Gemeenten verdienen dit jaar €660 miljoen aan parkeren

Auteur: , 10 Reacties

In 2014 verwachten de Nederlandse gemeenten €660.000.000,- aan parkeergeld binnen te hengelen. Wilt u een gokje wagen welke stad hier het leeuwendeel van gaat pakken? Hint: het begint met een 'A' en eindigt op 'msterdam'.

Ook jij moet lappen, Ray

Het centraal bureau voor de statistiek (CBS) verzamelde de gegevens van de 155 Nederlandse gemeenten waar betaald parkeren is ingevoerd (in totaal telt Nederland 403 gemeenten sinds 1-1-2014), en het mag geen verrassing zijn dat de grootste steden ook het meeste geld incasseren. Los van de schaalgrootte is ook beschikbare ruimte meer een probleem daar waar veel mensen op een klein oppervlak wonen.

Na deze open deuren kijken we even naar onze hoofdstad: Amsterdam begroot in 2014 162 miljoen euro aan ‘parkeerbelasting’. Dit is ruim 27 procent van de totale inkomsten uit heffingen. We vermoeden dat alleen de OZB belangrijker is voor Amsterdam. Deze 162 miljoen is overigens wel marginaal minder dan de 166 miljoen van 2013. Rotterdam doet met 61 miljoen ook aardig mee.

Voor 39 gemeenten, een kwart van alle gemeenten die parkeergelden innen, bedraagt de parkeeropbrengst 10 procent of meer van de heffingsinkomsten. Dit is dus met recht een belangrijke inkomstenbron, hoewel je je wel moet bedenken dat hier natuurlijk ook kosten (onderhoud, apparatuur, poppetjes voor de handhaving etc.) tegenover staan.

Vanochtend werd al bekend dat het parkeren in zijn algemeenheid weer duurder is geworden, nu heeft u het grote plaatje. In 2013 bedroegen de totale inkomsten 645 miljoen euro.

Foto: autojunk.nl10 reacties

Utrecht doet het anders ook niet verkeerd..
Nog geen twee euro per huishouden per week.
Mwoah.
Hamsterdam
En ze doen het heel sneaky. Vanmorgen was het ook op de radio: “Maar het is in die en die parkeergarage toch helemaal niet duurder geworden?” “Nee.. de bedragen niet.. maar eerst was dat per 7 minuten, nu per 6 minuten..”
Ik was gisteren (noodgedwongen) on rotterdam centrum. Moest daar 3uur zijn. Hup ff in de garage (bij holland casino).
Voor 3uurtjes gewoon ff 11euro aftikken! Aso
@sanderm3: Das ramps tegelijk gebied. Hier op het platteland (Nijmegen, Zwolle) betaal je ook gewoon €4 pet uur.
@roppp: ramps tegelijk had rampstedelijk moeten zijn ;-)
Mooi zo, naar de stad komen met de auto is voor de elite, het vee heeft er toch niets te zoeken en komt anders maar op de fiets of met de tram
Ik zet m’n auto wel op een Q-park of P+R neer…
Schande!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).