Hou je van geld? Koop een gele auto!

Auteur: , 44 Reacties

Jazeker, een gele auto is financieel gezien een verantwoorde keuze.

Audi TTS Coupé

Auto’s en kleuren. De man zoekt een auto uit op basis van de voorop gestelde criteria. Kan de caravan er wel achter? Past de hele familie erin? Zitten er voldoende opties op? Dat soort zaken. Dan word er onderhandeld over de prijs en aan het einde komt moeder de vrouw om te bepalen in welke kleur de auto gespoten gaat worden. Nog niet zo heel lang geleden was dat een redelijk normale gang van zaken.

Nu merken wij vaker op dat de kleuren die gekozen worden nogal saai zijn. Zilver, grijs, zilvergrijs, grauw, muiskleurig of een variant op die tinten. Niet alleen is dat praktisch (makkelijk schoon te houden), het is ook goed voor de restwaarde. Althans, dat is de aanname. Dan rijst natuurlijk de vraag op: klopt die aanname wel? Een grootschalig onderzoek van iseecars.com biedt uitkomst. Zij hebben de afgelopen tijd maar liefst 2,1 miljoen occasions bestudeerd en uitgerekend wat de afschrijving is per kleur. De resultaten zijn absoluut interessant.

Om met de eerste aanname te beginnen: is grijs nu echt een veilige kleur? Ja. De afschrijving is redelijk beperkt. Het is dus een gemiddelde kleur qua afschrijving. Het is namelijk de kleur geel die ervoor zorgt dat auto’s beter hun waarde behouden. Op nummer twee vinden we de kleur oranje, ook een kleur waar we vrolijk van worden op de redactie. Hoe dat precies komt is onduidelijk, maar volgens de onderzoekers heeft te maken met bijzondere auto’s die in die kleuren worden gespoten. Denk aan een Porsche 911 GT3 RS, BMW M3 of Ford F150 SVT Raptor.

Porsche model range 2015

Totaal niet populair zijn de kleuren beige, paars en goud. Volgens de onderzoekers komt dat in het geval van goud en beige omdat die kleuren op saaie sedans en SUV’s wordt gekozen. Het complete overzicht kun je aanschouwen in onderstaande tabel:

Kleur:
Afschrijving in 3 jaar tijd:
Afwijking t.o.v. gemiddelde
Geel27%-18,5%
Oranje30,6%-7,8%
Groen30,9%-6,9%
Wit32,6%-1,6%
Rood32,7%-1,4%
Gemiddeld33,1%-
Blauw33,5%1,0%
Bruin33,5%1,1%
Grijs33,5%1,2%
Zwart33,6%1,6%
Zilver34,0%2,6%
Beige36,6%10,3%
Paars36,7%10,7%
Goud37,1%12,1%

Het onderzoek is in de Verenigde Staten gedaan. De Amerikaanse consument is iets minder kleurenschuw dan die gemiddelde Europeaan. Dus, ben je van plan om een nieuwe auto te kopen: ga voor een gele! Je doet niet alleen je medeweggebruikers een plezier, het is ook financieel verstandig. (via: iseecars.com)44 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
De gemiddelde Europeaan heeft liever lease grijs.
@rufctr01: nee niet waar, meer kan je niet kiezen! Pon bijvoorbeeld geeft in NL op de golf amper kleurenkeuze, losstaand van unilak zwart, wit, rood en metallic grijs (2x), wit, zwart en donkerblauw.
Iedereen die niet snapt wat ik bedoel zou oprecht even een golf op Volkswagen.de moeten configureren. Volgens mij zijn paars en groen zelfs leverbaar.
@ghost: Fraai is dat, zo houden ze Nederland nog saaier.
Gewoon lekker kopen wat je mooi vind. Zowel merk/model als kleur.
@oemplus: maar dan moet dat wel kunnen. De BMW 5 serie is voor mij het horror voorbeeld van kleuren aanbod daar zijn echt alleen maar kleuren voor saaie boekhouders en stichtelijke begrafenisondernemers te krijgen.
@mashell: Klopt, ik wou eens zien hoe die oranje kleur van de 1 en 2 Serie op de 5 Serie staat maar kennelijk bij een tint blauw heeft BMW alweer genoeg kleuren in hun aanbod.
@720s: daar hebben ze BMW individual voor uitgevonden
@slickrick: ja, lekker achterlijk veel ekkies betalen voor een kleurtje. Meest belachelijke melkkoe ever..
@slickrick: Eigenlijk ben je pas echt een premiummerk als je ook uit veel kleuren kunnen kiezen.
@slickrick: Oftewel extra betalen voor kleuren die andere automerken vaak standaard of voor een kleine bijbetaling aanbieden. Waardeloos vind ik dat.
@720s: welkom in the real world, ik kan mij nog herinneren dat mijn vader voor zijn Mercedes w124 bij moest betalen voor een rechter buitenspiegel en elektrische ramen voor….. er is in de tussentijd weinig verandert bij de Duitse premium merken, je betaalt je blauw aan opties die bij de meeste japen, Koreanen en Fransozen standaard zijn. Dat hebben de Duitser toch goed begrepen, klant betaald toch, het duurt wel even voordat je een begeerlijk merk hebt neergezet , maar dan heb je wel wat
@mashell: Puur een kwestie van vraag en aanbod.. Er zijn heel weinig mensen die een oranje/gele/groene 5 serie zouden kopen.. Maar dat is natuurlijk redelijk goedkoop op te lossen met een carwrap in kleur naar keuze..
@oemplus: zo werkt dat natuurlijk niet. Als BMW 2 soorten wit, 3 soorten grijs en 50 soorten grijs in de lijst zet biedt dan zal er niet veel naar mooi bordeauxrot, himmelsblau of bretzelbraun gevraagd worden. Als je alleen de meest populaire kleuren in de standaardlijst houdt en de minder gevraagde kleuren in de extra dure individual optielijst krijg je vanzelf steeds minder vraag naar die kleuren. En dan heb je het effect dat elke 5 serie die uit je fabriek komt rollen er precies uitziet als elke andere.
Oei, met een witte blijf je zitten is ook al niet meer van toepassing!

Ik heb net een blauwe gekocht… Valt nog mee dan.
Doe mij maar een Phoenixgele e46 m3!!
@rickilicious: My man. Mooie keuze, de Volkswagen Arteon heeft deze kleur ook.
@rachid: vw heeft toch kurkuma yellow ?
@rickilicious: of een Dakar yellow E36 M3
@z4coupe30si: ja goeie! En als we dan toch bezig zijn graag nog een solar beam G63 AMG crazy color edition ernaast
Kleur is bij mij altijd van ondergeschikt belang bij mijn zoektocht naar een auto eerlijk gezegd. Het moet natuurlijk geen knalroze zijn, maar verder boeit het mij vrij weinig wat de kleur is van mijn wagen.

Tot nu toe al gereden met rood, lichtgroen, donkerblauw, beige en zilver wagens. Allemaal goed bevallen en vlot kunnen doorverkopen.
@misterdrogba: en voor mij is dat 180 graden gedraaid. Ik rijd een rode auto, dat vind ik mooi, daar wordt ik vrolijk van, dat is een handelsmerk van mij. Is de wagen er niet in het rood dan wil ik de wagen niet.
@mashell:
Dan rest er mij alleen maar je te bedanken voor het opfleuren van onze wegen.

Mijn rode wagen was een Ford Escort uit ‘95, ding was wel al redelijk richting roze aan het evolueren. Vorige eigenaar had het niet zo begrepen op onderhoud van lak.
@mashell: rood FTW!!
@misterdrogba: ik heb een soort van lichtblauw met grijsachtige tint op mn Swift. Ik vind het een superleuke kleur maar merk dat veel mensen het maar een rare kleur vinden. Boeit me nu niet maar ben benieuwd bij inruilen of doorverkopen.
m.a.w. voor financiële (auto)adviezen, naar Wouter luisteren!
@rachid: Die staat elke vrijdag bij ons in de showroom op en ik begin me steeds meer te irriteren aan het meelachen en het totaal ontbreken van zelfs maar ietsje kritische vragen. Dat interview met die Heineken PR meneer was stuitend en exemplarisch tegelijk. Maar je bedoelde waarschijnlijk @willeme
@rachid: nee want dat zit je met een TT te kijken… is ie trouwens nog teruggevonden??
@porker: hij heeft een gele S4 B5 gehad.
Hou je nog meer van geld? Koop dan juist geen auto.
Ik verkies een kleurige auto, op voorwaarde dat die er wel mee staat. Een gifgroene Ferrari is bv. niet mooi imo.
Mooi… Ik doe mijn gele Z4 3.0si in de verkoop!
Ik rij al jaren een zwarte en een gele
via iPhone app
@xr3icabrio: driehoeksverhouding met een negerin en een Aziaat (m/v)?
@joost1990_2: je bedoelt dames met een integratieachtergrond met een bovengemiddelde hoeveelheid pigment of epicanthus
@henk_he: hey joh, we blijven wel genderneutraal he?!
Iets met correlatie vs causaliteit?
@sander1980: inderdaad, er zijn denk ik nog veel meer variabelen….
Goed om te weten als bezitter van een sporting (brem) gele barchetta.

Gele auto’s trekken ook nogal wat bekijks. Hiervoor een grijze Limited Edition gehad, maar deze trekt echt véél meer bekijks.

“https://static.autojunk.nl/pictures/2013/1204/193043/mijn-barchetta_01.jpg”
goh ik wist het wel toen ik m’n S6 geel liet wrappen begin dit jaar ;)
@jurgh: of wilde je gewoon wat schade bedekken..
Ik rij als sinds mijn eerste T Ford alleen maar zwart en waarschijnlijk ook nog na mijn dood.
Dit wist ik natuurlijk allang! ;)
Alleen de bijzondere auto’s? Een CY Volvo 850 stijgt ook alleen maar in waarde. En de Saffron V70 idem dito.
Nou, ik dacht geel, lekker schrijft niet zo hard af. Heb net een gouden (Canyon Beige) GLA besteld.
Blijkt die net het meeste van al af te schrijven…

Ach maakt niet uit, een auto koop je voor jezelf, niet voor een ander. En het is toch een bedrijfswagen ;)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).