Intrige: het verhaal achter de nep straf van Verstappen

Auteur: , 9 Reacties

Alles draait om ene Marc The Dark.

Max

Het was zelfs terug te zien in onze data vorige week zondag. Tussen een uurtje of vijf ’s middags en een uurtje of acht ’s avonds bezochten nog meer mensen dan normaal onze gezellige website. Ik zou natuurlijk willen denken dat dat komt door mijn epische klikbeet-titels, maar in realiteit had het waarschijnlijk meer te maken met Max’ overwinning in de Grand Prix van Oostenrijk. En dan niet alleen dat heugelijke feit op zichzelf, maar vooral ook dat deze zege opeens onzeker was. De FIA wilde immers nog kijken of Max zich wel aan de regels had gehouden bij het passeren van Leclerc.

Dat proces duurde vervolgens veel te lang. Niet alleen voor de fans, maar ook voor de journalisten. Iedereen op de redactie verkeerde in opperste vorm van paraatheid om het verdict zo snel mogelijk te kunnen brengen, als het er eindelijk was. De gekte werd nog groter toen bleek dat er een nep-oordeel in omloop was, waarop te lezen viel dat Max vijf seconden straf zou hebben gekregen. Dat zou voldoende zijn geweest om de winst kwijt te raken. Zie hieronder een kopie van de nepper.

Fia-nep

Zoals je kan zien, oogt het document met als timestamp 18:13 uur vrij legit. Ter vergelijking: hieronder zie je het uiteindelijke -echte- document.

echt-document

Gelukkig hadden wij dankzij epische skills vrij snel door dat het eerste document toch nep was. Dit kan je met name zien aan het volgnummer op de nepper (35), plus de verwijzing naar de documenten 33 en 34. Dat waren oude documenten. Op de echte staat het nummer 50 en wordt verwezen naar de juiste voorafgaande documenten 46 en 47. Andere vooraanstaande journalisten hadden echter minder geluk/skills/een slechtere timing en schotelden hun volgers pardoes fake news voor. Maar hoe kon dat nu gebeuren?

Motorsport-Total dook in het mysterie en kwam uit bij een obscuur whatsapp-groepje dat een initiatief is van de FIA. In dit groepje zitten een aantal volgevreten journo’s met ongebreidelde access. De besluiten van de FIA worden in deze groep snel gedeeld en van daaruit verspreid over het wereldwijde web. Op een of andere manier heeft echter ook ene -jawel- ‘Marc The Dark‘ zich in de groep weten te manoeuvreren. Je raadt het al: het nep document kwam van de hand van deze opper-troll.

Enkele journo’s in het groepje konden achteraf de humor wel inzien van deze actie, maar sommigen nemen zichzelf te serieus en roepen op Marc The Dark in de bak te gooien. Het waren overigens niet alleen journalisten die vielen voor het nep bericht. Ook Red Bulls Helmut Marko werd er in eerste instantie op geattendeerd. Naar eigen zeggen had de uitgenaste Helmut echter al snel door dat er iets niet klopte, al was het alleen maar omdat de FIA dit soort beslissingen altijd eerst aan alle partijen bekendmaakt alvorens een bericht de wereld in te sturen.

Man man man…Niet te vertrouwen gewoon, die journo’s en hun zucht naar kliks.9 reacties

Mooie zelfspot in dit artikel van de schrijver!
Ja, dat is een mooie. De journalisten doen hun werk niet goed, en dan dient degene die ze voor de gek houdt de bak in te draaien? Van een journalist zou je toch echt meer mogen verwachten dan het blind ‘retweeten’ van een niet geverifieerde bron in de jacht om als eerste het nieuws te kunnen brengen.
@vaakbenjetebang: het hoeft niet waar te zijn, als het maar kliks oplevert voor de adverteerders.
@sirprize: Ik weet het, ik weet het. Maar toch, als je in die app-groep van FIA-vertrouwelingen terecht bent gekomen, dan is mijn (kennelijk onterechte) aanname dat je geen drietrapsdebiel bent, de nodige contacten hebt, bekend bent met de normale gang van zaken en communicatiekanalen (en dus ook WhatsApp-afzenders, voor wat dat waard is), en dat men dus in die groep collectief snel genoeg moet kunnen vaststellen dat het hier om een staaltje nepnieuws gaat.
@vaakbenjetebang: ik vrees dat je vooral vaak moet schrijven wat voor goed werk Jean Todt doet met de verkeersveiligheid in de hele wereld. Zo werkt het vaak wel als je dit level van embedded wil zijn. Maar mss ben ik gewoon salty dat ik niet bij het clubje hoor.
@jaapiyo: Op zich denk ik dat het je inderdaad niet per se helpt als je altijd maar de kritische journalist gaat uithangen, als je in dit soort kringen wilt verkeren. Aan de andere kant, het is ook bepaald niet in het belang van de FIA of diens bobo’s als het clubje van intimi klakkeloos onwaarheden de wereld in schiet. Moraal van het verhaal? Ben kritisch op alles, behalve het gevoerde beleid. Dan mag jij, @jaapiyo, als je later groot bent, ook aanschuiven bij hun kerstdis.
Hier is het internet toch voor?

Trollen
Fake news
Porno
Meme’s
Etc.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).