We zoeken voor je uit waarop je moet letten bij de aanschaf van de Tucson die geen Tucson mocht heten.
In de Verenigde Staten kennen ze inmiddels drie generaties Tucson, maar in de rest van de wereld zijn er slechts twee generaties Tucson verkocht. De middelste van de drie generaties die in de VS werd verkocht, werd namelijk in de rest van de wereld ix35 genoemd. Dit was immers meer in lijn met de andere typeaanduidingen van Hyundai. Maar omdat de Koreanen later toch wel inzagen dat de Tucson-badge een stuk herkenbaarder was, werd de nieuwste generatie van de compacte crossover gewoon weer Tucson genoemd. Snapt u het nog? Wij reden dus niet met een Tucson, maar met een ix35. Die in de VS gewoon Tucson genoemd werd.
Maar goed, een crossover dus. En ten opzichte van de eerste generatie Tucson was de ix35 een enorme stap vooruit op het gebied van comfort, afwerking en design. Uiteraard met een hoop “waar voor je geld” destijds, want ook de ix35 werd concurrerend in de markt gezet ten opzichte van auto’s als bijvoorbeeld de Nissan Qashqai, Volkswagen Tiguan en Ford Kuga. In 2013 werd een facelift doorgevoerd om de ix35 ook voor z’n laatste levensjaren nog fris te houden.
De SUV-looks betekende overigens niet dat je standaard vierwielaandrijving kreeg, dit was optioneel en niet in combinatie met alle motoren leverbaar. Motorisch gezien was er keuze uit benzinemotoren van 135 tot 166 pk, diesels waren er van 116 tot 184 pk. Maar dan zijn we er nog niet, want er is ook nog een waterstofvariant ontwikkeld, die nog steeds verkocht wordt. Deze levert 136 pk.
Aanbod op marktplaats
Iets meer dan 200 ix35’s zijn er op dit moment op Marktplaats.nl te vinden. Daarvan is slechts 1 op de 10 een diesel. Er zijn zo’n 35 automaten te vinden, de rest is uitgerust met een handbak. Prijzen beginnen net onder de €13.000 euro en lopen op tot ongeveer €28.000 euro.
Pluspunten
Aandachtspunten
Zoek de IX35 of een andere auto op Marktplaats.nl.
18 reacties
Leuke auto nog altijd, vooral na de facelift (met die grijze wielen) en met een fel kleurtje of zwart :)
Geef mij maar eentje!
Prima auto verder.
Op wat kleiner ongerief na gewoon geen issues. Het schakelprobleem bij koud weer lijkt mij ook iets wat makkelijk te verhelpen moet zijn. Misschien het bedieningsmechanisme iets bijstellen of andere versnellingsbakolie er in.
Ik heb een keer een ix35 als huurauto gehad en het is een volkomen nondescript hok. Prima als vervoer, waardeloos voor een autoliefhebber. Wegligging is ook vrij matig.
Idem, ik zou het acceptabel noemen. Zit positie was ok, vering was slecht, wegligging matig, veel lawaai binnenin de wagen zowel van de weg als van wind maar was overleefbaar. Van die mini-suvs zijn er veel slechtere al zal ik nooit begrijpen dat er iemand zo’n tuscon ooit vrijwillig zou kopen na een testrit.
Ik vind (inmiddels al heel wat bekeken) het inhoudelijke niveau van de aankoopadvies video’s op een heel hoog pijl staan, kan rustig zeggen, veel beter dan AW en AV.
De ix35 staat al een tijdje op mijn netvlies, net als zijn voorganger de eerste serie Tucson. Alles wat hoog op zijn pootjes staan, blinken niet uit in zuinigheid, hoge bomen vangen veel wind en veel rijwind onder de auto, draagt ook niet bij in de ultieme wegligging. Mijn huidige Matrix lust ook wel een slokje, maar stap wel makkelijk in en uit en is zeer betrouwbaar gezien zijn 230.000 km op de klok, die (op de rammel van de nokkenas ketting na) nog als nieuw rijdt! Maar er wordt ook goed voor gezorgd. In september nog mee naar Kroatië geweest met een 1000 kg zware caravan er achter, zegt genoeg over de kwaliteit, dus ben een beetje Hyundai in de voorkeur.
Kennis van mij heeft de diesel ix35 i-catcher, nam hem over nadat de lease periode voorbij was en rijd er nog steeds met plezier in en heeft al 280.000 op de teller staan en heeft nog geen extreme onkosten meegemaakt. Ik heb de ix35 i-catcher 2.0 (op LPG) een week mee gehad op een tripje naar zuid Duitsland. Ik ben geen hardrijder, maar wel een goede door rijder. Moet wel zeggen dat de ix35 op 18 inch Michelin stond en ProMax progressieve vering en dempers achter, mijn kennis heeft dat ook. Wegligging bij 130 km p/u was prima, geen zoekend weggedrag, wat je wel vaker hoort bij SUV’s en de LPG-G3 installatie maakte het verbruik nog acceptabel (1 op 9, tegen 55 cent per liter in NL en 75 cent in D), dus dat deed hij niet verkeerd. De verwarmde lederen stoelen zaten heerlijk en het windgeruis van het open dak viel erg mee. Met dak open is alleen de navigatie slecht te lezen door invallend licht.
Geen last van bandengeruis wat vaak voorkomt door de eco banden van Hankook, de Michelin’s deden hun werk prima. De audio installatie is echt vet in geluid, de i-catcher uitvoering heeft ook nog een woofer achterin, ben zelf radio DJ en vond de kwaliteit redelijk goed. Deze staat hoog op mijn lijstje, zal tzt een 2.0 i-catcher zoeken met lage km stand om dan achteraf LPG G3 in te bouwen incl. extra kleppen smering, dat is noodzakelijk bij Hyundai’s.