Flitsers op bestelling binnenkort ook in Nederland?

Auteur: , 43 Reacties

"Dag politie. Graag twee mobiele bermkassa's hier in de straat."

Flitser

Groot nieuws in de Belgmedia deze week. In drie gemeentes van Brussel kunnen bewoners voortaan een flitsteam op bestelling afroepen. Vind je dat er ergens te hard wordt gereden, of ben je van nature gewoon een klagerig persoon, dan kun je in een e-mail of brief (=papieren e-mail) de precieze locatie en tijdstip van een gewenste flitscontrole doorgeven. Als de politie de locatie goedkeurt komen ze binnen veertien dagen minimaal twee uur lang controleren. Als blijkt dat meer dan 75 procent te hard rijdt, wordt de gemeente gevraagd om de wegen aan te passen.

Een methode die blijkt te werken, want als iemand weet waar er gevaarlijk hard wordt gereden, dan zijn het immers de buurtbewoners zelf. Bovendien worden bermkassa’s zo op een nuttige manier ingezet. Namelijk voor verkeersveiligheid, in plaats van een schaamteloze tool om snelheidsbelasting te innen.

Zijn ‘flitsteams on demand’ ook een idee voor Nederland? RTL sprak Kamerleden van het CDA en de VVD die voor het idee zijn, en ook de NOS wist een PvdA’er uit Dordrecht voor de camera te krijgen die flitsteams op bestelling wil gaan invoeren. Het idee begint dus ook hier te leven. Momenteel kun je met een flitsverzoek al wel terecht bij een speciaal meldpunt bij Veilig Verkeer Nederland (VVN), waarna gekeken wordt of de klacht terecht is, en daarna eventueel wordt doorgespeeld naar de politie, waarna VVN enkel kan hopen dat het prioriteit krijgt.

Dus roept u maar: zijn instant flitsteams ook iets voor Nederland?43 reacties

Prima plan. Laat ze maar eens meer binnen de bebouwde kom flitsen. In plaats van aan de snelweg!
@xenonlampje: eens, op de snelweg moeten ze linksplakkers (the root of all evil) en appende automobilisten aanpakken en kappen met snelheidscontroles, op snelheid in woonwijken controleren zet veel meer zoden aan de dijk wbt verkeersveiligheid.
@parker: op de snelweg is er maar één actie die echt helpt. Veel meer stille juuten inzetten, ook op 2 wielen. Die kunnen mensen pakken op dingen die daadwerkelijk hinderlijk of gevaarlijk zijn.
@xenonlampje: Dat gebeurde, voor de stakingen, meer dan je denkt.
@werf76: Kolder. Ze geven jaarlijks zo’n statistiekje uit. Mobiele flitsers zijn goed voor niet meer dan een paar procent van het totaal. En staan dan bovendien vrijwel uitsluitend aan 80-wegen.
Waar je misschien gelijk in kan hebben, is dat er af en toe wat handhaving is omdat er geluiden uit de wijk zijn. Zo stond de politie vorige week (heel terecht) prenten uit te schrijven bij de basisschool van mijn kinderen. Maar – dat waren geen snelheidsmetingen, en daar ging dit bericht over.
Goedenmiddag rijkspolitie. Ik zie dat u een snelheidscontrole heeft staan op de A12 bij hectometerpaal 148,3. Deze wil ik graag afbestellen. Ja, die kan weg. Bedankt alvast.
@koeberg: hij maakt hem weer!
@koeberg: Koeberg +1
Goed plan. Wel een slimme flitskast plaatsen graag, zodat Rossi op z’n snorscooter ook een boete thuis krijgt als die harder dan 25 gaat.

Maar als degene die de flitskast besteld heeft wordt geflitst, wordt z’n boete toch wel verdubbeld hè?
@potver7: en ook die bejaarden die veel te hard gaan op die elektrische fietsen.
Jahaha, slim volk hé die Belgen!
Gewoon niet flitsen…
Zet daar een man neer met een gele jas en zwarte pet en iedereen rijdt er normaal.
van de kosten van 1 flitspaal kun je 1 agent twee jaar op straat laten rondlopen. en die is nog portabel en flexibel ook nog. met andere woorden, als er een inbraak is werkt die ‘flitspaal’ niet echt, als er iemand beroofd wordt, werkt die flitspaal wederom niet. als er weer een zooi vandalen/hooligans een feestje hebben (aka voetbalwedstrijd), is die ook daarvoor inzetbaar.
@schuimbekje3: best naïef van je, onze staat is alleen maar uit keiharde euro’s. een inbreker/overvaller/ hooligan die ze oppakken kost ze alleen maar geld.

Voorbeeld: Als de afhaalchinees denkt dat ie meer winst kan maken door ook te bezorgen zie je binnen de kortste keren een paar bezorgscooters voor de deur staan.

Zo ook onze staat. Brengt het meer geld in het laatje? Dan kan je binnenkort de gewenste flitser bestellen op nummertje 39 op de menukaart
@schuimbekje3: Jij dacht dat een flitspaal alleen maar geld kost en niets oplevert?

Verder wel met je eens, als het puur om de verkeersveiligheid gaat kun je beter een meneer met platte pet met dikke snor naast de weg zetten, dat schrikt meer af.
Kan je ook een controle bestellen voor Polen met kale banden en versleten remmerij?
Ik erger me daar ook mateloos aan…
Wel Mecedes rijden, maar onderhouden ho-maar!
Vroeg of laat vliegt er weer eens eentje uit de boch door iemands voorgevel.
@jaspervdwinden:
kan je Geert W. voor bestellen, die is ook flitsend. En voor Maro….nen blijft-ie één dag extra zonder kosten. :)
Overigens heb je wel een punt: het is maar net wat meer onveiligheid oplevert en waar prioriteiten liggen….De staat van oude auto’s zou überhaupt meer gecontroleerd moeten worden.
@tinustiguan: waarom schrijf je niet gewoon het hele woord? Iedereen snapt toch wel wat je bedoelt. Zwak politiek correct gedrag hebben we al genoeg in Den Haag.
@lekbak:
Allright, gelijk.
Nou laat ik er dan één noemen waar ik me ècht aan erger mbt het feit dat-ie overal mee wegkomt: die Hari-ge man die veel met Bad-r eendjes speelt…..
En geloof me, die gaat echt geen straf uitzitten maar gewoon in het thuisland het goede heertje spelen. In de stijl van deze site: wat voor setje weilen zou die gozer eigenlijk hebben, buiten die paar gejatte scooters in Amsterdam? Wel benieuwd eigenlijk…..
@tinustiguan: setje “wielen” als in auto natuurlijk……pffff, vrijdag.
@jaspervdwinden:
Moet die controle alleen voor Polen gelden met kale banden, versleten remmerij en te weinig onderhoud? Of zijn dat de enigen waarover jij je mateloos ergert? Onder het motto: “Want voor Nederlanders die dat doen geldt mijn mateloze ergernis echt niet!”.
@9000cse: Ja, ik dacht ik noem even een dwarsstraat.
Ter illustratie…
@jaspervdwinden:
Gevalletje selectieve verontwaardiging, dus?
@9000cse: Juist!
@jaspervdwinden:
Van harte gefeliciteerd!
Bij mij in de straat graag. De geldende maximum snelheid van 30km/u wordt met voeten getreden tot uitschieters van boven de 60.
@Original_Arnoud: gelukkig heb jij de 30 nog nooit overschreden daar!
@swid:
Nou, dat gebeurt inderdaad zelden. En als het gebeurt dan is het voor 06:00. Zeker niet overdag wanneer er kinderen op straat kunnen spelen/fietsen.
@Original_Arnoud: ja, 30….. Hier in de straat ook. Een doorgaande weg door het dorp. Altijd 50 geweest, en toen even een 30-zone bordje aan het begin en eind geplaatst. En dan elke 2 maanden een bermkassa neerzetten.

Als de 30-zone een terechte 30-zone is (bijvoorbeeld in een woonwijk), mogen ze van mij gerust streng controleren. Maar die 30-zone die hier voor het huis ligt; lekker ‘leven en laten leven’. Alleen de echte scheurneuzen ertussenuit halen en beboeten.
@MrHyde:
Breek me de bek niet los over 30 zones…..

Hier is zo’n beetje het complete dorp in een 30 zone veranderd. Maar 30 betekent gelijkwaardige kruisingen. Gevolg: het hele dorp ligt nu vol met onoverzichtelijke gelijkwaardige kruisingen. Gevolg 2: om de één a twee weken klappen er wel wat auto’s op elkaar. Iets wat voorheen zelden gebeurde. Ja, het is veel veiliger nu, zo met al die 30 zones……
Goed plan. Wel jammer omdat ik op mijn route naar huis een heerlijke weg heb waar iedereen te hard rijdt.
Hebben de verveelde en zich overal aan storende uitkeringstrekkers weer iets te doen.
Als ik wist dat mijn buurman dit zou doen zou ik de stront van mijn deense dog over z’n ruit smeren, ga nou gauw.
Aan de ene kant wel een goed idee. Maar er zijn zoveel zeikers om het zeiken. Moraalridders die absoluut niet kunnen anticiperen maar altijd exact de letter van de wet moeten volgen. Dat zijn dan ook de mensen die de flitsers het meest zullen bestellen. Ik twijfel nog of ik het een goed idee vind.
hebben jullie het filmpje gezien van de nieuwsdienst van Belgie…daarin wordt gezegd dat heel vaak zelf de melder geflitst wordt HAHA :-D
De enigste vernieuwing is eigenlijk dat er nu politie bij komt, metingen in straten/dorpen zijn niks nieuws. En dan zijn er ook nog eens een hoop wegen waar het limiet 30 is terwijl dat niet echt realistisch is.

Wat mij dan weer wel opvalt is dat er vaak huismoeders/huisvaders in hun Picasso of Atos oid, vrij hard rijden en ook kei hard over drempels heen vliegen. Terwijl dat vaak de mensen zijn die zeggen “Maar wat als er kinderen over steken”.

Maar goed zoveel last zal ik er niet van hebben want er liggen hier al zoveel drempels, wegversmallingen, chicanes en verrotte klinkerwegen dat ik soms zachter rijd dan toegestaan.
Heel goed plan, direct invoeren. Daar waar het gevaarlijk wordt door te hard rijdende gekken, direct flink beboeten.
Lijkt me een goed plan. Maar graag wel de aanvragers screenen. Maar in iedere 30km/h zone vind ik flitsers een heel goed idee.
@dutchdriftking: Dat brengt niet genoeg geld op. Ze gaat niet zitten wachten op één prent in het uur. Van misschien 5km te hard.
Goed plan, dan bel ik elke dag om ze naar een of ander minuscuul weggetje te sturen waar toch geen kat komt. Liefst nog eentje buiten de kom waar geen snelheidsborden staan en je 90 mag.
Man man man, gaat steeds slechter hier. Laten we elkaar lekker controleren en verklikken.
Zo. Nu wordt het verkeer zeker significant veiliger……… *zucht*

Ik erger me sinds ik besta dood aan al dat gezeik rondom verkeersveiligheid. Vooral het continu veranderen (‘verbeteren’) van wegen. Dat is een eindeloos herhalend riedeltje: een adviesbureautje schrijft dat alles sus en zo moet, de nietsnut van een lokale wethouder leest het en prompt is alles sus en zo. Vijf jaar later schrijft hetzelfde adviesbureautje (die toevallig een wegenbouwer kent, puur toeval hoor…) dat het tóch weer anders moet. Iets wat diezelfde lokale wethouder (die ook geheel toevallig dezelfde wegenbouwer kent. Echt, wat een toeval weer) ook leest en prompt is alles weer anders. En dat herhaald zich elke vijf jaar. Hoe hou je elkaar aan het werk?! *kots!*

Praktijkvoorbeeldje: hier lag vroeger een hele mooie 100 weg. Was supersonisch onveilig volgens de gemeente/provincie/weet ik veel wie (gebeurde nooit wat, maar dat terzijde). Weg moest breder, moest max 80 en alle bosschage moest weg. Wegenbouwer gaat aan het werk en maakt er een prachtig gladde 80 weg en verwijderde alle bosschage in de wijde omtrek.

Maar diezelfde kutambtenaren constateren na aantal jaar dat iedereen te hard rijd (goh, bredere, betere en overzichtelijker weg, maar je moet langzamer….). Wat gingen ze doen: bosschage planten naast de weg. Omdat de weg dan optisch smaller lijkt en iedereen dan netjes 80 gaat rijden Je. Verzint. Het. Niet.

Maar goed, zo geschiede: hovenier (vriendje van?) plant mooie bosjes. Klaar denk je. NEEN: weer een aantal jaar later constateert de lulhannes van een ambtenaar dat het onderhoud van die bosschages wel erg duur is. Dus wat gebeurde onlangs? De gemeentewerkers waren de bosschages aan het verwijderen! Definitief. En je weet gewoon dat ze over een aantal jaar weer ‘de verkeersveiligheid enorm gaan verbeteren’. Om te kotsen, deze pure vorm van werkverschaffing.

En als ik dan zo dit idee van flitsers op bestelling zo lees, uiteraard onder het mom van verkeersveiligheid, begint het met overal te jeuken: waar zijn we in vredesnaam mee bezig? Stop er eens mee.
@Rob: Amen! En daarom heb ik een bloedhekel aan belasting betalen. Ik vind het idee niet erg, maar de ambtenaren zijn gewoon te stom om te schijten en gaan dus absoluut niet juist om met het geld van de burgers.
He, He, hier staan ze altijd op de provinciale weg te flitsen. Terwijl op de parallelweg waar scholieren en landbouw vovertuigen rijden de binnendoor rijders ook 80 rijden ipv Max 60. Wat is nu gevaarlijker?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).