Ferrari en Mercedes zijn ontzettend bang voor Porsche

Auteur: , 17 Reacties

Er wordt weer flink gekonkeld.

Porsche-Ferrari-Mercedes

Na een race als die van vandaag (verslag) bekruipt je weer het idee dat er eigenlijk helemaal niks mis is met de F1. Waarom continu emmeren over dingen die veranderd moeten worden als we met enige regelmaat dit soort races voorgeschoteld worden. Doch één zwaluw maakt geen zomer en zelfs een paar zwaluwen zijn wellicht te weinig. Als je iets beter kijkt naar de sport zijn er behoorlijk wat zorgwekkende ontwikkelingen te zien.

Zo lijkt de tijd van de onafhankelijke klantenteams nu écht voorbij. Dit is een ontwikkeling die afhankelijk van wie je het vraagt al decennia aan de gang is. De herintrede van veel fabrikanten in het begin van de naughties heeft langzaam maar zeker alle privateers kapot gemaakt, ondanks dat een aantal van deze fabrikanten zelf inmiddels ook al lang weer hun biezen gepakt hebben.

Jarenlang was de F1 het domein van zakenlieden en gelukszoekers, de motor die je daarvoor gebruikte was lange tijd bijzaak (of een Ford DFV8). Maar met Eddie Jordan, Peter Sauber en Ron Dennis hebben de eersten van de laatsten der Mohikanen het veld reeds geruimd. Vijay Mallya en Claire Williams spartelen nog een beetje tegen beter weten in. Zelfs Red Bull kan eigenlijk niet écht mee met Ferrari en Mercedes en moet hopen op Honda en tegelijkertijd uitkijken dat het fabrieksteam van Renault niet te dichtbij komt. Het kampioenschap winnen zonder fabriekssteun is een utopie geworden en als kleiner team moet je een samenwerking hebben met een grote fabrikant om puntjes te kunnen sprokkelen. Zie Haas F1, zie Alfa Romeo Sauber.

De fabrikanten die nu de dienst uitmaken in de F1 willen dat liefst zo houden. Al tijden is er achter de schermen een romance bezig tussen Ferrari en Mercedes, die grotendeels dezelfde belangen hebben. En ook Honda en Renault delen voor een groot deel diezelfde belangen. Alleen als het bijvoorbeeld gaat om een engine freeze voor seizoen 2020 zijn de laatste twee niet zo enthousiast. Immers hebben ze nog wat in te halen. Maar im Großen und Ganzen is de motorenbouwers er veel aan gelegen de status quo te behouden.

Volgens Auto-Motor-und-Sport hebben ze achter de schermen dan ook weer zitten te klooien om het afschaffen van de MGU-H, een verandering waarvan velen al dachten dat ‘ie ‘erdoor was’, toch weer terug te draaien. De MGU-H wint energie in het uitlaattraject van de verbrandingsmotor. Klinkt heel ecologisch verantwoord, maar in de praktijk is de MGU-H geen praktische oplossing voor straatauto’s. Het werkt namelijk eigenlijk alleen goed onder vollast. Een geinig idee voor benzinehoofden wellicht, maar in de file voelt zo’n MGU-H een existentiële crisis opborrelen. Bovendien is het kennelijk een heel complex systeem, dat potentiële nieuwe motorleveranciers afschrikt er zich (financieel) aan te wagen.

Precies dat laatste is een doorn in het oog van de FIA en van Liberty Media, die graag zouden zien dat meer fabrikanten (te beginnen met VAG/Porsche) zich aan de F1 verbinden. Maar de huidige leveranciers van motoren zijn daar veel minder happig op. Ondanks publieke uitspraken die op het tegendeel wijzen, zitten zij niet per se te wachten op nieuwe concurrenten die zich voor 2021 volledig kunnen richting op het ontwikkelen van een (relatief simpele) turbobom. Vergelijk het met Vettel en Hamilton die niet graag een supersnelle coureur naast zich in het team willen hebben.

Zodoende zou er op de achtergrond toch weer aangedrongen zijn op het eventuele behoud van de MGU-H. Door het gesteggel wat hierdoor ongetwijfeld ontstaat kopen de fabrikanten op zijn minst tijd. Voordat er nu een akkoord op tafel ligt, is het in ieder geval te laat om nog een verandering in te voeren vóór het seizoen van 2021, zoals Liberty Media graag wil. De stroggel is real.

Image-Credit: Porsche voor Merc en Fezza, het doemscenario van Toto en Maurizio, via autojunk17 reacties

Boe hoe. Gewoon je best doen
“We houden van tegenstand, anders heb je niets aan zo’n competitie. Maar als ze te goed worden of wij staan ineens net zoveel stappen terug als de rest vinden we het niet meer leuk!”

Aldus Mercedes en Ferrari.

Klinkt een beetje als mijn buurkinderen. Die spelen de hele dag met waterpistooltjes, maar zodra het de beurt is aan het mannetje om zijn grote zus nat te spetteren roept ze ineens ‘time-out!’ en moet hij stoppen anders rent ze naar mama.
Je vraagt je af, hoe veel macht heb je als eigenaar van de F1? Blijkbaar valt dat toch tegen.
De hoogtijdagen van Bernie zijn voorbij.
@janjansen: Ja, al een poosje hoor :-)
MB en Ferrari mega korten op hun budget. Misschien dat ze dan overstag gaan…
@driver79: hoe kun je dat doen? Dat budget komt uit sponsorgelden, prijzengelden, verkochte TV rechten en afspraken uit het verleden. In principe zijn het vrije ondernemingen die contracten met andere ondernemingen hebben gesloten. Doet de één eenzijdige aanpassingen dan haalt de ander zijn gelijk bij de rechter.
-edit: nutteloze bijdrage-
Als je de autoriteit consumentenmarkt nodig zijn, zijn ze niet. Kan die vrouw in Brussel geen boeten delen aan deze kartel?
@licht: huh?
@dsdh: Ik denk “Als je de autoriteit Consument en Markt nodig hebt, zijn ze er niet! Kan die mevrouw in Brussel (Neelie Smit-Kroes) geen boete uitdelen aan dit kartel?”
@ar156sw: Dan ben je een jaar of 8 te laat.
Als de FIA nou gewoon eens besluit te stoppen met de F1, ben benieuwd wat er dan zal gebeuren.
Naar het schijnt heeft Victor Müller met Spyker er ook wel oren naar….
@henkhupelschoten: hete tips mogen altijd gestuurd worden naar [email protected] 😋
Doen jullie ook nog aan normaal autonieuws of wordt het tijd de naam te veranderen naar F1blog?
Tja, het blijft lastig: enerzijds moet de F1 de ultieme techniek zijn, anderzijds wil je wel een veld dat allemaal een beetje bij elkaar in de buurt zit. Ferrari en Mercedes nu zijn heel erg aan elkaar gewaagd en dat maakt mooie races. En RB komt net niet mee, maar hijgt ze wel in de nek als er net iets fout gaat, maakt het ook spannend… maar de rest van het veld is echt een separate competitie, op zich is daar nog wel wat voor te zeggen, maar de kopgroep zou iets groter mogen. En de B teams zouden misschien ook formeel een soort eigen cup moeten krijgen. Qua motoren denk ik dat ze moeten focussen op techniek die ook op straat inzetbaar is: dat maakt het voor fabrikanten een logischere investering, voor de kijkers herkenbaarder en het legitimiseert de sport zelfs een stukje richting critici. Persoonlijk hoop ik dat RB en Honda volgend jaar een flinke stap zetten en zou het helemaal mooi zijn als Renault ook aanhaakt.
Waarom vag/porsche?
Toyota heeft ook de nodige kennis in huis, qua f1 verleden en hybride.

Of liberty media kan met Trump praten om GM of crystler te bewegen mee te doen, want Amerika first…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).