Kassa! Dit verdienden de Formule 1-teams in 2014

Auteur: , 22 Reacties

Formule 1 levert geld op. Veel geld. Een groot deel daarvan komt bij de teams terecht, maar welke renstal krijgt wat?

Formule 1 inkomstenverdeling

Van het totale bedrag dat de F1 aan inkomsten genereert, wordt 65% verdeeld onder de teams. 50% van het totaal wordt verdeeld op basis van de prestaties, de overige 15% mogen Ferrari, Mercedes, McLaren, Red Bull en Williams onderling verdelen. Zo is het in elk geval vastgelegd in het Concorde Agreement van 2012.

Niet geheel verrassend streek Ferrari de meeste centjes op van alle teams die vorig jaar aan de Formule 1 deelnamen. De Italiaanse renstal was dan niet de meest succesvolle, verre van zelfs, maar de publiciteit die het merk genereert is in dit geval iets belangrijker. Ferrari ís nu eenmaal Formule 1. Oh ja, de Italianen zijn trouwens ook dikke maatjes met ene Bernie E.

De inkomsten vallen onder te verdelen in drie categorieën, te weten hosting fees, mediarechten en ‘overige’. In totaal genereerde de koningsklasse van de autosport 1,32 miljard dollar aan inkomsten, iets minder dan 900 miljoen dollar ging naar de teams. De details check je in het lijstje hieronder. Let wel: sponsorinkomsten staan hier niet bij, het gaat om het geld dat de Formule 1 oplevert (tv-inkomsten en dergelijke).

PS: De salarissen van de coureurs check je HIERRRRR.

Ka-ching

Bron: Autosport.com22 reacties

Koop je een nieuwe afsluitdijk voor..
@fmgarcia: tegenwoordig niet meer ben ik bang.
En ik maar denken dat het geld kostte…
@norge: ik weet niet hoeveel sponsor inkomsten de teams hebben maar als je naar bijvoorbeeld ferrari kijkt dan is 160 miljoen er zo doorheen. Alleen al aan het salaris van de rijders ben je ongeveer 100 miljoen kwijt. Denk niet dat er heel veel over blijft…
@250tdf: ik denk dat er wel veel overblijft. Wat denk je dat Ferrari aan sponsor inkomsten krijgt van Shell, UPS, Santander, Kaspersky en niet vergeten Marlboro wat niet eens te zien is op de auto. Dit gaat ook over de 100 miljoen heen
Wat een belachelijk systeem. Juist de teams die het geld het meest nodig hebben krijgen niks van die 15 procent.
@lekbak: Bernie is geen communist
@5cilinder: je hoeft geen communist te zijn om te zien dat dit niet alleen niet eerlijk is maar het is ook niet goed voor de sport. Een x bedrag verdelen onder alle teams geeft net ff wat meer lucht. En zonder die kleine teams is de F1 ook niks.
@5cilinder:
Klopt, echter is hij degene die het meeste baat heeft bij een F1 waar competitie de boventoon voert.
Meer competitie leidt tot meer kijkers en die kijkers vullen zijn zakken. Ergo, die afgeroomde 15 miljard zou omwille van de sport niet naar de grootste maar gelijk verdeeld naar alle teams moeten gaan.
Dus eigenlijk gewoon die 90 miljoen per team en de rest regel je zelf maar. Dat is voor de kleintjes al lastig genoeg.
@lekbak: Tsja, over die verdeling kun je zeggen wat je wilt. Maar de topteams zorgen wel voor het meeste vertier en dat is toch de reden waarom je kijkt. McLaren, Williams, Red Bull en Ferrari zijn al jarenlang de smaakmakers van de F1.

Vergelijk het even met de FIFA. Daar loopt ook een machtswellustige semi-seniele bejaarde met waanideën. Daar moeten de enorme bedragen ook verdeeld worden over de landenteams (de nationale voetbalbonden). Dit wordt ‘eerlijk’ verdeeld. Dus de toplanden (Duitsland, Spanje, Brazilië, Argentinië) krijgen net zo veel als Bhutan, San Marino, Anguilla en Britse Maagden Eilanden (waar bijna niemand woont).

Sterker nog, alleen de top 25 in de FIFA rankings stelt echt wat voor, maar 180 andere landen krijgen net zo veel. Niet zo raar dat Blatter telkens verkozen wordt. Door deze hiaat heeft Blatter de macht over de (top 25) landen waar het echt om gaat.
Dit verhaal zorgt er wel voor dat je dik €400 kwijt bent als je een keertje live wilt gaan kijken ergens… Is mij het niet waard. Als ze met wat minder tv opbrengsten genoegen zouden nemen en het weer ‘gratis’ op tv brengen genereren ze meer kijkers = meer fans = meer sponsor opbrengsten, wordt iedereen gelukkig van, behalve die bejaarde seniele gnoom.
Als dit overzicht over het seizoen 2014 gaat, waarom staat Caterham er dan niet in?
@donvincenzo: die krijgt niks
Best bak geld!
Sauber de laagste inkomsten en toch zulke prestaties?
@Hupke: en toch zulke prestaties? Kijk jij nog met een zwartwit Tv? Sauber is niet bepaald snel namelijk
@Hupke:
De verdeling is gebaseerd op de resultaten van vorig seizoen, voor zover je bij Sauber in 2014 van resultaten kan spreken….
Het hoogtepunt van Sauber in 2014 was het uit de sakken schudden van enkele miljoenen bij Marcel Boekhoorn. Dat in ruil voor een contract voor zijn schoonzoon dat minder waard bleek dan Aldi toiletpapier.
Dan vind ik 44 miljoen een riante vergoeding….
@Hupke: Seizoen 2014…
Er staat wel niet bij hoeveel de teams uitgeven . Heel veel teams met pure winst zullen er wel niet zijn
@cossie300: winst is in de F1 voor wie als eerste over de finish komt, niet hoeveel geld er overblijft. Dat komt omdat het sport is en geen bedrijfseconomie.
Williams had 45 miljoen verlies vorig haar….
Jaja klopt geen reet van dit systeem maar de grote kleine man bernie e. Is nog niet aan verandering toe

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).