Hoe Rutte’s oproep oldtimerliefhebbers kan helpen

Auteur: , 36 Reacties

Waarschijnlijk geheel onbedoeld schoot minister-president Rutte de klassiekerrijders te hulp. Zijn oproep om vooral toch geld uit te geven lijkt me de beste ammunitie die de oldtimer-lobby op dit moment heeft.

Knallen met die bakken

Mark Rutte deed de oproep om met zijn allen de ramingen van het CPB te verslaan. De manier om dat te doen is als we allemaal de knip, pinpas of creditcard trekken en ons zuurverdiende geld uitgeven. Op zich is dat sowieso een goed idee; met de lage spaarrentes, de vermogensrendementsheffing en de inflatie wordt het spaargeld in principe ieder jaar minder waard.

Geld laten rollen dus. Geld uitgeven aan dagelijkse boodschappen en ander noodzakelijk “kwaad”, zoals de tank vol gooien, gebeurt toch wel. Zijn oproep kunnen we dus vertalen naar een schreeuw om vooral aan de minder noodzakelijke dingen in het leven geld uit te geven. De onzinnige dingen, zoals een nieuwe televisie, een tweede iPad, een andere kleur bank of een mooie oldtimer. Niemand heeft deze spullen nodig, maar het zijn wel dingen die het leven leuker maken. Daar zijn het hobby’s voor, volstrekt onnodig, maar erg leuk.

Voor de echte klassiekerrijder is die auto vaak meer dan zo maar een hobby. Ze lopen verliefd nog even de garage in, kwellen zichzelf tijdens rally’s van duizenden kilometers en besteden soms meer aandacht aan het “blik” in de garage dan aan hun partner. Het zijn precies de mensen die Rutte probeert aan te spreken met zijn oproep. Koop die originele bumpers, laat de carrosserie overspuiten, voer die motorrevisie nu uit in plaats van weer te wachten tot volgend jaar.

Waar luchtkwaliteit en economie elkaar tegenkomen
Het stereotype van de bouwjaar 1985 Mercedes 200D rijdende binnenstadsbewoner laat de oproep direct van zich af glijden. Hij (of zij) rijdt geen oudere auto om het culturele erfgoed in stand te houden, maar omdat het zo lekker goedkoop is. Van die groep mogen we geen economische boost verwachten, dus die groep moet worden buitengesloten. De oldtimer-lobby deed er al het perfecte voorstel voor: LPG-auto’s en diesels zouden wat hen betreft pas vanaf 40 jaar belastingvrij worden.

Eén dingetje nog: mocht deze of een andere oldtimer-vriendelijke regeling uitrollen, dan verwacht ik van de berijders wel een tegenprestatie. Geef het aan MRB bespaarde geld volgend jaar uit, laat het rollen en help Nederland de crisis uit. Deal?36 reacties

Deal!!
Mooi stuk
waar dus bij stond: nog beter: pin ik er naast een garage ook een echt oud beestje bij af. 3.0CS, 1800ES of MGB GT. Meer geld moet harder rollen maar wel allemaal richting hobby ;-)
integralechubasco
@Alwood:
Is een Maserati Quattroporte niet wat voor je? Schijnt dat ze goeie dashboardkastjes hebben… ::)
@integralechubasco: nice!
doe maar zoeentje, hoewel liever nog een vroege BiTurbo. ;-)
http://static.autojunk.nl/pictures/2009/0926/160809/image_01.jpg
Hoewel ik ernstig bang ben dat ik de sleutel-conditie bij lange na nog niet heb. Ach, kom je vanzelf achter…
@Alwood:
Met een vroege Biturbo zal je idd. snel moeten leren sleutel, anders is de schuldhupverlening dichterbij dan je wilt.
Deal, ik heb net (okt 2012) voor €1800,- een volledige koprevisie en groot onderhoud laten uitvoeren aan mijn MB 280E (op LPG). En ja ik rijd er dagelijks in maar niet omdat het zo goedkoop is…
@Bender: Amen. Ik geef ook genoeg geld uit aan onderhoud, onderdelen en benzine voor mijn oldtimer uit (geen dagelijkse auto), wat anders niet uitgegeven zou worden.
@Bender: Precies, al het geld dat ik niet aan MRB betaal betaal ik wel aan onderhoud en onderdelen. Komt deze MRB er nog bij moet ik hem dus verkopen, is nu al moeilijk zat om dat ding op de weg te houden.
@Jaapferrari: zielepietje
@flippert: nuttige info, flippo
@Jaapferrari: huilie huilie, als je geen auto kunt betalen moet je de bus nemen in plaats van een oldtimer kopen. Die mrb vrijstelling was er niet om de minima in dit land tegemoet te komen, die worden al genoeg gepamperd!
@flippert: Ik kan de auto wel betalen, maar in mijn geval zou ik 3500 euro MRB per jaar mogen aftikken, dat is bijna net zoveel per jaar als wat de auto waard is. Ik ben maar een studentje met een hobby, een hobby die me op deze manier afgepakt wordt. Dus niks huilie huilie, ik vind het gewoon jammer…
@Jaapferrari: haha hou toch op man 3500 MRB het is toch geen g klasse of een ford pick up dubbel asser?? En het blijft een luxe en dat kost geld en hobby’s ook.
@mightymike: het gaat om een dodge w200 die 2,5 ton weegt en op gas rijdt ;) dus het is helaas wel zo
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Dus iemand die met vlinders in z’n buik in zijn/haar MB 200D. Mag er wel in blijven rijden? De grens tussen klassieker en oud barrel is subjectief. Het is onmogelijk om hier onderscheid tussen te maken.
Laat iedereen maar lekker wegenbelasting betalen voor het aantal kilimeters dat ze (privé) rijden.
Maandag begint de spuiter EINDELIJK aan m’n Impreza WRX STi Type R.
Jouza Jouza Jouza.
@desjonnies: Dat is geen klassieker, en zal ’t nooit worden ook. Je rijdt ‘m óf plat, of je investeert over 10 jaar niet in een veel te dure computer omdat die verrot is en dan ligt ie alsnog op de sloop:)
@dragspert:
Think before you speak, oftewel zoek eens op wat een Impreza WRX STI-R-type werkelijk is
Hint: ’t zit hem in het ” R-type ” gedeelte
@desjonnies: ja dat het een 2 deurs is en dat we die nooit zien. Ten eerste ben ik blij toe, en ten tweede blijf ik bij m’n vorige reactie. Dat ding ligt over 10 jaar op de sloop, of gaat verder als circuithok.
@dragspert:
Gelukkig.
Jij begrijpt het.
Helemaal.

En ik?
Ikke niet.
Maar laat mij nou maar schuiven.
Ik wil best wel een nieuw mobieltje kopen voor het geld wat ik uitspaar op de wegenbelasting voor mijn Volvo…
Maar het tegendeel gaat gebeuren. MRB op alle klassiekers. De dure jongens (keep them rolling auto’s van vele duizenden kilo’s) en vele andere klassiekers worden geschorst. Geen militaire voertuigen meer op 5 mei, oldtimer festivals en ritten worden een stuk rustiger. De handel stort in, restauratie en handel in onderdelen wordt minder. Bedrijven gaan sluiten en mensen worden op straat gezet. Deze bedrijfstak gaat een enorme dreun krijgen zoals de huizen en autohandel al heeft gehad. IPV 155 miljoen winst, gaat het de staat geld kosten in de vorm van omzetverlies en WW die mag worden betaald. Voordat deze flutregering dat doorheeft is het al te laat. Ik had werkelijk niet verwacht dat na Balkenende er een nog grotere kneus dit land zou gaan leiden.
@midasracer:
Wat blijft er nog op de weg: kevertjes en eendjes (weegt toch geen fuck) en die oude stinkmercedessen want nu de MRB weer betaalt moet worden zijn ze geen fuck meer waard en kan Achmed geen nieuwe auto kopen van dat geld.
@midasracer: neeheeee, geen volle mrb voor alle oldtimers maar een 30 dagen kaart of kwarttarief, je moet wat beter tussen de regels doorlezen.
@flippert: precies. En in die 155 mio is al rekening gehouden met het feit dat er veel geschorst gaat worden. Zie de brief van Weekers aan de tweede kamer op rijksoverheid.nl . Allemaal huilie huilie maar niet eerst even lezen en begrijpen. Jankvolk.
@flippert: ‘Precies’

Fijn he? Als niemand het met je eens is, kan je altijd nog jezelf een opsteker geven!
Deal! De mijne moet überhaupt nog helemaal professioneel gespoten worden dus dat geld gaat wel rollen dit jaar!
Mrb op elke wagen, ook op de nieuwe wagens. Blijf het absurd vinden want je maakt immers gebruik van de weg. Ik zit aan ruim 430 EUR per kwartaal. Laten ze Mrb dan een stuk goedkoper maken waardoor iedereen blij word.
O Ja en al die oude 190D met importplaten ( want die ze je het meeste rijden en ruik en zie je in de verte al ) verboden en in de pers ermee.
@midasracer heeft volkomen gelijk, de klap wordt erger dan de mensen denken. Laat het maar vallen en laat de boel maar failliet gaan dan ziet de regering dat het niet zo’n slimme set was en toch meer geld kost. Er moeten vele makkelijker oplossingen zijn.

en een beetje jammer is. maak van mijn oude toyota landcruiser alleen gebruik op de dagen waar evenementen zijn. hij heeft dit jaar tussen de APK data wel 1863 kilometer gereden !!! WEL 1863. nou dat is schadelijk voor het milieu toch ? als ik verder weg moet rijden op een offroad terrein dan gaat hij achter op een trailer naar het evenement.

dus ik moet nu volledige belasting gaan betalen over 2100 kilo metaal waar ik nog GEEN 2000 kilometer per jaar mee rijdt ?
mocht de regeling vervallen van is hij onverkoopbaar ! en kost het me klauwen vol met geld omdat hij wel gereviseerd is en hij goed wordt onderhouden door mij.

Moet er even bij zeggen dat ik ook nog een lease auto in de bijtelling heb en mijn vriendin heeft nog een koektrommel op wielen waar ik ook belasting voor betaal.
@landyerik: FJ60 toevallig?
@landyerik: nee dus, zwartkijkert, de klap wordt niet zo erg: er komt of een 30 dage kaart of een kwarttarief..
Wat nou zo grappig is: Voor het ‘meten’ van de economie telt alleen alles waar BTW over wordt geheven. Dat is expres, overigens: Al die gebruikte spullen hebben al in de statistiek gestaan toen ze nieuw waren. Tegen dubbel tellen dus.
Heel Marktplaats plus alle oldtimer-verkopen, en alle onderdelen die je bij de sloop / verzamelaar vindt, tellen dus niet mee.
Vooruit, de uren sleutelen die je niet zelf, maar door je garagist laat doen, díe tellen mee.
@mout: je vergeet wat: de margeregeling zorgt er voor dat er ook op gebruikte onderdelen nog BTW afgedragen moet worden (althans, over de marge). Daarnaast is er voor (sommige?) oldtimers nog heel veel nieuw te krijgen.
@midracer. Nee een HJ60. Heb hem wel te koop staan maar geniet af toe van een evenement in Duitsland of Nederland.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).