Ford Focus ST (2019): rijtest en video

Auteur: , 35 Reacties

Een Ford Focus die moet concurreren met heel veel goede hot hatchbacks. De Ford Focus ST is klaar voor de strijd en wij gingen ermee los in Zuid-Frankrijk.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!]

Er is nogal wat aanbod op de hothatch-markt tegenwoordig. De Golf GTI TCR, bijvoorbeeld, of de Renault Mégane R.S. en de Hyundai i30 N. De Honda Civic Type R en de Peugeot 308 GTi zijn er ook nog en ongetwijfeld vergeet ik er nog één of twee. Ze hebben allemaal ongeveer 280 pk voor ongeveer 50.000 euro. En precies in dat speelveld begeeft Ford zich nu ook weer met de Ford Focus ST.

Ford Focus ST rijtest en video
Op papier is het bijna de vorige RS: de 2.3 viercilinder turbo onder de motorkap is goed voor 280 pk en 420 Nm koppel. Dat vermogen wordt via een elektrisch sperdifferentieel aan de voorwielen geleverd waarbij tot 100% van het vermogen naar het wiel met grip gestuurd kan worden middels hydraulisch bediende koppelingen. De handgeschakelde zesbak is voorzien van een automatische (maar uitschakelbare) tussengasfunctie. Anti-lag techniek zorgt ervoor dat de druk in de turbo tot drie seconden beschikbaar blijft nadat de bestuurder zijn voet van het gaspedaal haalt. Vind je dit allemaal wat eng klinken dan kan je, mocht Ford Nederland besluiten hem te gaan verkopen, ook een zeventraps automaat kiezen later dit jaar die alles voor je regelt.

Ford Focus ST rijtest en video
Het motorblok levert z’n 280 pk’s bij 5500 toeren en het optimale koppel is beschikbaar tussen 3000 en 4000 toeren per minuut. Dat is niet een hele ruime bandbreedte overigens, maar hoe dat rijdt daar komen we zo even op terug. De sprint naar 100 wordt in 5,7 seconden geslecht met behulp van Launch Control en de topsnelheid bedraagt een (begrensde) 250 kilometer per uur.

Ford Focus ST rijtest en video
Uiterlijk is de Focus ST te onderscheiden van de ST-Line dankzij een aangepaste voorbumper, andere dakspoiler, achterbumper en twee dikke uitlaatpijpen aan de buitenkant van de bumper. Supergoed nieuws voor de aanhangerrijders onder ons, want de vorige generatie ST kon dankzij de centraal geplaatste uitlaat geen trekhaak onder de bips krijgen. Als je het Performance Pack aanvinkt krijg je bovendien rood geverfde remklauwen.

Ford Focus ST rijtest en video
Niet onbelangrijk: de Focus ST is tot stand gekomen onder de bezielende leiding van Leo Roeks, het Nederlandse hoofd van Ford Performance. Die is met name trots op het evenaren van prestaties uit de vorige generatie Focus RS. We spreken Leo kort tijdens de lunchstop en het is duidelijk dat deze man benzine in zijn aderen heeft zitten. Hij geeft aan dat ze qua beleving met name op het gebied van besturing en geluid hebben gelet bij het creëren van de Focus ST maar onderbreekt zijn verhaal om even een Audi R8 V10 uitgevoerd in Viper Green na te kijken die voorbij komt. Je kan zien dat hij geniet van het geluid en de verschijning. Daarna vertelt hij verder over de Focus ST.

Ford Focus ST rijtest en video
Bijvoorbeeld over de slimme ondersteltechniek, de Continuously Controlled Damping die zich elke volledig kan aanpassen aan je rijgedrag, bijvoorbeeld. Voor het eerst beschikt de Focus ST ook over variabele rijmodi, te weten Wet / Slippery, Normal en Sport. De rijmodi beïnvloeden een shitload aan systemen, te weten het eLSD, CCD (demping), EPAS (stuurbekrachtiging), de gaspedaalrespons, het schakelgedrag (indien je voor de zeventraps automaat kiest), ESE (lees; meer geluid door de boxen) en de klimaatregeling.

Ford Focus ST rijtest en video
Als je voor het optionele Performance Pack gaat krijg je daarbij nog (naast Launch Control en wat andere goodies) de modus Track, die ervoor zorgt dat je rempedaal gretiger reageert, nog meer precisie (lees: weerstand) in de besturing. Bovendien is er meer vrijheid in het ESC en wordt het eLSD nog een stapje agressiever. De rode knop op het stuur is trouwens een snelkoppeling naar de Sport-modus. Altijd direct beschikbaar dus.

Ford Focus ST rijtest en video
In het interieur vinden we een afgeplat stuur, Recaro’s, een aluminium pookknop met ST-badge, instaplijsten met ST-logo’s, alu pedalen en nog wat andere snuisterijen die het sportieve karakter van de ST keurig onderstrepen. Verder zijn er natuurlijk de extra metertjes die we altijd krijgen in een ST, maar die zijn in dit geval verhuist naar het digitale, turbodruk, oliedruk en olietemperatuur zijn voortaan te vinden in het 4,2 inch scherm achter het stuur.

Ford Focus ST rijtest en video
Leuk allemaal, tijd om te vlammen. De Focus ST was altijd de auto die je meteen bij z’n nekvel wilde grijpen om te kijken wat je eruit kon halen. Dus dat gaan we maar eens proberen. Wat meteen opvalt is dat je de motor een beetje bij de les moet houden, maar geholpen door de slimme anti-lag techniek reageert het blok meestal vlot en gretig. De soundtrack is ook leuk, met in Sport en Track zelfs bij het opschakelen wat plofjes als je er echt voor gaat. Ook kun je indien gewenst schakelen zonder je voet van het gas te halen, al vergt dat wel enige gewenning. De over de jaren ingebouwde routine om het gas los te laten bij schakelen is moeilijk uit mijn systeem te krijgen, waardoor het eigenlijk meer afleidt dan helpt bij het rijden.

Ford Focus ST rijtest en video
Met de rechtelijnsnelheid zit het dus wel goed, maar belangrijker is dat het ding een beetje de bocht om wil. Hij is niet zo mobiel aan de achterkant als z’n voorganger, maar de nieuwe Focus ST wil z’n kontje nog best een beetje in de bocht gooien als je erom vraagt. De besturing zelf voelt redelijk zwaar en kan door het eLSD differentieel soms wat onrustig aanvoelen. Autoblog Top-Tip: laat de Track modus lekker voor wat ‘ie is, tenzij je echt op een biljartlaken (lees: circuit) aan het rammen bent. Het differentieel is in Track-modus zodanig bijterig dat elke oneffenheid in de weg ervoor zorgt dat je stuur een andere kant op wil dan jij bedacht had. Dat hoeft niet erg te zijn als je er rekening mee houdt, maar in de Sport-modus werkt het differentieel net wat subtieler waardoor je meer het idee krijgt de auto een beetje in de hand te hebben.

Ford Focus ST rijtest en video
Ford kreeg over de Fiesta ST de feedback van klanten dat er te weinig verschil zat tussen de verschillende rijmodi en dus hebben ze die van de Focus ST echt wat verder uit elkaar getrokken. Prima keuze en het zorgt ervoor dat de auto eigenlijk voor elke set omstandigheden wel een goed werkende setting heeft, zonder dat deze in elkaar over lijken te lopen.

Ford Focus ST rijtest en video
De nieuwe Ford Focus ST is niet de hardste als we hem vergelijken met eerder genoemde concurrenten. Het is ook niet de luidruchtigste of de best uitziende (ik weet het, subjectief, maar toch) hot hatch in z’n marktsegment. Nee, de Focus ST moet het met name hebben van een fabelachtige wegligging en een heerlijk direct stuurgedrag. Het is wellicht wederom de best sturende semi-hete hatchback die er te koop is. Om ze echt goed te vergelijken moeten we ze misschien eens naast elkaar zetten, maar in ieder geval komt de nieuwe Ford Focus ST op het eerste gezicht niets tekort.

Is je interesse gewekt? De nieuwe ST is beschikbaar vanaf €49.100 in Nederland. Onze zuiderburen komen er ongeveer 13.000 euro goedkoper vanaf. In Nederland krijg je dan wel meteen de ST3, en dan zijn er niet heel veel opties meer om aan te vinken, behalve het 1.200 euro kostende Performance Pack. En dat wil je natuurlijk. Filmpje!

Foto’s: Ford35 reacties

voor dat geld heb je een jong gebruikte rs en wisselgeld
@gove: dan rij ik liever iets minder pk maar wel nieuw
@casperh: Mooie vlotte presentatie, prettig om naar te luisteren!
Op papier is het bij lange na niet ‘net’ een RS en irl ook niet. Heb er in gereden en de RS is toch echt ‘meer’ auto.
Ziet er wel leuk uit maar zal hem zelf niet kopen.. wacht wel op de RS.
Als een auto met 280pk een “semi-hete” hatchback is en je volgens de heren hierboven niet genoeg is en je echt op de RS moet wachten vraag ik me af of we niet helemaal gek aan het worden zijn.
@mashell: lekker elkaar napraten… 200pk is te weinig… Minimaal 5 cilinders… Achterwielaandrijving… Is salonfähig op autoblog
@sirprize: Raar mechanisme is dat hè? Al dat vermogen, het is in de echte wereld in het echte verkeer al gauw te veel. Daar rij je dan, met je 400pk, achter het zoveelste Poolse busje of A-segmenter op de linkerbaan.
@vaakbenjetebang: precies om die vrezen heb ik een lekker onpraktische 2e auto. Lekker sturen kan alleen nog in het buitenland. Als je hier niet geremd wordt door een file of Pools busje, wordt je wel gelanceerd door een drempel.
@tttijn: Zoiets doe ik ook, al moet ik bekennen dat ik de onpraktische auto eigenlijk gek genoeg als dagelijkse gekocht heb, in eerste instantie. Nu ik het ding zo een jaartje of wat op die manier inzet, besef ik dat ik er toch vooral lol van heb als ik er er niet mee forens. Dikke kans dat ik dat dus in iets anders ga doen, vandaar mijn hernieuwde interesse in de 106 Rallye of iets soortgelijks.
@tttijn: dus iemand met 400pk is een sukk0l en jij bent de man omdat je 2 (!) auto’s bezit (waarvan 1 ‘onpraktisch’)?

Sounds legit

Auto is gewoon een luxeproduct hoor, geld moet rollen..
@lekkaah: dit zijn jou woorden maar ik vindt goed klinken. Een sportauto met 400pk heb je in Nederland geen reed aan, alleen maar irritaties of je.moet met enige regelmaat circuit rijden. En ja, ik ben de man :))
@tttijn: wat een BS.. je rijd zelf zeker in een barrel omdat je niet meer kunt betalen en praat het zo voor jezelf goed!
Ik ken genoeg mensen die een snelle auto bezitten en daar ook gewoon, net zoals ik, goed gebruik van maken.
@focusrs1: uhm….Nee. Ik heb een sportauto waarmee ik zeer binnenkort weer mee richting Zwitserland rij.
@sirprize: haha idd. Petjesgedrag.
@mashell: dat semi hete snap ik ook niet echt. Maar ik kan best begrijpen dat een ST voor de bezitter van een RS niet dezelfde ervaring geeft als waar hij naar op zoek is in een auto.
Maar je moet ergens wel een beetje goed gek zijn om dit soort auto’s te kopen.
@mashell: Ik ben het met je eens! Een lichte auto met 80 pk kan veel leuker zijn dan eentje met 200 pk meer. Alle pk’s eruit wringen en bochten zo nemen dat er na de bocht nog steeds snelheid is.. dát is rijden.

Alleen is die manier van rijden niet heel populair bij 98% van de bevolking. Die wil ruim na de bocht op het gas en dan nog snel voor de dag komen.
Het is wel echt een lelijkerd, deze generatie Focus. Soit, als je er in rijdt kun je hem niet zien, maar dan nog. Neemt niet weg dat ik er graag eens een rondje in zou doen, snelle Fords stellen eigenlijk nooit teleur qua rijden. Maar het oog wil ook wat.
@vaakbenjetebang: Dat vind ik ook van de nieuwe Fiesta. Het is het net niet. De vorige generatie ziet er veel bijteriger uit. Dit lijken wel seniorenmobielen.
Een USP van de Focus ST is wel dat die in Station wagen komt. Dat heeft de concurrentie (volgensmij) niet.
@carspotterjeroen: Alleen Seat heeft dat. Inderdaad geniaal.
Echt een mooie auto geworden.
Fijn ding weer hoor! Al blijven de looks wennen. Zet maar voor de deur
Aan het eind staat ‘…behalve het 1.200 euro kostende Performance Pack. En dat wil je natuurlijk.’, maar in de text staat dat vrijwel alles wat dit brengt eigenlijk alleen voor track use is. Waarom zouden we dit dan toch willen als 99% toch nooit hiermee het circuit op gaat?

En wat is nu het exacte prijsverschil met Belgie voor een gelijke configuratie??? Nogal een krom vergelijk zo.
Iets te brave looks. In dit segment heb ik nu de Astra OPC met 280pk. Maar moest ik op dit moment een nieuwe bestellen werd het toch een gele Megane.
@cossiekiller: OPC ziet er beter uit.
Veel geld kijk maar even op de 2dehands markt genoeg auto’s te vinden van een paar jaar oud die ook snel zijn en kosten veel minder.
@cappie: goede tip! Ik ga gelijk kijken!
@davelepeef: Als je dan toch gaat kijken, mag ik dan een Focus MK2.5 ST (2008-2011) aanraden? Niet duur, dezelfde dikke 5-cilinder als de MK2 RS en met chipje nog steeds zo snel als deze 10 jaar jongere broer. Oh ja, het motorgeluid is ook nog eens stukken beter.
@gandini: :) Ik heb een Focus mk2.5, helaas geen ST. Ik denk dat de ST en vooral RS inderdaad een meer bijzondere auto is en blijft door de motor, dat zien we nooit meer terug. Maar ik zou het zien als een hobby-auto, een daily zou eerder een ST mk3.5 zijn – of RS uiteraard. Maar nu te duur. En als hobby auto weet ik wel weer leukere auto’s… Moeilijk moeilijk…
@davelepeef: Daar heb je wel weer een goed punt, zo’n 5-cilinder begint inmiddels wel in de hobby-auto-categorie te vallen.

De mk3.5 vind ik trouwens ook een heel gaaf (sportief) neusje hebben. Precies wat deze nieuwste ST mist naar mijn mening.
@gandini: de facelift is doorgaans het mooiere model, qua lijn maar ook vaak qua afwerking. 1e model had tot mk3 altijd ingespoten kunststof delen die bij de facelift dan in kleur werden uitgevoerd. Ff geduld hebben dus :)
@cappie: voor hetzelfde geld zou ik veel liever een jong gebruikte 440i GC kopen.
@cappie: Altijd weer dat vergelijken van nieuwe auto’s met tweede hands auto’s voor hetzelfde bedrag, slaat echt helemaal nergens op…
Blijft een lelijk ding
Ontzettend mooie, en denk vooral vermakelijke auto!
Net even met de configurator gespeeld, maar er zijn nog meer dan genoeg opties aan te vinken. In wagon uitvoering kom ik dan op een ruime €55k

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).