Ford Focus RS: rijtest en video

Auteur: , 119 Reacties

Een superhatch met drift-modus. Nuff said.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Ken je Kermit de RS nog? Bij de gifgroene Focus RS van de vorige generatie vond Ford het nog niet noodzakelijk om deze van vierwielaandrijving te voorzien. Zelfs de 350 pk van de krankzinnige Focus RS500 zijn te handlen, met dank aan het goede onderstel en het Quaife sperdifferentieel. De concurrentie zit echter ook niet stil en dus moest de lat met deze generatie Focus RS nog hoger worden gelegd. En dan niet met zomaar vierwielaandrijving, maar meteen met het beste systeem van alle superhatches.

Ford Focus RS

Als we de M135i even buiten beschouwing laten, dan zijn alle superhatches gebaseerd op voorwielaandrijvers en allemaal kiezen ze voor een Haldex oplossing om vierwielaandrijving te realiseren. Een prima oplossing om een auto genoeg tractie mee te geven, maar een Haldex systeem kan nooit meer dan 50% van de kracht naar de achteras sturen. Dat vonden ze bij Ford te saai en dus kwam er een compleet ander systeem. En wat voor een systeem.

Koppelingen als differentieel
Net als bij de Golf GTI, Leon Cupra en 308 GTI heeft de Focus RS een sperdifferentieel dat met koppelingen werkt. Het grote verschil met de tegenstrevers dat bij de Focus RS dit magische diff op de achteras is gemonteerd. Als je niets spannend doet, dan is de Focus RS een voorwielaandrijver, maar draait de cardanas naar de achterwielen wel mee. De cardanas draait sneller dan de vooras en dat betekent dat 70% van het koppel naar de achteras kan worden gestuurd. Met de twee koppelingen op de achteras kan de Focus RS naar keuze kracht naar een achterwiel sturen. En je leest het goed: het systeem kan dus ook alle kracht aan de achterzijde naar één wiel sturen. Dat is pas torque vectoring (uitleg ).

Ford Focus RS

Het resultaat is fantastisch en zorgt ervoor dat je nieuwe rijlessen moeten nemen. De achterkant voelt vooral tijdens het insturen beweeglijker dan alle andere auto’s waarvan ik het stuur mocht vasthouden. Het effect lijkt op vierwielbesturing (zoals op de nieuwe 911), maar dan nog iets heftiger. Het liep nog niet dun door de broek, maar mijn brein was de eerste kilometers in hoge staat van paraatheid om te voorkomen dat de RS na een heftige overstuuractie de bergwand probeerde te hermodelleren. Gelukkig kwam dat moment niet en na hercalibratie van de grijze massa wil je nooit meer een anders insturende auto. Wat lekker.

Ford Focus RS

Ook al zo fantastisch is de tractie de bocht uit. Net als bij andere vierwielaandrijvers kun je schofterig vroeg op het gas, maar anders dan bij veel andere AWD auto’s doet de kont van de Focus RS graag ook een stapje naar buiten. En anders dan bij een achterwielaandrijver is het risico om een spin (en onvermijdelijk schade) veel kleiner. Je moet het wel heel bont maken om achterstevoren te eindigen in een Focus RS.

Driftmodus
Een unicum; in veel auto’s zijn er rijmodi, maar nog niemand durfde het aan om er één te maken die de kleine jongetjes in ons allemaal willen hebben. Ford wel en daarom houden we zo van de big blue.

Ford Focus RS

Er zijn overigens nog drie rijmodi (normaal, Sport en Track), maar Driftmodus werd mijn favoriet. In driftmodus wordt tijdens insturen alle kracht aan de achterzijde naar het buitenste wiel gestuurd. Totaal krijgt dat wiel 70% van de beschikbare 470 Nm voor zijn kiezen en dat is zelfs met plakkerige Michelin Pilot Sports genoeg om tractie te verliezen. De overige 30% gaat naar de vooras, dus de Focus RS drift niet als traditionele achterwielaandrijver. Fors tegensturen is niet nodig en zorgt er zelfs voor dat de drift verloren gaat. Feitelijk wil je de Focus RS over vier wielen laten glijden, waarbij het stuur zo’n beetje in de rechtuit staat.

Het was op zich vermakelijk genoeg om op een klein baantje donuts te draaien, maar nog leuker is het om de driftmodus op de openbare weg en het circuit uit te proberen. De Focus RS vermoordt je niet direct met agressief overstuur, maar laat je wel licht oversturend bochten uit accelereren. Het is ongetwijfeld minder snel dan in één van de overige rijmodi rondrijden, maar de illusie dat ik de op de weg snelste Nederlander ben heb ik al een tijdje laten varen. Dan maar wat lol maken.

Hufterproof
Alleen als je vertrouwen hebt in de duurzaamheid van de aandrijflijn, durf je als fabrikant launch control aan te bieden in een auto met een handbak. Zeker in een vierwielaandrijver, waar een gebrek aan wielspin kan leiden tot extreem slippende koppeling of andere aandrijflijncomponenten die het loodje leggen. Na selecteren van Launch Control, volstaat het om de koppeling in te trappen en het gas te vloeren. De Focus RS houdt het toerental op 5000 toeren per minuut en daarna hoef je als bestuurder alleen nog maar de koppeling te laten gaan. Het snelst komt de Focus RS van de lijn als je letterlijk de koppeling met een klap laat opkomen. Hufterproof, ik zei het al.

Ford Focus RS

Bij het schakelen van één naar twee mag de gaspoot tegen het schutbord geplakt blijven, want de Focus RS is ook nog eens uitgerust met no-lift-shift mits je launch control hebt geactiveerd. Beide trucjes, want dat zijn het, zorgen ervoor dat de Focus RS heel rap naar de 100 sprint. Als je op het juiste moment schakelt, dat is al bij 5900 tpm, dan moet de Focus RS in staat zijn om in 4,7 seconden de 100 te halen. De topsnelheid is deze keer eens niet politiek correct begrensd en dus haalt de Focus RS 266 km/u.

Ford Focus RS

Waarom zou je de Focus RS laten staan
Nadelen. Iedere auto heeft ze en bij de Focus RS is het uiteraard niet anders. De eerste is een inkopper van jewelste. De Focus RS kost 50.000 euro en voor dat geld kun je ook een hele leuke Audi, BMW of Mercedes configureren. Die sturen dan minder goed en zijn veel minder snel, maar hebben wel een veel aaibaarder dashboard. Kort gezegd: het interieur en het dashboard van de Focus zijn OK, maar het zit nog lichtjaren verwijderd van de Duitse concurrentie. Hetzelfde geldt voor het Ford Sync navigatiesysteem, het is moeilijk echt fan er van te worden.

De zitpositie is ook nog steeds niet zoals zou moeten. Iedere snelle Focus heeft er last van en ook deze weer: de stoelen kunnen simpelweg niet ver genoeg naar beneden. Gelukkig went het, maar het zou toch anders moeten kunnen. Die relatief hoge zit is wel fijn met in- en uitstappen, iets wat je regelmatig gaat doen mocht je een sportieve rijstijl er op na houden. Het 2.3 Turbo blok uit de Focus RS kan zo zuipen dat het je voorstellingsvermogen te boven gaat. Op de bergwegen rond Valencia haalden we iets meer dan 1 op 4, op het circuit was het erger….

Ford Focus RS

Conclusie
De Focus RS is de leukst sturende superhatch van het moment. Als je een beetje van sturen houdt, dan kan je in dit prijssegment niet om de Focus RS heen. Pas als je heel veel meer geld uitgeeft, dan komen Porsches, BMW M-modellen en de rest in beeld. Wat dat betreft is de Focus RS het koopje van de eeuw. Wel bestellen met tankpas van de baas, want dat zou de enige domper op de feestvreugde kunnen zijn. Filmpje!119 reacties

Echt een gave smurf!
Mooie techniek en zeer goede handling. Ik vind de Focus niet de mooiste auto in dat segment
Driftmodus? Aii… dan ben je op Zandvoort met deze auto in iedergeval niet welkom.
Vet! Nu nog een 3deurs en k word nog blijer :D
@mrmiyagi1982: er bestaat niet eens een 3 deurs, dus ain’t gonna happen. Driedeurs auto’s zijn sowieso al erg passe.
@stfu: Hoezo is 3-deurs passé? 3-deurs (of 2-deurs) is juist de lekkerste configuratie.
via Android app
@alcantara: ja maar wie koopt ze nou echt? Kijk maar naar Astra, Golf etc. Allemaal niet meer met 3 deuren. Inruilwaarde sowieso matig.
@stfu: inruilwaarde? Daarom koop je ook een Focus RS? Laat mij niet lachen.
via Android app
@ghost: Ik had het over driedeurs auto’s… Plus iedereen boeit restwaarde. Welkom in de grote mensenwereld.
@stfu: welkom in de grote mensenwereld.. Laat me niet lachen. Heb zelf bewust een 2 -deurs gekocht omdat ik het mooier vind punt. Die €1000 minder inruilwaarde boeit me echt geen fluit.
@alcantara: Het ziet er sowieso een stuk lekkerder uit, maar het wordt nog amper gemaakt omdat het onpraktisch is. Er zijn nog slechts enkele hothatches als driedeurs te krijgen helaas.
@berlinetta: gelukkig! Ik zou graag een hothatch willen maar de wat oudere zijn meestal 3 deurs. Knap onhandig met een gezin. Dusdanig onhandig dat dat het voor mij niet waard is.
@lekbak: Met een gezin is een driedeurs inderdaad niet zo prettig.
@stfu: driedeurs passé? Dat is dan ongetwijfeld de reden waarom Audi, BMW en Mercedes de markt overspoelen met coupés allerhande…
@BaRa: Coupés zijn wat anders dan driedeurs hatchbacks.
Zo even vlug de tekst doorgelezen, straks als ik thuis ben maar even het filmpje checken.
Zo op het eerste gezicht toch wel een erg fijne hot hatch hoor, misschien wel de fijnste van het moment. En toch doet deze mij vooralsnog een stuk minder dan de RS van een paar jaar terug. Daar word ik nog steeds erg hebberig van!
gaaf ding is het geworden, ik ben alleen bang dat wanneer ik een 10 jaar oud exemplaar met 100.000km koop, dat dit briljante systeem naar de haaien en is, en ik een hoop kwijt ben aan allemaal nieuwe koppelingen…..
@dutchdriftking: En dit denk je niet bij een huidige ST te hebben? Ik heb nog nooit gehoord over een hot hatch / super hatch met een ton op de klok waar je geen duur onderhoud aan hebt. Dat is nou eenmaal zo, dus niet miepen.
@screamgt: Mijn huidige auto is een 20 jaar oude hot hatch met 228k op de klok, onderhoud valt enorm mee. Alleen die roest he…..
@screamgt: civic type r
gaaf ding is het geworden, ik ben alleen bang dat wanneer ik een 10 jaar oud exemplaar met 100.000km koop, dat dit briljante systeem naar de haaien en is, en ik een hoop kwijt ben aan allemaal nieuwe koppelingen…..
Doe mij de gif groen maar !! Ik heb dit model altijd al een erg lelijk uitziende auto gevonden. En wanneer stoppen ze is met zwarte velgen. Zwarte velgen zijn zo allemachtig lelijk.
@gerjan: waarschijnlijk wanneer jij stopt met ‘is’ in plaats van ‘eens’ te schrijven;)
@gerjan: de vorige was inderdaad mooier…
Hebben!!
Kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat een ouderwetse atmosferische zescilinder in de praktijk een stuk zuiniger was geweest. Alleen niet zo goed in de testcyclus…
@frederik: qua prestaties kun je deze 2.3 vergelijken met de 3.2 uit de E46 M3. Die zoop wel een beetje meer, denk ik.

Auto’s zijn de laatste tijd serieus zuiniger geworden. Niet zo zuinig als de fabrieksopgaven, maar echt wel zuiniger dan voorheen.
@gtwillem: Nou, met alle respect, mijn E34 kreeg ik met flink trappen op de Autobahn net naar 1:5. Dat is 3,8l en 1730kg. Zelfs de Camaro kwam niet veel onder de 1:4. Ben met je eens dat het een stuk beter is geworden dan vroeger maar 1:4 en slechter met een 4pitter hot hatch vind ik echt zot. En ik snap wel dat een rijtest als deze niet volledig representatief is maar aan de andere kant, de meeste mensen kopen zo’n ding niet om er 80 in de 6 mee te rijden.
@E34M5Touring: De mogelijkheid is er om zuiniger te rijden, uiteraard bij volgas valt dat tegen. Overigens, de eerste Focus RS was rampzaliger: rondje duitsland gedaan jaren geleden: 1 op 3,5…

Als ik mijn oude Subaru rustig reed was 1 op 12 zelfs mogelijk, maar bij flink doortrappen was dat ook 1 op 4-5. Mijn vorige STI’s hadden dat ook allemaal, maar die konden met moeite 1 op 10 halen. Dus is er wel degelijk winst behaald! Dankzij de moderne turbotechnologie is het mogelijk om wat zuiniger te rijden.
@E34M5Touring: Je kent de rijstijl van @wouter niet. Ik gok dat met de zelfde rijstijl op het zelfde traject de door jou genoemde wagens echt slechter uit te test zouden komen.
@dutchdriftking: Dan nog, je praat over een 20j oude BMW die veel zwaarder en minder aerodynamisch is en een 6,2l V8 met ruim 1700kg en slechte aero. Dit is een 14-1500kg hot hatch met een 4 pitter. Dan vind ik 1:4 sowieso van de zotte. Snap wel dat je zo’n ding niet koopt om er zuinig mee te rijden, en hij loopt niet altijd 1:4 dat snap ik ook wel. Maar dat het uberhaupt mogelijk is verbaast me gewoon.
@E34M5Touring: Als je op de snelweg vol aan het trappen bent gebeurd dat meestal in de 3e tot 6e versnelling, en het meeste zal je dan in 5 of 6 rijden. Vol gas in een hoge versnelling is nog altijd vele malen zuiniger dan vol gas in een lagere versnelling, en juist dat laatste is tijdens de rijtest van deze auto veel gedaan. Neem van mij aan, met de BMW zal je op het zelfde traject met de zelfde rijstijl zo`n 1 op 2 doen.
@dutchdriftking: vol gas is vol gas…verbruikt evenveel hoor. ’t lijkt gewoon minder op een boordcomputer maar dat slaat nergens op.
@poeperman: ik zal geen natuurkunde verhaal gaan omhangen, feit is dat je injectoren bij vol gas maximaal inspuiten. Het aantal ml wat er per minuut verbruikt word is even hoog. Maar het aantal meters wat er in die minuut gereden word is in een hogere versnelling veel meer. Dus je is je verbruik per km lager.
@dutchdriftking: je injectoren spuiten bij volgas niet altijd evenveel benzine in. Het hangt ook nog van het toerental af. Dat ligt op de snelweg zelden maximaal.
@gtwillem: Nu vergelijk je wel met een motor van 20 jaar oud, dat is niet helemaal eerlijk. Maar toch, ik denk dat als je met beide een Alpenpas opscheurt, de M3 wel eens zuiniger dan 1:4 zou kunnen zijn. Bij rustig rijden wint de Focus natuurlijk. Mijn punt is, turbomotoren zijn in de praktijk gewoon niet zo zuinig als ze lijken in de folder, en dat verschil is met atmosferische motoren kleiner. Wat mij betreft had bv BMW gewoon de atmosferische lijn moeten doorontwikkelen. Een 530i uit 2012 is bv een stuk zuiniger dan een 535i met niet eens zo heel veel minder vermogen.
@frederik: daar heb je absoluut een goed punt! Die 535i (turbo) en 530i is een beter vergelijk. Topvermogen is uit mijn hoofd 326pk (of had ie toen nog 305pk?) voor de 535 en 272pk voor de 530i. Enfin, topvermogen ligt nog best dicht bij elkaar, en als je ze allebei als een @Wouter bestuurt, dan zal het verbruik ook niet ver uit elkaar liggen.

Waar wél een groot verschil is, is dat de 535i veel minder zich hoeft in te spannen om tot aansprekende prestaties te komen. Dus in het gebied waar je je ze het meest gebruikt, met het verkeer mee rijden of daar iets daarboven.

@gtwillem: Ik weet het, heb zelf net de 325i ingeruild voor een 535i. :-)
lekker rap en fel kleurtje, maar wat een lelijk apparaat, en dan vooral de achterkant. dan koop ik voor die 33k wel een 2e hands 911
@maarten020: Welke 33k?
@csx3000: lees inderdaad net dat het apparaat zelfs 50k kost, helemaal belachelijk. Kan je een nog mooiere 2ehands 911 kopen…
@maarten020: een rs3 kost 70k…. zonder opties…. veel minder fun….. kortom de aanbieding van de eeuw.
@dutchdriftking: ik heb het ook niet over een rs3….50k en dan rij je in de Ford Focus…en dan ook nog is eentje waar alles petjes dragende jongetjes een duimpje voor opsteken. Voor 50k koop je een hele fijne 997 en dan rijd je een stijlvolle en tijdloze Porsche. Kiezen tussen een Porsche 911 of een Ford Focus met wat spoilertjes en een kijk mij is kleurtje….lastig keuze…maar over smaak valt niet te twisten…jij de Ford Focus, ik de 997
@maarten020:

Porsche .. De droom van de paupertokkiepetjes ..
@lincoln: Lincoln, een gerebadgede Ford voor de 65+ pensionado’s uit Florida…
@maarten020:

Hoor het al ..
Jij hebt geen cent te makken ..
@lincoln: aha….goed verhaal…
@lincoln: haha baas!
@maarten020: De Ford is nieuw, heeft 5 deuren en een heel fatsoenlijke achterbank. Lijkt me een heel goede reden. En voor 50k tweedehands wil ik een RS4 B5. Van de overige 30k maak ik de auto beter dan nieuw, heeft de auto 500pk en dan heb ik nog altijd genoeg geld over voor 2 jaar brandstof en de wintersport. Ja ik weet het, de tweedehands markt is nooit een eerlijke vergelijking.
Mooi hoor, maar waarom nou geen 5 cilinder! Snap dat downsizing de trend is, maar in deze auto is er echt een markt voor. Je koopt hem als speeltje, niet als verstandige familiewagen.
@rotrexv5: vorige RS was stukken duurder o.a. door vijfpitter. Plus, Ford doet al een tijdje niks met Volvo, dus knap als ze die 5 cilinder nog konden krijgen.
Dat optrekken (launch control) tjonge jonge dat ziet er niet met zo’n Focus RS. Je moet voor de grap eens een filmpje van een snelle VW of Audi met DSG bak op Youtube of zo kijken dat loopt pas echt gesmeerd en dik 2 seconden sneller naar de 100km/h.
@thomasthomas: zou mij niets uitmaken. Dit is een pretmachine eerste klas. En volgens AW was de bak zeer prettig om te bedienen. Vind ik meer waard dan een paar seconden op de sprint winnen.
@gtwillem: overigens zijn de bakken van Ford altijd goed….
@thomasthomas: Dik 2 sec, is sneller dan 2.7 sec naar de 100 in een Golf.
Misschien heeft die Golf van jouw YouTube filmpje 1500 pk…
@csx3000: me dunkt dat hij de veyron bedoelt :)

Toch bijna dezelfde prijsklasse..!
@thomasthomas: ja die gaat in 2.7 sec naar de 100 lol
@thomasthomas: Juist ja, dik 2 seconden sneller… Het enige wat bij Audi sneller gaat is de olie. Is sneller op dan je lief is.
@thomasthomas: Dat komt omdat VAG tellers tot 120km/h een schaalverdeling van 10km/h hebben ipv 20km/h. Daardoor zwiept die naald als een dolle maar feitelijk gebeurt er niks meer. Mijn A3 diesel leek ook heel wat dankzij zo’n teller. Maar die trok echt niet superhard op ofzo.
@thomasthomas: Aardig gek, een VW of Audi die binnen 2,7 sec op de 100 zit.
@thomasthomas: welke vw/audi zit er in 2,7 sec. op de honderd? ben benieuwd. Daarbij zal het schakelen hier minder snel zijn en anders klinken omdat deze ford een handbak heeft, je weet wel, voor het échte sportieve en actieve autorijden!
@thomasthomas: Klopt, maar zoals deze Focus kan driften, het plezier dat hij bied, daar kan geen modern VAG product tegenop. Een golf 4 R32 is een stuk minder snel dan de golf 7 R, maar hij is echt veel leuker!
@dutchdriftking: vooral dat Koenig interieur doet mij nog altijd vreugd, zie je nergens meer tegenwoordig!
Naar mijn mening veruit de lekkerste superhatch! Het exterieur is erg geslaagd, een mooie motor en prachtig AWD systeem (wat trouwens wel verdacht veel op Honda’s SH-AWD lijkt). Het interieur is inderdaad niet “premium”, al maken dingen als de Recaro stoelen hem toch speciaal. Maar goed ik ben wel benieuwd hoe hij het gaat doen want over het algemeen verkopen geweldige stukken techniek niet goed in Nederland.

Die uitlaatplofjes klinken nog steeds nergens na. Weet iemand trouwens hoe ze dat doen bij fabrieksauto’s? Gebruiken ze een race-kat die er wel tegen kan?
@reistje: Lijkt me dat er ingespoten wordt achter de katalysator. Zeker weet ik het niet (meer ).
Bijzonder leuke auto! Hier hebben we met zijn allen en @Clarkson en @Dutchdriftking in het bijzonder op gewacht!

Ik heb zelf in een Focus gezeten en het dashboard is gewoon prima, niets mis mee (Subaru liefhebbers zijn sneller tevreden). Maar als een auto zó goed en strak rijdt en slechts 50.000 kost, dan is een gemiddeld dashboard toch meer dan voldoende? Je betaalt voor de hardware (motor, aandrijflijn en diffs). Als je wilt knuffelen met het dashboard, kan dat voor 10k méér in een auto die technisch gezien minder bijzonder is.

Doe mij maar een zwarte :-).
@gtwillem: Amen, doe mij maar een groene (kleur van de vorige) of een gele. Oranje is uiteraard ook erg fijn.
@gtwillem: Ben je ooit wel eens verliefd geweest? Maar dan dan ECHT verliefd? Nou dat gevoel krijg ik bij deze auto. Niet normaal wat een ge*l apparaat!
Waarom zou dúúr :(
@jordydeknecht: Omdat Nederland. in Belgie is de vanafprijs 38,300 euro.
50,000- is natuurlijk veel voor een Ford Focus, aan de andere kant krijg je wel iets heel speciaals.
@reistje: Ik denk dat er in Nederland daardoor ook niet zo heel veel van rond gaan rijden, maar inderdaad wel wat speciaals
via Android app
@reistje: tegenwoordig helemaal niet zo duur. Een beetje aangeklede Golf of Mini zit al aan de bijna 40k.
Hele gave auto! Ook de complimenten voor de video, leuke productie!
Ik begrijp iets niet.

Er staat dat je er een leuke Audi, BMW of Mercedes voor kunt kopen

Welke LEUKE maken deze drie dan voor dat geld die tegen dit Fordje op kan?

Volgens mijn bescheiden mening koop je deez’ JUIST om de eerder genoemde merken te vermijden !
@desjonnies: Wouter geilt een beetje op premium denk ik. Terwijl dit gewoon een onvergelijkbare superhatch is.
@desjonnies: 2dehands allicht…
@desjonnies: dat vond ik ook vrij opmerkelijk. Want 50k is voor de prestaties een prima prijs. Een Audi S3 kost minimaal 51.000, maar dan heb je een driedeurs, zonder (hele dure) opties. Bij de Focus RS zit alles er al op, je kan een paar dingetjes toevoegen, maar 56k is de max. Dan heb je nog geen M135i X-Drive of A45 AMG.

Dus als je iets leuks, Duits en Premium wilt, kan dat, maar dan ben je flink meer kwijt. En dan is het onmogelijk leuker dan deze Focus.
Jammer van die enorm donkere foto’s met veel te veel vignetten. Kan Casper/Martijn niet Wouter een cursus fotografie/photoshop geven?
Hier ben is dus echt fan van. Veel leuker kan het echt niet worden voor mij. Ford flikt het keer op keer weer om de ‘leukste’ sportuitvoering te maken die er maar te koop is. Op hun manier verslaan ze de concurrenten met hun sportuitvoeringen van normale modellen. En volgens mij met niet zo’n beetje verschil ook!
Dit is toch wel héél erg gaaf. Je zou je bijna afvragen waarom mensen nog een A45 of RS3 overwegen als ze voor heel wat minder geld deze Focus RS kunnen kopen
@Edge: Status
@Edge: becouse petje
Trouwens dat driften moet lukken. Maar je heb daar wel grote ballen voor nodig. Of veel ervaring want je zal hem op hoge snelheid moeten inzetten.
@clarkson: en ook een dikke portemonee want die supersports zijn niet gratis.
@clarkson: heb meerdere filmpjes bekeken maar je moet echt heul veul ruimte hebben om te driften. Op de openbare weg bijna niet mogelijk.
@87sandyd: Dat is logisch met een 30-70 verdeling. Je kan hem niet zoals bij een bmw haaks omgooien. Maar met de juiste snelheid en drivingskills kom je aardig in de buurt denk ik. In teorie dan. Het vervelde is dat deze auto niet zomaar als demo te vinden. Maar ik ga wel me best doen om hem een keertje uit te proberen.
Ik zou deze willen, mocht ik in de markt zijn voor een hothatch. Dit is pas echte fun. Eerst zou mijn keus vallen op de M135i en hoewel die me ook fantastisch lijkt, is deze Ford nog iets meer hardcore. Dan ga ik ook liever all the way. Wat een machine.
Grote fan, maar als een praktische(?) hatch viel de kleine koffer van ocharme 260l toch zwaar tegen. Wat ook een beetje tegenvalt is het gewicht, meer dan 1600kg (EU) met wat opties.

Deze was een kanshebber samen met de M2 als volgende wagen maar beide laten erg lang op hun wachten, dus bestelling veranderd naar een ST Cupra. 587l en 1500kg en krijgt toch een eervolle vermelding van het ontwikkelingshoofd van de RS…
Ben toch wel benieuwd hoe dit apparaat zich verhoud tot een Subaru WRX.
Al zit die hier door de BPM tegen F-types, Caymans en ander heet spul op te ‘boxen’ ….
Allemachiesss zeg, al gaat ie met 350 km/h driftend op 4 wielen de hoek om, wat een oerlelijke auto zeg
dit is gewoon een ford prius
Power slides zijn wel degelijk mogelijk, op een circuit heb je natuurlijk meer ruimte en kun je de grenzen beter opzoeken dan als op de openbare weg maar toch is het mogelijk.

https://www.youtube.com/watch?v=bbd3h4FoYOw (vanaf 1:53)

En Wouter, ben jij het echt die op het einde donuts aan het driften is of moet je ons nog iets vertellen? Nadat het filmpje af was gelopen die ik net stuurde kwam ik bij een volgende uit, de beelden uit dit filmpje lijken verdacht veel op het laatste stukje uit jullie filmpje.. Plus drift je op een circuit en zijn de beelden van binnenuit op een rotonde.. Verder no hard feelings hoor ;)
@theoke: wouter kan wel wat driften, en daarmee is ie gewoon om het gas te doseren. In de RS moet je gewoon heel lomp insturen en dan gewoon vol op het gas en daar blijven om de drift te houden (en niet te breed sturen uiteraard). Misschien is het mogelijk dit te beheersen op de openbare weg, maar lijkt me toch vooral een leuke gimmick dan een instrument voor precisierijden.
@Onehp: Je hoort me ook niet zeggen dat die het niet kan hoor, het is dat hij zelf zei dat iemand anders het misschien wel zou kunnen. Wou alleen zien dat het wel mogelijk was. Snapte?
@theoke: wat begrijp je niet in mijn reactie, ik sprak je toch niet niet tegen jongeman?
Oh sorry, dit filmpje bedoelde ik als laatste: https://www.youtube.com/watch?v=UH0PfPVSyaM
@theoke: Of heb ik het fout Wouter?
@theoke: de meeste beelden van vanbuiten komen van Ford lijkt me. Op zo een launch wil je rijden, niet over en weer met de auto om een paar mooie shots te vangen. Wel heeft AB de moeite gedaan daar een deftig filmpje van te snijden, itt tot vele anderen…
Hier zou ik een Golf R, A45 of RS3 wel voor laten staan. Maar een M135i? Weet ik nog niet zo.
@kennone: moet toch minstens een sper op en dan nog zal dat veel slapper sturen zodra er wat hobbels in de weg zijn. Leuke motor wel.
Even off topic: wat een irritante app hebben jullie trouwens, probeer het filmpje te kijken krijg ik alleen de audio en geen filmpje ook als ik m wegklik blijft de audio spelen en kan het ook niet wegdoen, verder nog als je weg wilt van autoblog moet je eerst een aantal keer op terug drukken als je dit te weinig doet start de app weer opnieuw op. Zo! Waar staat mn azijn
Afgezien van de driftmodus, moet een geoefend rijder dit ding ook gecontroleerd dwars krijgen in sport modus. Maar 350pk op vier supersports is nog steeds niet veel, een gladde ondergrond zal veel helpen.
Heel gaaf! Maar doe mij maar een RS3, gewoon lekker als daily
Lelijk of niet. T is wel iets aparts en dat kan ik zowiezo wel waarderen. En t zal ongetwijfeld hard gaan. Ik ben fan! *thumbsup*
Ben niet zo’n fan van het uiterlijk eigenlijk, ook in de standaard 1.0 ecoboost uitvoering niet. Maar moet wel zeggen dat het een verschrikkelijk stoer apparaat is!
Het lijkt me een tof ding om mee te rijden, maar het uiterlijk vind ik toch wel een probleem evenals het interieur. Niet eens per se omdat ik een dashboardknuffelaar ben want dat blijft binnen de perken, maar ook het ontwerp van het dash vind ik wat lomp en een beetje 90s stylo op een of andere manier.

Het is een beetje ‘verboten’ voor de zichzelf respecterende autoliefhebber, maar ik zou bij Ford mijn fictieve ekkermannen dan stiekem liever stuk slaan op de Mustang ecoboost. There…I said it.

Ja, ja, natuurlijk moet er die V8 in, maar dat mag niet van Dijselbloem, terwijl het in onze beide buurlanden wel mag en dat is een hele zure appel. En ook voor de ecoboost Mustang geldt nog steeds dat je in een auto zit die ontworpen is om voor iets van 30-35K verkocht te worden (in de VS) en je dat ziet als je om je heen kijkt. Maar, vergeet je dat even, is het gegeven het feit dat we in dit land wonen wel gewoon een mooie coupé met redelijk wat vermogen en RWD. Vergeet maximaal 70% naar de achterwielen, gewoon 100% 100% van de tijd. BAM!

Nadeel is dat, hoewel deze Focus RS volgens mij nu ook in ‘Murica! verkocht gaat worden, de Mustang met ecoboost niet echt een speciale auto gaat zijn wereldwijd bezien in vergelijk met deze RS. Dus als je je druk maakt over lange termijn afschrijving is de Focus RS waarschijnlijk de betere keuze. Doch bij fictieve ekkermannen maakt dat niet uit.
50k zet mij wel aan het denken. Ja, enerzijds is het niet veel geld voor een hothatch met deze capaciteiten. Maar besef je ook even wat er 2de hands/kop eraf te koop is voor dat geld. BMW 1M, M3, M5, M6, M135i, VW golf R, Lotus Elise/Exige, Nissan 370Z Nismo, Subaru Impreza WRX STi, Lancer Evo of misschien wel een Quattroporte, doe eens gek. Ik weet niet hoe graag ik dan die Ford wil maar denk toch wel dat ik iets anders kies.
@ghost: Je bent pas gek wanneer je deze Ford voor 50k koopt.
Of lease of zakelijk en anders niet.
Waar is de tracktest?
Als de bandjes maar piepen wouter!
Hoe snel ook, een viercilinder maakt ‘m toch wat “gewoon”…
Zo’n auto koop je om de beleving. Los van het geld zou ik al liever de vorige RS tweedehands kopen, met de vijfpitter. Op papier een mindere auto, maar dat geluid vind ik toch wel doorslaggevend.
“het is heen inefficiënt. Maar ja, het is wel leuk”

Mannen blijven altijd kleuters :P
De RS3 stond altijd bovenaan mijn lijstje qua hothatches die ik ooit nog is graag zou willen hebben. Maar ik denk toch dat de Focus RS meer fun biedt en dus bovenaan mijn lijstje komt. Ben benieuwd hoeveel mensen deze stiekem toch ook wel heel vet vinden!
Vind die lauch-control starts en dat driften er zo dommig utzien. Vind t ook het verkrachten van de techniek. Launchcontrol en dan de levensduur van je koppeling even checken en volgende maand x-k aftikken voor de vervanging. Nog ervan afgezien dat je met 350pk als een randdebiel door het verkeer gaat.
Verder een leuk ding trouwens. Mag Ford wel.
Dan moet je wel enorm van de pot afgerukt zijn wil je iets als een Focus RS laten staan boven de bekende Duitsers.

T is dat mijn hart en verstand in dit segment Civic Type-R en/of andere (eventuele) Japanse concurrenten schreeuwt. Maar als t Europeesch moest worden, zou de Focus hoog op mijn lijst staan.
Fantastische wagen! Ford blijft toch echt wel de uitblinker als het om rij-plezier gaat.
Laatst nog een gewone Focus gereden dat interieur en het infotainment systeem vallen écht wel mee.
Ik zou het wel weten naast de RS3 en de A45 AMG!
Tot nu toe de beste in z’n klasse en misschien wel daarboven…

Afschrijving is nihil, vergelijk dat maar eens met z’n concurrenten!

Prijs is echt goedkoop voor de spec’s.

Niet gaan miepen over het verbruik, dat is toch niet interessant bij zo’n auto. Koop dan een 1.0 EcoBoost.

Kortom deze kun je niet laten staan, alleen….jammer dat alle 60 RS’sen die Ford Nederland kreeg allemaal al zijn verkocht!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).