Fernando’s Le Mans-droom voor 2018 valt nu al in duigen

Auteur: , 23 Reacties

De Spanjaard wil graag de Triple Crown of Motorsport op zijn naam schrijven; het winnen van de GP van Monaco, de Indy 500 en de 24 uur van Le Mans. Voor dat laatste zal hij vermoedelijk nog wat geduld moeten opbrengen.

Fernando Alonso droomt van Le Mans

Het is maar goed dat Alonso zijn zege in Monaco al op zak heeft, want met de huidige bolide kan hij -ondanks zijn overduidelijk aanwezige talent- een overwinning wel op zijn buik schrijven. Daarmee komen we meteen bij de crux van dit verhaal: je hebt een goede auto nodig om te winnen.

Dat geluk lijkt Alonso wel te hebben in Indianapolis. Zijn Dalara-Honda van Andretti Autosport is competitief en -anders dan je met zo’n motorleverancier zou verwachten- ook behoorlijk betrouwbaar. De ideale ingrediënten voor een Indy-avontuurtje, al moet nog maar blijken of een coureur uit de Oude Wereld wel overweg kan met het eindeloos rondjes rijden. Sinds 1911 wist slechts veertien keer een Europeaan te winnen, waaronder tweemaal Nederheld Arie Luyendyk. Montoya, Villeneuve, Fitipaldi, Andretti, Graham Hill en Clark zijn de enigen die zowel een F1-race als de Indy 500 wisten te winnen.

Hoewel Alonso dus nog wel even moet winnen in Indianapolis, steekt hij niet onder stoelen of banken dat hij droomt de Triple Crown of Motorsport te voltooien. Monaco, Indianapolis en Le Mans, alle winnend af te sluiten uiteraard. Tot op heden is dat slechts één coureur gelukt: Graham Hill. Enkelen kwamen in de buurt door twee van de drie races te winnen, maar Juan Pablo Montoya reed tot op heden nooit Le Mans. Wel testte hij eind 2015 met een Porsche 919 Hybrid, dus wie weet gaat hij met de plannen van Alonso in het achterhoofd alsnog opzoek naar die officieuze, maar legendarische Triple Crown. Villeneuve reed in alle drie de kampioenschappen, won zelfs de Indy 500 in 1995 en werd F1-kampioen in 1997, maar zegevierde nooit in Monaco en kon in Le Mans geen potten breken.

Stel dat Alonso zegeviert in Indianapolis, rest hem nog slechts een zege tijdens de 24 uur van Le Mans. We zijn echter twee alinea eerder al tot de conclusie gekomen dat je daar een goede auto voor nodig hebt en die lijkt voorlopig niet voor Alonso beschikbaar. Topteams Porsche en Toyota hebben hun coureurs in principe al voor 2018 gecontracteerd en hebben desgevraagd ook geen interesse in de diensten van de Spanjaard. Nu zou Honda natuurlijk kunnen overwegen om zelf een fabrieksteam op te zetten, maar of dat nu een goed idee is…23 reacties

Villeneuve is toch een canadees?
@rouly: En Trees heeft een Canadees! https://youtu.be/xawvpIgZ7Fs
@rouly: en Montoya een Colombiaan en Fitipaldi een Braziliaan en Andretti een (soort van) Amerikaan. Alleen startte na de “Luyendyk” een nieuwe zin betreft GP / Indy 500 winners.
@rouly: ik moest er ook drie keer overheen lezen. Maar na Arie staat een punt… Fittipaldi en Montoya ook geen Europeanen
Over die Le Mans overwinning kan hij nog jaren doen. Dat hoeft echt niet meteen in 2018.
De soep wordt niet zo heet gegeten…
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Euh, er doen nog zo’n 30 andere coureurs mee aan de Indy 500. Een aantal met bakken ervaring op ovals. Als ik Alonso was zou ik er niet vanuit gaan al in 2018 de triple binnen te halen. Eerst maar eens de Indy 500.
Ach ja, eerst zien dan geloven. Wellicht dat Porsche of Toyota voor 2018 wel een derde auto willen inzetten, of misschien komt er een stoeltje vrij doordat een coureur na tegenvallende prestaties ontslagen wordt.
Peugeot is ook aan het overwegen, om weer mee te gaan doen in de WEC, dus als Alonso daar kan aansluiten, zou dat mooi voor hem zijn.
@Orichy: beetje lastig alleen als hij voor renault zou gaan rijden in de f1. Natuurlijk is dat alleen wat als
@sjeppie156: Wat heeft Renault hier mee te maken? Als Alonso voor Renault rijdt zal het alleen maar lastiger voor hem worden wat Peugeot betreft. Renault zal echt niet willen dat Alonso Le Mans wint bij een concurrende Franse autobouwer.
Wat een ellende moet die kerel allemaal meemaken zeg ..

Blij dat ik het wel goed voor elkaar heb ..
@lincoln: precies. Waar is giro 555 als je ze nodig hebt?
@pomoek: waarschijnlijk met een helikopter al die gedoneerde koffers met geld uitstrooien over Afrika of Haïti of Loppersum of …
p.s. wat aanvullende race info voor de wat minder geïnformeerden: Honda Indycar/Cart sinds 2004 9 x kampioen en vorig jaar de Indy 500 natuurlijk gewonnen, waardoor 10-voudig kampioen. Niet slecht toch?, best aardige resultaten. De F1 komt ook wel goed, McLaren is nu eenmaal al jaren “ruk”.
@sracert: waarbij je dan wel moet vermelden dat grofweg de helft van het veld uit Honda’s bestaat. Je rijdt óf met een Honda óf met een Chevy.
@poes: winnen is winnen klaar. anderen durven niet. laat ik dat dan zeggen “erbij”!.
@sracert: en de Indy 500 van vorig jaar werd door Rossi (met een Honda) gewonnen door een zéér risicovolle fuel strategy. Het was een alles of niets poging, juist omdat hij eigenlijk kansloos was.
@poes: zoals eerder: winnen is winnen!. onsportief zijn is ook menselijk….
Aan de ene kant snap ik dat bij Le Mans de eindoverwinning moet binnen halen. Aan de andere kant race je op Le Mans in verschillende klasses. Als je met een 488 rijdt en wint heb je in je klasse gewonnen en ben je ook gewoon een winnaar. Dat een LMP-2 auto van alle andere klasses wint is niet meer dan logisch. Of je nou bijvoorbeeld met een LMP-1 auto in je klasse wint, of met een GT-pro in je klasse wint, de prestatie is gelijk vind ik.

Dus stel Alonso wint de indy500 en wint met een 488 Le Mans in zijn klasse, dan heb je imo ook gewoon de triple crown gewonnen.
@87sandyd: staat een foutje in, lmp1 is de hoogste klasse, waar het dus om gaat in de triple crown. lmp2 zijn voornamelijk prive teams met onbekende talenten. ferrari met de 488 doet dan weer mee in gt pro, de snelste supercar coureurs doen daar mee. dan hebben we nog gt am, waar wij ook aan mer kunnen doen (mits we genoeg betalen) en waar er ook elk jaar genoeg proberen maar crashen.
@87sandyd: triple crown gaat om de overwinning overall. Je mag wel winnen in een LMP2 maar moet je ook voor alle LMP1 wagen finishen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).