Jaguar Land Rover eigenaar pompt geld in Tesla concurrent

Auteur: , 12 Reacties

Geen grens, geen grens ik ben in essentie niet per se een slecht mens, ik wil in essentie niet per se een veldslag, maar dat was het lot wanneer ze al dat geld zag (pompen).

Een interessante ontwikkeling in de EV-markt, of geneuzel in de marge? Chinese media berichten dat Tata, bij Europese autoliefhebbers vooral bekend als eigenaar van Jaguar Land Rover, 900 miljoen Dollar in Faraday Future stopt. Ondanks dat we al niks meer geschreven hebben over dit EV-merk sinds januari van dit jaar, wordt de waarde van het bedrijf geschat op negen miljard Dollar, wat betekent dat Tata een belang zou hebben genomen in het bedrijf van tien procent. Geen van beide partijen heeft tot op heden commentaar gegeven op het bericht.

De ontwikkeling van het merk Faraday Future gaat tot op heden gepaard met veel van de problemen die te verwachten zijn bij het opstarten van een dergelijke onderneming. Er is een chronisch tekort aan geld, topmensen vertrekken na conflicten of omdat ze er geen heil meer inzien en af en toe blijkt dat er weer ergens een rekening niet betaald is. Dan moet de daadwerkelijke productie van auto’s nog beginnen…

Maar nu we toch al in de Kraantje Pappie liedjes zitten, zal Tata denken ‘maar wat nou als het lukt, mama’. Op die gedachte drijft immers ook de aandelenkoers van Tesla. Bovendien zit er nog een mogelijk extra voordeel aan de investering voor Tata. Faraday Future beschikt naar verluidt namelijk over geavanceerde technologie op het gebied van connectivity en dergelijke via de Chinese investeerder LeEco. Eventueel zou Jaguar Land Rover daar ook weer van kunnen profiteren, zo is de gedachte. Of had Tata het geld toch beter in Bitcoins kunnen stoppen?12 reacties

Tata weet vast wel wat ze aan het doen zijn. In Europa riep iedereen destijds moord en brand toen Volvo in Chinese en JLR in Indiase handen vielen. Nu draaien beide concerns beter dan ze ooit gedaan hebben. Zal me niet verbazen als Faraday wat technologie ontwikkeld heeft dat ze nog niet naar buiten hebben gebracht want 900 miljoen is zelfs voor een bedrijf als Tata een hoop geld om te investeren.
– Faraday Future besloot begin 2017 haar geplande modellenreeks van 7 modellen terug te brengen naar 2 modellen.
– Het formaat en de capaciteit van de geplande productiefaciliteit in Nevada à $1 miljard werden terug geschaald.
– Later werd zelfs besloten om de plannen voor die productiefaciliteit volledig te schrappen. In plaats daarvan huurt men een bestaand pand in California
– Eergisteren werd bekend dat drie topmannen van het bedrijf zijn opgestapt. De teller van gestopte topmannen staat daardoor in 2017 alleen al op 5 stuks, en ander belangrijk personeel vertrekt links en rechts ook naar andere bedrijven.
– Faraday Future heeft haar invloed in het Formule E team van Dragon Racing beperkt en zou volgens de geruchten na afloop van het contract helemaal stoppen met de sport.

Al met al is Faraday Future de laatste tijd vrijwel exclusief negatief in het nieuws geweest, en lijk het label “zinkend schip” dan ook niet misplaatst. Toch komt dan nu het nieuws naar buiten dat Tata liefst 900 miljoen dollar in de toko pompt. Dat vind ik wel een interessante ontwikkeling, want Tata lijkt mij nou niet het bedrijf dat zomaar 900 miljoen in een zinkend schip pompt.
@edge: Ik denk dat Faraday o.a. wou meeliften op de huidige tech-hype, helaas is het in de huidige markt vaak d’r op of d’r onder. Tata is een giga-concern met een enorme portfolio, ben dus erg benieuwd hoe dit gaat verlopen.
@Edge: tsja, tmg kocht ook hyves toen iedereen en zijn moeder wist dat dat een zinkend schip was… ben bang dat tata over n x aantal jaar verlies hiervoor zal moeten nemen
Het lijkt er op dat Faraday vooral moeite heeft met het onderdeel productie. Zelfde probleem als Tesla. Tata heeft fabrieken voor van alles en nog wat, dus dat deel van de organisatie hebben ze wel in de vingers. Benieuwd.
Deze auto heeft wel heel veel weg van de ontwerpstijl van DS/Citroën.
Ik blijf het frappant vinden dat de gevestigde orde niet massaal inspringt. Die moeten toch ook met lede ogen toezien dat Tesla aardig aan de weg timmert met hun modellen, ondanks dat er momenteel productie problemen bestaan. Eigenlijk doen alleen BMW met hun i modellen een beetje mee aan de hype, en Toyota natuurlijk met hun hybride offensief. Voor de rest is het gerommel in de marge. Oh, ja Nissan en Renault natuurlijk ook nog. Voor een bedrijf als PSA, FCA etc. zou een Faraday overname/ belang toch een mooie kluif zijn?
@marinepower: andere merken gaan ongetwijfeld op de elektrische toer, daar hoef je niet bang voor te zijn. De ene doet het zus, de andere zo. Ze kunnen niet allemaal een belang nemen in het zelfde bedrijf :-)
En PSA heeft net Opel overgenomen, er moet eerst geld worden verdiend.
@hotze: ze hoeven niet direct FF over te nemen maar ze lijken ook geen haast te hebben met het ontwikkelen van elektrische modelle
Interessante ontwikkeling. Gaan we toch nog iets zien rijden van Farady Future…
Staat die mevrouw op foto 1 nou de autopiloot uit te dagen? Da’s nog eens lef hebben…
Ik denk dat Edge de meeste punten al opnoemt, maar het bedrag zegt eigenlijk al genoeg. Faraday Future (FF) heeft nagenoeg geen bezitting. Ze huren hun gebouwen en wie zegt niet dat zelfs de meubels en de computers niet geleast zijn. De waarde van het bedrijf zou dus moeten zitten in een prototype en een paar patenten. Tenzij FF een patent heeft wat nog niet in de pers terecht gekomen is dat echt revolutionair is, dan is FF nog geen $900 miljoen waard, laat staan $9 miljard.
Bovendien, als Tata al $900 miljoen uit zou geven, dan zou dat nooit voor slechts 10% zijn. Tata is slim genoeg om te weten dat je dan een controlerende meerderheid van stemrecht moet hebben in de aandeelhoudersvergadering. Zo niet, dan kun je die $900 miljoen net zo goed opstoken in de open haard.
Ik gok dat FF zich een positief in het nieuws wil brengen om geld op te kunnen halen bij VC’s. Door hen de illusie te geven dat ook Tata in wil stappen moeten VC’s over de streep gehaald worden met als argument dat ze deze eenmalige kans niet voor kunnen laten lopen.
Tata is een beursgenoteerd bedrijf en moet alle activiteiten die de beurskoers kunnen beïnvloeden melden bij de toezichthouders van de beurs. Indien zij dit voor het begin van de handel niet doen, dan is dit een broodje aap. Als dit uit de voorgaande argumenten al niet duidelijk was.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).