Je banden: zonder meer een van de belangrijkste zaken op (of eigenlijk: onder) je auto, want deze vier plakjes rubber zijn je enige contact met het wegdek. Bandenspanning is daarom best belangrijk. Een band die zich zelf op spanning houdt lijkt in het verlengde daarvan helemaal geen slecht idee.
Op de bedrijfswagen-IAA van Frankfurt presenteert de bandenmaker, nummer 5 in Nederland, zijn ‘Air Maintenance Technology‘, in principe een (bekende) band met spanningssensor, maar met als innovatie een ventiel dat desgewenst lucht bijpompt. Hoewel de technologie voor commerciële banden wordt gepresenteerd, wordt deze ook voor banden voor personenwagens ontwikkeld door Goodyear.
De voordelen: met een optimale spanning gaat je band langer mee, verbetert je wegligging, en je brandstofverbruik bovendien. Niet voor niets aast de EU er op om spanningssystemen te verplichten, maar dit getoonde systeem moet de door veiligheid geobsedeerde EU-overlords al helemaal een dikke wortel bezorgen.
Wat vind jij? Een nuttige aanvulling voor personenauto’s, of ben je zelf wel in staat je bandenspanning bij te houden? Maar (eerlijk zeggen): doe je dat ook?
Perfect , hoef ik dat niet meer te doen bij onderhoudsbeurten
Ik ben denk ik 1 van de weinige die regelmatig zijn bandenspanning controleert. Zeker met flinke verschillen in de temperatuur. Vind het ook echt veel fijner rijden als banden goed op druk zijn.
@bobbreede: en ja, zolang de kosten niet extreem hoger zijn dan nu ben ik zeker geïnteresseerd. Iemand trouwens nog goede tips m.b.t. Sites die banden testen, zowel zomer- als winterbanden?
@bobbreede: als je goede banden wilt moet je gewoon voor Michelin Pilot Sport gaan, of Pirelli P Zero
@Reggie-Boy Rood: Dat kun je zomaar niet stellen!
Je moet eerst eens weten wat voor auto persoon rijdt, wat zijn rijstijl is, winter of zomer, wat is belangrijk voor klant, slijtvastheid, verbruik/rolweerstand, lawaai, of dat auto bv binnenkort vervangen word (wellicht dan minder dure band), sommige merken rijden nou eenmaal fijner onder frans rubber. ROF, velgbescherming, en wat zit er nu onder de auto (zelfde behouden onder 1 as, wellicht wil je zelfs gewoon altijd 4 dezelfde (dus bv 2 van dat merk bijkopen). etc.
@Reggie-Boy Rood: p-zero? hhahahaha
@Reggie-Boy Rood: nee man je moet voor de Sava Intensa HP gaan dat zijn pas goede banden
@bobbreede:
ANWB zou je eens kunnen kijken, maar de winterbandentests laten meestal nog even op zich wachten..
@72bug: Thnx, kijk ik daar even. Als er nog een andere site is die aan te raden is hoor ik ’t graag! :)
@bobbreede: adac sommerreifen of winterreifentest.
@bobbreede: “kuch” autoweek..
@bobbreede: ADAC.de is de referentie, maar op testberichte.de vind je ook heel wat. Denk er ook bij dat rijstijl een verschil maakt. Bv rondere schouders geven meer controle, rechte schouders meer stabiliteit etc…
Denk dat het niet onverstandig is als mensen zulke dingen zelf blijven doen. Je moet toch een beetje weten wat er met je auto gebeurd. Je kunt dan meteen even zien of er niet iets mis is met je loopvlak of je banden versleten zijn ofzo. Ook merkte ik hierdoor laatst ineens veel remstof op een van de wielen op, dat gaat anders misschien ook aan je voorbij.
Maar behalve de autofielen zullen veel mensen het wel vergeten regelmatig te doen, dus misschien is het voor boodschappenautootjes wel handig.
Erg interessant, en tevens een simpele maar doeltreffende werking!
Ik betrap mijzelf ook op het niet controleren van mijn bandenspanning.. Dus ik zou deze zeker aanschaffen als ze op de markt komen!
Het is natuurlijk wel “premium”, dus op zulke auto’s zal het ook als eerste gemonteerd worden waarschijnlijk.
Is zeker handig voor mensen met geld en geen verstand van techniek. (bv lekker 250 km/h plus rijden in D, terwijl je bandenspanning op 50% staat van de voorgeschreven norm.
Dat kan nou eenmaal leiden tot klapbanden, en dus levensbedreigende situaties en grote schades.
Verder geeft een juiste bandenspanning natuurlijk een beter weggedrag en ook een verminderde slijtage en verminderd verbruik maar of je de laatste 2 punten eruit gaat halen (financiëel) t.o.v. de aanschafprijs lijkt me onwaarschijnlijk.
@bibendum: Zeg je nu dus dat premium innovatief is??
@kaasboerin: het is nou eenmaal geen gratis prul wat je ergens bij kado krijgt (ook premium), maar een kwalitatief hoogwaardig gefabriceerd produkt (premium, innovatief is het zeker!
@bibendum: Wat heeft de versnellingsbak er in dit geval mee te doen? Ook met je handbak kan je 250+ doen met banden op een te lage spanning, verandert niets aan de situatie.
@RoT___: Ook met je handbak kan je 250+ doen…echt waar joh?
D = Duitsland…
Nog heel even voordat m’n auto mij komt wakker maken om naar het werk te gaan…
Ik controleer altijd nadat ik de winter en zomerbanden gemonteerd heb.
En daarna nog zeker 1 keer per jaar (meestal voor de vakantie)en dat zou voldoende moeten zijn. (3x minstens dus).
Wel altijd meten met een koude band (ff naar de dichtbijzijnde pomp rijden is geen probleem, maar na een halve dag onderweg heeft dit geen nut(voor exacte waarden).
werkt dit ook tegen spijkermatten?
Weer zo’n systeem waar je blind op gaat vertrouwen. Maar als het stuk is ben je de pineut. ESP vind ik daarom ook een oneigenlijk gevoel van veiligheid geven.
@Original_Arnoud: Mee eens! Soms lijkt het wat mij betreft te makkelijk om veilig te rijden waardoor sommige mensen wat overmoedig raken en soms hele rare fratsen uithalen, waarbij je zou wedden dat ze het in een 15 jaar oude bmw of VW nooit zouden doen!
@Original_Arnoud: Ga jij inderdaad maar lekker zonder ABS, tractioncontrol en stability systemen rijden. van jou redenering klopt geen kant, dit soort systemen helpen je elke dag. als (en dat gebeurt in degenlijke wagen eigenlijk nooit) er een systeem kapot gaat dan wordt dat gelijk aangegeven, en dan rij je er een x een week zonder mee.
@lambo4all:
Ik heb nog nooit tot in het ABS hoeven te remmen of hulp nodig gehad van het ESP. Als je gewoon goed oplet, afstand houdt en je snelheid aan de omstandigheden aanpast en óók nog enig gevoel hebt voor de wegligging van je auto kan je prima zonder zulke systemen.
Het gros van de mensen op onze wegen controlleerd hun bandenspanning, oliepeil,… nooit. Zelfs als de waarschuwingslichtjes aangaan rijden ze gewoon door tot aan hun volgende onderhoud.
Misschien vandaar dat het geen slecht systeem zou zijn.
Ik wil het wel niet verplicht op m’n wagen hebben zitten.
@Hupke: Moet toegeven dat ik ook al meerdere keren met een brandende motormanagement lampje door ben gereden. Echter wel lettend op de loop van de motor. Auto naar de garage wanneer het me uit kwam, tenzij er iets echt mis was.
Genius
Wanneer ik na een lange tijd alleen maar korte stukje heb gereden +- 15 minuten en ik moet dan de snelweg op. Dan check ik de spanning altijd even (heeft ook met de huidige staat van de banden te maken die zijn binnenkort wel aan vervanging toe) Soms zit er wel eens 0.5 bar verschil tussen terwijl ik het 3-4 weken eerder ook op spanning heb gebracht. Ik denk dat deze band voor een hoop mensen een stuk veiliger zouden zijn. Bijvoorbeeld voor mijn zus, die heeft er de ballen verstand van en heeft 1.5 jaar de banden niet gecheckt. Ze ging er van uit dat het bij de apk en onderhoud wel gedaan zou worden.
volgens mij hoort dat bij onderhoud ook gewoon te gebeuren, maar jah, een jaar of meer tussen de beurten…ik tjek de spanning, olie en water ongeveer elke maand, soms vaker.
Super ! Ik wil dit wel.
Ik geef eerlijk toe dat ik ook al (heel) lang mijn bandenspanning niet meer heb nagekeken…
Je bandenspanning hoor je 1 keer in de maand te controleren.Je oliepeil Het beste s’morgens als de olie helemaal koud is omdat hij hele nacht heeft stilgestaan.Niet bij het tankstation dus.
@Alfarobert: De olie is toch juist bij een warme motor? Herinner me de volgende vuistregel: +/- 10 minuten gereden en dan op een vlakke ondergrond peilen.
@RoT___:
op de meeste peilstokken staat volgens mij een indicatie voor warme en koude olie.
Vermoed dat het voor de meeste mensen een uitkomst is, velen weten namelijk technisch tegenwoordig niets meer. Zolang er tussen de beurten door geen lampje gaat branden wordt nergens op gelet, op de benzine meter na dan. Rare geluiden, trillingen of andere niet normale zaken vallen niet meer op bij velen.
Voor mij is het schoonmaken voor de auto meteen het moment om te kijken of alles nog in orde is, wat neer komt op ongeveer eens per maand. Onderweg naar de wasstraat de bandenspanning (banden nog koud) en bij terugkomst de niveau’s onder de kap.
Gisteren nog gecontroleerd. Bleek teveel in te zitten. Dit soort technieken zijn uitstekend geschikt voor de doorsnee leaser…
@bobbreede
http://www.autobild.de/artikel/ganzjahresreifen-test-175-65-r-14-3604814.html
Ik ben trouwens een autoliefhebber, maar controleer dus nooit mijn bandenspanning. Ik weet het, niet goed, maar voor mij zou het een uitkomst zijn.
Cool. Naast dat het handig is voor slorige mobilisten zoals mezelf en een flinke hap vd sturende bevolking – kan je ‘on the fly’ aanpassingen doen. Op het circuit en/of in combinatie met adaptieve ophangingen is dat zeer handig indeed. Kan je met een knopje overschakelen van eco naar grip en terug.
Ik vraag me af hoe er met de klep word gecommuniceerd en hoe die zijn energie verkrijgt. Spanningsmeters begrijp ik ook al niet. Mijn oplossing zou zijn om energie zelf op te wekken via een gyroscopische mini generator en daarna via golfen in de lucht te communiceren met de niet ronddraaiende delen vh systeem. Draait de space needle ook niet rond? Vreemde dingen.
Geweldig idee! Eentje waarover je nooit hebt nagedacht en als het er is denkt waarom was dit er nog niet. Vindt het simpel en geniaal, zelf controleer ik zelden de banden hooguit 1x in de 3 maanden, voor mij dus een uitkomst.
@Original_Arnoud: Nog nooit op een gladde (sneeuw/ijs) weg hoeven remmen? ABS grijpt dan al snel in, al is het maar subtiel.
@RoT___:
Ik zeg toch: snelheid aanpassen aan de omstandigheden? Sneeuw is ook zo’n omstandigheid. Lage snelheid, veel afstand houden. Mensen hebben gewoon véél te veel haast. Of ze denken dat hen niks kan gebeuren want ze hebben immers ABS en ESP.
Tuurlijk moet je jezelf altijd aanpassen aan de omstandigheden, anticiperen en voldoende afstandhouden. Dan heb je over het algemeen die systemen niet nodig. Het probleem is echter dat er een mens achter het stuur zit en geen robot. Ieder mens maakt wel een keer fouten of is vermoeid. Meestal gaat dat wel goed, maar misschien net die ene keer niet… Dan kan zo’n systeem het verschil zijn tussen ongeluk/geen ongeluk of nog erger: leven of dood. In het normale verkeer zitten die systemen niet in de weg.
@Reggie-Boy: haha p-zero… Iets teveel fast and furious gekeken jong??
Ik controleer het eigenlijk alleen als ik op vakantie ga of een andere lange reis moet maken.
Waardeloos en oud idee; lost het gat in je band niet op
@timberleek: heeft niets met warme of koude olie te maken, maar met het feit dat als de motor gedraaid heeft de olie door de hele motor zit. Als de motor afgezet is zakt de olie langzaam terug het carter in. De peilstok meet de hoeveelheid olie in het carter, vandaar dat peilen alleen zin heeft als de motor enige tijd stil heeft gestaan.
Weer een oplossing voor een niet bestaand probleem.
Al die onzin kan en zal stuk gaan. En auto’s worden er nog duurder van. Niet doen dus
@RoT___: Ik verwacht dat er al beste stront aan de knikker is als je de loop van de motor hoort veranderen door te weinig olie en dan pas maatregelen treft
Ik ben wel in staat om mijn eigen banden spanning te controleren maar in die 4 jaar tijd dat ik nu auto rij heb ik het nog nooit gedaan :)