Je kent het wel: rondjes rijden op zoek naar een parkeerplaats, terwijl de laadplaatsen voor elektrische auto’s gewoon leeg zijn. Maar in veel gevallen kun je daar gewoon parkeren.
Een collega klaagde onlangs op Facebook steen en been toen hij een elektrische testauto had: er stond een niet-elektrische auto bij de laadpaal waar hij zijn auto neer wilde zetten. Reacties onder het bericht: ‘Laadkabel over het dak van de Lupo. Echt, rij je zo’n luciferdoosformaat auto, parkeer je hem ook nog illegaal en scheef.’ Een reactie op een andere foto van een ‘normale’ auto op een laadplaats: ‘Je mag hiervoor de politie bellen. Dikke boete en ze slepen ‘m soms nog weg ook!’ Maar, vroegen we ons hier af, is dat wel waar? Korte samenvatting: soms wel, soms niet.
Het simpele feit dat er een laadpaal staat, is niet genoeg. Je mag dan nog gewoon je auto met benzine- of dieselmotor op die plek parkeren. Emrys Dijkhuis van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu: ‘Het parkeerbord E4 kan worden gebruikt in combinatie met een onderbord Opladen elektrische voertuigen. Deze bordensamenstelling kan worden gehandhaafd.’
Maar je ziet ook vaak andere borden, zoals een blauw bord met een stekker erop. ‘Dat bord is een informatiebord. Door het informatief karakter kan er niet op worden gehandhaafd. Het is namelijk niet opgenomen in bijlage I van het RVV.’ Buiten de muren van het ministerie kun je zo’n informatiebord gewoon een fantasiebord noemen.
Niet alle gemeenten controleren of de auto’s op een parkeerplaats voor elektrische auto’s ook daadwerkelijk elektrische auto’s zijn. Hoe kom je er eigenlijk achter of een gemeente dat doet? ‘Autobezitters moeten zich aan alle verkeersborden houden die een gebod of verbod bevatten. De mate van handhaving beïnvloedt niet de verplichting om je aan de regels te houden. Het bevoegd gezag heeft het bord geplaatst. Je kunt er dus vanuit gaan dat er gehandhaafd wordt.’
Maar dat handhaven kan dus alleen gebeuren als er een geldig bord staat: de blauwe P met onderbord. Op de foto hierboven, gemaakt op een parkeerplaats bij een winkelcentrum in Amersfoort, staat dat bord slechts bij één van de twee parkeerplaatsen. Kortom: er zijn veel meer parkeerplaatsen voor auto’s met benzine- of dieselmotor dan je dacht! En je denkt dat het misschien niet zo sociaal is om daar te parkeren? Bedenk dan maar dat wíj wegenbelasting betalen en zíj niet. Maar een elektrische auto is toch beter voor het milieu? Ja. Daarom is het beter dat zíj rondjes rijden op zoek naar een parkeerplaats en wíj dus niet.
140 reacties
Dus betalen? Iets heet belasten of minder belasten als regulier. Een PHEV betaald ook wegenbelasting. Weliswaar half-tarief, iets dat je als ‘minder belast’ kunt interpreteren.
Dat een Outlander niet je smaak getuigt, oké, ff slikken en weer doorlopen. Maar ik lees hier diverse berichten over stemmingmakerij zonder onderbouwing.
Wat maakt het verschil volgens jou? Het procentueel? Of het gedrag? 14% over 31.000 euro voor een Peugeot 308 of 7% over 62.000 euro voor een Volvo V60? Of wil je m’n rekenmachine lenen? Onder aan de streep maakt het geen drol uit.
Als er volgens jou iets mis was met dit beleid, dan heb je geluk. Volgend jaar loopt de bijtellingstaffel weer verder door. Nivellering, back to basics, lekker toch?
Volgende keer ga je er lekker naast staan, ff zwaaien met je zure gezicht dan!
-klopt
-stemmingmakerij? Zijn feiten.
-je vergelijkt appels en peren met je 308 en je V60 en gekozen percentages.
-idd. De kadootjes tlv mijn portemonnaie zijn grotendeels voorbij. Dus happy.
Is het medemenselijkheid dat de elektrische parkeerplekken bijna altijd (na de invalide plekken) het meest gunstig gelegen zijn?
En nee: als de laatste plaats echt een onofficiële laadplaats is én de laatste parkeerplaats, mag jij daar natuurlijk gewoon gaan staan. Maar wees je ervan bewust dat de elektrische rijder die na jou komt, ook niet weet dat jij de laatste plaats pakte. Plus, je kunt jezelf afvragen wie hiermee nu het meest benadeeld wordt: jij die een extra rondje moet rijden of wat verder moet lopen, of de groene rijder die graag wil ‘tanken’.
De subsidies die op de EV’s en PHEV’s zijn gegeven gelden voor 5 jaar. Deze auto’s zijn in 2013 en 2014 op de markt gekomen. Dus als deze voor 2019 worden verkocht, moet de ontvanger van de subsidie de voordelen naar ratio terugbetalen.
In de tussentijd heeft Nederland wel significant minder uitstoot gehad (althans wel door de EV’s, bij de PHEV’s is dat wat minder gebleken).
Legaal parkeren is legaal parkeren. Als er al een andere elektrische auto staat te laden doe je dat ook niet.
Voor mij is dit met een elektrische auto ergernis nummer 1. Erger dan bumperkleven of linksplakken. Vind de afsluiting van het artikel dan ook een beetje jammer.
Als je zo flink bent om een laadplek te bezetten met je olieboot moet je ook zo flink zijn om jezelf is een uur op te sluiten in je garage met baksteen op het gaspedaal van je sjoemeldiesel. Ja, zónder je kids, want die verdienen een schone toekomst.
En 70% van stroom in NL wordt opgewekt in gascentrales, pannekoek. Al 2,5 deccenia lang.
Dat wat er in je auto gaat is onder aan de streep altijd het gemiddelde van alle groene en grijze stroom op ons net.
Vandaar dat alle verbruikte stroom per definitie de kleur heeft van het gemiddelde. Groene stroom opwekken is altijd groen. Groene stroom verbruiken bestaat niet als je bent aangesloten op het net. Zodoende kan je ook nooit je ev laden met groene stroom.
Als je ook maar een beetje begaan bent met het milieu is zonnepanelen de eerste stap na huisisolatie, voor bij wie het mogelijk is.
Maarja, met een ev verbruik je zoveel meer stroom dat je stroomrekening dan erg hoog gaat worden en zonnepanelen nòg fijner zijn. Gewoon een financieel plaatje waar ik totaal geen respect voor heb. Schijnheilig gedoe, en als er iets is waar ik een hekel aan heb is dat schijnheiligheid.
Als je zelfstroom opwekt wordt die stroom ook als eerste gebruikt in je huishouden. Als je te veel opwekt wordt die stroom voor 100% benut voor alles waar een stekker aan hangt direct na je enegiemeter.
Het is een kwestie van fatsoen om je brandstofstoker niet bij een laadpaal te zetten als er nog een andere reëele plek vrij is. Maar zo niet mag je er gewoon staan (tenzij anders aangegeven dus). En de ev die vervolgens komt heeft pech. Net zoveel pech als wanneer een andere ev er al had gestaan.
Als je ‘m daar vanwege die reden neerplempt ben je gewoon een kinderachtige lul, Perry.
En jij betaalt ook gèèn bijtelling over de kilowatts die je in je accu stopt.
Het bord geldt alleen voor de parkeerplaats waar hij staat tenzij er nog een onderbord hangt die de twee parkeerplaatsen aanwijst.
In principe mag je er alleen staan om op te laden. Ben je klaar dan zou je de auto moeten verplaatsen. Dat de auto klaar is kan je zien (en dus handhaven) als het lampje groen is. Lastig is om te zien hoe lang dat lampje al groen is.
Overigens kan ik de ‘niet elektrisch’ rijders misschien nog extra geruststellen. Naast het tarief dat voor de overige parkeerplaatsen geldt moet je om op te laden ook nog startkosten betalen. Die liggen tussen de 0,50 en 1,00 euro. Parkeer je dus je auto twee keer per dag aan een laadpaal (in de buurt van je huis en in de buurt van je werk) dan betaal je 1 tot 2 euro startkosten per dag. Op jaarbasis dus misschien wel 400-500 euro.
Kunnen we dan in elk geval voor deze Phev groep hard stellen dat het hier om goedkoop rijden van de zaak gaat en niks anders?
Ach… NL…gek land
Wat we ook zeker weten is dat onafhankelijke mobiliteit noodzakelijk is. Auto’s dus.
Laat staan al die olie, bougies, oliefilters, luchtfilters, uitlaatdempers etc die ze al in de wereld hebben achtergelaten…
Zelf altijd ervan uitgegaan dat ik mijn holy Diesel niet op EV parkeerplaatsen met laadpaal mag neer plempen, dus nu revenge. Uiteraard ga ik in de nabije toekomst aan de hydrogen, niet om de lucht maar om de technische lekkernij en fatsoenlijke actieradius. Tegen die tijd rijd een Tesla model H ook al rond.