Hoe autoverhuurders door de EU worden aangepakt

Auteur: , 23 Reacties

De Europese Commissie stelt paal en perk aan wazige praktijken bij verhuurbedrijven.

Hoe autoverhuurders door Europa worden aangepakt

Het moet namelijk afgelopen zijn met onverwachte kosten, een fenomeen waar huurders van een auto regelmatig mee worden geconfronteerd. Sterker nog: vorig jaar gebeurde binnen Europa dit maar liefst 2.000 keer. Vandaag laat de Europese Commissie weten dat de vijf grootste verhuurbedrijven voortaan transparantere voorwaarden hanteren. Denk daarbij aan de verzekeringen, schade, brandstof, vrije kilometers en de borg.

Dat dit nieuws naar buiten komt heeft te maken met het feit dat het aantal klachten de afgelopen tijd behoorlijk groeide. Om die reden zijn nu afspraken gemaakt met de volgende verhuurbedrijven: Avis, Enterprise, Europcar, Hertz en Sixt.

De afspraken houden bijvoorbeeld in dat de klanten te allen tijde de auto met een volle tank mogen halen en brengen. Daarnaast moet informatie over verzekeringen duidelijker worden vermeld en is bezwaar maken mogelijk bij eventuele schadegevallen.

Om dit bericht met een vrolijke noot af te sluiten: check HIER een lijstje met huurauto’s waar je sowieso goede zin van krijgt.

Foto: dikke huurLambo, via Autojunk23 reacties

2000 lijkt in heel Europa wel mee te vallen.
@fmgarcia: tipje voor iedereen hier.. ik doe met mijn bedrijf zaken met sunnycars en is alles afgedekt zonder eigen risico bij schade, Tank vol en vol inleveren. Bij evt. Problemen storten zij het ten alle tijden terug. Doen zaken met meerdere partijen waaronder hertz, enterprice en dollar. Doe er je voordeel mee ;)
@kevin82: Via die partij regelt mijn vader ook altijd de huurauto voor de vakantie in Italië. Hij vind het een prima en helder bedrijf!
Gewoon boeken met een creditcard en bij schade altijd terug laten boeken. Heb al zo vaak die oplichterspraktijken gehad dat er na controle in eens een kras op de motorkap zit (die er 2 min geleden niet op zat). Ik trap er niet meer in, geen verzekering, gewoon terug vorderen.
@oversoft: Exact. Mijn creditcard maatschappij (Amex) is het nog steeds aan het uitvechten met het verhuurbedrijf. Note: dit was in de zomer.
@oversoft: het probleem waar je met een kras tegenaan loopt is dat je voor akkoord getekend hebt.
Ik heb 2 jaar geleden een nare ervaring gehad met rentalcars.com. Auto geboekt en betaald, blijkt op het vliegveld de auto er niet te zijn. Ook was er geen vervangende auto die geregeld kon worden. Volgende dag een zelfde auto bij Avis gehuurd. Daarna heeft het een paar maand gekost om de credit card betaling te cancellen. Mijn redding was dat ik een foto van mezelf voor de verhuurbalie had met de voucher in de hand. Dat deed uiteindelijk de bank besluiten dat het niet op komen dagen niet klopte.
@siemi: Via Amex nooit problemen gehad. Ze hebben zelfs nooit om bewijs gevraagd, altijd direct terug gekregen.
In een enkel geval hebben zij zelfs direct een vervangende auto geregeld.
@oversoft: Amex heeft dan ook een beruchte reputatie van het terughalen van geld :-). In het voordeel van de kaarthouder overigens, tot dat jij niet betaalt..
Je moet gewoon niks extra nemen op het vliegveld zelf. Reserveren wat je nodig hebt (kinderzitje, navi etc.) en de rest gewoon niet aannemen. Ze wilden mij een Garmin unit aansmeren terwijl er een Fabrieks af navi systeem in de auto zat. Extra verzekering en zo, afkopen eigen risico, allemaal onzin. En loop aub ff een rondje om die wagen voor je hem meeneemt en meld geziene schade altijd. Meestal doen ze er een beetje luchtig over, zo van, jaaaa komt wel goed hoor… Jaja, foto’s maken en schades vooraf rapporteren. Scheelt je een hoop gezeik achteraf.
@e34m5touring: Inderdaad. Rondje om de auto en ieder dingetje een foto van maken (met je telefoon) want dan staat de datum en tijd erbij.
@fanboy: En in landen als Spanje, Frankrijk en Italie doe ik altijd 5 rondjes…… Die dingen zien er vaak uit alsof ze 5 rondes destruction derby hebben gereden voordat je hem meekrijgt….
@fanboy: ik huur alleen in Amerika, (in Europa gebruik ik eigenlijk altijd m’n eigen auto) maar als ze me een auto mee willen geven met schade dan vraag ik een ander, om discussies achteraf te voorkomen. Ze doen weleens moeilijk, maar ik houd voet bij stuk
@E34M5Touring: gewoon boeken wat je nodig hebt en alle risico’s afkopen. Bij sixt gehuurd afgelopen zomer in portugal. Die lui checkten niets als je liet zien dat risico’s afgekocht waren. En de kosten waren prima. Volgens mij zo’n 350eu voor een hele week, onbeperkte km’s en alle verzekeringen etc. Maar laat je idd niks op het vliegveld aansmeren. Daar hebben ze idd louche deals. “Oh ik zie dat er voor u net een mercedes a-klasse vrij is voor maar 5 euro meer!”. Na doorvragen werd dat voor de week toch al snel meer dan €200 meer.
Ook ik maak van te voren foto’s, altijd in het zicht van de verhuurder. Weet die ook meteen dat er foto’s zijn. Van die creditcard is een goede tip! Overigens: auto mag je met een volle tank terug brengen, is dat niet moeten?
@pomoek: nee, je kan de auto ook half vol inleveren en hem laten aftanken door de verhuurder. Betaal je natuurlijk wel extra doekoe voor.
@pomoek: het kan ook anders. Had er 1 gehuurd in Las Vegas. Vrouw daar was goed aan het aansmeren, maar was er wel eerlijk over.
Toen kwam de tank met benzine. Ze zag dat ik m in Seattle zou terugbrengen. Ze greep haar telefoon en googlede benzineprijzen in Seatlle. Scheelde me 20 dollar cent per gallon als ik m in Las Vegas al bij hun zou afkopen. Toch weer bijna 2 dollar verdiend!

Mn vrouw hield jammer genoeg de mooie upgrade naar een QX80 tegen.
De Mustang Hertz editie mocht ik Nevada niet mee uitnemen, zeiden ze. Gemiste kans :).
Nog nooit meegemaakt gelukkig. Heb dan ook nog nooit een auto gehuurd
Ik denk eerlijk gezegd dat je bij deze grote verhuurbedrijven relatief weinig risico loopt. Het zijn volgens mij juist lokale louche verhuurbedrijfjes die je proberen een poot uit te draaien.
@escort77: die kleine zijn inderdaad erg. Pakken je borg af om alles gewoon, 350 euro wegens lichte schade die er al opzat, gaf het nog aan alleen ze zeiden “Oow doen we niet moeilijk om!”. Was een Opel Corsa 1.3 diesel uit 2014. Heb het niet laten vastleggen.

Heel gemeen eigenlijk wat ik later deed.. had weer een auto nodig. Ging later weer auto huren bij ze. De auto was zo goed als schadevrij (BMW 120D uit 2015), schades vast laten leggen op papier en foto’s. Reed er niet zuinig mee, kwam schade op (steentjes van het wegdek door auto voor mij op voorbumper en motorkap, plus sterretje in de ruit). Ging tijd terug draaien op mijn telefoon en foto’s maken alsof het er al op zat. Eindstand lekker mn borg terug!
@duitseautos: netjes
Nog meer redenen om gewoon met je eigen auto op vakantie te gaan. Binnen 1000km van je huis is meer te zien dan je in tien levens zou kunnen bekijken.
Die lamboverhuurders op de Champs d’Elysées verdienen die auto 12 keer terug aan alle ‘schades’ die ‘jij’ rijdt in het Parijse verkeer. Nooit van m’n leven dat ik daarin ga zitten.
Ik had gezeik met Bo-rent, de interieur was schoon en de exterieur viel wel mee vanwege vies weer. Zij hadden bij mij baas 35 eu proberen te declareren omdat de exterieur een bende was, maar dat was het niet. En sinds dien nooit meer weer daar een auto gehuurd. Europcar zijn ze 90% eerlijk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).