Facebook maakt zich sterk voor jouw geld

Auteur: , 16 Reacties

Facebook staat niet bekend als een bolwerk van privacy, maar verzekeraars die snode plannen hadden om je timeline af te scrollen voor selfies waarop je rent met een schaar in de hand komen van een koude kermis thuis.

LH44

De Britse verzekeraar Admiral was namelijk van plan om een autoverzekering aan te bieden gericht op jongere bestuurders waarvan de hoogte afhankelijk zou zijn van je Fakebook Facebook-profiel. De volgende stap in het opgeven van je privacy in ruil voor een paar grijpstuivers. Een goede aanleiding voor iedereen om kekke selfie’s te schieten met een helm op of een high-visibility jasje aan om te laten zien hoe veilig je bent zou je zeggen. Maar het feest gaat (voorlopig) niet door.

Facebook heeft namelijk de toestemming ingetrokken om haar data te gebruiken, daar dit in strijd zou zijn met haar eigen policies:

“The use of Facebook data, which includes personality assessments compared to data collected from real claims, was deemed to be in breach of Facebook policies, which prohibit the use of data obtained from Facebook to make decisions about eligibility, including whether to approve or reject an application or how much interest to charge on a loan.”

Dit is niet alleen goed nieuws voor al die jongvolwassenen die zichzelf ongetwijfeld in de voet zouden schieten door plaatjes te posten van basejumps, gezwem met haaien en geposeer met tijgers. Ook voor diegenen die geen Facebook hebben of alleen een account hebben gemaakt voor hun werk en/of Tinder is dit waarschijnlijk een zegen. Privacy-voorvechter ‘Open Rights Group’ stelde bijvoorbeeld dat je mogelijk ook een hogere premie zou moeten betalen als je niet of te weinig van je bezigheden deelt met de rest van de wereld.

De kans is klein dat Facebook dit doet om het jaar 1984 nog even uit te stellen en vrij groot dat ze dit doen om hun goudmijn aan data helemaal voor zichzelf te houden. Toch moeten we waarschijnlijk blij zijn dat we deze ontwikkeling nog even kunnen afhouden. Niemand wil bijvoorbeeld dat zo’n grote boze verzekeraar je polis de versnipperaar induwt en je op een zwarte lijst zet omdat je op Facebook een like aan de Junkyard-Race gegeven hebt.16 reacties

Niemand kan normaal autorijden behalve ikke ..
-edit: nutteloze bijdrage-
Ismaël Ilgun haalt opgelucht adem.
Dat zou geen verzekering voor mij zijn. Ik heb wel Facebook maar doe er echt heel weinig mee. Dan mag ik dus meer premie gaan betalen omdat ik mijn tijd nuttiger (Lees: aan autoblog) besteed.
@kilum:

Yeah right ..
Je dacht dat autoblog “gratis” was ??
@lincoln: ik betaal autoblog door naar bruine bollen te kijken. Net ff wat anders dan persoonlijke foto’s verkopen.
De privacy is ook niet meer wat het geweest is als we dit bijzonder vinden…..
Ik wens ze veel plezier met mijn Facebook. De laatste keer dat ik er iets anders mee heb gedaan dan verloren kennissen benaderen is al meer dan 5 jaar geleden. En dan was toen slechts een eenmalig iets.
via Android app
@lekbak: ik denk/gok dat het veel verder gaat dan dat, en dan wij denken. Als ik een inschatting mag maken wordt álles wat jij doet verzamelt. Dat houdt in, dat als je bijv. de app hebt, zij ook jouw GPS-data kunnen checken. Ook denk ik dat men kan zien welke apps je vaak gebruikt.

Mijn vermoeden komt voort uit een (steeds minder) voorzichtige achterdocht, en steeds meer uit de realisatie dat alles wat wij uitspoken data opleverd wat voor bedrijven zeer interessant is. Eerder geloofde ik dit soort dingen niet zo, maar zoals gezegd bekruipt het realistiche inzicht me steeds meer.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor facebook, maar voor alle apps. Tja niets is “gratis”..
@autodrop: ik weet het. Eigenlijk is dat een vreselijk iets. De app heb ik wel maar gebruik ik zelden, daarbij heb ik locatie altijd uit staan. Ik zit er wel eens aan te denken om te stoppen met de smartphone maar dat geeft voor mij wel heel veel beperkingen omdat ik altijd onderweg ben. Wellicht als ik een andere baan heb en wel dagelijks thuis ben.
@autodrop: idd, niets is gratis. Als je iets gratis krijgt ben je zelf het product.
Verzekeraars, allemaal dezelfde. Stuur die maar naar Syrië, daar zijn mensen genoeg die een levensverzekering willen…
Nu nog de link met dat vliegtuig…..
En waarom dat toestel van Lil’ Lewis?
Komt FB met een eigen verzekering en willen ze deze gegevens voor zichzelf houden?
Stond daar laatst niet iemand boven op dat vliegtuig?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).