Frankrijk verbiedt nieuwe Mercedes A-, B-Klasse en SL

Auteur: , 52 Reacties

Fransen die graag een nieuwe A-Klasse, B-Klasse of SL willen kopen hebben pech. Deze modellen mogen, als ze na 12 juni gebouwd zijn, niet meer op kenteken gezet worden in Frankrijk. De reden? Mercedes zou een verkeerd koudemiddel in het aircosysteem gebruiken.

Mercedes SL65 AMG: verboden in Frankrijk

Nieuwe auto’s die op de markt komen moeten sinds enige tijd voorzien zijn van koudemiddel HFO-1234yf (ontwikkeld door Honeywell en DuPont), maar onder andere Daimler en Volkswagen zijn van mening dat dit gas te gevaarlijk is vanwege brandgevaar. Ze willen daarom liever Co2 (R744) gebruiken en tot die tijd het huidige middel (R134a).

Mercedes/Daimler weigert dus om haar nieuwe modellen te voorzien van HFO-1234yf en blijft trouw aan het oude gas: R134a. De nieuwe A-Klasse, B-Klasse en SL zouden volgens de regels echter wel gebruik moeten maken van het nieuwe gas. In Duitsland heeft Mercedes een ontheffing weten te regelen en die zou normaal gesproken ook in Frankrijk geldig moeten zijn, maar toch liggen de Franse autoriteiten dwars. Wellicht onder druk van Peugeot-Citroën en Renault?

Je zou misschien denken dat de nieuwe S-Klasse ook verboden zou worden, maar daar heeft Mercedes een trucje toegepast door gebruik te maken van de oude typegoedkeuring. Aangezien de nieuwe S redelijk wat onderdelen deelt met zijn voorganger.

Als de Fransen hun poot stijf blijven houden en niet worden teruggefloten door Europa dan kan Mercedes hier te maken hebben met een groot probleem. (via: reuters.com)

Hieronder een video die laat zien hoe gevaarlijk HFO-1234yf zou zijn:52 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
En de nieuwe C klasse (die volgend jaar komt) ?
@bigcar: ik gok dat Mercedes daar ook R134a in zal stoppen. De grote vraag zal zijn of de C-Klasse als ‘nieuw’ wordt toegelaten of als evolutie van de huidige C-Klasse.

Gezien het feit dat de nieuwe C-Klasse nogal gaat groeien vrees ik dat het Mercedes niet gaat lukken om voort te borduren op de oude goedkeuring. Ze zullen dus een truc moeten bedenken.
@robbie: Hoe zit het dan met Volkswagen AG, want zij weigeren ook het koudemiddel HFO-1234yf te gebruiken. Naar eigen zeggen hebben ze wel iets anders gevonden, maar dan lijkt met mij toch meer dan logisch dat andere fabrikanten dat ook kunnen kunnen gebruiken / een alternatief kunnen (laten) uitvinden en gebruiken?

Ik neem aan dat dat de regels van de Europese Commissie ook in Nederland gelden, dus wordt hier ook net als in DU een uitzondering gemaakt of gaan we de koppige Fransozen achterna? Ben benieuwd..
@bigcar: VW wil ook liever Co2/R744 gebruiken. Bij de nieuwe Golf hebben ze het opgelost door dat model al heel vroeg goed te laten keuren, voordat de nieuwe regels van kracht werden.

Het probleem is dat om een airco op Co2 te laten werken het systeem ingrijpend aangepast moet worden. Volkswagen (of Mercedes/Daimler) kan dus niet gemakkelijk even switchen.

Totdat de nieuwe Co2-systemen klaar zijn zullen ze dus proberen om de boel te rekken en R134a te blijven gebruiken.
@bigcar: Volkswagen AG komt nooit met echt nieuwe auto’s, alleen met facelifts die ze als nieuwe auto verkopen. Ze kunnen dus tot in lengte van dagen hetzelfde trucje toepassen dat Mercedes bij de ‘nieuwe’ S toepast.
Ik voel me opeens erg dom…
Dus een S is eigenlijk een oude bak en Mercedes denkt het beter te weten als de rest van de wereld ……tja
@norge: Oh ja, benzine is ook gevaarlijk, wil Mercedes daar ook mee stoppen?
@norge: totdat je zelf een keer een ongeluk meemaak en besproeit word door dit koudemiddel….

Trouwens onderhoud aan de airco is dus opeens niet meer zonder risico…. Moeten die monteurs dan ook zo’n wit pak aan en een gasmasker dragen ?
@norge: ’t is voor onze eigen veiligheid hoor, je zou het ook eens kunnen waarderen dat Mercedes en VW weigeren om dat nieuwe gas te gebruiken. Positief zijn is best fijn hoor, probeer het ook maar eens.
@kor1: Heb je ooit een blije viking gezien?
@barchetta: haha nee eigenlijk niet
@norge: nog wat meer leesvoer mbt de keuze tussen Co2/R744 en HFO-1234yf als opvolger voor het huidige R134a.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sustainable_automotive_air_conditioning
@robbie: Poeh, even gelezen, maar ik ben er nu nog meer van overtuigd dat Mercedes gewoon niet wil omdat het extra geld kost .Volgens de Amerikanen is het niet zo giftig en brandgevaarlijk.
Het is goedkoper in onderhoud en het warmt/koelt ook de auto voor de motor warm is .
@norge: vergeet niet dat het nieuwe gas is bedacht/ontwikkeld/gepatenteerd door 2 grote Amerikaanse bedrijven. Zal ongetwijfeld een rol gespeeld hebben ;)

Overigens is Co2 als koudemiddel niet verboden als ik het goed begrijp, maar zijn de autofabrikanten nog niet in staat om auto’s met zulke systemen nu al op de markt te brengen.
@robbie: Tuurlijk nationalisme speelt altijd mee, zal er in Duitsland ook wel iets mee te maken hebben .
@norge:

dat zijn de afspraken .. en MB wist er gewoon al jaren van ..
dat spul heeft een ban in Europa en Japan ..

alle conspiracy theorieen zijn niet op zijn plaats ..
@lincoln: Toch vreemd. dat alleen Frankrijk er iets mee doet.
@norge: Er zijn in Duitsland al meerdere Mazda CX5 in vlammen op gegaan na een lullige aanrijding. Dat lijkt me een goede reden Om die zooi nog maar even niet in te zetten.
Ze stellen zelf CO2 voor, waarom doen ze dat dan niet gewoon? Dat lijkt me dan de beste oplossing, aangezien het geen kwaad kan als het systeem gaat lekken.
@gop1: simpel: lobby vanuit de industrie.

Reken er maar op dat Honeywell en DuPont heel hard aan het lobbyen zijn om ervoor te zorgen dat ‘hun’ gas (1234yf) wereldwijd gebruikt moet worden door alle autofabrikanten. Op die manier kunnen ze een dikke boterham verdienen.

Je kan als autofabrikant helaas niet in je eentje besluiten om zomaar iets anders te gaan gebruiken. Co2/R744 ipv 1234yf zal ongetwijfeld ook nadelen hebben, maar daar hebben Honeywell en DuPont tenminste niet een patent op.

Shortly after confirmation from automakers that HFO-1234yf would be adopted as a replacement of R134a automotive air-conditioning refrigerant, Honeywell and DuPont announced that they will jointly build a manufacturing facility to produce HFO-1234yf which is in operation now. Although others claim to be able to make and sell HFO-1234yf, Honeywell and DuPont hold most or all of the patents registered for HFO-1234yf.

http://en.wikipedia.org/wiki/HFO-1234yf
Overigens kan ik geen franse concurrent bedenken voor de SL.
@gop1: je moet het niet zien als concurrentie op het vlak van modellen, maar op het gebied van merken/concerns.

De Duitse auto-industrie is een voorvechter van CO2/R744 en als Frankrijk ze op deze manier dwars kan zitten dan zullen ze dat uiteraard niet nalaten.
@gop1: De SL hebben ze er voor de vorm bijgedaan als excuus voor mensen die claimen dat dit een ordinaire protectionistische maatregel is naar goed oud Frans gebruik om de geplaagde homegrown industrie wat te helpen.
Maakt dode varkens nog doder?
De A & B klasse zijn toch niet de mooiste van Mercedes, aan de SL moet ik nog wennen.
@bsxc2: niet mooi én de varkenskop die je graag aan je binnenspiegel hangt gaat steeds dood. Geen hond die zo’n ding nog koopt dus..
filmpje is geweldig ..
bombastische bedoeling ..

en die varkenskop was idd in 5 seconden morsdood ..
@lincoln: filmpje is inderdaad zo belachelijk zwaar aangezet dat het niet meer serieus te nemen is.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Dit komt er dus van als er in Brussel 5 keer zoveel lobbyclowns als politici rondlopen.
Iedereen een alu-hoedje op en hopen dat je niet doodgaat door je airbag nadat een kliko aangetikt hebt.
De wetgeving gaat in elk geval niet veranderen, daar hebben de lobbyisten wel voor gezorgd..
http://forums.civfanatics.com/images/smilies/deal.gif
voor de dealers in Frankrijk gewoon de airco,s niet afvullen ..
en pas na de consumenten verkoop volproppen ..

zo .. weer een probleem de wereld uit ..
@lincoln: Als optie natuurlijk.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Ik denk niet dat Renault hier heel blij mee zal zijn aangezien in zowel de A als de B-klasse de 1.5 diesel van Renault ligt. Toch wel een groot deel van de verkopen van de A en B-klasse lijkt me ?
@waxweazel: Gaat over airco”koel”vloeistof… Geen motorkoelvloeistof… Kans is klein dat ze naast motor ook aircosysteem delen…
@upstream: Als er geen enkele A en/of B-klasse mag verkocht worden, dan kan Renault ook geen enkele 1.5 diesel motor “verkopen” aan Mercedes. Althans in Frankrijk voorlopig.
@waxweazel: Dat is een goed punt van je. Dat gaat ook Renault geld kosten.
Dus wat Frankrijk nou precies wil met deze actie, is mij onduidelijk.
@waxweazel: Ach ok, goede redenering ;-) Ik had je comment anders begrepen.
Ziet er maar luguber uit die reactie op dat varken… Ik kan MB wel volgen in het feit dat je nooit 100% zeker kan zijn dat bij een defect of ongeval er geen 1234yf kan ontsnappen en de leidingen van de airco kan binnendringen (het gas 1234yf wordt wel degelijk afgeschermd gebruikt in het aircosysteem).
Ik heb zelf al twee maal lekkend aircovulgas gehad in het verleden bij een Alfa 159 en een Volvo S40…
Het vreemde is dat alleen Frankrijk deze regels van Brussel naleeft.
Het is toch Europa 1, zelfs in ons eigen landje mogen ze nog verkocht worden, en in onze regering zitten de grootste Euro slijmballen!
@stirling: Ik vind dat de regering de laatste tijd in Nederland erg euro gematigd geworden is, ongetwijfeld om stemmen van Wilders terug te pakken en er in Brussel niet al te gekleurd op te staan doordat we de begrotingsnorm van 3% tekort niet meer kunnen halen.
Misschien nog vermelden waarom nu deze discussie losbarst…. Het huidige middel dat men gebruikt in aircos, Freon, is namelijk recentelijk verboden door de EU

Het gaat om CO2 uitstoot en het Global Warming Potential cijfer hieraan verbonden.

CH2FCF3 of R134a (freon) heeft een GWP van 1430. Een kilootje laten ontsnappen betekent voor onze atmosfeer daarom hetzelfde als 10.000 km rijden in een middenklasser. Deze stof is ongeveer 1300 schadelijker dan CO2…

Er zit idd ook nog een smerig geurtje aan dit dossier want enkel Dupont en Honeywell hebben het patent om het vervangproduct te produceren, dus verwacht een hoge prijs…
@upstream: Foutje gemaakt: R22 is Freon ;-) en niet R134A
@upstream: Dat heeft Robbie al allemaal uitgelegt, maar waarom alleen in Frankrijk?
@stirling: Simpel; PSA zit extreem diep in de rode cijfers… Eigenlijk moeten er fabrieken sluiten en enorm veel mensen ontslagen worden… President Hollande heeft in zijn verkiezingsprogramma gezet dat dit absoluut kon… Dus alles is goed om PSA meer te doen verkopen….
Dat filmpje met die varken gaat echt helemaal nergens over. Maar neem van mij aan: HF is daadwerkelijk een van de meest smerige goedjes die er betaan… Dus in mijn auto nooit en te nimmer dat nieuwe koudemiddel. Ik zou er bijna een Merc van gaan kopen.
Noot: En op CO2 gebaseerd koelsysteem heeft bijna alleen maar voordelen. Dat 1234yf de nieuwe standaard is geworden moet één grote DuPont / Honeywell lobby actie zijn geweest. Onbegrijpelijk…
Binnen tien jaar zien we langs de Franse snelwegen derdehands Peugeot, Citroën en Renaulthokken op de pechstrook met vergaste Franse Banlieu gezinnen wil Mercedes Benz zeggen?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).