Jaguar XE (2019): rijtest en video

Auteur: , 26 Reacties

De Jaguar XE is misschien een relatief zeldzame verschijning op de Nederlandse wegen, maar hij is recent geheel vernieuwd en dus is het tijd om uit te zoeken of dat wel terecht is!

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!]

De uiterlijke verschillen zijn niet super ingrijpend maar toch wel erg goed uitgepakt als je het mij vraagt. De neus is een stuk agressiever geworden door andere koplampen, een iets hogere neus en flink andere voorbumper. Zeker als je kiest voor een R-Dynamic pakket zoals bij onze testauto. Dan krijg je onder andere fijne zwarte accenten en sierlijsten in plaats van chroom en wat elementen in de bumper die volgens de ontwerpers geïnspireerd zijn op vliegtuigvleugels. Ook nieuw zijn de wielen, die leverbaar zijn van 18 tot 20 inch. Uiteraard heeft onze testauto die sloffen onder z’n koets. Aan de achterzijde vinden we nieuwe achterlichten en ook een anders vormgegeven bumper.

Jaguar XE 2019 rijtest en video
In het interieur heeft Jaguar optioneel het nieuwe Touch Duo systeem, dat niet perse intuïtief werkt maar wel mooi is om te zien en over fraaie graphics beschikt. Het nieuwe stuur is erg fraai en ligt ook fijn in de hand, en het instrumentendisplay is voortaan volledig digitaal te krijgen. Het is qua interieurkwaliteit geen Audi A4 of nieuwe BMW 3 Serie, maar het is zeker niet slecht. Laatste nieuwtje: de draaiknop is verdwenen en in ruil daarvoor hebben we nu gewoon een schakelpook zoals we die bijvoorbeeld ook in de huidige F-Type terugvinden.

Jaguar XE 2019 rijtest en video
Mooiste innovatie aan boord is misschien wel de optionele digitale achteruitkijkspiegel, waarin je een camerabeeld kan zien in plaats van een traditionele spiegel. Het rare is dat je qua focus even moet wennen, je moet als het ware anders scherpstellen met je ogen dan bij een normale spiegel. Als je er eenmaal aan gewend bent is het echter wel een systeem dat met name in het donker kan zorgen voor beter zicht. Bovendien wordt de spiegel volledig met relevant beeld gevuld, in tegenstelling tot een normale spiegel die altijd nog wat stukken achterbank en raamomlijsting laat zien. Vind je het overigens om wat voor reden dan ook wenselijk om op de klassieke manier de spiegel te gebruiken dan kun je dit doen met een speciaal hendeltje onderaan de spiegel dat net zo werkt als op veel auto’s die een handmatige dimstand hebben op de binnenspiegel. Je bent dus niet verplicht om jezelf te laten wennen aan het videobeeld. Sterker nog: de spiegel is een optie, een normale spiegel is ook leverbaar.

Jaguar XE 2019 rijtest en video
Jaguar XE 2019 rijtest en video

En dan de aandrijflijn. Alle leverbare motoren worden door Jaguar geleverd met een achttraps automaat. Die kennen we al een tijdje en doet zijn werk ook in de XE prima. Nee, niet zo snel als sommige concurrenten dat kunnen met dubbele koppelingen, maar wel gewoon vlot en goed. Motorisch gezien is er keuze uit diesel en benzine. Allemaal 2.0 vierpitters en allemaal met turbotechniek. Inderdaad, even geen zescilinders meer. De diesel is er op dit moment alleen als D180, waarbij het getal voor het aantal pk’s staat.

Jaguar XE 2019 rijtest en video
De D180 is leverbaar met achter- of vierwielaandrijving. Hetzelfde regeltje qua getallen geldt ook voor de benzines, te weten de P250 en P300, maar de P250 is uitsluitend met achterwielaandrijving te krijgen terwijl voor de P300 geldt dat alleen vierwielaandrijving beschikbaar is. Jaguar bouwt de P300 wel met achterwielaandrijving, maar deze komt op dit moment nog niet in de Nederlandse prijslijsten voor.

Jaguar XE 2019 rijtest en video
En hoe rijdt dat ding dan? Nou, helemaal niet beroerd. We reden de P300 met AWD in de buurt van Nice en St. Tropez en het bleek een mooie, veelzijdige auto te zijn. Een prima cruiser op langere, saaie afstanden maar onze auto beschikte over een knop om de rijmodus aan te passen. Als je die in Dynamic zet dan bleek de XE ook echt een heel aardige stuurmansauto. De vierwielaandrijving helpt bovendien bij het sprinten, want in plaats van 6,5 seconden doe je er slechts 5,7 seconden over om de 100 aan te tikken.

Jaguar XE 2019 rijtest en video
Qua besturing is het niet de allerscherpst sturende auto. Je mist soms wel een beetje communicatie vanaf de voorwielen als je écht probeert om je persoonlijk recoord te verbreken van Monaco naar Nice, maar dat is echt alleen als je écht je best gaat doen. Hij stuurt wel lichtvoetiger dan de pre-facelift. De kont wil ondertussen nog best een beetje in beweging komen, ondanks de vierwielaandrijving. Echt episch driften zal niet snel lukken, maar je merkt wel dat de auto echt als achterwielaandrijver ontworpen is en door mensen die van sturen houden.

Jaguar XE 2019 rijtest en video
Alles bij elkaar is het een prettig pakket en een flinke upgrade ten opzichte van de vorige generatie XE. Laten we hopen dat dat ook wat meer kopers de showroom intrekt bij Jaguar en dat de XE daarmee wat minder zeldzaam wordt in ons straatbeeld. Hij is verkrijgbaar vanaf €57.380 en dan heb je niet de D180 maar de P250! Moet je toch écht dieselen, dan hoef je nog maar €200 bij te leggen overigens, dat is ook wel te overzien. De P300 die wij reden kost iets meer, die start bij €66.670. Filmpje!26 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Bijna 10.000 euro voor 50 pk meer, dat is best veel.
Of zit er nog meer extra op de P300 tov de P250?
@kobus1967: De P300 heeft momenteel standaard AWD. De RWD only variant kom nog niet naar Nederland. Door AWD meer verbruik dus meer BPM.
mooi ding, misschien verkopen ze er wel 12 stuks dit jaar
Deze auto oogde bij de introductie al verouderd. Net als de XF. Deze facelift brengt daar mijns inziens geen verandering aan.
Kansloos deze prijsstelling. Dan zijn BMW 3-serie en Alfa Romeo betere alternatieven.
@alloallo: de giulia heeft 200pk en of 280pk in benzine vorm. Dus niet vergelijkbaar denk ik dan? Zou wel mooie vergelijking zijn. 330i, giulia veloce, Mercedes c300, xe p300 en a4 50tfsi of 55?
Ik wilde zeggen dat het me echt een raadsel is hoe Jaguar nog overeind staat, maar toen bedacht ik de F-type en de I-pace. Maar dan nog, dat ze zo ver zijn gekomen dan…
Die “oude” XE is relatief duur valt me op. Bijv een 2015 2.0T (200pk) met 50K op de teller kost net geen 30K. Een 328i (F30) lijkt me een betere deal.
Tsja, een prima auto dus, maar niet bijzonder (genoeg). En juist dat verwacht je eigenlijk wel van Jaguar. Jammer. De Brexit komt er aan en een keiharde crisis, vrees ik, voor Jaguar en trouwens ons allemaal.
@jpwest: hoezo? Jag maakt genoeg auto’s buiten de UK.
Overigens verkoopt Jag 20% van hun auto in de UK (tov 28% in EU).
de 20% in de US; wieweet haalt de UK daar wel een betere deal uit dan de EU (al is die gekke Trump nu even geen fan de UK).
En 30% is de rest van de wereld.
@gregorius: Vergis je niet in de impact van een aanstaande Brexit, zeker als die “hard” is. 28% van de verkopen in Europa zeg jezelf al. Dat is geen gering deel van de productie dat getroffen gaat worden door heffingen, toelatingseisen en hogere kosten van toelevering en distributie. Daarnaast zullen ook de 20% naar de US en de 30% naar de rest van de wereld niet gevrijwaard blijven van effecten. In veel landen profiteren Britse ondernemingen van handelsovereenkomsten die voordelig onder de EU paraplu zijn afgesloten. Nieuw af te sluiten directe handelsovereenkomsten tussen UK en andere landen zullen vrijwel altijd onvoordeliger uitvallen voor Britse ondernemingen omdat de schaalvoordelen van de hele Europese economie wegvallen. Jaguar is zeker een merk dat klappen gaat krijgen, net als een aantal Japanse ondernemingen met productiefaciliteiten in de UK. Ik hoef natuurlijk geen gelijk te krijgen, ik hoop dat het beter afloopt dan dat het er nu uitziet, maar de voortekenen zijn niet te best. En even gericht op de topic, Jaguar heeft met haar i-Pace een zeer gewild en succesvol product in een, nu nog niche maar groeiend segment van de automarkt neergezet. Dat is het type aanbod dat Jaguar door de komende moeilijke tijden moet helpen. Maar deze XE zal, verwacht ik, helaas weinig gaan bijdragen aan de stevigheid van het merk Jaguar. Jammer, want het merk doet al zolang zijn best in dit segment, maar lijkt te zijn veroordeeld om zich te beperken tot exclusieve grotere status auto’s.
Ik blijf het een auto met erg mooie details vinden, maar als geheel niet aantrekkelijk.

De namen voor de uitvoeringen zouden andere merken moeten overnemen.
Wat is ie mooi he!
Best ok, maar gewoon een kansloze propositie in Nederland.
Prijs te hoog, restwaarde te laag, dus in de lease niet gunstig.
Je wil ‘m graag mooi vinden, maar een 3-serie of C-klasse zijn toch een stuk aantrekkelijker. Jammer! De enige Jaguar die momenteel vooruitstrevend aanvoelt is de I-Pace.
@frederik: Eh? Dan toch niet voor deze autoliefhebber. De C-klasse is een hurkende banaan, de 3-serie is een accident in wording (want hoe verklaar je anders al die kreukels?).
@BaRa: S60 dan maar?
Ik blijf een zwak voor het merk houden, en loop nog wel eens een dealer binnen. Maar ik schrik toch elke keer weer van de kwaliteit in zijn algemeenheid, en met name in het interieur… Jammer dat ze dat niet ‘on par’ hebben met veel andere merken.
Leuke video!

Tijdje met z’n voorganger (?) mogen sturen. Maar dit lijkt toch een stapje omhoog
Vind het zonder meer een mooie auto, maar hij geeft niet het gevoel dat je in een auto zit die de meeste andere merken overstijgt. Iets wat juist zo charming is aan de Jaguars van weleer. Deze XE lijkt meer op het niveau te zitten waarop destijds de MG ZT-T zat. En dat is net een tandje onder merken als… bijvoorbeeld Jaguar.
Casper heeft net 3 maanden de Giulia gereden, hij was er zelfs verliefd op geworden, waarom geen vergelijken gemaakt, welke rijdt nu beter, welke zit beter etc. Ik vermoed de Alfa. Beide vind ik prachtige auto’s, alhoewel de Jag vanaf-prijs echt hoog is geworden om concurrerend te zijn.
Stuur en rijgedrag NIET als een BMW. Een beetje RAAR want toen de xe uitkwam schreeuwden alle journalistjes dat de xe net de benchmark was. Toch een beetje vreemd dat dat plots niet meer zo is. Kijk ik vind AB een leuk channel maar wel een beetje serieus blijven hė. En notabene een doorsnee BMW stuurt heus niet zo fantastisch meer, ik spreek uit ervaring das pas een stuurinrichting zonder feedback en die nog eens wazig is rond de middenstand. (F32 met n55).
@lexis: Ik vind dit ook heel raar. De Guilia en XE waren de scherpst sturende auto’s van deze klasse, met het strakste onderstel. Als je lekker een potje wil gaan sturen moest je een XE nemen, de rest nam je dan voor lief.

Vervolgens rijdt Casper in een nieuwe variant mét R-dynamic pakket en plots is het van het, met alle respect, niveau Audi a4? Dat is zeker geen stuurmansauto, maar een comfortabele snelweg cruiser.

Ik vind dat maar moeilijk te geloven. Ik kan mij niet voorstellen dat ze met de facelift de auto veranderd hebben in een veel minder sturende auto.
@lexis: Ik zou ff langs de dealer/garage rijden met je F32. Die hoort gewoon snaarstrak te sturen.
@phr34k: ligt allemaal niet zo eenvoudig. Autos met vss en adaptieve sport onderstel hebben hier last van. V
Net een besteld. Optie lijst lekker vol kruis door heen en op een mooi bedrag gekomen. En ja BMW, MB, Audi en Alfa waren een optie maar soms wil je wel eens wat anders. Alfa was toch echt wel minder binnenin en maak wel kilometers. Vorige keer ook naar de XE gekeken maar toen was er nog zo’n lekkere belasting ontduiker (lees V60 D6).

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).