Het mysterie van dit groene lampje op de Williams van Stroll

Auteur: , 22 Reacties

Gimme the red light, no...Gimme the green light, yes!

Lance-Vance-Dance

De ogen van de diehard F1-fans zijn natuurlijk gericht op Barcelona dezer dagen. Vandaag lijken de machtsverhoudingen alweer iets anders te liggen dan we voorheen gedacht hadden, maar daarover vanavond meer. Nu de auto’s weer helemaal nieuw zijn vallen echter ook allerlei kleine details in het oog. Zo plaatste Williams gisteren op haar Twitter account dit filmpje van Lance Stroll die door de pits rijdt. Spannend!

FW40

Maar hé, wacht even, zag ik dat nou goed? Waarom is dat achterlicht groen in plaats van rood? Dit is de vraag die direct tot discussie leidde onder F1-nerds op fora. Daaruit bleek ook dat het groene lichtje in principe niet nieuw is. Oude F1-volgers vallen namelijk over elkaar heen om te zeggen dat zij dat al in 200x hebben gezien.

Hoewel ik zelf ook een behoorlijk diehard F1-volger ben, was het mij nog nooit eerder opgevallen. Tevens leverde de discussie op het desbetreffende forum geen uitsluitsel op over wat het groene lichtje nu precies wil zeggen. Dat betekent dus nader onderzoek! Na een zoekopdracht op de obscure website Google.com kwam ik Artikel 10.7c uit de 2017 FIA Sporting Regulations tegen:

“[During testing] cars being driven by drivers who do not possess a Super Licence must be fitted with a green rear light which must be illuminated at all times the car is on the track.”

Dat roept wel direct de vraag op of Lance ‘Vance Dance’ Stroll dan nog geen superlicentie heeft. Vroeger kreeg iedereen en zijn oma een superlicentie als je simpelweg 300 kilometer aflegde in een F1 auto. Oké, officieel moest je daarbij aantonen over uitzonderlijke raceskills te beschikken, maar dat was in de praktijk verworden tot een formaliteit.

Jean Todt van de FIA was dit een doorn in het oog, vooral nadat Max Verstappen zijn debuut maakte als 17-jarige. Zodoende werden vanaf seizoen 2016 nieuwe regels ingevoerd, waarbij strenger wordt gekeken naar het al dan niet toekennen van de superlicentie. Je moet het gewilde papiertje nu verdienen aan de hand van punten gescoord in de opstapklasses. Daarbij moet je nu ook minimaal 18 jaar oud zijn om ervoor in aanmerking te komen.

Het gekke is alleen dat Lance aan beide voorwaarden voldoet. Oktober jongstleden werd hij 18 en de 40 benodigde punten sleepte hij alleen al met het winnen van het Europese F3 kampioenschap in 2016 binnen. Gezien het feit dat Lance al verschillende private tests heeft gedaan met oudere Williams F1-auto’s, lijkt het daarom vreemd dat Team Stroll niet even de moeite genomen heeft om de licentie op tijd aan te vragen. Misschien maalt de ambtelijke FIA-molen langzaam?22 reacties

Of ze zijn gewoon lui en vervangen dat later wel? Of hij heeft de andere lampjes kapot gereden?
@peug206: of er is een engineer die kleurenblind is
@lekkerlinksrijden: of de CIA heeft het gedaan
@thefmanl: yes, the illuminati is watching you!
Of hebben ze na alle brokken van stroll een tester zonder superlicentie in zijn pak gehesen? :P
Ik heb wel een idee waardoor het zou kunnen komen. De eisen zijn namelijk dat je minimaal 40 punten moet hebben, 18 jaar of ouder moet zijn én in het bezit moet zijn van een geldig autorijbewijs. Aan die eerste twee vereisten voldoet Stroll, maar het zou heel goed kunnen dat hij nog geen autorijbewijs heeft en daarom vooralsnog geen superlicentie heeft.
@edge: En even ter aanvulling: los van het feit dat Stroll wellicht nog geen autorijbewijs heeft, moeten jonge coureurs ook een theorietoets doorstaan en minimaal 300km hebben gereden in een recente F1 wagen. Met recent bedoelt de FIA een auto uit de huidige jaargang, of die daarvoor. Gezien het feit dat Stroll voor de wintertests enkel in de Williams uit 2014 heeft gereden, kon hij dus pas een superlicentie aanvragen vanaf het moment dat hij tijdens de wintertests die 300km passeerde. Dat gebeurde op testdag 3 (iets meer dan een week geleden). Nou weet ik niet hoe lang de FIA er over doet om een aanvraag goed te keuren, maar ik zou er niet raar van opkijken als dat langer dan een week duurt.
@Edge: Wanneer ga jij eens solliciteren bij de FIA? Kun je er meteen voor zorgen dat het reglement op de schop gaat ;)
@jaapiyo: Sporting regulation is dit jaar aangepast en het staat nu onder artikel 10.7C
@bassx: NUUT!
@jaapiyo: Zag discussie elders voorbij komen en ging ik naar de site van FIA. Is de PDF weer niet up-to-date?
@bassx: had ik het toch wel goed :)… artikel 10 is in de bovenstaande pdf (laatste versie) aangepast (zie paarse kleuren)
@bassx: vooruit dan…;)
Reed hij vorige week dan ook al met dat groene lampje?
Stroll heeft al circa 13.000 testkilometers achter de rug in F1 bolides heb ik gelezen.
@rudyv: maat niet die van 2016! Het criterium is de auto van het lopende seizoen of afgelopen seizoen.
@rudyv: Klopt, maar testkilometers in een wagen uit 2014 tellen niet mee voor de FIA. Het moeten auto’s uit de huidige jaargang zijn, of die van het jaar daarvoor. Lasting punt daarbij is dat je die wagens dan weer niet zomaar van stal mag halen om ermee te testen.
Is voor de controler van massa kan die bij sturen als stroll op de grindbak afgaat
Lance Vance Dance! Ik start Vice City weet even op.
Plak er dan een L op :-)
Dat is lullig

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).