Misschien toch maar een nieuwe auto kopen dan?
Garantieverzekeraar CarGarantie Benelux heeft onderzoek gedaan naar de frequentie en hoogte van schadegevallen aan auto’s na aankoop. ‘Schade’ duidt in dit geval niet op een dikke klapper, maar op de schade die je portemonnee lijdt als er onverhoopt iets stuk gaat op je nieuwe aanwinst waardoor een reparatie noodzakelijk is. CarGarantie heeft die reparatiekosten vervolgens onderverdeeld in een aantal categorieën en periodes waarin ze zich voordoen.
De gemiddelde reparatiekosten stegen volgens CarGarantie vorig jaar van 502 naar 514 Euro per auto. Klinkt niet echt als een enorme stijging, maar het is toch de grootste sinds jaren. De verzekeraar wijt deze groei aan het steeds complexer worden van de techniek in de auto’s. Ook recente okkazies hebben tegenwoordig deze complexere techniek onder de kap en dat vertaalt zich door in de kosten van reparaties.
Bij nieuwe auto’s gooit ‘het brandstofsysteem inclusief turbolader‘ het vaakst roet in het eten. Met andere woorden: die schoepenwielen die op alle nieuwe auto’s zitten gaan nog weleens kapot. Bij occasions is ‘de motor’ ouderwets het vaakst de boosdoener (inmiddels al wel gevolgd door ‘het brandstofsysteem inclusief turbolader’).
Tevens keek de garantie-boer nog naar het moment dat schades zich voordoen. Bij nieuwe auto’s zie je hier precies wat je verwacht: hoe meer kilometers de auto achter de rug heeft, hoe vaker je te maken krijgt met dingen die stukgaan. Bij occasions zie je een ander plaatje. De meeste problemen dienen zich aan binnen de eerste 5.000 kilometer na aankoop. Na deze onzekere periode waarin je moet hopen dat de louche handelaar je geen absolute frikadel in de maag gesplitst heeft, daalt de frequentie aan problemen gestaag. Alleen in de periode na je eerste 25.000 kilometer kan je ook nog relatief vaak problemen verwachten, maar dat is logisch.
Is jouw turbo al een keer verbrand?
62 reacties
mazzel ..
Nee hoor, even zonder gekheid. Het was meer als een geintje bedoeld. Ik zoek nergens een complot achter. Mocht ik je op het verkeerde been gezet hebben, dat was niet de bedoeling. 😉👊🏻
En buiten Duitsland bouwen ze geen turbotorren…
100 000km zegt niks.
Ik koop ze pas 80 á 90 000km later.
Als dan alles nog werkt zoals het hoort kan je van kwaliteit spreken…
Met uitzondering van drijfstangen, zuigerstangen, cilinders, cilinderbussen, nokkenas(-sen), krukas, spanrollen, tandwielen, sensoren, kleppen, pakkingen, keerringen, boutjes, moeten en schroeven, uitlaatsysteem, katalysatoren, inwendige delen van de versnellingsbak met uitzondering van de behuizing, versnellingsbakbedieningsmechanisme, motormanagementsysteem, boordcomputers, multimediasystemen, zekeringen, bekabeling, gordels, airbags en geïntegreerde kinderzitjes, plaatwerk, draagarmen, draagarmrubbers, schokdempers, spiraalveren, torsieveren en veren en dons dat in het meubilair verwerkt is, deur- en kofferbakrubbers, xenon en halogeenverlichting met uitzondering van het plafondlampje, velgen, banden en ventieldopjes, remschijven, remtrommels en wiellagers en andere delen die conform de algemene voorwaarden c.q. deskundige beoordeling van CarGarant als normale slijtagedelen beschouwd worden of kunnen worden.
En als je iets meer wilt dan alleen de basisgarantie die eigenlijk alleen de vloermatten en de make-upspiegel dekt mag je waarschijnlijk gelijk fors meer betalen.
Binnen 1 jaar €3500 onderhoud lichter, de volgende eigenaar heeft er vast nog veel plezier van! Maar ik was er klaar mee…
Volgende barrel particulier gekocht, wat denk je? Al van 127k naar 165k kms gereden zonder kosten buiten normaal onderhoud..
Verbaasd me dat desjonnies nog niet gereageerd heeft dat zijn Alfa en die van zijn zwager, neef, broer, oudoom en zakenrelatie ook nooit kapot zijn gegaan bij 874.000 km.
Inderdaad, sommige mensen laten zich graag bestelen blijkbaar..
Onder het motto “ originele onderdelen zijn het best..”
Dan ziet men blijkbaar niet in dat die originele onderdelen evengoed van een externe leverancier komen.
Voorbeelden?
– Hydraulische motorsteunen voor een E39 530d.
Nieuwe besteld op een webshop, fabrikaat Febi-Bilstein.
Doosje open, wat blijkt?
EXACT dezelfde motorsteunen als de originele.
Gietlijnen, markeringen, cijfertjes, alles identiek.
Alleen het BMW logootje ontbrak.
Althans, het had er op gezeten mar werd in de fabriek uit het rubber gevijld..
Heb op het Duitse E39 forum hier ook bevestiging van gekregen.
Kostenplaatje?
Weet geen exacte prijs meer maar weet wel nog goed dat de Febi-Bilstein versie de HELFT kostte van de OEM versie!
-Nog een voorbeeld?
Radiator voor een E39 525i.
OEM: +- 300 Euro, gemaakt door Behr, en daar kan je niet naast kijken, het staat er gewoon op.
Prijs voor een “niet OEM” BEHR radiator op het net: +- 150€…
Laat je niet oplichten mensen, je wordt bestolen met je ogen open!
Ik doe vrijwel alles zelf aan de E28 en E39, je wil niet weten hoeveel geld je uitspaart..
Het grootste probleem is dat hij de accu niet heeft “aangemeld” cq gecodeerd.. zodat hij de nieuwe accu op de juiste manier oplaadt
De klant interesseert het helemaal niks, als er maar nieuwe led lampjes opzitten…..dit is de taak van de designers.
M.a.w. zet een begeerlijke auto neer die niet extreem betrouwbaar is…
Maar blijkbaar mag ik van geluk spreken dat geen enkele wagen die ik tot nu toe heb gekocht geen gebreken vertoonden kort na aankoop.
En dat blijven ze doen zolang je hem origineel houdt.
Enkel een lagertje in de versnellingsbak wil wel eens moeilijk doen.
Moet ook eerlijk bekennen dat er weinig wagens van VAG tussen zaten dus dat verklaart een hoop
In 2017 hebben wij een extreme piek op bmw gehad voor wat betreft kosten die tijdens maar ook uit coulance na de garantie werden gemaakt. Overigens waren de jaren ervoor vooral de VAG auto’s die er uitsprongen. Waar vroeger onder garantie nog simpele zaken werden vervangen zoals een waterpomp, dynamo, aircopomp ect. Hebben we nu steeds meer te maken met complexen storingen zoals ecu,s, variabele nokkenasverstellers, injectoren, en ga maar door.
Garantie verzekeraars zijn er uiteraard met een winstoogmerk en dat is hun goed recht, maar wij zijn er 5 jaar geleden mee gestopt omdat het claimen vaak een hel is en veel zaken volgens hun niet in de polis passen. Sterker nog TFSI, BMW N, en THP motoren willen ze niet eens verzekeren.
Kortom net zoals een particulier heeft ook een occasion bedrijf geluk nodig bij de auto, al kan je als professionele partij een hoop voorkomen!
banden worden niet meegenomen?
Je zal maar zo’n autootje kopen met turbo, een hele lading elektronica en milieu reddende techieken erin… misschien nog een automaat wat een robotbak is…. Nee, nietsvermoedende occasionkopers zullen flink het schip in gaan.
Maargoed dan heb je wel een vlotte zuinige hippe wagen…
Ik rij nog wel even door met mn 1994 Ford Fiesta. 1 op 15, distributieketting waar VW jaloers op zou zijn zo betrouwbaar. Goedkope motorolie. Dus geen 25,- per liter hoeven aftikken bij een oliebeurtje. Fuseekogel die met 2 boutjes vastzit ipv conisch. Zo simpel in onderhoud allemaal.
Ik geef toe. Langzaam, spuuglelijk en de stoelen geven weinig steun meer. Maargoed, om nou een dag in de week meer te gaan werken om een mooiere auto te kopen om naar werk te rijden. mwah.