Hoera: dikke sportwagens flink populairder in Nederland!

Auteur: , 43 Reacties

Tijd voor de leukere statistieken, namelijk die over de verkoop van dikke sportwagens in ons land. Die heeft namelijk flink geplust. We zetten de winnaars en verliezers op een rijtje.

Verkoop sportwagens

Laten we met de algemene cijfers beginnen. In de eerste helft van 2016 werden er 432 sportwagens uit het hogere segment verkocht, terwijl dat in dezelfde periode in 2015 nog 336 exemplaren waren en het jaar ervoor de teller zelfs bleef steken op 275 exemplaren. Ergo: de welgestelde Nederlander steekt zijn euro’s meer en meer in dikke wielen.

Kijken we naar de specifieke modellen, dan blijkt uit de cijfers van VWE dat de Porsche 911 in dit segment nog altijd heer en meester is. Kennelijk zijn we in ons land gek op turbo’s, want de facelift van de 911 heeft gezorgd voor flink hogere verkopen. Daarnaast heeft de 911 GT3 RS de verkopen nog wat verder gepusht hebben. Van de GT3 RS werden er liefst 39 verkocht, waarmee het na de Turbo S (55) en de Carrera 4S (72) de populairste uitvoering is. Wij Hollanders gaan voor de dikste modellen dus!

Porsche wist in totaal 307 Elfjes te verkopen, 60% en 115 exemplaren meer dan in H1 2015. Wie kan rekenen heeft dus meteen door dat de stijgende verkopen in dit segment dus vooral aan de 911 te danken zijn, de rest van het segment verkocht gemiddeld gezien juist slechter.

Dat wil niet zeggen dat er alleen maar verliezers zijn, zo komt de Ferrari 488 GTB lekker binnen met liefst 21 verkochte exemplaren in H1 2016. Da’s meer dan er ooit van de 458 in een half jaar verkocht zijn. Ook de Mercedes AMG GT doet het nog prima, de verkoop steeg van 16 naar 21 exemplaren.

Opvallend is dat de enige Lamborghini in de top 10 geen Huracan is, maar de veel duurdere Aventador. Drie exemplaren kregen in de eerste helft van het jaar een geel kenteken , tegenover twee Huracans. Grote verliezer is de BMW i8, waarvan de verkopen meer dan halveerden. Ook Ferrari wist flink wat minder California’s te verkopen, al zullen ze daar evengoed een lekker taartje weghappen vanwege de excellerende 488 GTB.

 
 
 
 
 
 
1Porsche 911196192307+ 60%
2BMW i816526- 60%
3Ferrari 488 GTB0021-
4Mercedes-Benz AMG GT01620+ 25%
5Bentley Continental GT2114140%
6Audi R8207-
7Ferrari California3136- 54%
8Aston Martin V12Vantage003-
9Lamborghini Aventador223+ 50%
10McLaren 675LT003-43 reacties

Betekent dat niet dat de rijken meer dure speeltjes kunnen kopen en dat de rest geen geld meer geeft voor een nieuwe auto?
Correct if I’m wrong.
@hoglard: volgens mij ben je niet wrong. Mensen met geld hebben zelden last van crises.
@hoglard: idd.. zoveel armoede in NL..
slachtoffertje..
@lekkaah: waar heb ik het over armoede? Sneu figuur ben je toch.
@hoglard:

Hoeft niet perse, het kan ook zijn dat de rijkere gewoon geld uit zijn geven i.p.v. oppotten.
Maar door de bank genomen (ja, leuke woordkeuze) heb je wel een goed punt.
@hoglard: klopt, het verschil moet er zijn he
@hoglard: ik gok dat het huidige beleid van banken “rijken” aanmoedigt om wat meer geld uit te geven.

Dat je met een beetje goed uitkiezen geld uitgeeft aan een potentieel aantrekkelijke belegging is mooi meegenomen.
En als ze beetje in het midden het land wonen. Heb ik meer de kans dat ik ze zie :p
En een van de bestverkochte nieuwe sportauto’s volgens dit zelfde persbericht is de 911 3.8 GT3 RS. Die werd een jaar of vijf geleden voor het laatst nieuw verkocht. Als je je troep niet op orde hebt, stuur dan niks.
@perry_snijders: Ik zie geen 3.8 staan…? Of is dat snel verwijderd?
@Jochempie: Klopt, want @dizono is ook niet gek natuurlijk, dus die heeft deze onzin weggelaten. Maar het originele persbericht dat VWE verstuurde, vermeldde nog de top 3 van bestverkochte 911’s: 3.0 Carrera 4S (72), 3.8 Turbo S (55) en 3.8 GT3 RS (39).
@perry_snijders
Misschien halen ze de GT3 en de GT3 RS door elkaar of gooien ze die twee op één hoop. V.w.b. de GT3 RS : toch lollig, dat er in 2016 nog auto’s verkocht zijn, terwijl er in 2015 gezegd werd, dat die al uitverkocht zijn.
@amghans: Vorig jaar verkocht, dit jaar geleverd…
Dit rapport laat de registraties zien, niet wanneer ze verkocht zijn.
@RudyV:
Niet alle auto’s die in 1H 2016 geregistreerd, zijn al in 2015 verkocht. #feit
@amghans: no shit Sherlock. Maar betreffende het gros van de GT3 RS-en klopt het dat ze in 2915 verkocht zijn en in 2016 geleverd.
@RudyV:
No shit Sherlock. Dan zijn we het er over eens, dat “Vorig jaar verkocht, dit jaar geleverd…” niet zo absoluut is als je ’t in eerste instantie stelde. En dat was de pointe van m’n betoog, hè….
Mooizo, die opgeblazen prius doet het niet zo goed. Wel leuk om te zien dat de dikke kanonnen het beter doen.
Waar zijn deze cijfers nou op gebaseerd? Het ene moment praten jullie over verkochte modellen. En het andere moment tellen jullie hoeveel er op gele platen staan… Daar zit nogal een verschil tussen namelijk.
@dutchcigars: dat vraag ik mij ook af. Maar ik denk dat het de op kenteken gezette auto’s zijn en niet de bestelde.
@sportevo: Dat soort auros worden niet in grote getalen op kenteken gezet door dealers.
@dutchcigars: kentekenregistraties waarbij het om eerste afgifte gaat. Nieuwe auto’s dus, maar die kunnen inderdaad vorig jaar besteld zijn.
Waarom staat er een i8 tussen al dat supercar geweld?
@marijn90: omdat het een sportwagen is, geheel opgetrokken uit koolstofvezel.
Zag gisteren nog een 488 GTB rijden, was te laat om het kenteken erbij te pakken. Vanuit mijn ooghoek moest ik wel ff twijfelen of het niet een 458 was, maar toen ik beter kijk zag ik het wel.
@Gulli: interesant..
Lamborghini Aventador van 2 naar 3 +50%? Volgens mijn berekening is dat +33%?
@jooz: Poeh, herinner mij er even aan dat jij mijn prijzen moet doorberekenen als ik iets kom kopen bij je, bespaart mij zomaar 66% (voor de slimme doordenkers onder ons ;) )
@jooz:

Hoezo, ze verkopen toch 50% (1 van 2) MEER.
@jooz: Is zeker wel een stijging van 50%.

Maar als het van 3 naar 2 auto’s geweest zou zijn was het wel een daling van 33% geweest.
@moveyourmind: Jullie (dus ook stefje) hebben gelijk hierboven, mijn excuus ;)
Wat hoort wel en wat hoort niet in het lijstje?
Een AMG GT kan je met 476 pk krijgen.
Terwijl de Nissan GTR al sinds 2013 545 pk heeft… en waarschijnlijk sneller is ook. Zijn er in NL in 2016 dus minder dan 3 verkocht?
En een Conti GT staat er tussen, maar de M6 niet? Beide zware 2-deurs. Zijn er minder dan 3 M6-en verkocht? Of vinden ze een M6 niet een speciaal genoeg model omdat je ook een 630i kan krijgen?
@gregorius: precies dat. Een M6 is gewoon een 6-serie.

Nissen GT-R staat volgens VWE dacht ik een niveau lager. Vermogen is niet de leidraad, meer het marktsegment.
@willeme: Weet je dat zeker? De RDW kenteken check levert mij het volgende:
Kenteken 6-KBS-50 (via Autojunk, 640d Grand Coupe), model “6ER REIHE”.
Kenteken 98-XSG-7 (test Autoblog M6 Cabrio), model “M6”.
En van de Nissan GT-R is er dit jaar 1 nieuw exemplaar op kenteken gezet.
@gregorius: volgens mij is een M6 geregistreerd als 6 serie. Hierdoor is het verschil tussen een M6 en 640D bijvoorbeeld lastig te checken met het kenteken, terwijl een Ferrari natuurlijk als Ferrari op kenteken staat.

Misschien geld ook zoiets voor AMG.
Waar is de originaliteit in Nederland gebleven, 307 911s tegen 21 AMG GT’s
@breinstein: de 911 is in veel meer smaakjes te krijgen, de AMG GT(S) is er voorlopig maar in twee uitvoeringen geweest.

Maar goed dat de vraag naar die elektriciteit slurpende sportwagen van BMW is afgeremd.

We leven dan wel in het hier en nu, maar er moet ook nog genoeg stroom overblijven voor de kinderen van onze kinderen en de generaties die daar weer achteraan komen.
Begrijp ik het nog goed dat Porsche van de 432, 307 auto’s heeft verkocht?
Ik denk dat heel wat rijkere mannen hun vrouw hebben kunnen overtuigen dat het meer oplevert om een Porsche te kopen dan het geld op de bank te laten staan…
En toch zie ik zelden écht dik spul op de weg rijden dagelijks. En ik maak toch heel wat kilometers. Het gros van die wagens staat in de garage stof te happen en komt er een keertje voor een meeting uit ofzo.
@borrelnoot: Ik denk dat je of niet goed om je heen kijkt, of dat je gewoon op de verkeerde plekken komt.
zet even volgende keer svp jaartallen/kwartalen erboven, net ff wat overzichtelijker en weet je meteen waar je naar kijkt
Rijke mensen in NL zijn niet echt van de Big ballin Life. Zoals bij onze oosterburen of Engeland. Laten we niet over de USA en VAE. Je ziet hier meestal cliché auto’s.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).