Kia Sportage: dit is de vierde generatie

Auteur: , 38 Reacties

Zet de herhaling van 'We zijn er Bijna' maar even op pauze, geachte 55-plusser. De Koreaanse crossover is zojuist onthuld.

Een maand geleden kregen we een stapeltje renders in handen van wat de nieuwe Kia Sportage moest zijn. Het blijkt te kloppen, want ze overeen met het beeldmateriaal dat Kia zojuist heeft vrijgegeven van de vierde generatie van de babyboombolide.

Grootste veranderingen vinden we aan het front. Daar sluiten de koplampen niet langer aan op de grille, maar zijn ze een stuk hoger geplaatst, en beslaan zelfs een deel van de zijschermen. Het door Peter Schreyer getekende tijgerneus-grilletje is gebleven, uiteraard. die man heeft iets met familiegezichten.

Kia zegt de Sportage een grotere wielbasis te hebben gegeven en de overhang aan de achterkant te hebben verkleind. De wielbasis is met 30 mm gegroeid tot 2.670 mm terwijl de totale lengte zelfs is toegenomen met 40 mm (4.480 mm). Het directe gevolg is meer hoofdruimte voorin (997 mm, +5 mm) en achterin (993 mm, +16 mm) terwijl de beenruimte eveneens is toegenomen tot respectievelijk 1.129 mm (+ 19 mm) en 970 mm (+7 mm). Verder is de bagageruimte qua inhoud – van 465 liter naar 503 liter – fors toegenomen. Verder zien we dat de achterlichten eindelijk zijn rechtgezet (HIER staan ze nog scheef) en er tussen de lichtunits een sierstrip is geplaatst.

De Kia Sportage wordt geproduceerd in de Kia-fabriek in Žilina (Slowakije) en is het bestverkochte model van Kia in Europa, met meer dan 97.000 verkochte exemplaren in 2014. Daarmee neemt hij 27,5% van de Europese Kia-verkopen voor zijn rekening. De nieuwe Kia Sportage wordt vanaf het eerste kwartaal van 2016 in Europa leverbaar, inclusief de standaard zeven jaar garantie van Kia.

Meer over de in Kia’s Europese designstudio ontworpen Sportage op de IAA, die 15 september van start gaat.38 reacties

Ik sla over..
@henkhupelschoten: ik geef vooral over.
Het front is wel gewaagd, maar het ziet er niet verkeerd uit.
Wooow … wat een verschrikkelijk ding! De achterlichten zijn beter, maar in zijn geheel (en vooral de voorkant) zijn echt belachelijk!
@Polo90: inderdaad! Lijkt net of ze de koplampen, grill en mist/dagrijverlichting zomaar ergens op de voorkant hebben geplakt.
@fastnloud: Inderdaad, echt heel erg vaag
Ik vind hem best geinig. Voorkant is een beetje apart, maar niet lelijk. Laat maar komem dit ding. Zou me er niet voor schamen als dit op de oprit stond.
Dik! Mooi bakkie
De voorkant is echt lelijk.. Alsof de designers bij Kia niet konden beslissen en dus maar gewoon alles uit het magazijn op de voorkant hebben geplakt.
@premiumduitser: Het is inderdaad een allergaartje. De koplampen komen van die Subaru SUV, (ik ben de naam even kwijt) de grille is standaard op alle huidige Kia’s en de mistlampen komen van de GT. Maar alles bij elkaar ziet het er prima uit. Vooral die mistlampen vind ik een sterk design punt wat ze moeten vasthouden.
@dutchdriftking: Je bedoelt de Subaru Tribeca.
@sydney: ja precies!
@dutchdriftking: Die Subaru Tribeca koplampen en dezelfde verhouding met de Tribeca in koplampen/grille is jammer, want hier een Cee’d voorkantje opgooien zou hem echt mooi maken.
Als ik in de markt zou zijn,, dan zou ik het zeker overwegen. Al vind ik de CX-5 nog wat mooier/stoerder. Kia is goed bezig!
Caravan erachter en hij Is af… Maar gatver wat een zinloze dingen zijn die nep terrein hokken toch.
@w0o0dy: bijna alle auto’s zijn zinloos… Ik voel me er te jong voor, maar een hoge zit kan ik absoluut waarderen en als dat dan ook nog in een leuke/speelse koets verpakt is.. Graag.
Gewaagd maar niet echt mijn ding! Styling is wel á la KIA en in lijn met de rest van de modellen!
Ik vind het wel een knappe kar. Natuurlijk zal de prijs ook interessant moeten zijn om dit werkelijk te laten verkopen, maar Kia kennende moet dat wel lukken. Nu nog een fijne serie turbo blokjes leveren, en dan is de auto helemaal af.
@dutchdriftking: De vorige begon (uit m’ hoofd,dus zou er een paar euro naast kunnen zitten)in 2010 vanaf € 23.195 voor een 1.6 X-tra zonder navi.Als ze ‘m een vanafprijs van 24.795,- kunnen meegeven incl navi zou dat netjes zijn.
@sydney: Klinkt als een dijk van n deal.
Die voorkant is genoeg reden om deze niet te kopen. Eeuwig zonde.
Als die suv’s net zoveel verkocht worden als dat ze hier voorbij komen maak ik me toch echt zorgen. Wat moet over een jaar of tien dan mijn 4e handsje worden. Volgens mij heb ik de keuze uit voormalig 14%kruipwagentjes of dit soort onzin…
Subaru B9 Tribeca
Ik vind de neus een beetje Porsche Macan-achtig. Verder word ik er niet warm of koud van.
Hij zou als kleine SUV in het Porsche assortiment passen. Goed gedaan Kia.
Ik krijg er een beetje het Golf V -> Golf VI en Corsa D -> Corsa E gevoel bij. Ze roepen wel dat het een nieuw model is, maar het lijkt meer op een grondige facelift dan op een compleet nieuw model.
Nee bedankt, deze slaat de plank finaal mis.

De enige Kia die ik geslaagd vind is de Pro’Ceed GT met die 200 pk turbo.
Niet heel mooi, maar wordt toch weer een verkoopknaller denk kk
Wat een lelijk ding zeg
Gewoon tof hoor…….drukt op play knop…
Ik weet al wat ze mogen aanpakken bij de feclift
We dachten dat KIA goed bezig was, toen kwamen ze hiermee….
Zo. Die is lelijk.
Ik zit bij het ‘vind m mooi kamp’.
Tegen de tijd het van binnen en onder de kap ook nog goed aanvoelt, ben ik in de markt.
Voorlopig blijf ik bij de Infiniti!
Ik vind hem vrij geslaagd, Kia’s vind ik in het echt mooier dan op foto’s…. In tegenstelling tot andere merken
Dan heb ik toch liever die oude, prima auto.
Voorkant compleet vernacheld, lijnenspel aan de zijkant lijkt mij bijna hetzelfde als op
de vorige generatie. De achterkant daarentegen mag zeker weten gezien worden!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).