Heeft België 7 jaar lang ongeldige boetes uitgeschreven?

Auteur: , 32 Reacties

In Nederland moet je onherroepelijk aftikken (me oew Mars) als je weer eens op de bon geslingerd bent, maar hoeveel vriendelijker is dit in België geregeld? We konden er al ongestoord te hard blaffen, maar nu kunnen we ook nog eens onze oude parkeerboetes terugbetaald krijgen?

Maserati QP met parkeerboete in Maastricht

Mocht je bij onze zuiderburen tussen 7 februari 2003 en 5 augustus 2010 (meermalen) op de parkeerbon zijn geslingerd, dan bestaat de mogelijkheid dat je het bedrag terug kan vorderen, hoewel de Belgische overheid het hier natuurlijk nog niet direct zonder tegengas te geven mee eens is.

Het verhaal er achter is een technisch verhaal. We citeren De Morgen:

“In 2003 heeft de federale wetgever beslist om een aantal verkeersovertredingen uit het strafrecht te halen. Op die manier zouden de gemeentes voortaan zelf het recht hebben om foutparkeerders te beboeten”, vertelt fiscaal expert Michel Maus (Vrije Universiteit Brussel). “Alleen zag de federale wetgever over het hoofd dat het helemaal niet in zijn bevoegdheid lag om dat te doen. De betrokken regelgeving behoort tot de bevoegdheid van de gewesten, en dus konden alleen de gewesten die overtredingen uit het strafrecht halen.”

Formaliteiten in de wet: als er een kinderverkrachter of moordenaar door op vrije voeten komt schreeuwen we allemaal moord en brand, maar zodra het in ons eigen belang is, zijn we ineens een stuk milder over deze loopholes. Noem het collectief pragmatisch denken.

De zaak kwam aan het rollen door een automobilist die een boete kreeg van 28,29 euro, omdat hij geen parkeerschijf had, maar twijfelde aan de rechtsgeldigheid ervan. Hierop stelde een rechter hem in het gelijk.

Hoewel de boetetarieven in Belgenland (HIER een Europees lijstje) een stuk vriendelijker zijn dan de uitzuigbedragen hier, en je dus geen enorme bedragen terug hoeft te verwachten, moet je nooit spugen op gratis geld.

Voor de wetsovertreders die wellicht geen wetsovertreders blijken te zijn: hebben jullie je bonnetjes wel netjes bewaard? Probeer ze eens terug te claimen zou ik zeggen, de overheid geeft vaznzelf wel uitsluitsel.

Foto: Maserati Quattroporte met parkeerboete in bijna-België. Bron: autojunk.nl32 reacties

Welkom in Absurdistan.
Maar volgens het Grondwettelijk Hof is niets aan de hand:
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130402_00527236
Maar je wordt er toch doodziek van, van al die verschillende overheden en bevoegdheden? Om er eens een Belgische uitdrukking tegenaan te gooien: Het is hier juridisch en staatstechnisch zo ingewikkeld dat zelfs een kat haar jongen er niet in kan terug vinden.
@Vincegail: Waarom is dat bij jullie zo raar geregeld? Als dit soort dingen nu gewoon bij de Federale Overheid (zo heet dat toch bij jullie?) zouden liggen, zou je dit soort rare fratsen ook een stuk minder hebben …
Wel mooi trouwens dat het ontbreken van een juridische grondslag niet zou betekenen dat álle parkeerboetes onwettig zijn. Dat kan alleen een jurist bedenken.
@CapsLock: Joost mag het weten. Ik heb echt geen flauw idee.
@Vincegail:
Nog een tof voorbeeld. Een dag of 10 geleden heeft een Vlaams meisje een wereldrecord punten bij de jeugd gevestigd in de vijfkamp (atletiek). Volgens de regels van de IAAF moet bij een wereldrecord er DIRECT een dopingcontrole plaatsvinden. Vlaamse controleur in geen velden of wegen te bekennen, en de aanwezige Waalse controleur mocht geen controle uitvoeren. Volgende ochtend pas controle door Vlaamse controleur uitgevoerd. Dat is dus niet DIRECT. Gevolg: wereldrecord ongeldig.
@Vincegail: en wat moeten wij hiermee?
@CapsLock: Op het gevaar af het hier toch een communautaire discussie teweeg te brengen: dat is het resultaat van al bijna 2 eeuwen getouwtrek tussen de 2 deelstaten Vlaanderen en Wallonië en het kindje Brussel ertussenin. België was van in het begin al “zomaar” bij elkaar geplakt en altijd is het een strijd geweest om bevoegdheden naar zich toe te trekken. De economisch sterkste deelstaat (op dit moment Vlaanderen, hoewel dat in de vroege jaren 1900 omgekeerd was) wil er meer voor zichzelf, de zwakste wil nu zo veel mogelijk bij de federale overheid om het allemaal zelf niet te moeten bekostigen.

In a nutshell, en hier en daar wat bochten afgesneden, maar daar komt het op neer. Gooi daar nog wat “wafelijzerpolitiek” (zoek maar eens op) bij, en bevoegdheden voor gemeenten en provincies (dat laatste niveau houdt nu vooral nog stand omdat het veel politici weinig werk en veel geld oplevert), en je hebt ongelofelijk ingewikkeld web van bevoegdheden. Dat het zo gegroeid is, dat is helemaal niet onlogisch, maar uiteindelijk is het aartsmoeilijk geworden.
@Revvji: Bedankt voor je antwoord. Het is maar een raar gebeuren bij jullie hoor.
Geweldig toch, ons klein microlandje met een wetgeving zo ingewikkeld als Toetanchamon.

(zoekt boete waar hij 54 reed ipv. 50… Revenge! :D)
@Carreza: damn, enkel parkeerbonnen.
@Carreza: Het gaat juist over de parkeerboetes…
Ik vind belgië een vervelend dorpje, maar altijd handig dat we geld terug kunnen krijgen wat dat dorpje weer armer maakt.
@bempi: hihihi grappig jongetje, helaas geldt dit ‘gaatje in de wet’ niet voor jouw driewieler-boetes
@bempi: België, en met name haar vlaamse inwoners, altijd juist hartstikke leuk gevonden. Mijn belgse vrinden kan ik ’t prima mee vinden en me een breuk mee lachen.
Waar zouden we zijn zonder d’n belchen hè?
@lemans96: Tja, waar zouden we zijn zonder de Belchen… Er is zeker 1 iemand in Eindhoven die zou wensn dat het land een meer was geweest…
@BrutaalAapje: Helaas heb je elk land wel een paar lowlifes die je het liefst een jaartje Siberië zou wensen…
@lemans96: Je hebt gelijk hoor. Ik heb zelf ook alleen maar prettige ervaringen met belgen. Nederlanders is nog wel eens een ander verhaal… ;-)
“me oew Mars”?
@erce: U bent niet bekend met de Braboneger?
@sir_smokalot: Nope, nu wel. Thx, geniaal die kerel :P
Als belgen geven wij onze staat inderdaad zeer veel geld. Ik vraag mij alleen af waar al dat geld naartoe gaat, want je merkt nooit dat ze het ook daadwerkelijk gebruikt hebben om het leefmilieu te verbeteren. Volgens mij beland dat allemaal in de papierversnipperaar.
@spotu2: Zes regeringen, Arco en Dexia fratsen, vakbonden die veel te veel in de melk te brokkelen hebben, noem maar op.
*belandt dat
Oh Belgie, je weet de Nederlanders soms toch zo te verbazen….
Welkom in Apenland! Been there, done that.
Naar de rechter gaan voor een boete van 28€ :’)
Dat lijkt de stationstraat in Maastricht?
Wat is een dergelijke verkeersboete voor een onbeduidend vergrijp ook alweer, oja, genotsbelasting. De staat is er niet voor u, u bent er voor de staat.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Vind de meeste boete’s illigaal.
Heeey das mijn foto :D
Zouden we dan vanaf nu alle parkeerwachters kunnen aanklagen als fraudeurs?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).