Foutieve navigatie stuurt roadtrippers bevroren meer in

Auteur: , 14 Reacties

Het kompas van de Jeep moet ietwat worden bijgesteld.

https://www.autojunk.nl/2017/05/land-rover-heeft-moeite-met-het-strand

Wanneer je je dierbare auto met pijn in je hart uitleent aan een stel vrienden, mag je hopen dat ze er zuinig mee doen. Als in, ze brengen hem heel terug, stofzuigen de boel (hopelijk) nog even en laten hem weer achter met een volle tank. In het geval van Tara Guertin’s Jeep bleek niets van dit alles te zijn gebeurd. Integendeel, haar vrienden probeerden hem te gebruiken als onderzeeër.

Okay, okay, dit alles gebeurde natuurlijk niet opzettelijk. De drie vrienden waaraan ze haar auto had uitgeleend waren bezig met een roadtrip en reden in de buurt van het Amerikaanse Burlington, toen ze plots begroet werden door een bevroren meer. Nu is dit op zich geen probleem, maar in dit geval zit het allemaal net even anders. De vrienden maakten namelijk gebruik van de gemeenschappelijke navigatie app Waze, die constant feedback van en naar gebruikers stuurt.

Op de plaats waar de vrienden het ijsmeer betraden, had volgens Waze een aanlegplaats voor boten moeten zijn. Omdat het op dat moment donker en mistig was, konden de vrienden slecht zien of dit ook daadwerkelijk geval was. Om dan doodleuk door te rijden is natuurlijk niet de slimste keuze, maar dat is makkelijk praten in retrospect.

Niet lang nadat ze op het bevroren meer terecht kwamen, zakten ze door het ijs. De drie konden gelukkig tijdig ontsnappen, maar de auto ging verloren. Omdat dergelijke verhalen gemakkelijk verzonnen kunnen worden, voerde de eigenaresse dezelfde route in om uit te vinden of ze niet bedrogen werd door haar eigen vrienden. Hierop ondervond ze dat de app haar wel degelijk eenzelfde richting op wilde sturen.

Genoeg reden voor Tara om even aan te kloppen bij Waze, om een verklaring te zoeken voor dit opmerkelijke voorval. In een reactie op het verhaal heeft Julie Mossler, woordvoerder voor Google, laten weten niet te kunnen begrijpen hoe het heeft kunnen gebeuren.

“It’s impossible to comment here without seeing the user’s driving file and we haven’t received permission to do so- generally speaking, Waze maps are updated with millions of edits to adapt to real time road conditions daily, often making them the most accurate available”

Mossler voegt hieraan toe dat gebruikers hun ogen ten alle tijden op de weg moeten houden om dergelijke incidenten te voorkomen. Dat gezegd hebbende is het voor Waze hoe dan ook noodzakelijk om hun routes op orde te hebben.

De auto is deze week, na tien dagen in het meer te hebben gelegen, uit het water getrokken. (USA Today)

Beeld: Land Rover te water uit deze video.14 reacties

Huh!? Aankloppen om een verklaring? Hebben we het nog steeds over de VS??
Het probleem aan al die hulpmiddelen in de auto. Zelf nadenken kunnen we niet meer. We kijken niet meer goed. We vertrouwen blindelings op al die hulpmiddelen.

Even logisch nadenken zit er voor een hoop mensen tegenwoordig niet meer in.
@viezefreddyw: een papieren kaart kopen op vakantie is vaker actueler dan de meest moderne navigatiesystemen. Daarnaast ‘kraakt’ de papierenkaart ook je hersens om zef eens na te denken hoe je van A naar B komt.
@erik2907: duh, kaartmateriaal dat op papier verschijnt is per definitie al 2 jaar oud vooraleer het gedrukt wordt. Kijk maar even goed naar de kleine lettertjes op je kaart. Idem dito voor de ingebouwde GPS in je auto. Enkel live GPS’en (Google, Apple, Michelin, Waze,…) op je smartphone hebben recente kaarten.
@stijnvermeersch: ik moest anders zostraks naar een locatie in Friesland aan een redelijk drukke doorgaande weg die een goeie 9 maand geleden is verlegd. Maps kende het nog steeds niet…
@peug206: Dan heb je het ook wel over Friesland he..
@lekkaah: You almost crossed a line there!
@viezefreddyw: behalve sneek natuurlijk.. :)
@stijnvermeersch: lees mijn laatste zin nog eens!
En het was niet toevallig dat er vanaf die locatie (of in de buurt) in warmere tijden een veerboot heen een weer vaart, waardoor dat dan wel gewoon een normale route is?

Niet dat het daarom een minder dome actie is, maar het verklaart misschien wel waarom Waze de route zo aangaf.
Conclussie: wat Waze aangeeft is een beetje wazig.
@mashell: wazeg?
Ik maak me er ook schuldig aan. Heb vroeger heel Europa doorgekruist met kaarten en stratenboeken. Nu zet ik mn waze aan en geloof ik t wel…. nog nooit een kanaal oid dergelijks ingereden. Je zou voor de lol net afgereden personen eens een adres en een stratenboek geven. Of m’n vriendin… ligt echter (helaas) niet aan dr leeftijd
Misschien zijn er wat foto’s. Ik kan me voorstellen dat als je op een donkere onverlichte weg rijdt (en met slechte verlichting van je eigen jeep) je hierdoor verrast kan worden, en dat je een bevroren ijsmeer niet meteen goed herkent (meer als stuk asfalt). Misschien reed je dan ook gewoon te hard voor een situatie waar je niet de weg kent.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).