les lezen en Fransen kunnen niet anders dan anderen de les lezen. Een goede basis voor een succesvolle samenwerking ;-)
@subzero079: Flauw. Het lijkt erop dat je weinig kennis hebt van internationaal zakendoen en hoe mensen zijn. Net als overal heb je in Jaan en Frankrijk goede en slechte mensen en alle gradaties daartussen.

Overigens de samenwerking tussen Renault-Nissan-Mitsubishi gaat heel goed; er is bijna geen andere samenwerking in autoland die zo goed verloopt/verliep:
@henkp1: leuk politiek correct antwoord hoor, ontken je daarmee de culturele identiteit van individuen in het in internationale zaken doen? Japanse trots? Frans chauvinisme? Allemaal onzin? Ik heb andere ervaringen.

En ja, de samenwerking ging echt geweldig. Dat blijkt wel.
@subzero079: Tuurlijk zijn er nationale/culturele eigenschappen, maar het lijkt mij een beetje kort door de bocht om te doen alsof die alles overheersend zijn. Mijn ervaring is dat de meeste mensen die eigenschappen van zichzelf ook wel kennen en ermee om kunnen gaan op een positieve manier. Tot op heden functioneert de samenwerking R-N-M goed, ondanks de kwestie met de directeuren (wo Ghosn).
Slim gedaan. Carlos gaat in Libanon lekker de slingers ophangen.
Lees dit artikel maar eens. Inside the Tensions at Carlos Ghosn’s Nissan
https://www.nytimes.com/2019/03/28/business/nissan-carlos-ghosn.html?smid=nytcore-ios-share

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).