Formule 1: Las Vegas als vervanging voor Monza?

Auteur: , 48 Reacties

Bernie Ecclestone waagt een gokje en dropt een kleine bom in een interview.

Parabolica

In gesprek met The Daily Mail deelt de 85 jarige F1-magnaat weer eens een gevaarlijke gedachte. Het lot van de Grand Prix van Monza hangt al een tijd aan een zijden draadje. Eerst leek het erop dat de race behouden kon worden, maar later ontstond er toch weer twijfel. Ecclestone reageert op deze twijfelachtige toekomst met een alternatief.

Volgens hem heeft de Formule 1 namelijk Monza niet nodig. Bernie zegt momenteel gesprekken te voeren om een Grand Prix in Las Vegas te organiseren als mogelijke vervanger van Monza. Het F1-circus bestaat momenteel uit 21 races en dat blijft zo, aldus Ecclestone. De Amerikaanse gokstad moet dus een huidige race gaan vervangen en als het aan Bernie ligt mag Monza opzouten.

Opnieuw deelt de F1-baas een opmerkelijke mening die bij fans niet lekker aan zal komen. Autodromo Nazionale Monza is namelijk niet zomaar een circuit en draagt veel F1 geschiedenis met zich mee. Gokstad Las Vegas als opvolger van het legendarische Monza? No pls.

Met dank aan Gulli voor de tip!48 reacties

Gelijk doen, Caïro ipv Monaco en Irkoetsk in plaats van SPA (hij is nogal van de Poetin vriendschap)

Ondertussen kunnen wij met een nieuwe ECHTE koningsklasse gaan beginnen !
@desjonnies: yunkyard european grand prix championship? Monza, spa, zandvoort, paul ricard etc.
Monza moet gewoon blijven! Bernie moet eens ophouden met alleen maar aan geld te lopen denken. Monza is een van de populairste circuits, die kun je niet zo maar weg doen
@audiisthebest: die arme man. Je weet niet wat je zegt.
‘als het aan bernie ligt, mag monza opzouten’
wij weten wel wat er mag opzouten in de f1 ofniet mannen..
@vtechlover: die stofzuiger motor?!… ow je bedoelde dat ouwe lijk zelf 😆
@vtechlover: Ja! Wij mannen weten waarom! Daarom drink ik ook alleen maar Jupiler…
@klotskuukske: jupje is inderdaad goed te doen!
@klotskuukske: En kijken we Err Tee Ell Zevennnnnnhhhggg.
Wordt tijd dat hij eens in z’n kist gaat liggen.
Volgens mij zitten er een paar steekjes los bij deze man. Je mag altijd circuits toevoegen aan de F1, maar nooit zulke legendarische circuits weghalen omdat ze ome Bernie niet genoeg betalen.
@dutchdriftking: Er zijn serieus maar een handjevol circuits die in de Formule 1 behouden moeten worden. Monaco (ook al is het treintjesverkeer), Monza (ook al winnen daar alleen de snelste auto’s), Spa Francorchamps (verreweg de mooiste van allemaal), Silverstone en Interlagos. Circuits als in Sotsji, Abu Dhabi etc zijn gewoon Kut met hoofdletter K. Veel te commercieel binnengekomen en totaal geen beleving. Vooral Sotsji afgelopen jaar, poepsaai rondom dat circuit.
@viezefreddyw:

Wat ben je toch een lieverd !

Ooit, toen ik exact hetzelfde als jij poneerde werd ik uitgemaakt voor een oude reactionaire autocratisch, populistische blank-Europese zich superieur voelende denker !

Dus heb ik voortaan maar mijn bek gehouden !
@desjonnies: Ik vind jou ook wel eens lief! Pas op, ik heb de Peugeot met TV nog in de familie… ;-)
@viezefreddyw: naar mijn mening hoort de nurburgring ook tot de vaste prik.
@breinstein: Ook hockenheim imo.
@viezefreddyw: Je hebt het nog te veel te lief uitgedrukt; dat K.U.D.T. mag helemaal met hoofdletters geschreven; al die nieuwe circuits zijn slaapverwekkend saai en lopen over van de commercie ipv sfeer en charme :(
Is dit niet gewoon de nieuwe manier van zaken doen van Ecclestone? Circuits die hem niet genoeg geld opleveren (lees: waar hij meent meer uit te kunnen halen) onder druk zetten zodat die circuits zelfs nog hogere prijzen vragen voor kaartjes? Hij weet dat het Italiaanse volk toch wel betaalt om hun rode renstal live te kunnen aanschouwen, ongeacht de prijs van het kaartje.

Monza, gaat net als Spa, zeker niet weg. De teams zullen uiteindelijk genoeg tegenwicht leveren om de Grand Prix van Italië te behouden. Bij Spa is het omdat het een pracht circuit is om te rijden, Monza voor de historie.

Laat maar zo’n Herman Tilke zandbak circuit verdwijnen… Daar zijn er al te veel van.
@gijsso: In 2006 verdween Spa van de kalender vanwege, inderdaad, geldtekort. Een jaar later waren ze weer terug, godzijdank, maar in de Formule 1 is niets heilig…
Imola in plaats van Monza? Yes please.
Aan de ene kant staat hij achter de coureurs die veranderingen willen, aan de andere kant gaat hij lekker door met het verkrachten van de F1 door puur te kiezen voor het geld…

Bok nu eens op Bernie
Nooit. Monza is heilig.
Monza is historisch circuit en het is leuk voor de Italiaanse fans. Er is genoeg charme daar.
Maar als je naar het circuit kijkt, is er eigenlijk weinig aan voor de moderne F1: eerst 2 keer een chicane; terwijl die 2e chicane een beetje bagger is, omdat de uitgang van de 1e chicane zo nauw is, dat je eigenlijk al te veel achterstand hebt.
Dan twee mooie, maar smalle bochten; de Lesmo’s. 1 van de 2 moderne F1 waardige stukjes. Voor Ascari is het leuk dat ze even onder de oude oval door moeten; maar Ascari zelf is eigenlijk gewoon meer doorrammen dan een mooi technisch stuk. En dan kom je al weer bij Parabolica; de andere F1 waardige bocht.

Monza = historie = een deel van de magie. Maar, puur naar het circuit kijkende, mag je Monza er best uit mikken. Zelfde geld voor het huidige Hockenheim; ook weinig aan. En Hongarije ook; was een leuke wedstrijd vorig jaar, maar afgezien van de eerste 2 bochten, is het daar ook gewoon een optocht.

Dus als ze iets leuks voor elkaar rammen door de straten van Las Vegas: top. Maar als ze daar de lokale oval gaan uitbouwen tot een circuit: Indianapolis-style; dan krijg je niet veel meer dan een 2e Bahrein.
@gregorius: het is juist mooi dat dit circuit zo simpel is. Dat levert mooi contrast op met elk ander circuit. Hetzelfde gold voor de oude Hockenheimring. Alle circuits lijken nu teveel op elkaar door die stomme Tilke gedachte.
@CBR600rr: Eensch. Maar een deel van de magie van Monza en de oude Hockenheimring was ook dat de motoren daar heel zwaar belast werden met al die vol gas stukken. In de tijd dat de motorenbouwers zich nog niet konden verschuilen achter een toerenbegrenzer en/of brandstof sparen leverde dat de nodige plofjes op van blokken op de absolute limiet.

Hierdoor werd zo’n baan inderdaad een ‘andere discipline’ waar je vaak een andere uitslag kreeg dan op andere banen. Enerzijds omdat de prestatie van de motor relatief belangrijker was dan die van het chassis, anderzijds omdat er meer auto’s uitvielen met een rokende staart. Vanwege het laatste zat er ook altijd spanning in de race, zelfs bij een saaie race, omdat er zomaar een motor kon ploffen van een van de leiders.

Ik weet nog dat toen ik begon met diehard F1 kijken in 2000 die races altijd fijn waren omdat de Williams-BMW er keihard ging. Omdat ik niet echt een fan was van Schuey en het totaal rond hem gebouwde Ferrari-team van die dagen was dat een welkome afwisseling. Het was uiteindelijk ook een van de redenen voor BMW om een eigen team op te zetten. Ze raakten gefrustreerd met Williams dat er maar niet in slaagde het kampioenschap te winnen met de beste motor. Maar toen ze uiteindelijk Sauber overnamen kwam al snel die toerenbegrenzer…
Las Vegas Motor Speedway is een Ovaltrack toch? Hoe wil je daar F1 race’s gaan houden. Voor zo ver ik weet hebben ze daar niet echt een binnen circuit om er nog een beetje wat van te maken. Zoals bijvoorbeeld het geval was bij Indianapolis. Dat vond ik nog best een gaaf circuit namelijk.
@kilum: he snapt het niet he. Door Vegas heen . Over de strip. Geweldige beelden en helemaal snachts . Dat wil bernie.
@rolov: Ik lees dat nergens in het artikel. Maar als dat zo is lijkt het mij wel tof.
PS: als Bernie nou mee zou lezen.
Neem Turkije weer op in het lijste! Is best een mooi circuit. Nieuw en veilig genoeg.
En er is daar ook zo’n man aan de macht die niet zo van Democratie, mensenrechten en pers-vrijheid houdt; past prima bij Bernie & F1.
Moet toch stiekem wel een beetje lachen om die ouwe piraat. 85 jaar en om de 2 3 weken een uitspraak doen waar het hele F1 minnend wereldje van bovenop de kast springt.
Ik heb gehoord dat Caesars palace nog een mooie parkeerplaats heeft waar wel een leuk parcours op uit te zetten valt…
@motoragent:

Het zal inderdaad niet de eerste keer zijn.
Wat een aanfluiting was dat zeg.
Heb ik liever dat ze hem scrappen, dan dat ze het houden, ik denk dat de renstallen zich dan pas echt gaan uitspreken tegen die ouwe lul.
Eh , als Monza het niet kan trekken doen we Vegas zegt tie..Is toch Monza wat problemen geeft dan….Toch?
Its all about the Benjamins!

https://www.youtube.com/watch?v=47KaLMD6RJ0
Monza is Monza niet meer. De scherpe kantjes zijn eraf. Neem de Parabolica. Dat is nu een IKEA-parkeerterrein. :(

1 Vegas is bijna failliet
2 Vegas organiseert maar 2/10 contractjaren een race
3 Na veel verspild geld en moeite komt Monza weer terug op de kalender

Nee dankje
@phaeton: Vegas failliet? Lijkt mij sterk.
@phaeton: hmm…als je een casino in Vegas failliet speelt dan is het van jou toch? Bernie wrijft in zijn handen.
Ik snap het wel. Bernie krijgt als werknemer van CVC de opdracht zoveel mogelijk geld binnnen te harken. En als dat betekent dat historische circuits als Hockenheim (vorig jaar) en Monza het veld moeten ruimen, dan is dat zo.

Natuurlijk zijn wij, de fans, absoluut niet blij hiermee. Een circuit als Sochi of Abu Dhabi heeft natuurlijk veel minder charisma dan een Monza, Magny Cours of Hockenheim. En als je kijkt naar die nieuwe circuits, die houden het ook niet zo lang vol. Kijk naar de circuits in India en Korea. En ook het Circuit of the Americas (leuk circuit trouwens!) staat er niet bijzonder rooskleurig voor. Wie zegt ons dat Las Vegas een langer leven beschoren is? Ik weet wel dat ik als Bernie zijnde liever een Monza heb dat nog 5 of 10 jaar wat minder betaalt, dan een circuit waarbij je het risico loopt dat het na 2 jaar alweer failliet is en je een gat in de kalender hebt.
Monza is een supersaai circuit, dus graag ditchen.
@kwatkam: ben ik mee eens. We willen leuke spannende races. Dat is niet wat Monza kan bieden.
Dood aan vernieuwing ..
Dood aan innovatie ..
Dood aan verandering ..

F1 fan in de notendop ..
Las Vegas lijkt mij juist een geweldig decor. Uiterst merkwaardig gebeuren daar. Precies de plek voor het Formule 1 circus/poppenkast. Net als Monaco dat is.

Maar laat ze het dan wel goed doen: gewoon over de Strip by night met die racewagens! Moet prachtige beelden opleveren. Kan niet anders.
@Rob:

Voor F1 liefhebbers Snappen daar geen reet van ..

Die willen 2 uur lang naar sponsors kijken die ze vorige race (reclame blok) ook al zagen ..
@lincoln:
Wat mij betreft huren ze de filmcrew van die BBC natuurdocu’s in. Laat die de race maar filmen. En dan op mooie fotogenieke plekjes gaan racen.

Monaco, Las Vegas, Mount Panorama, Indianapolis (het grootste stadion ter wereld!); dat soort spul. Ik zou kijken. Misschien wel de hele race mits de commentatoren op mute zijn…
Zou wel een spektakel zijn zo door de straten van Las Vegas. Dat er Monza voor geschrapt moet worden? Nee skip Rusland maar weer..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).