“Bottas’ Braziliaanse race was beschamend slecht”

Auteur: , 28 Reacties
BOT-VET

Valtteri krijgt harde woorden naar zijn geblokte hoofd geslingerd van een voormalig wereldkampioen.

In de onkarakteristiek saaie Grand Prix van Brazilië van afgelopen weekend was het vooral Lewis Hamilton die de show stal. De Brit startte vanuit de pitstraat, maar kwam uiteindelijk als vierde over de lijn, luttele secondes achter het leidende trio. Hoewel teamgenoot Bottas deel uitmaakte van dat leidende trio, was het contrast tussen de twee coureurs van Mercedes groot. Op de meet had VB77 nog maar 2,7 seconden voorsprong op LH44, terwijl hij van pole gestart was.

Oké, misschien speelde de strategie Hamilton in de kaart. Waar BOT na zijn verloren start ‘klem zat’ achter Vettel, ging Hamilton iedereen met het grootste gemak voorbij totdat hij zelfs de leiding pakte in de race en dus niemand meer voor zich had. Toen Hamilton echter aan het eind van de race aansloot bij Kimi Raikkonen, kon ook hij de Ferrari niet zomaar passeren.

Maar toch, je had het idee dat deze race een must win was voor de Fin. Mercedes was immers het hele weekend dominant geweest in Brazilië en nadat Hamilton zichzelf elimineerde in de kwalificatie lag de weg open voor Valtteri om zijn derde overwinning te pakken. Na een matige tweede seizoenshelft zou die overwinning als geroepen komen voor de man uit Nastola, wiens contract eerder dit jaar met (slechts) een jaartje verlengd is. Het mocht echter niet zo zijn.

Volgens voormalig wereldkampioen Jacques Villeneuve was de prestatie van Bottas beschamend. Het is nu volgens Jacques officieel: Bottas is hooguit een goede ‘nummer twee’.

When you see what the Mercedes was capable of, you just have to look at Lewis and Bottas wasn’t up to pace. It’s embarrassing for Bottas. Lewis finished around three seconds behind him when he started from the pits. It’s embarrassing. He simply is not on the pace of Hamilton. It’s been like that all year. That’s his level. Which is a good number two.

Shots fired! Overigens vinden we deze schokkende conclusie stiekem niet zo schokkend, immers hadden we ‘m aan het begin van het seizoen al gezien in onze glazen bol. Toch leek BOT in het begin van het jaar het Hamilton heel even lastig te kunnen maken, wat hem ook zijn contractverlenging opleverde. Daarna kreeg Mercedes de diva beter onder controle en was Lil’ Lewis off to the races. Of…hij zou toch niet…zich een klein beetje ingehouden hebben om ook volgend jaar weer zeker te zijn van een lay up?28 reacties

Ze gaven hem op een gegeven moment orders om Vettel binnen te harken, maar die liep alleen maar verder uit. Dat tempo kon hij niet volgen blijkbaar, zelfs niet met de beste auto van’t veld.
Even alles in perspectief:

Daar waar Bottas de race moest rijden met een oudere gebruikte motor en deze diende te ‘sparen’ (ook voor de laatste race) had Hamilton een volledige nieuwe motor Spec 3.1 tot zijn beschikking die maar twee races hoeft mee te gaan. Ook andere componenten en versnellingsbak waren nieuw bij Hamilton.
Dat Hamilton op het laatst RAI niet voorbij komt, de achterbanden van Hamilton waren op z’n eind en hadden niet meer voldoende grip om aan geslaagde (gewaagde) aanval in te zetten.
Doet uiteraard helemaal niets af aan de kwaliteiten van Bottas en Hamilton. Het zijn de omstandigheden die helaas tegenwoordig de uitslag bepalen.
@erik2907: even een ander perspectief:

Bottas heeft dit seizoen in de beste auto van het veld net zoveel races gewonnen als Verstappen.

Kwaliteit van Hamilton valt niet te ontkennen, echter die van Bottas durf ik zeker over te discussiëren dat hij meer overschat wordt.
@rhellema: dit artikel van AB gaat over de race in Brazilië. Ik beperk mij dan enkel tot deze race met mijn zienswijze. Mijn zienswijze over de rest van het seizoen komt pas als AB een artikel schrijft over het afgelopen seizoen 2017.
@erik2907: we wachten geduldig af en kunnen bijna niet wachten op jouw haarscherpe analyse en zienswijze
@freshlife: toch wel bijzonder dat je begint met ‘we wachten…..’, fijn dat je voor anderen denkt en invult. Tip: begin eens met ‘ik wacht…..’ of gebruik ‘we’ als je ook de andere namen aangeeft namens wie je spreekt/reageert.
@erik2907: “Het zijn de omstandigheden die helaas tegenwoordig de uitslag bepalen.”
En zo moet het ook zijn! Formule 1 is de hoogste raceklasse, daar moet het om meer gaan dan simpel gaspedaal intrappen. Strategie en banden sparen is ook van belang. Omgaan met de omstandigheden, dat is de ware kunst.
@mashell: motoren, banden en materiaal sparen is geen strategie meer. In de jaren 80 was er ook strategie in de vorm van bv. het aantal pitstops, hoeveelheid brandstof e.d., maar trapte men wel op het gaspedaal om het maximale uit auto en coureur te halen. Tegenwoordig is het meer cruisen.
Je kan moeilijk zeggen dat dit niet het geval is. Hamilton had natuurlijk wel de mazzel van de SC aan het begin van de race. Maar ook de RB-MV combinatie had weinig tegen Hamilton in te brengen. Ik vond het dus wel verrassend dat Hamilton Verstappen zo makkelijk voorbij kwam (ja banden, topsnelheid, ik weet het) maar Raikkonen, die dit jaar voornamelijk als rijdende chicane heeft rondgereden, niet.

Dat gezegd hebbende vond ik het dus wel een interessante race. Dat er niet hele spectaculaire dingen gebeurde (moesson regen, spectaculaire klappers) wil niet zeggen dat er niets interessants gebeurde. Nu Ferrari en MB, blijkbaar, ook met wat 2018 specs aan het rondrijden zijn is RB met de Renault motor weer een klasse apart. Achter de grote 2 en ruimschoots voor de rest. Als dat maar geen voorbode wordt van het volgende seizoen.
Geeft alleen maar aan hoe groot het verschil is tussen MERC/FERR en de rest van het veld. De top drie is na bocht een ongewijzigd gebleven omdat ze ongeveer even snel waren en elkaar simpelweg niet voorbij kwamen. Hamilton kon het hele veld op power en chassis gemakkelijk voorbij maar toen hij bij het treintje der gelijken kwam lukte het hem ook niet om in te halen.

Niet om Bottas hiermee een veer in de reet te steken overigens, het is gewoon een resultaat van de nieuwe auto’s en de machtsverdeling tussen alle teams.
Mercedes had toch van de gelegenheid gebruik gemaakt om al wat 2018 componenten op Hamiltons waggie te schroeven?
@harrie: Dat klopt, ja. Hamilton’s blok had daardoor zo’n 15pk extra ten opzichte van Bottas.
@Edge: het blok van Hamilton, versie 3.1, is niet de versie voor 2018 maar was al geintroduceerd vanaf de race in Spa. Dit blok heeft inderdaad 15pk extra, een van de redenen dat Hamilton na de zomerstop zo sterk begon en deze lijn doortrok.
Bottos reed deze race een oud blok, spec 2.0 uit de pool van 4 stuks.

Bron: auto-motor-und-sport.de
Ik heb ergens gelezen dat Hamilton een relatief nieuwe motor had en daardoor iets meer power (15 pk) tot zijn beschikking had. Als dat zo is, dan is dat niet geheel onbelangrijk.

Maar los daarvan: dit seizoen is duidelijk geworden dat Bottas geen topcoureur is, maar hij is wel een uitstekende tweede coureur (Fins he). Hij haalt de punten voor de constructeurstitel binnen, helpt Hamilton waar hij kan en hij zeikt niet. Zo moet Mercedes het ook houden. Ze kunnen ook Vettel, Alonso of Verstappen ernaast zetten, maar dat gaat geheid vuurwerk opleveren. Voor de kijker is dat leuk, maar Toto en Niki zullen daar geen harde plasser van krijgen.
Ik vond Nico Rosberg al een slaapverwekkend coureur, maar man wat is Bottas een zoute verschijning zeg. Hij rijd net zo saai en grijs als zijn persoonlijkheid is. Marketingtechnisch een grote flop, niet Mercedeswaardig.
@piquet1986: Juist perfect, dit is precies wat MB wilde.. een stille 2e consistente man.. Desalniettemin, rijdt hij vooralsnog redelijk teleurstellend en wordt niet altijd 2e, en dat zal toto niet leuk vinden.. Je wilt natuurlijk een 2e man die ook gewoon altijd netjes 2e wordt (of zoals in Brazilie 1e).
@piquet1986: Toen Rosberg onverwachts opstapte waren de keuzes voor Mercedes simpelweg beperkt, dus het is een gevalletje you do the best you can with what you got.
@parasite888: en toch hebben ze hem een contract verlenging gegeven. Nog voor dat Kimi bij ging tekenen.
@gregorius: Kimi heb je ook niet meer veel aan vind ik. Die man heeft zijn beste tijd (al lang) gehad.
@gregorius: want je dacht dat Komt al vrij was, of dat er een betere coureur zonder contract rondliep? Of is het allemaal in goed overleg en naar Hamilton zijn wens gegaan?
@parasite888: Komt = Kimi
@parasite888: Meer om te zeggen dat er bij Ferrari ook misschien nog een stoeltje was. Niet dat ze Kimi wilden hebben.
Ik kan me niet voorstellen dat Bottas eerste keus was. Ze zullen vaak Nee te horen hebben gekregen eind 2016; maar ik kan me niet voorstellen dat er niet de vraag was gesteld: en voor 2018?
Ocon heeft zich goed bewezen afgelopen jaar; maar goed, dat weet je nog niet als je Bottas as zo vroeg weer vast legt. Ook Perez doet het goed. Zelfs Hulkenberg zou een perfecte 2e rijder kunnen zijn: die weet af en toe die Renault echt de sporen te geven voordat ie weer ploft.
Allemaal beter dan Bottas, die nauwelijks positieve verassingen heeft laten zien.
Dit is natuurlijk weer een BS verhaal van Villeneuve.
Bottas heeft de startsprint verloren. Daarna heeft hij gewoon geen kans meer gehad. De MB is niet in staat om kort achter een andere auto te rijden. Aan gezien de Ferrari en MB ongeveer even snel zijn lukt het ook niet om er op het recht stuk voorbij te komen.
Doordat hij toch achter Vettel aan reed waren zijn banden eerder op dus langer door rijden was niet mogelijk. Daarom probeerde hij een undercut, toen is hij wel wat dichterbij gekomen in 1 rondje, maar dat was niet voldoende.
@ronnys: Villeneuve vond Max ook totaal ongeschikt voor f1 2 jaar terug. Hij moet lekker Lance Stroll wat tips gaan geven, want dat is echt drama geweest dit weekend.
Tja, het is vooral een knappe prestatie van Ferrari!
Misschien moet Villeneuve even kijken naar zijn eigen carrière.

Hij is een keer wereldkampioen geworden toen zijn auto veruit beste auto van het veld was. Daarbuiten was hij veldvulling.

Dat afgeven van de ‘sterren uit verleden’ op de nieuwe generatie is in sommige gevallen gewoon zielig. Er valt vast genoeg aan te merken op sommige coureurs, maar zeg/schrijf ook eens wat positiefs. Zeker die zuurpruim Villeneuve.
Zelfs mercedes nog geen upgrade had gevoerd bij Bottas moest hij Vettel wel moeilijk maken. Als Verstappen of Riccardo achter stuur zat had Vettel.wel benauwd
Ik dacht al waar blijft Max, maar gelukkig hij is genoemd

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).