Het baanrecord op Le Mans is aan diggelen gereden [updated]

Auteur: , 62 Reacties

Door een Aziaat! In een Aziatische auto! What are the odds!

Het baanrecord op Le Mans is aan diggelen gereden

Als je dacht dat Formule 1 hard gaat, moet je dit weekend zeker eens kijken hoe lompsnel de LMP1-racers over het Circuit de la Sarthe gaan. Op de beroemde omloop die deels bestaat uit openbare weg wordt dit weekend de bekendste 24-uursrace van allemaal verreden en het belooft nu al een spektakelstuk te worden.

Kamui Kobayashi heeft zojuist namelijk het baanrecord aan flarden gereden met z’n Toyota TS050. Het oude record stond op naam van Neel Jami (Porsche) die zich in 2015 met een rondetijd van 3:16,887 wist te kwalificeren. Kobayashi wist vandaag een tijd van 3:14,791 op de klok te zetten. Da’s ruim twee tellen sneller!

Ook opmerkelijk: het oude record voor de hoogste gemiddelde snelheid over één rondje is eraan gegaan. Kobayashi haalde over de omloop van 13,629 km een gemiddelde snelheid van maar liefst 251,888 km/u. Het vorige record stond op naam van Hans Stuck in een Porsche 962, maar destijds bevatte het lange rechte stuk nog geen chicanes.

De endurancerace start aankomende zaterdag om 15:00 en is precies een dag later afgelopen. Toyota wist nog nooit te winnen maar voorlopig hebben de Japanners de pole position te pakken. Prima uitgangspositie, al gaat het erom wie na 24 uur racen aan kop ligt. En ja Toyota, het laatste rondje telt helaas ook mee

UPDATE: nu met video!

Kobayashi62 reacties

Toch gok ik en hoop ik voor Toyota dat ze dit jaar minimaal in de top 3 eindigen.
@frenkyboy: top 3? 1! Kobayashi FTW!
@str8six: Nog beter!
@frenkyboy: Toyota nr8 heeft al 2 overwinningen in het fia wec kampioenschap. Dat waren wel 2x 6uurs racen maar zegt toch wel al wat denk ik
@frenkyboy: Dat is ook niet zo moeilijk als er 3 toyota’s en 2 porsches meedoen
Zo, wat moeten die zich vorig jaar ultiem ellendig hebben gevoeld. Maar daarom legendarische race!
Eén snel rondje eruit persen is leuk en aardig, maar ik hoop voor Toyota vooral dat de auto ook in de lange runs snel is en betrouwbaar genoeg is om de finish te halen. Ik gun ze die overwinning wel, zeker na dat drama in de slotfase vorig jaar
@edge: de eerste twee events hebben ze gewonnen… Dus is de auto snel en betrouwbaar. 24 uur betrouwbaar is echter nog wat anders… Vorig jaar was die “maar” 23 uur en 55 minuten betrouwbaar.
Gaaf! Ik ga weer (een groot deel) kijken. En ik gun Toyota echt de overwinning dit jaar, hopelijk wordt het wel weer een spannende strijd met Porsche. En hopelijk ook een mooi resultaat voor de Jumbo wagen natuurlijk.
De LMP2 wagens zijn trouwens dit jaar veel sneller dan de LMP1’s op het rechte stuk, dus dat kan ook nog voor spektakel gaan zorgen!
@trustmeiamanengineer: is dat zo? Wow, minder downforce of minder motor restricties?
@pomoek: Vooral minder downforce volgens mij. Dus in de bochten zijn de LMP1’s natuurlijk weer aanzienlijk veel sneller.
@trustmeiamanengineer: en vergeet niet de 18 jarige Nederlander Rik Breukers die in de LMP2 uit komt!
Het is hard, maar de F1 wagens rijden op Monza harder. Bijna 260 km/h. Ik ben benieuwd of het record van Montoya (262km/h) er dit jaar aan gaat!
@pomoek: die 262 gaan ze niet halen ben ik bang, het grip en downforce level van de huidige auto’s is veel groter.
@MauritsH zo opmerkelijk is de hoogste gemiddelde snelheid niet als je net het baanrecord hebt gereden.
@bitd: Zo opmerkelijk is dat wel, want het baanrecord en de hoogste gem. snelheid waren niet van één en dezelfde persoon omdat het circuit in de tussentijd gewijzigd is.
@MauritsH: baanrecord = hoogste gemiddelde snelheid, patat = friet
@bitd: en een gewijzigde baan is een veranderd circuit. Succes verder!
@MauritsH: maar dan blijft het nog steeds niet opmerkelijk dat je met het verbreken van het baanrecord ook de hoogste gemiddelde snelheid ooit heb gereden…
@kareljansen: zeker wel. De hoogste gemiddelde snelheid is gezet op een andere layout van het circuit. Het baanrecord was van een andere layout.

Het ronde record verbreken wil in dit geval dus niet direct zeggen dat de gemiddelde snelheid ook wordt verbroken.

Afstand en tijd.
@bitd: Wel eens van het Mulsanne Straight gehoord? Denk even die twee chicanes er uit en bedenk de achterstand jezelf eens wanneer jij door twee chicanes moet, maar de ander hem vrolijk met 330-350 door trekt.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/ba/Circuit_de_la_Sarthe_track_map.svg
@phaeton: ja 1 opmerkelijk record
@bitd: je snapt nog steeds niet dat het oude snelheidsrecord op een kortere en snellere baan, zonder chicanes, is gereden. Het snelheidsrecord staat los van het ronderecord omdat het ronderecord alleen voor de huidige baan relevant is.

Om ook het snelheidsrecord te verbreken is er dus een bepaalde tijd nodig om dezelfde of snellere gemiddelde snelheid te halen als op de oude baan.
@stephane8200: snappen… dat is inderdaad het probleem. Een ronderecord is exact hetzelfde als een snelheidsrecord, het opmerkelijke in dit geval was dus dat het ronderecord/snelheidsrecord sneller was dan de tijd/gemiddelde snelheid van het oude circuit. Maw het huidige ronderecord is nu dus een snellere tijd dan destijds op het oude circuit.

Zoals hieronder al wordt aangegeven iets met appels en peren.
@bitd: jij probeert bijdehand te doen door te zeggen dat het hetzelfde is. En nu probeer je jezelf te redden door nog meer uitleg te geven.

Geef gewoon toe dat je je vergist hebt. Niets appels en peren. Twee verschillende records die verbroken zijn binnen eenzelfde context met verschillende omstandigheden.
@stephane8200: en toch heeft @bitd gelijk. In eerste instantie dacht ik ook dat @MauritsH gelijk had, maar zie nu op wiki dat de afstand van het circuit ten tijde van de tijd van Stuck en nu vrijwel gelijk is, op 3m na. Door de veranderde layout is het opmerkelijk dat het ronde record verbroken is, maar door de gelijke lengte van het circuit, is er wel gewoon een correlatie tussen tijd en gemiddelde snelheid.
@madroakley: chicane trumps track length en zoals iemand vanmorgen zei in een volledig andere context: “Some people think they’re not wrong. They just think they’re less right than they actually are.”

Als je een vlakke rechte weg hebt zul je altijd sneller zijn dan een bochtige weg met dezelfde lengte. De statistiek is des te meer indrukwekkend ten aanzien van de 962 omdat die al zo lang dit record heeft op Le Mans als ook de Nürburgring. We zijn bijna 30 jaar verder.
@stephane8200: Dat ben ik helemaal met je eens. Dat zeg ik ook. Het is opmerkelijk dat ze her ronderecord verbroken hebben zonder het lange rechte stuk. Ik dacht dat de discussie ging over het feit dat het óók opmerkelijk is dat de gemiddelde snelheid hoger ligt. En dat is niet opmerkelijk. Dat is gewoon wiskunde. Gemiddelde snelheid = afstand / tijd. Als de afstand een constante is, en dit is hier het geval, de 3 meter is verwaarloosbaar, dan is de relatieve delta van de gemiddelde snelheid precies gelijk aan de relatieve delta van de rondetijd. De layout van het circuit heeft hier geen invloed op, alleen de lengte. Anyway, inderdaad indrukwekkend hoe snel ze nu gaan, en ook indrukwekkend dat de 962 zo lang in de boeken stond.
@madroakley: het is wel degelijk relevant hoe de layout is. Een oval van 5km is sneller dan een bergweg van 5km. Dus in dit geval is de lengte van het circuit gelijk maar de layout is anders.

Dat de uitkomst van de berekening van de gemiddelde snelheid op hetzelfde uitkomt is uiteraard wel logisch.
@stephane8200: Ja dat snap ik natuurlijk. Maar ik las het artikel nog eens, en zag dat MauritsH de snelste ronde tijd vergelijkt met uitsluitend het huidige circuit (Neel Jani, nr 14. Terwijl Stuck en Rodriguez sneller geweest zijn op een andere layout), terwijl hij de hoogste snelheid met alle circuits vergelijkt, onafhankelijk van de layout (Stuck, nr 7). Geen punt natuurlijk, het is een prima artikel, maar dat is appels met peren vergelijken, en het zette me op het verkeerde been. My bad, want dan snijdt mijn verhaal inderdaad geen hout…
@madroakley: OK. Dan snap ik ook wat jij bedoelde. Bedankt voor de uitleg.

On topic hoop ik dat Toyota deze keer wel de vorig jaar verdiende winst pakt.
@MauritsH: dan vergelijk je appels met peren. Als a.s. weekend het ronde record weer verbroken wordt, is tegelijkertijd ook weer het gem.snelheid record verbroken.
@jorden: volgens mij mag de voorzichtige conclusie in elk geval zijn dat het toch wat minder duidelijk opgeschreven is dan Maurits ons wil doen geloven… als je op 1 circuit de snelste tijd rijdt, dan lijkt het een logisch gevolg te zijn dat je ook de hoogste gemiddelde snelheid neerzet. Dat er vroeger een andere lay-out was, dat is leuk maar niet echt relevant… daar hoorde ook vast een andere snelste rondetijd bij ;-)
Uiteraard is ooit eens door iemand uitgezocht hoe snel een F1 auto zou zijn op Le Mans:https://www.google.nl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.f1fanatic.co.uk/2008/06/14/how-quick-would-f1-lap-at-le-mans/&ved=0ahUKEwiv66iT1sDUAhVjIMAKHTAXCWcQFghkMBI&usg=AFQjCNHuVu9dI67X1obOub3Kx4wRwGpgEQ&sig2=aziTUZc2m-B3nTrNNF4-Cg
@pomoek: Kijk, dit is autosport statistiek waar je wat aan hebt! Nu nog eens een echte F1 wagen eroverheen laten gaan. Misschien een ideetje om 1 endurance race op de F1-kalender te zetten? Alle F1-teams met 1 auto en zowel de standaard coureurs als de testrijders.
@vonklausenburg: een IndyCar, een F1 en een LMP1/2 fastest laps competition!!
@vonklausenburg: lachen met Honda!
Zou leuk zijn om via AB regelmatig up to date gehouden te worden tijdens de 24h! Overzicht van de deelnemende wagens en teams etc etc. Drive Tribe en Road&Track kwamen vorige week al met allerhande overzichten en lijstjes. Nu is het aan jullie jongens!
@leaper035t:
Er zit een knop op je TV, die brengt je zo naar RTL7, staat bij mij het hele weekeinde op de achtergrond aan .
@desjonnies: herkenbaar! En als je dan toch even het huis uit moet Radio Le Mans op :)
Jeeeeuj!! Eindelijk weer 24uur lang goed Nederlands autosport commentaar! Ik hoop op Jumbo succes dit weekend. En in de LMP1 mag Toyota zeker winnen.
Wordt dit ook ergens uitgezonden?
@banaan7: eurosport
@banaan7: Yep. RTL7.
crx via Android app
@banaan7: Eurosport, volgens mij.
@banaan7: Eergisteren op Eurosport een stukje van de vrije trainingen zitten kijken. Ze behandelden kijkersvragen en ondanks dat ik er zelf de ballen verstand van heb vond ik dat ze wel erg uitgebreid antwoord konden geven op de vragen. Volgens mij weten die jongens wel waar ze het over hebben.
Kobayashi reed 251,882km/h vandaag, dat is 0,067km/h harder dan Stuck met Porsche in 1985, Jani reed ‘maar’ 249,201km/h in 2010. En in 1985 was de Mulsanne Straigt nog recht. Dit ter leering ende vermaak
@dagg: @MauritsH even je km/h aanpassen, ik kom namelijk wat langzamer uit bij mijn berekening op twitter ;)
@Dagg: misschien moet je de gemiddelde snelheid met een calculator uitrekenen ipv met twitter.
Ik kijk toch vooral naar Frits, Jan en Rubens. Succes mannen!
Gemiddelde snelheid = lengte 1 ronde / rondetijd

De nieuwe strekking is langer, dus men zou het record van hoogste gemiddelde snelheid kunnen verbreken zonder het ronderecord te verbreken. Verbreek je het ronderecord in tijd dan is het een open deur dat de gemiddelde snelheid ook hoger is zolang de nieuwe baan niet korter is.

Het opmerkelijke is hier vooral dat ondanks de extra shicanes en de lage topsnelheid op de nog steeds erg lange rechte stukken, het record verbroken is dankzij de onwaarschijnlijke hoge bochtensnelheden die veel weg hebben van F1 tempo. En dat 24h lang, lekker stevig.

@bitd @stephane8200
Wisten jullie overigens dat er al jarenlang een plek wordt opengehouden in Toyota’s prijzenkast der prijzenkasten voor de Le Mans winnaar bokaal?
Die auto’s gaan ook serieus hard, ook de bochtensnelheid is niet vergelijkbaar met normale sportieve auto’s.
Door een Japanner in een Japanse auto!. Of deden we dat met Audi of Porsche ook: Door een Europeaan in een Europese auto???? tjonge jonge wat een nare ondertoon AB.
@sracert: precies!! Ik vond het ook al zo vreemd verwoordt. Net alsof het hem niet gegund is.
@750i: ja, het moet niet gekker worden he? Die aziaten die hier een beetje onze europese legendarische race komen winnen? :)
Ik kijk nu stiekem wel uit naar die universele FIA powerunit, waar teams de F1 mee rijden maar ook endurance. Dan komt er pas terug echt een uitdaging voor de teams.
@Hupke: ik niet, dat haalt voor mij toch wel de charme er af. Ik weet even niet meer welk merk het was, maar een paar jaar geleden vielen daar 2 of 3 wagens van uit in leidende positie met dezelfde problemen. Ondanks dat het voor hen uiteraard vervelend was, is dat voor mij het mooie van de sport. Wat betreft f1 weet nog niet helemaal wat mijn standpunt is, deur aan deur racen is natuurlijk ook tof!
@kareljansen:

Dan zouden ze me er 20k op toeleggen. Die wagen kost nieuw 180k. En de R8 welke je ermee kan vergelijken was na 5 jaar al te vinden voor om en bij de 50k.
Oeps, verkeerde artikel
@kareljansen:

Als je het een charme vind dat teams uitvallen, kan je voor honda supporteren.

Maar het zou toch interessant zijn om een F1 motor 24u te zien draaien. Of om een motor te zien die competitief is in de F1 en ook in de WEC 24u kan draaien.
@MauritsH: Ik ken wel een Neel Jani! 😉

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).