Kan Mercedes ook met déze auto de racewereld domineren?

Auteur: , 24 Reacties

Met een beetje geluk en hard werken is niets onmogelijk.

Zelden heeft een totaal nieuwe autosportklasse voor dusdanig veel opschudding kunnen zorgen als de Formule E. In enkele jaren tijd heeft de Spaanse Alejandro Agag de elektrische tak uit weten te bouwen tot een absolute kracht om rekening mee te houden. Het mag qua snelheid en techniek misschien niet in de buurt komen bij de Formule 1, door de grote interesse van allerlei automerken is het zonder meer interessant om de ontwikkelingen te volgen.

Sinds het begin van de Formule E doen bepaalde autofabrikanten mee om de prijzen. Renault en Audi zijn sinds de oprichting van de raceklasse te vinden onder de constructeurs, maar door de jaren heen hebben we alsmaar meer fabrikanten toe zien treden. Inmiddels behoren ook DS Automobiles, Nissan (i.p.v. Renault), BMW en Jaguar tot de deelnemers. In zekere zin kunnen we ook Mercedes noemen, aangezien HWA voor dit jaar de eerste stappen zet voor het merk.

Volgend seizoen wordt echter het officiële debuut voor het fabrieksteam van Mercedes, en vandaag heeft de Duitse autofabrikant zijn auto alvast getoond. De EQ Silver Arrow 01 wordt de allereerste échte Formule E-auto van het merk. Net als de Formule 1-auto van Mercedes heeft ook de volledig elektrische Silberpfeil een enigszins duistere livery met allerlei sterren.

De auto weegt 900 kg, waarvan liefst 385 kg voor de rekening van de batterijen wordt genomen. De capaciteit van de batterijen is 52 kWh. Hiermee kan de auto een volledig raceafstand (45 minuten + 1 ronde) afleggen. De bolide produceert maximaal 250 kW (~340 pk) en heeft een topsnelheid van 280 km/u. In 2,8 seconden zoeft hij naar de 100 km/u. Hoogstwaarschijnlijk nemen Stoffel Vandoorne en Gary Paffett plaats achter het stuur van de Mercedes.

UPDATE: wij hebben de auto vanavond live in Genève kunnen bewonderen, onder het genot van een vers bereide panini. Bekijk HIER de foto’s.

Kan Mercedes ook met déze auto de racewereld domineren?



24 reacties

Pwoah wat zijn die apparaten mooi in vergelijking met de F1!
@svenska_aeroplan_ab: beauty is in the eye of the beholder… zullen we dan maar zeggen.
@rollingstoned: perfect verwoord, dank u!
@svenska_aeroplan_ab: Vind je? Ik vind ze niet om aan te zien.
@svenska_aeroplan_ab: aldus stevie ronder en ray charles
@svenska_aeroplan_ab: Ze zien er een stuk cleaner en strakker uit dan de huidige F1-auto’s en dat bevalt me wel. Gek genoeg zien ze er stilstaand ook sneller uit in mijn ogen, althans, mijn innerlijke 9-jarige ik vindt dat.
Mooi zijn ze wel, maar das dan ook het enigste
Gezien zn prestaties in de Formule E kan ik me niet voorstellen dat Stoffel van Doorne voor Mercedes gaat rijden. Zelfs niet in een batman pak.
@healey: stoffel en brik.
@healey: ik had ocon verwacht
@woudloper: nee, die ocon niet.
Ik weet dat dit de toekomst gaat zijn waarschijnlijk. Maar qua beleving wat geluid betreft missen alle electrische auto’s dat vind ik en er zijn echt super snelle auto’s maar ik wordt er niet warm van
@rob5nismo: nog niet.
@rob5nismo: sex is een beleving, voor de rest maakt het me niet veel uit.
@pomoek: zo kun je het ook zien. Maar ik mis toch een brullende motor als ik iets weg zie rijden of een burnout zie maken
Ik heb laatst eens een race gekeken en was positief verrast. Zeker nu de batterij de hele race mee gaat is het veel attractiever. Wat me vooral opviel is dat er echt innovatieve concepten zijn die de spanning verhogen. De attack mode vind ik erg goed gelukt. Eerst van de racelijn af om de boost te activeren, wat dus eerst tijd kost, om daarna een paar rondes extra vermogen te hebben. Het gevolg: veel meer inhaal acties en spanning. Het is echt een tactische keuze wanneer je de boost activeert. Daarnaast is de Fan Boost best interessant om het publiek erbij te betrekken. En tevens leuk dat Robin Frijns meedoet.
@jelm: Het geluid is zoals anderen ook aangeven wel een gemis. Het blijft enorm wennen om geen gebrul te horen. Zou het niet mogelijk zijn dat ze die zoom versterken bij het optrekken? Of dat het in ieder geval iets aantrekkelijker gaat klinken, moet technisch toch mogelijk zijn?
@jelm: gejank over dat geluid altijd. Inhaal acties en durfals zijn belangrijk. Verstappens die schijt hebben aan iedereen moeten in die auto’s. Dat maakt het aantrekkelijk. Alles of niets om te winnen. De Schumacher instelling
@rolov: Janken doe ik niet toch? Ik plaats gewoon een kanttekening dat het wennen blijft voor de generatie die met de formule 1 is opgegroeid. Het went vast wel een keer maar dat kost tijd. De nieuwe generatie die met Formule E op gaat groeien zal er zeker geen last van hebben.
@jelm: sorry was niet persoonlijk bedoelt maar in het algemeen
Ik volg de Formule E al sinds de eerste race in Peking, die beroemd geworden is door de gigacrash in de laatste ronde tussen Prost en Heidfeld

https://www.youtube.com/watch?v=vG1VPss4LKI

Om eerlijk te zijn: de Gen1 auto was één grote rijdende testbank. De wagen was te zwaar door de batterijenpakketten, had een te korte actieradius zodat er wagenwissels tussen moesten en was langzamer dan de Seat/Cupra TCR waar Tom Coronel dit jaar in mag spelen, daarom ook de stratencircuits.

Wel is het zo dat de teams alle vrijheid kregen om hun eigen aandrijflijnen (electromotor, inverter en versnellingsbak) te ontwikkelen in de jaren die volgden. Zo kreeg je niet meteen een wapenwedloop van ettelijke miljoenen, een gemiddeld FE team is 10% van een gemiddeld F1 team qua budget. Geen wonder dus ook dat Renault, BMW, Audi, Ferrari (ja Ferrari, vermomd als Magnetti Marelli werken de Italianen samen met Mahindra) en nu ook Mercedes er brood in zien.

De Gen2 auto is zoals jelm al zegt in alles beter. 1,5 keer zo snel, lichter, maakt het geluid van een TIE Fighter in plaats van een Dyson en gaat een hele raceafstand mee zodat coureurs er lekker mee kunnen gooien en smijten. Wat Mercedes betreft, die pakken het hetzelfde aan als Jaguar. Het team zal een jaarlang testen, op zijn bek gaan, uitgelachen worden. Maar volgend jaar staan ze er. Eigenlijk hebben ze zelfs twee teams: HWA Racelab (met oude Venturi motoren) en Venturi zelf, waar ze personeel hebben geplaatst dat over de schouders van de Fransen meekijkt. Als dankjewel zijn Massa en Mortara er als coureur neergezet. Jammer voor Stoffel, maar het zal weer een “overgangsjaar” voor hem worden, iets wat hij na zijn Honda tijd vermoedelijk niet meer kan horen.
Iets hoger op de poten zetten, jankende V10 er in en een kenteken er op 👌🏼
Als ze met concrete regels zorgen dat de technologie zich ook op gewone wagens laat gebruiken is het voor alle constructeurs interessant en zal het beslist populairder worden.
Laat bvb ieder jaar de vereisten voor de batterij stijgen.
Kan Mercedes ook met déze auto de racewereld domineren? Pffff…. Vast wel, of misschien niet. Lekker belangrijk! De vraag is of elektrisch racen vandaag de dag eigenlijk wel racen genoemd mag worden. Tuurlijk, motoren afhankelijk van fossiele brandstoffen zijn gedoemd tot uitsterven (hahah) en de toekomst van mobiliteit is afhankelijk van innovatie en schone energiebronnen. Maaaarrrr…. wil ik als moderne vrouw dagelijks rijden met een elektrisch surrogaat of geef ik de voorkeur aan een echt kanon? Schiet mij maar lek, ik weet het wel…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).