Ford, Opel, PSA boekten €7,5+ miljard verlies in EU

Auteur: , 26 Reacties

De auto-industrie kent zijn ups en downs, en 2012 zat voor de geplaagde autofabrikanten vol downs. Bovenstaande concerns verbrandden in een jaar tijd meer dan 7.500.000.000 euro.

PSA, Opel en Ford in een beeld samengevat

De grootste verliezer was PSA (Peugeot-Citroën), dat 5 miljard euro verloor. Dit is aanzienlijk meer dan aanvankelijk gedacht (met een burn rate van 200 mln p.m zou je op 2,4 miljard uitkomen), en dat kwam door grote afschrijvingen op de waarde van de fabrieken, die in dit artikel al aan bod kwam.

Met dit recordverlies is de zwaarste klap naar verwachting geïncasseerd. Voor de toekomst is het plan om Peugeot naar een hoger plan te tillen (meer ‘premium’/duurder te maken), en er wordt flink gesneden in de kosten. Zojuist werd bekend dat de gedoemde Peugeot-fabriek in Aulnay (bij Parijs) waarschijnlijk eerder zal sluiten, dankzij een akkoord met de vakbonden.

Over Ford hebben we reeds gechreven, dat verhaal vind je HIER.

Tot slot GM Europa, dat we voor het gemak even Opel noemen (hoewel we Chevrolet niet mogen vergeten). Dat kreeg een verdubbeling van de verliezen voor de kiezen, van 1,35 mld euro. Maar ook GM verwacht de zaken onder controle te hebben: per 2015 moet er weer quitte gespeeld worden.

Van bovenstaande fabrikanten zou ik me over PSA het meest zorgen maken: zij hebben als enige geen groot concern achter zich, of een alliantie daarmee (afgezien van het 7% aandeel van GM in PSA dan). De tijd zal leren hoe het ze vergaat.

En de rest?

Een tweetal fabrikanten die ook niet zo stevig in het zadel zaten ontbreken nog. Renault maakte eerder deze week een bescheiden verliesje van 25 mln euro op zijn autodivisie bekend, maar gelukkig draait Nissan nog wel 1+ miljard winst.

Fiat deed het eigenlijk ook niet bar slecht: 780 miljoen euro verlies over 2012. Ook dit wordt ruimschoots door Chrysler gecompenseerd, hoewel dat niet betekent dat Fiat zomaar even al Chryslergeld op zijn rekening mag zetten.26 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
En de ‘Premium merken’ ?
@bram240: Nou dat zal ik je vertellen; Ssangyong en Qoros doen het prima!
Why so serious?
@StijnB: why you so dim?
PSA faalt hard. Ze gingen toch massaal de mensen uit de duitse premium wagens jagen door de DS reeks? Parbleu, nu wordt Peugeot opeens de premium!

Maar goed, laten we maar lief zijn tegen die arme fransozen en de succesvolle Duitsers (ja we zijn calimero) de klere laten krijgen.
@gearhead: Zou ik niet doen, de Duitsers kopen véél en véél meer producten van ons als de Fransen… als de Duitsers minder te besteden hebben gaan we dat hier ook voelen. (als de Duitse economie “verkouden” is, hebben wij hier zware griep). Bovendien laat “premium” BMW binnenkort een deel van de Miniproductie in Born uitvoeren….. van de Fransen hoeven we niks te verwachten.
Klinkt erg tegenstrijdig om Peugeot ‘premium’ te maken, Citroën heeft immers al de DS lijn opgezet, en historisch gezien zou dit met DS/CX prima voort te zetten zijn.
Wordt “Premium” afgerekend in kilogram plastic per ton, dan is Citroën op de goede weg.
@sjamp:
Als dat zo zou zijn dan is Lotus über premium….
Een merk meer premium maken: dat klinkt ook als iets dat je even in een jaar of drie voor elkaar bokst. Zeg dan gewoon dat je meer marge wilt halen per verkochte auto. Dat is trouwens knap moeilijk als je voornamelijk 107’s en C1’s verkoopt die bovendien voornamelijk met techniek van een ander (Toyota) zijn ontwikkeld.

PSA zit gewoon klem omdat het concern afhankelijk is van een markt waarin de kopers in staking zijn gegaan en omdat er simpelweg geen slagkracht is om in technische zin nog een vuist te maken. Misschien is het gewoon een keer tijd dat er een paar merken omvallen en misschien zijn Peugeot en Citroën de merken die op dit moment het vijfde wiel aan de wagen zijn. Niks nieuws onder de zon – ooit zo succesvolle merken als Simca, Austin en Morris hebben het ook niet gered.
Zolang we in Europa met z’n allen Koreaans, Japans en Chinees blijven kopen, zal het alleen maar bergaf gaan. Dàt is nu net de reden waarom ik nooit een Aziaat in huis haal.
Een mens moet ergens beginnen.
@se7enth: De Koreanen en Japanners worden tegenwoordig ook in Europa gemaakt. Die werknemers mogen dan ook de boom in?

En Chinezen zijn er voorlopig nog niet, maar als die er komen en een beetje succes hebben, hebben die 10 jaar later ook een Europese fabriek – eventueel eentje die PSA kwijt wil…
@se7enth: als de Europese fabrikanten nou eens betrouwbare auto’s op een efficiente manier ging bouwen, zouden ze minder bang hoeven te zijn.
@ropbp: Het is omdat het invoeren van stukken goedkoper is dan het invoeren van hele auto’s dat de aziaten hier bouwen. Anders had je dat wel kunnen vergeten.
Je mag kankeren zoveel je wil over het al dan niet premium zijn van de 3 grote Duitse merken, maar als je succesvol (rijk) bent in het leven, dan rij je geen Fransoos of Koreaan. Zo simpel is het.

Je mag op je kop staan met je huyndai, maar je kan niet tegen het imago van bv BMW op.

Hoe meer je het doet, hoe belachelijker je je maakt. Iemand met een BMW moet niet constant anderen overtuigen dat zijn auto echt wel premium is.
@hollow: ik ben altijd enorm japans gezind geweest, maar als ik de lotto win staat er toch n S63 op de oprit :)
@hollow: Dat hoef ik ook niet te doen met mijn auto. Interesseert me namelijk geen h°l hoe premium of onpremium anderen mijn voiture vinden…
@hollow: Meer nog, bij een BMW moet je telkens uitleggen dat je hem gekocht hebt omdat ie goed rijdt, en niet voor de badge. Ik zou dat knap vervelend vinden op den duur…
@Esprit_de_Flandre: Van wie moet dat en aan wie??
@kaasboerin:
Die vraag stellen is hem beantwoorden….
@ Hollow, dat moet je eens op het schrale forum van autoweek posten. Dan word je figuurlijk gekielhaald. Daar zitten louter wezens die anders dan de rest van de wereld premium een vies woord vinden.

Over de producteigenschappen van BMW maar te zwijgen….
Prognose voor heel Europa is toch -10,3%…vraag me dan heel sterk af, hoe je zo stellig kunt roepen (als CEO of ander omhooggevallen likkertje) dat het ergste achter de rug is. Lijkt me een bijzonder slecht jaar te worden voor de autobranche (behoudens BMW trouwens, die gaan als een raket).
@Megakix: de Duitse merken scoren in Europa vooral door pre- registering en dan dumpen als ” demo” of voorraad wagens (Let maar eens op het aantal 3series met een xd in het midden… ).Dat spelletje houdt ook een keer op… maar goed zolang bepaalde hoge marge markten blijven groeien profiteren ze nog wel. Oh wee als die ook nog -tjes gaan laten zien. Dan zal het voor de duitsers geen pretje worden.
@w0o0dy: dan nog…laatst alle individuele verkoopaantallen doorgenomen (althans, bijna alle)…en daaruit komt voort, dat in Nederland de 3-serie welhaast (2,7% marktaandeel) net zo goed verkoopt als de Golf (3% marktaandeel) ! Overigens geldt dit voor alle BMW-types; gigantisch scoren in een zwaar dippende markt.
Moet je maar premium zijn he.
Peugeot en Premium gaat niet samen.Als ze de prijs duurder gaan maken dan word er helemaal niets verkocht.Ze moeten normale modellen maken en al die wagen zoals 3008 en 5008 uit het gamma halen.

Tja Opel boeit me niet want die hebben geen mooie wagens, oa Zafira zie je zelden en al die nieuwe namen slaan nergens op.Ze maken nu reclame van Opel maakt Duits rijden betaalbaar, maar bij een Opel denk ik niet meer aan Duitse kwaliteit wat ze vroeger wel hadden.

Van ford is het jammer want die maken wel mooie wagens

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).