
Heb geen vrees, het gaat niet over TDI’s.
Vandaag is aan het licht gekomen dat internationale brandstofbedrijven grote hoeveelheden giftige brandstof naar Afrika verschepen. Niet geheel verrassend is een deel van die brandstof afkomstig van bedrijven die opereren in de diverse havengebieden van Nederland en België.
Eén van de bedrijven in het rapport “Dirty Diesel” van de Zwitserse organisatie Public Eye wordt genoemd, is het Nederlandse Vitol. Je hebt waarschijnlijk nog nooit van deze toko gehoord, maar deze oliehandelaar draaide in 2012 nog een omzet van 230 miljard euro. Ter vergelijk: Shell draaide in 2014 nog een omzet van ruim 420 miljard USD. Aanzienlijk meer, maar Shell kende je al en Vitol wellicht niet.
Vitol wordt samen met andere bedrijven in het rapport vermeld als belangrijke schakels bij het vervaardigen en exporteren van vervuilde diesel naar bijvoorbeeld Afrika. Hierbij wordt olie gemengd met (goedkopere) giftige stoffen en vervolgens verscheept als inferieure brandstof. In bepaalde landen gelden immers lagere milieunormen dan bijvoorbeeld in Europa en daar spelen dergelijke bedrijven handig op in.
Leuk voor die bedrijven, maar uit het rapport is gebleken dat de Dirty Diesel in Afrikaanse landen tot 378 keer meer zwavel bevat dan in Europa is toegestaan. Geen wonder dus dat de luchtvervuiling in grotere Afrikaanse steden sneller toeneemt dan waar ook ter wereld.
De bedrijven die zich aan dergelijke praktijken schuldig maken ontkennen de gang van zaken niet, maar verklaren dat zij simpelweg geen invloed hebben op buitenlandse milieunormen. Da’s ook een manier om de materie te benaderen, zullen we maar zeggen.
Het is gewoon simpelweg de waarheid. Als zij duurdere diesel gaan verschepen naar Afrika wie gaat het dan kopen? Andere bedrijven gaan alsnog aan de haal met de goedkopere diesel. Dit kan alleen opgelost worden met strengere milieu eisen door de plaatselijke overheden zelf.
@audirijder:
De plaatselijke overheden in Afrika zijn echt niet minder corrupt dan de Europese ..
@audirijder: Klopt. Het probleem is natuurlijk dat die dure diesel er flink inhakt bij de lokale bevolking. Voor een lokale bestuurder zijn hogere brandstofprijzen je politieke doodvonnis. Het wrange is dat veel Afrikaanse landen olieproducenten zijn maar geen lokale raffinaderijen hebben (dan bedoel ik natuurlijk raffinaderijen van een lokaal bedrijf). De olie wordt dus in Europa geraffineerd en gemengd met giftige stoffen terug gestuurd naar Afrika. Er wordt dus in Europa flink geld verdiend door een paar individuen met het verpesten van de gezondheid van miljoenen straatarme afrikanen. Schandalig gewoon.
@pomoek:
in NL zit elke politicus nog .. Heeft werkelijk nog nooit iemand hoeven aftreden voor accijnzen ..
@pomoek:
Sorry.
De wereld zit echt anders in elkaar ouwe !
Zoals een groot manager ooit de wijze woorden sprak : Mensen die niet kunnen, die kunnen we het leren, mensen die niet willen, doen we niets mee.
En da’s Afrika in een notendop,
Baas we hoeven geen stores(voedsel) op de boot, we kopen het zelf wel, geef ons het geld maar, wat gebeurde er : Het geld werd door drie man verdeeld, de rest van de bemanning kon met een vishengel proberen een maaltijd te vangen. .
In Nederland doet de overheid zijn best om kleine beetjes extra uitstoot met enorme belastingen uit te bannen, waar de autoliefhebber de dupe van is. Zet je het in deze context is het volgens mij een druppel op een hete plaat.
@wpgt: alle kleine beetjes helpen. En wie met het vingertje wil zwaaien moet het zelf wel goed doen. Bovendien het ging toch helemaal niet om het milieu, het ging om de inkomsten.
@wpgt: Het gaat niet om CO2 cijfertjes maar om lokale luchtvervuiling, een van de sterke punten van diesel.
Wat wij hier doen om onze luchtvervuiling te beperken (niet alleen met auto’s natuurlijk) hebben we zelf een voordeel aan. Dat ze daar op andere plekken op de wereld minder om geven is toch echt hun probleem. (zolang het maar ver weg genoeg is dat het niet hier heen waait hehe)
En wij maar moeilijk doen over een paar gram co2.
@dutchdriftking: Tja, verklaart wel gelijk waarom het daar zo warm is.
Schavuiten. En die bende wordt hier nog gemaakt ook. Ik ben absoluut geen milieu hippie, maar zulk soort dingen zouden toch niet moeten kunnen in deze wereld…
@trustmeiamanengineer:
Giro 555 .. Voor al uw misplaatste en aangepraatte schuldgevoel ..
Ik begrijp dat die smerige olie.. daar ook in landen als Nigeria uit de grond komt.. dus wat is er mis met het terugsturen van het spul?
@martinus: opmerkingen over de Vomarboys in 3,2,1….
In een woord: Ziek.
De grondstoffen gaan dus gewoon terug naar waar ze vandaan kwamen ..
Toch bijzonder dat ze daar zelf geen olie kunnen raffineren ..
@lincoln: Dat kunnen ze wel, maar in de bestaande handelsverdragen (in dit geval met Europa) is bepaald dat er geen geraffineerde producten uit Afrika in Europa mogen worden ingevoerd. Dit ter bescherming van de markt voor pakweg de Botlek. Vervolgens blijkt het inderdaad goedkoper om de (vervuilde) restjes van elders te importeren, dan om een eigen industrie op te bouwen die zijn geld zou moeten verdienen op de kleine interne markt.
Zelfde verhaal als bij cacao. 90% van de onverwerkte cacao wordt in NL verhandeld, en een flink deel ook verwerkt. Cacao exporteren uit Afrika naar Europa mag, cacao-producten niet.
Zie hier een van de vele factoren die niet helpt om de economie in Afrika op gang te brengen.
@mout: los van de vraag of het mag of niet. Zouden mensen met moderne auto’s (lol) nou echte blij worden van Afrikaanse brandstof? Corruptie zit daar in het bloed/cultuur dus ze gaan echt proberen ermee te knoeien als ze de kans krijgen. Dan zouden het al westerse bedrijven moeten zijn met enkele westerse mensen aan de top die het daar raffineren en dan hebben ze er nog niks aan.
@lekbak: Importeren uit moeilijke landen, daar ga je mee om door bij de import de kwaliteit te meten. Dus de brandstof die daar nu geserveerd wordt, daar zit je niet op te wachten. Als je je markt openstelt en gewoon blijft opgeven welke kwaliteitseisen je stelt, is het als ‘klant’ (denk oliemaatschappij) gewoon een kwestie van monsters nemen en een belonings- / bestraffingsbeleid daaraan verbinden.
Zo hebben Westerse electronica fabrikanten bijvoorbeeld ook China op het niveau gekregen dat ze wilden (en nee, ze willen het niet te goed, want het moet niet te lang meegaan).
@lekbak: Als er weer zwavel in zit en geen bacteriën zullen wij er zeker blij van worden ja! Zwavel smeert de verstuivers. Door de nieuwe brandstoffen lopen diesels veel rouwer dan voorheen en gaan de verstuivers sneller stuk door verstopping. Die bacteriën nu zorgen ervoor dat brandstof (benzine én diesel) niet langer dan 3 maanden houdbaar is. Zelfs mijn incidenteel gebruikte nieuwe Vespa startte laatst slecht en liep slecht. Verse brandstof erin en hij liep weer goed.
@mout:
Daarop een volgende vraag:
Heeft de EU eigenlijk wel belang bij dat er een economie groeit in afrika, of houdt men ze bewust klein zodat het onze economie niet verstoord?
@jack_abarth: Zou het antwoord op die vraag niet een beetje te lezen zijn uit die regels?
De grondstof bepaalt geen 5% van de prijs bij cacao. Bij olie meer, maar zeker niet veel meer.
’t Is niet om ze daar te spekken dat ze zo’n importverbod handhaven.
En – o ja – het aanpassen van zulke beperkingen gaat over véél grotere bedragen dan het totale budget van ontwikkelingshulp.
@jack_abarth: natuurlijk hebben we baat er bij dat de economie in Afrika groeit. Dan worden die mensen daar ook afnemer van onze producten. Wat denk je waarom ze Oost Europa in de EU gehaald hebben?
Als je op de website van Vitol kijkt zou je bijna denken dat Moeder Therèsa de CEO is:
http://www.vitol.com/about-us/vitol-foundation/health/
Des te wranger…
@moveyourmind: ik heb 3 maanden voor syncrude in Canada gezeten. Die lopen te koketteren met dat ze Bisons uitzetten het land weer terug geven aan de natuur. Oilsands . Je lacht je gek. Het is een smerige bende daar. Je zag de schoorstenen gewoon een grote gele laag smog over de stad blazen. Fort Mac dus
Ik dacht altijd dat ze zelf die meuk fabriceerden….
Vond het overigens wel een soort van humor toen ik zag dat ze in Burkina Faso peut in glazenflessen verkochten. Inclusief zelf geschilderde reclameborden van Total en dergelijke. Een drukte van belang bij zo’n kraampje. Of is dat nog obscuurder spul dan dat Vitol blijkbaar naar Afrika verscheept?
Stond trouwens een prachtig hypermodern Shell tankstation in de stad. Maar daar stopten alleen overheidsfunctionaris en hulporganisaties.
Gewoon slimme handelaar. De hoge bazen van het bedrijf kopen weer die dure en bijzondere auto’s waar jullie hier alleen maar over lezen.
Aspen is ook betere brandstof voor het milieu. Maar ik gooi er altijd 1op50 in. Veel goedkoper er werkt net zo goed.
In een land als Nigeria is het overigens benzine wat de klok slaat omdat dat toen in ieder geval verkrijgbaar was en een stuk goedkoper was dan Diesel.
Ergens verbaast dit me niets. Zoals het bedrijf aangeeft zijn de eisen in andere landen gewoonweg minder hoog. Het bedrijf zou zich in de vingers snijden (financieel gezien) door hoge kwaliteit brandstof te verkopen (al dan niet voor een hogere prijs). Aangezien grote bedrijven niet bekend staan als liefdadigheidsinstellingen is dit niet meer dan logisch.
En zo dragen we alle ons steentje aan een betere maatschappij
Och, Trafigura bestaat ook nog steeds, weten jullie nog, die lui die gif lieten dumpen in Ivoorkust ?
http://www.trafigura.com/
Ook Roomscher dan de paus !
Misschien is dat wel de echte grote makke van onszelf, miljarden belastinggeld vloeien naar Afrika toe maar ondertussen lopen de meeste grote jongens daar de boel te verstieren.
Nestle heeft de handel van flessenwater in Lagos, de hoofdstad van Nigeria in handen en overal staan half afgemaakte drinkwater installaties omdat Nestle.
Eigenlijk was Shell nog een van de weinige fatsoenlijke ondernemingen die ik heb meegemaakt, geheel des Shells kreeg de lokale bevolking werk, onderwijs en gezondheidszorg, iets wat andere stammen ( want dat zijn het) weer niet konden hebben!
De brandstoffen worden steeds beter en schoner met moderne,hightech raffinaderijen. Alleen het restproduct wordt steeds vuiler. Dit gaan we vervolgens als stookolie in scheepsinstallaties verbranden. Komt alles toch nog als uitstoot in de lucht, alleen wat verder weg.