Gezondheidsrisico’s fijnstof groter dan gedacht

Auteur: , 64 Reacties

Fijnstof is hard op weg onze nieuwe volksvijand nummer één te worden. Je ziet het niet, maar het vermoordt je wel. Volgens een groot nieuw onderzoek is ook langdurige blootstelling aan fijnstof in lage concentraties levensgevaarlijk.

Bah, indeed. Met je fijnstofkanon

Voor fijnstof geldt een Europese norm van 25 microgram per kubieke meter, maar bij chronische blootstelling aan waarden die (veel) lager dan dat blijkt fijnstof dodelijker dan gedacht, zo meldt Trouw. Dit is niet zomaar een onderzoek waarbij Annie Derksen uit Vlaardingen wat dingen van internet bij elkaar zoekt en de noodklok luidt, maar gedegen research van onderzoekers uit dertien Europese landen, die hun bevindingen vandaag in The Lancet publiceren.

Niet alleen bijna alle auto’s stoten fijnstof uit, ook de (metaal)industrie, veebedrijven, elektriciteitscentrales, woningen en rokers dragen hun steentje bij aan de fijnstof-uitstoot. Met name Nederland is erg vies, Patrick.

Wat kunnen we er tegen doen?

Nu we weten dat fijnstof ons kennelijk allemaal langzaam maar zeker dood vermoordt, is een logische vervolgvraag: wat gaan we hier tegen doen? De meest efficiënte maatregel zou het verhuizen naar de Mongolische steppe op de hooglanden van Bhutan zijn. De industrie van deze landen is nihil en de bevolkingsdruk laag. Ergo: het is een paradijs van lage fijnstofconcentraties. Veel fijnstof daar is als de parkeerplaats van Milieudefensie vol V12’s hier: onwaarschijnlijk.

We kunnen ons echter voorstellen dat u weinig trek heeft om elke dag met uw V40 D2 R-Design van de perifierie van Ulaan-Batar naar Zaandam te forensen, dus als realistische optie valt dit al snel af. 80 rijden op Ringwegen is een goede tweede, en gelukkig zijn milieuclubs druk doende dit in uw eigen belang bij de wetgever door de strot te duwen.

Verder zou ik het niet echt weten. Waar industrie is, is fijnstof, en waar mensen dicht op elkaar leven is nog meer fijnstof. Ik maak me er zelf niet zo druk over, maar als je op je 40ste met longenfyseem te kampen hebt omdat fijnstof je decennia met kleine messteekjes heeft bewerkt piep je wellicht anders. Misschien kunnen onderzoekers een longfilter maken dat in je strottenhoofd geplaatst wordt, en om de zoveel tijd ververst? Heeft u nog ideeën wellicht?64 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Je zult er toch schijt en de schijtziek van worden!! al dat politiek correcte eco geneuzel hangt me meer dan de strot uit! De auto is al melk koetje nr1 in dit land, drukken ze zeker vanuit EU ook nog weer extra regelgeving op mbt deze onzin! Hoorde het net al op het nieuws, mogelijk wordt ons leven met enkele maanden verkort door de uitstoot van fijn stof, nou geef mij het plezier van een fatsoenlijke auto maar, lever ik die paar maanden wel in !!
@bofkont: Niet iedereen is bereid of kan die keuze/opoffering maken.
@pjotr: Nee klopt daarom kiezen wij wel voor hun ;)
@bofkont: Zeg, wie ben jij om te bepalen dat ik wel wat korter kan leven? Dat jij langzaam wil stikken moet je zelf weten, maar ik zie m’n leven iets anders voor me. Wat een gebrek aan respect voor andermans gezondheid, zeg.
@jelmer: Snel weg van AB dan ;)
@bofkont:
want? ab is van jou?
@super: Nee van en voor autoliefhebbers ;)
@bofkont:
oh dacht dat het voor pubertjes zonder rijbewijs was
@super: dus niet voor politiek correcte eco moraalridders die alles klakkeloos maar geloven en overnemen ;)
@bofkont:
tenzij je ’t klakkeloos overneemt van djeremy kakson uiteraard
@jelmer: Er staat toch een paar maand minder, jij hebt gelijk allemaal doem scenario’s in je hoofd. Zelfs appels zijn tegenwoordig al schadelijk, dus wat boeit het nog.
@r32t:
da’s een gemiddelde, dat betekent dat het bij jou 10 jaar kan schelen en bij de ander 1 dag, als het bij jou, je wijf, of je koter 10jaar scheelt piep je wel anders lijkt mij (hoop ik dan voor je).
@jelmer: Door de moderne gezondheidszorg gaat de huidige generatie al richting de 95 met de leeftijd. De verwachting is dat de tieners van nu zelfs al richting de 120 gaan. Die paar maanden minder gaat niemand wat van merken.
@azenomei: Bovendien betwijfel ik of dat zo geweldig is als het klinkt.

Je leeft wel langer, maar je bent alleen langer oud. Als je die jaren er nou bij kreeg in je jeugd of als volwassenen.
@azenomei: Dat is de begroting zoals we er nu voorstaan, de tijd mag uitwijzen wat voor verschrikkelijke (gemuteerde) virussen ons gaat bedreigen nu we de laatste 20 jaar allemaal permanent blootstaan aan straling van ons beeldscherm, mobieltjes of zoiets “belachelijks” als fijnstof. Niet dat ik probeer het probleem van fijnstof uit te vergroten, het punt is dat we dergelijke problematiek in de hand moeten blijven houden en weldegelijk moeten streven naar duurzaamheid en milieu-eisen. De tijd gaat het ons iig leren…
@bofkont: Inderdaad! Is het niet CO2, dan is het fijnstof of ander gezeik. Over een tijdje zullen ze wel weer met iets nieuws komen.
Wat die milieugastjes alleen over het hoofd zien is dat fijnstof ook veel uit de natuur komt. Zoals pollen van planten en bomen, saharazand en er kan zelfs fijnstof van je eigen huid af komen. Moeten we dat ook allemaal gaan verbieden/ uitroeien?!
Ik heb eens een grafiek gezien over fijnstof door de eeuwen heen. 100 jaar geleden was er 1000% iod meer fijnstof. Ik kan die grafiek helaas nergens meer vinden.
Ik kan er wel een voor je maken als je dat wilt? :)
@dotternetta: Deze? http://rijksbegroting.nl/binaries/images/1/0/1/kst101065_02.gif
@C6_R: volgens mij gaat deze over levensverwachting en niet over fijnstof…
@wheelzzz: Misschien is er een correlatie?
@dotternetta: Ze zullen er wel voor gezorgd hebben dat niemand die grafiek meer kan vinden, anders kunnen ze moeilijk dit gelul verdedigen!
Fijnstof eindelijk op de kaart? Nou, dan gaat de overheid eindelijk eens wat doen aan hun waardeloze LPG beleid hoop ik.
@baasbas: Eens. LPG is een mooi product, maar met de MRB veeel te zwaar belast. Typisch voorbeeld van met 2 maten meten… Jammer.
Haha: http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2012/Concentratie_fijn_stof_daalt_sterker_dan_verwacht
@dotternetta: De vooruitzichten – mits ze die bij RIVM goed berekend hebben – zien er niet slecht uit! Mooie kaartjes in het document.
25 microgram.Waar zeuren ze toch over.In China lopen ze met mondkapjes op.Daar is het over de 1000 microgram.Misschien worden ze daar echt minder oud maar ze leven er nog steeds.Dat hele gezeur gaat er alleen maar om,om ons op nog hogere kosten te jagen.
Voordat we met auto’s een verschil in de fijnstofuitstoot kunnen maken, moet er echt heel veel veranderen. Dat duurt dus nog wel even.
Laten we eerst die megastallen eens aanpakken, dat zijn de grootste boosdoeners en daar valt het makkelijkste de meeste winst te behalen.
@Praeses: Maar waar haal ik dan mijn karbonades voor 5 euro de kilo?
@Praeses: Volgens mij haal je fijnstof en broeikasgas door mekaar…. De enige manier om met een megastal fijnstof te produceren is door die 450 koeien op de bbq te gooien…
@harie: Nee ik haal het niet door elkaar.
Sir-Smokalot; als je zoveel rookt als je nick doet vermoeden is het niet iets waar jij je zorgen over hoeft te maken.

Zo, alweer iemand gerustgesteld op de vroege ochtend. :)
Elke dag een coktailtje met o.a kurkuma , en zo min mogelijk in Nederland in de auto zitten . Dat plezier is in dat landje , in alle opzichten, toch al lang verdwenen ……(slechts de echte sjonnies kunnen , gezien de vele stoplichten , nog enigszins orgastische momenten beleven alhier..)
joh ik hang regelmatig met mijn bakkes boven de uitlaat van een tractor. Als je dat zo leest zal ik allang dood moeten zijn. Maakt merk ik er iets van? Nog niet. Nee mij maak je niet bang. Gewoon lekker blijven doen zoals ik blijf doen. Dan maar een paar jaartjes minder als ik maar geniet.
We hebben er voor gekozen om in een consumptie maatschappij te leven met een hoge welvaartsstand.
Dat wil niet zeggen dat fijnstof niet schadelijk is.
Dat het vroeger tot 1000 x hoger lag, kan weleens te maken hebben dat we toen kolen gebruikten voor de verwarming van huishoudens en als energiebron voor de industrie..
Maar om 100 jaar terug te gaan, zou nu betekenen dat we allemaal tot ons middel in de paardenstront zouden staan.
En dat is ook geen oplossing.
Minder mensen, dat is de enige oplossing.
@desjonnies: minder mensen gaat helaas niet samen met een consumptie maatschappij en daarbij horende economie waarvoor ‘we’ gekozen hebben, echter toch zeker waar dat met 90% minder mensen op de wereld het ‘milieu’ er beter voor zou staan voor diegene die daarin gelooft. Echter zie ik niet 1 milieu activist zichzelf opofferen hiervoor (danwel iemand anders) dus zullen ze het ook wel niet zo erg menen met het milieu ; ) als er maar GELD binnenkomt,,,, VEEEEEEL GELD (helaas is geld per definitie niet ‘groen’)
@desjonnies: Van leven ga je dood heb ik horen zeggen.
Ah kijk eens aan, ik dacht dat ze fijnstof alweer vergeten waren bij de milieumaffia. Gelukkig niet zeg. Nou heeft Nederland BV tenminste voorlopig weer een nieuwe spaarpot om leeg te melken.
Of je nou 100 wordt of 99… als ik 80 wordt dan prima.
En dan gaan mensen zeuren dat ze last hebben met ademen, terwijl ze 3x per week in de stad of langs de weg gaan hardlopen, dan krijg je die fijnstof lekker diep in je longen;p
Iedereen die loopt te schreeuwen en dingen als de kosten voor auto rijden en het milieu door elkaar lopen te halen (dat zijn verschillende dingen) moet zich realiseren dat er steeds meer onderzoek naar het milieu wordt gedaan en dat er -logisch lijkt me- steeds meer en betere onderzoeks resultaten worden gehaald.
Dat is iets technisch.
Om je kop in het zand te steken is een keuze die jezelf mag maken.

Hetgeen mij zorgen baart is het feit dat vaak “de auto” als ENIGE boosdoener woordt neergezet, danwel de nadruk op wordt gelegd, terwijl het consequenter zou zijn om de nadruk te leggen op de grootste fijnstofproducenten, zo als op bijna alle lijstjes, staan onze huishoudens hoog op de lijst van fijnstofproducenten, echter daar wordt vaak aan voorbij gegaan en wordt alle aandacht gericht op het fenomeen auto.

En ergens spreekt het artikel uit Trouw zichzelf tegen, er zit nl ook saharazand in het zgn fijnstof, en saharazand, dat is een natuurproduct !
Ook wordt er in het artikel vooral melding gemaakt van de industrie en de auto, maar worden andere vervuilers, zoals onze huishoudens nauwelijks genoemd.

Probleem met dit soort onderzoeken is dan gelijk de geloofwaardigheid en begrijp ik de kritiek van andere reaguurders.

Ergo, hoeveel van dat fijnstof bestaat uit saharazand ?
@desjonnies:

Saharazand, pollen,…

Ga je niet te weten komen, tenzij je een gesprek hebt met een deskundige die z’n mening durft te geven. Want hier valt nu immers geld en politiek gewin uit te halen.

Net zoals met CO2.
Wat we kunnen doen tegen fijnstof? De belastingen verhogen, de overheid kennende.
geweldig!!! ook de energie centrales stoten fijnstof uit dus zeg ik hoppakee!!! alle elektrische auto’s zwaar aan de belasting en bijtelling!!!! en nog eens extra belast voor een erg korte levenscyclus,,,,,,,,dat ze eens iets mogen uitwerken wat gewoon gratis vooruit rijd van de hoge piefen…pfffffffff
@frankenvrij: Ga ik je ff helemaal blij maken: Electriciteit wordt op dit moment al (veel) zwaarder belast dan benzine of diesel :)
Doe ff een PM als je me een doos bonbons wilt sturen als bedankje.
@wheelzzz: ja goed he, elk huishouden kampt ermee. Echter om allerlei directe voordelen te schakelen aan het kopen/leasen en bezit van elektrische auto’s lijkt het dat men (de overheid en wie daarachter zitten) nog steeds de gedachte wilt planten ‘groen’ bezig te zijn…. Zo liet Elton John een prius overvliegen vanuit amerika naar engeland toen ze daar net wat eerder op de markt kwamen om te laten zien hoe goed hij bezig was??? Maar goed, een doos bonbons wens ik je zeker, echter het opsturen stimuleert de fijnstof productie wederom, alsmede dit bericht ; )
Misschien eerst alle scooters en brommers verbieden en alleen elektrische varianten nog maar toestaan. Zo kan (voorlopig) het vrachtverkeer ontzien worden omdat die belangrijk zijn voor onze economie en de auto heeft dan ook even rust om bij te komen tot de volgende keer deze gemolken gaat worden.
ach ja, ondanks bleek uit onderzoek dat ons fruit letterlijk onder het gif zit…ingespoten door de mens zelf om sneller te groeien en meer bestand te zijn tegen rottingsverschijnselen…

zelfs zo erg dat bijvoorbeeld bepaalde mandarijnen zo erg onder het gif zaten dat het gevaarlijk zou kunnen zijn voor kleine kinderen. Er waren zelfs mensen die last van klieren etc krijgen bij veelvuldig eten hiervan.

maarja hier is een auto in het spel waarbij de overheid lekker nog meer belasting kan gaan heffen, dus hier is het een probleem en bi de voedsel laten we het lekker zitten en doen we niets, reken maar dat je leven niet wordt verlengd van die gifstoffen in je eten.
Sloopregeling voor die stink tweetakts maken en alle scooters/brommers aan de stekker. De elektromotor is perfect voor die korte afstanden die die dingen afleggen.
@Gulli: echt geen gek idee. Bij bijna iedere moderne auto kan je bij wijze van spreken ademen via de uitlaat en nog 80 jaar oud worden. Maar één scooter die langskomt en de lucht is compleet verziekt.
misschien zouden we is een dekentje over de Sahara moet leggen…. zou een hoop schelen
Dit is eerlijk gezegd al oud nieuws. Het is aan de regering om de norm bij te stellen. Ik heb enige tijd geleden een luchtreiniger aangeschaft. Ik wil me thuis in ieder geval beschermen tegen dat dodelijke fijnstof. Ik woon aan de ring in Amsterdam en mijn ramen zijn zwart van het roet van al die auto’s en fabrieken in de omgeving. Hopen dat de auto’s schoner worden. Fijnstof is zeer slecht met name voor jonge kinderen. Er is uit onderzoek gebleken dat kinderen in de stad veel meer kans op astma en allergieën hebben.
@tom van de broek: Maar niemand heeft je toch gedwongen om daar te gaan wonen?!
@tom van de broek: ook wel weer tegenstrijdig dat juist het krijgen/opvoeden/etc van kinderen voor meer fijnstof zorgt, en sinterklaas doet daarmee ook een aardige fijnstof duit in het zakje
Gewoon lekker doorstoken dus, nog meer als ooit. Iedere auto goed rijk laten lopen, want teveel brandstof inspuiten koelt het mengsel, zorgt voor een lagere piek temperatuur bij verbranding en daardoor minder fijnstof.
Dan hebben we ook nog ff de tijd om waterstof door te ontwikkelen totdat de olie op aarde op is. Probleem opgelost, graag gedaan!
Eigenlijkzijn er nog maar 2 veilige plekken om te ademen.
1. In de auto met het pollenfilter ingeschakeld.
2. Achter het HEPA filter van de stofzuiger, lekker in de warme lucht.

Laat maar, dan maar niet 100 jaar worden. 99 is ook voldoende.
Zoals eerder ook gesteld, op die leeftijd wil ik denk ik best een maar maandjes missen.
Nou alle bussen en vrachtwagens op gas laten rijden, schepen op gas varen en rokers zitten al in het verdom hoekje……Begrijp niet hoe ik het tot nu toe heb overleefd……
als je ouder wordt krijg je toch maar meer last van kwaaltjes, ik koop me dan liever een leuke sportwagen en geniet daarvan nu ik er nog kan in kruipen.

Je mag toch nog steeds kopen met je geld wat je wil zeker, ik wil een V8, andere willen een prius… SO WHAT
Wat hebben we vandaag geleerd? Ulaan-Batar is de hoofdstad van Mongolië. Dat Autoblog is echt ontzettend leerzaam.
Ik vind die fijn stof filter in je strottenhoofd een verrekt goed idee! Ik zeg… doen!
De oplossing is simpel. Lekker blijven rijden. Auto”s worden van zelf schoner. MAAR STOP met houtkachels. Fijnstof uit Houtkachels is veel groter dan van het verkeer. Zie http://www.emissieregistratie.nl van de overheid de bronnen top 10. Bij Lucht Fijnstof invullen en er gaat een wereld voor je open.
Ben je gelijk van die stank van de buren af, de roetaanslag en van de kankerverwekkende stoffen die de buren verspreiden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).