Geen superlicentie voor Giedo van der Garde [updated]

Auteur: , 70 Reacties

#Giedogate krijgt op vrijdagochtend (lokale tijd) een onverwacht, nieuw hoofdstuk.

Geen superlicentie voor Van der Garde

Het lijkt er namelijk op dat Giedo kan fluiten naar zijn superlicentie. We willen er geen al te technisch verhaal van maken, maar het komt op het volgende neer. Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn heeft het Contracts Recognition Board vorige week laten weten dat het contract met Van der Garde ontbonden was.

De Zwitserse én Australische rechtbank oordeelden anders, maar het CRB zal zich ook nog over de kwestie moeten buigen, voor onze landgenoot zijn ‘rijbewijs’ krijgt. Dat kan wel even duren, terwijl de eerste trainingen al over 3,5 uur van start gaan. Dat brengt overigens niet alleen Van der Garde in de problemen, want de Australische rechtbank eiste eerder dat Sauber de benodigde stappen zou nemen om de Nederlander dit weekend in de auto te krijgen.

We kunnen inmiddels wel stellen dat het team dat niet gedaan heeft, maar daarmee brengt de renstal van Kaltenborn vooral zichzelf in de problemen. Het zou namelijk goed kunnen dat er beslag wordt gelegd op de auto’s en andere eigendommen van het team, waardoor niet alleen Van der Garde aan de kant blijft. Wordt ongetwijfeld weer vervolgd…

UPDATE 7:10
De eerste vrije training heeft Van der Garde niet gereden. De coureur was wel kortstondig in de pitstraat te zien in een racepak van Sauber. Overigens hebben ook de andere coureurs van Sauber in de eerste vrije training geen meters gemaakt. In de tweede vrije training (die nu bezig is) zijn Ericsson en Nasr wel onderweg, Ericsson heeft ondertussen schade gereden.

Ondertussen is de rechtszaak tegen Sauber hervat, en wordt er druk gespeculeerd of Monisha Kaltenborn in een Australische cel gaat belanden nu ze geen gehoor heeft gegeven aan de uitspraken van de Australische rechtbank.

UPDATE 7:50
De rechtszaak gaat morgenochtend 9:30 verder (lokale tijd), de rechter heeft beide partijen aangeraden in de tussentijd met elkaar te praten om de zaak op een nette manier op te lossen.70 reacties

Wat een teringzooi.
@trustmeiamanengineer:

Perez schijnt de toegangspas voor Giedo geregeld te hebben.
@Robbert89:

VdG schuimt momenteel een stoeltje.
@Robbert89:
bron ?
@RazorHead: twitter. Adam cooper.
@Robbert89: tof van perez als het waar is. Dat gezegd hebbende Perez is ook verantwoordelijk voor het feit dat Giedo’s carriere in een klein dipje kwam door hem vrij grondig te verslaan als zijn teamgenoot in GP2. Giedo had toen net de WSBR titel en een degelijk eerste jaar in GP2 (teamgenoot netjes verslagen, 1 feature race en IIRC 2 sprint races gewonnen) op zak en was verhuisd naar het destijds toonaangevende Barwa addax team waar ‘ie voor het kampioenschap zou gaan…maar toen kwam Perez langs. Heb de meeste wedstrijden dat jaar gezien en die gozer vloog echt op sommige banen.
Arm jong, zich helemaal te pletter gewerkt voor een stoeltje, heb je dit weer….
@dutchdriftking: gewerkt = betaald
@pindakoning: uw bent een aap?
@pindakoning: Excuses..
U bent een aap?
Dit is wel gaaf om te volgen, ben benieuwd. Hoe dan ook wint van der garde. Als die beslag laat leggen op de apullen van sauber
@casperfcb: Spullen*
Zeer triest!!!
Ik denk dat de schrijvers van GTST uit dit hele verhaal inspiratie gaan halen.
Jammer hoor. Ik hoopte eindelijk op een Nederlander in de F1 die niet regelmatig in de grindbak staat (Jos Verstappen), gaat het niet door. Dan maar duimen voor Max, al verwacht ik daar helemaal niets van.
@bitethepillowimgoingindry: jij bent echt een kenner. Jos Is de beste Nederlandse F1 coureur uit de Nederlandse geschiedenis. Meeste punten ook. Dus elke keer die domme grindbak verhalen erbij halen? Waarschijnlijk ben je nog niet eens oud genoeg om het gezien te hebben.
Tja, dat ga je nu krijgen. Andere contractpartners gaan nu ook steigeren. Kaltenborn heeft dit, zeker als jurist, echt oliedom aangepakt, de ene fout na de andere. Als Sauber dit weekend niet kan racen heeft zij op maandag een afspraak bij het UWV in Zurich.
@pomoek: Heeft zij haar rechtendiploma bij een reep Milka gekregen dan?
@pomoek: Ze heeft inmiddels de bijnaam Moneysha…
@motoragent:
Ik heb het helemaal niet voor dat mens, Mr. Sauber kan zich best weer wat meer komen moeien. Dat ze na zo een rampjaar mag aanblijven is voor mij al een wonder.
@pomoek: ze bezit 33% van de aandelen, denk dat ze niet makkelijk aan de kant te zetten is. (Helaas)
@commentaar1: jawel hoor. Peter Sauber kan als grootste aandeelhouder met 1 pennestreek haar ex aandeelhoudster maken wegens bestuurlijk wangedrag.
@Soulmaster: Dat is dus maar de vraag, zo simpel gaat dat helaas niet.
Beter maakt zn advocaat zijn praatjes waar en eindigt het met een arrestatie van Kaltenborn =D
Doorbos zat bij Pauw, Max kwam aan bod, Clarkson kwam aan bod, ik denk nu komt Giedo ook wel voorbij…Maar nee.
Van der Garde heeft al een F1 seizoen voor Caterham gereden: had hij toen ook heen superlicentie? Vroegah hoefde je maar een keer het felbegeerde papiertje te halen…
@gtwillem: Een superlicentie moet jaarlijks verlengd worden. En je moet een geldig contract hebben met een F1-team. Dus als het team aan de board meldt dat het contract met jou beëindigd is, krijg jij geen nieuwe superlicentie meer.
@gtwillem: goeie vraag. Ik weet wel dat de regels behoorlijk zijn aangescherpt, maar dat die aanpassing pas vanaf seizoen 2016 zouden ingaan. En dat vooral om de instroom van meer ‘onervaren jonkies’ in te perken.
@gtwillem:
Een licentie, ongeacht welke is maar 1 jaar geldig.
Een superlicentie aanvraag loopt via het team, dit itt alle andere licenties die je gewoon bij je eigen ASN (in NL de KNAF) aanvraagt.
Mja ik weet het niet. Natuurlijk heeft hij gelijk gekregen via de rechter, maar door dit zo te spelen is hij damaged goods in F1. Een top team wil ‘m niet en andere teams zullen zich nu niet zo snel hun vingers aan hem branden ook al neemt hij miljoenen mee.

Nu staat het voortbestaan van Sauber op het spel en Garde heeft nog steeds geen stoeltje. Wat wil hij nog bewijzen? Ik begin een beetje het idee te krijgen dat dit vooral een egotrip is.

Ook al heb je gelijk wil het niet altijd zeggen dat het krijgen er van het juiste is. In dit geval zullen er alleen maar verliezers zijn…
@Rick-dos: het is toch gewoon een kwestie van zoveel mogelijk geld terug halen? De oplichters van Sauber hebben 4 x sponsorgelden opgehaald en iedereen laten denken dat ZIJ met die centen hun plek zeker stelden. Ericsson’s management en dat van Nasr hebben ze voor gelogen om geld af te troggelen. Keiharde oplichting dus. Ik voorspel dan ook dat een faillissement niet eens het ergste is wat mevrouw Kaltenborn boven het hoofd hangt… En terecht, trouwens.

Wat Giedo niet kan helpen is dat Sauber ondanks de eerdere uitspraken van twee rechtbanken de superlicentie niet heeft aangevraagd. Zij zullen dan ook zeker daarop worden aangepakt. Het vonnis van eerder deze week is immers genegeerd maar was niet anders te interpreteren as “Sauber moet alles doen om Giedo te laten rijden…. En ze deden niets behalve onzin verkopen in de media EN in de rechtzaal. Afvoeren dat zooitje! #jailtime-for-Monisha
@w0o0dy: Dit soort spelletjes worden al jaren gespeeld in F1. Deze situatie is niks nieuws. En welk geld willen ze terughalen? Denk niet dat ze dit jaar 4x het sponsorgeld hebben gekregen. Als dit wel zo is dan is zijn schoonvader toch niet zo’n gewiekste zakenman als dat je zou aannemen. Er is alleen toegezegd dat hij dit jaar zou rijden. Vervolgens komen er mensen met een grotere zak geld langs, en dan is het logisch dat een team, die financieel er niet florisant voorstaat, dat ze voor dat geld gaan.

Áls je dit al oplichting wil noemen dan is heel F1 oplichting en dat is het niet. Het zijn gewoon strategische spelletjes die gespeeld worden waarbij slimme mensen hun belangen verdedigen.

Het is de kunst om dat goed in de smiezen te hebben en daar goed mee om te kunnen gaan. Zoals ik hier boven al aangaf zijn de acties van vdG in mijn ogen niet slim en strategisch. Maar goed, dat heb ik wel vaker als Nederlanders zich in F1 roeren. Krijg altijd het idee dat ze heel graag aan de grote mensentafel willen zitten en als ze eenmaal zitten dan zijn ze als een vis op het droge.
De enige die ik daar niet onder schaar zijn Jos en Max Verstappen. Denk dat die de enige Nederlanders zijn waarbij pa het spel geleerd heeft en nu zijn zoon volgens de regels laat spelen.
@Rick-dos: het is toch echt zo.. De managers van Nasr en Ericsson hebben in de rechtszaal verklaard dat zij te horen hebben gekregen dat GvdG zijn ontslag had gehad. Dit is echter niet waar, vandaar de uitspraak van de Zwitserse rechter. Er is zeker vorig jaar maar zeer waarschijnlijk in de herfst van 2014 geld overgemaakt. Logisch want het team dreigde toen al failliet te gaan… Van Nasr en Ericsson is zelfs grotendeels vooruit betalen geëist.


Nee dit is zelfs in F1 niet gebruikelijk op deze manier… En een aantal van de andere rijders scharen zich achter GvdG door in de media te verklaren dat het handelen van Sauber verre van oké is. Ik denk dat die tent kan sluiten en het management nergens meer terecht kan straks..
@w0o0dy: Ik denk dat je je daar sterk in vergist. In andere gevallen is hetgeen dat achter schermen afspeelt niet openbaar geworden. Ik denk dat als je bijvoorbeeld het hele verhaal achter het “ontslag” van Perez bij McLaren hoort dat er ook schimmige spelletjes zijn gespeeld. Of wat denk je van de situatie Withmarsh? Allemaal situaties waarvan we de helft niet weten wat daar achter de schermen zich heeft afgespeeld. En zo kun je nog wel meer voorbeeldennasr voren halen.

En laat Perez trouwens nou net één van de coureurs zijn die zich uitgesproken heeft over de situatie vdG …
@Rick-dos: Giedo heeft niks te verliezen, als hij dit jaar wederom niet racet is zijn F1 carrière sowieso voorbij, geld heeft hij genoeg dus dat interesseert hem niks, bovendien hebben zijn sponsoren in hem geïnvesteerd in 2014 voor seizoen 2015 die hebben ook nog wat tegoed.
@Search: En dus wat kan dan nog zijn motivatie zijn voor deze poppenkast?
@Rick-dos: die jongen wil gewoon in de F1 racen. Lijkt jou dat een goede reden? Elke coureur droomt ervan. Alles stond vast, deal was gedaan en nu ineens: sorry Giedo, je veegt je kont maar af met dat contract!! Hulde voor Giedo dat hij voor zichzelf opkomt en niet bang is zoals alle andere coureurs ij zulke gevallen.
@Rick-dos: besef wel dat het niet alleen om Giedo gaat die graag wil rijden, maar ook zijn sponsoren. Die sponsoren hebben miljoenen in ‘het bedrijf Giedo’ (want het is gewoon een BV) gestoken in ruil voor hun sticker op de overall/helm/auto. Dat geld is nu weg, en daar is geen sponsoring voor terug gekomen, dat is het grote probleem.
@motoragent: Natuurlijk, maar zoals ik hierboven ook al schreef deze route is een doodlopende route. Wat heb je er dan nog aan?

Geld terugkrijgen is nogal korte termijn denken en zegt eigenlijk genoeg over de vertrouwen in deze jongen. Die is er blijkbaar niet. Anders hadden ze een andere strategie gekozen waarbij zij hun naam wel in beeld zouden zien en met positieve aandacht erbij.
Gewoon beslag leggen! Aanpakken die Sauber flikkers en opkopen die F1-stal. Don’t f*ck with the Dutch!
3:19 Over de superlicentie voor Giedo
De superlicentie zingt nu rond in o.a. verschillende media, alsof dat hèt probleem is momenteel. Wat wij tot nu toe weten:

1 F1 Race Director Charlie heeft gisteren tegen journalisten gezegd dat het zo te regelen is.

2 voor de trainingen vandaag is die niet nodig.

3 het is een vertagingstactiek van Sauber, die ze wel eens heel duur kan komen te staan.
@Robbert89: Exact. Het verhaal dat het levensgevaarlijk is van der Garde te laten racen was dat ook. Sauber staat nu met de rug tegen de muur. Hoewel ik als Nederlandse F1 fan het natuurlijk erg leuk vind als er meerdere Nederlanders mee doen gaat dit hele verhaal Sauber mogelijk de kop kosten. Toch een team dat ooit, als BMW-Sauber, een grand prix heeft gewonnen en Le Mans (met Mercedes).
@pomoek: Sauber was een mooi team met Peter Sauber aan de leiding, heel gaaf. Monisha is het nu gruwelijk aan het (sorry voor de taal) verneuken. Als dit het einde van het team is moet Kaltenborn een levenslange ontzegging krijgen tot het beoefenen van enige vorm van management in de autosport.
@Robbert89: Misschien kan Briatore het overnemen… Zijn straf zit er inmiddels op, meen ik.
Hoezo ‘breek’ en ‘onverwacht’? Dit argument is meteen in de eerste (Australische) rechtszaak al naar voren gekomen.
Hij had er toch al een vorig jaar, kan iemand niet even uitleggen waarom hij er nu geen heeft en hoe hij er weer aan komt?

Is dit ook de schuld van Sauber? Had hij training uren moeten maken? Zo iets herinner ik me. Als dat het geval is zal de rechter Sauber veroordelen vermoed ik.
@sketcher: Zie mijn uitleg van 23:59 :-)
@sketcher: je krijgt een super license voor 1 jaar, dus hij moet een nieuwe aanvragen voor 2015. Maar sauber heeft tegen de groep die de license regelt verteld dat VDG geen geldig contract heeft (wat niet waar is, hij heeft er wel een)
Giedo heeft van Sauber inmiddels toegang gekregen tot de paddock, the soap continues…
@motoragent: Niet via Sauber blijkbaar. Sergio Perez heeft Giedo binnen gelaten met een van Force India’s gastenpasjes. Wat een held.
Einde van Sauber?
Poker op hoog niveau, vlak voor sluitingstijd komen van der garde en advocaten met Sauber een afkoopsom overeen. No worry Sauber gaat rijden en van der garde heeft er een miljoen of 1 à 2 meer uitgesleept dan dat Sauber op had gerekend
@thierryvth: Sauber heeft alleen geen geld…
Weet je wie er net klaar is met het schuimen van een stoeltje, en in Sauber race-overall naar buiten kwam?
Juist!

Ericsson moet wijken.
Zoals gezegd maakt het voor de vrije trainingen niet uit of je een superlicentie hebt, daarnaast heeft Sauber de rijderswissel inmiddels kenbaar gemaakt bij de FIA.
Gewoon formaliteiten nu, ga er maar van uit dat Giedo op de grid staat.
@awesome: bron ?
@bertuss: kzie het nu zelf ook op twitter
Net FP1 gekeken omdat ik een diehard ben.

Ten eerste, Verstappen deed het gewoon netjes, die STR gaat vrij goed en voorlopig rijden Sainz en hij ongeveer dezelfde tijden. Het is pas FP, maar ik verwacht dat die twee als ze heel blijven relatief makkelijk in de tweede helft van de top 10 finishen.

De Saubers kwamen helemaal niet in actie. In het begin van de sessie zaten Nasr en Ericcson in hun auto’s maar ze zijn niet de baan op gereden. Wat raar was is dat er foto’s zijn gemaakt van Giedo in de overall van ericsson (dus met de huidige Sauber kleuren) maar dat het gerucht gaat dat als Giedo gaat rijden dat ipv Nasr zal zijn. Giedo liep door de paddock maar gaf geen inhoudelijke antwoorden op de vragen die hem gesteld werden. Wat verder nog zeer interessant is is dat naar verluid Boekhoorn vorig jaar augustus al 8 miljoen vooruit zou hebben betaald voor de sponsoring van dit jaar om Sauber toen uit de acute geldnood te helpen…dus dan is de rechtzaak nog logischer. Echter zouden ook de sponsoren van Nasr en met name Ericsson al geld vooruit betaald hebben. Een grote puinhoop dus al met al…

…en dat is enigszins mazzel voor Honda, want die hele saga fungeert een beetje als een bliksemafleider voor het feit dat hun motor nog steeds een abominatie is.
Echt zuur voor vd Garde! Goed dat ie niet opgeeft en doorzet!
Wat een triest toneelstukje met aan het einde alleen maar verliezers..sauber failliet en drie f1 rijders zonder stoeltje…aanfluiting
Jammer voor Max, een kapotte accu zorgde ervoor dat hij slechts 6 rondjes kon rijden.
Morgen beter.
Ik probeer al een tijdje te begrijpen waarom die Sauber dame het zover heeft laten komen. Zij is zelf jurist en had toch aan kunnen voelen dat dit de verkeerde kant op zou gaan voor haar? Of heeft ze het er op gegokt dat het Guido jongetje toch geen vuist zou maken of de euro’s zou hebben om te procederen? En waarom heeft Sutil zich eigenlijk nog niet laten horen? Is hij afgekocht?

Als dat verhaal van Perez klopt over die pas ben ik bij deze fan van hem geworden, prachtig.
Ericsson die schade rijdt. Goh, zou hij dat met opzet gedaan hebben…?
zoals het er nu uitziet kan Sauber na afloop van de GP het materiaal niet verschepen naar Maleisië waardoor het team nog dieper in de problemen komt, zij moeten aan de start komen in Maleisié anders volgt er een torenhoge boete.
Man man man man man…. ik ben al lang en breed door mijn popcorn heen.
Ziet er naar uit dat ik nog een pallet kan bestellen
Zaakie
Zullen ze dit gefilmd hebben? Leuk als vervanging van topgear!
Wellicht is het doel van vdG en consorten gewoon het faillissement van Sauber, dan kan schoonpapa de boedel uit het faillissement voor een prikkie opkopen en schoonzoon een (passend) stoeltje geven.
Ziet er niet erg best uit voor Sauber…

Verder heeft @motoragent al een hoop top reacties geplaatst in de posts over Giedo. Giedo doet het zelf natuurlijk ook liever niet zo, maar hij heeft voor sponsors gezorgd. Hij heeft betaalt dan heeft hij dus ook recht op dat zitje.

En omdat hij die sponsors heeft en betaalt heeft moet hij wel. Anders gaat hij daar aan zelf ten onder, bovendien wil hij natuurlijk ook gewoon racen. Zelfs als ze Giedo laten racen zitten ze weer in een probleem met Ericsson of Nasr.

De beste oplossing is waarschijnlijk iemand uitkopen. Maar dat kunnen ze waarschijnlijk weer niet gezien de geldnood… En dus is het feest!
Beetje zielig gedoe met die advocaten nu …

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).