Kies maar: Max Verstappen of Lewis Hamilton

Auteur: , 68 Reacties

Een nieuwe episode in de serie Kies maar: Max Verstappen of...

Max-Verstappen-Lulu

Na het belachelijk succes van de aflevering van gisteren, waarin we Max vergeleken met Pastor Maldonado, is het tijd om Max Verstappen met een andere grootheid in de sport te vergelijken. Jawel, we hebben het over niemand minder dan viervoudig kampioen Lewis Hamilton!

In enkele comments onder de artikelen van gisteren haalden jullie namelijk aan dat LH44 in tegenstelling tot Max wel de perfecte balans heeft gevonden tussen agressief en berekenend rijden. Op basis van de afgelopen vier jaar zou je dat inderdaad kunnen concluderen. De Brit komt nog zelden negatief in beeld vanwege crashes of straffen van de FIA, hoewel de Grand Prix van Spanje in 2016 een gedenkwaardige uitzondering vormt op deze regel (video). Niet de enige uitzondering overigens, want ook in Oostenrijk raakten de Mercs elkaar dat jaar. Vorig jaar kwam HAM in Mexico in aanraking met Vettel en eerder dit seizoen toucheerde hij Max Verstappen in Bahrein.

Desalnietemin houdt de Brit over het algemeen zijn neus schoon, maar het is natuurlijk ook simpel geweest de afgelopen jaren voor de viervoudig kampioen. De Mercedes onder de kont van LH44 was im Großen und Ganzen veruit de beste auto van het veld. Het is makkelijk niet te crashen als je vooraan rijdt en alleen hoeft af te rekenen met je teamgenoot. Max zit weliswaar ook in een goede auto, maar heeft die luxe niet.

Wat dat betreft zijn er wel parallellen te trekken tussen Max’ eerste jaren in de F1 en die van Hamilton. Lil’ Lewis kwam na zijn kampioenschappen in de F3 en GP2 direct in het (toen nog) topteam van McLaren terecht. De Macca’s van Hamilton waren allemaal goed genoeg voor overwinningen, maar moesten daar wel hard voor knokken met ondere andere de Ferrari’s en later Red Bulls. Dat zorgde niet zelden voor aanvaringen op de baan tussen Hamilton en andere coureurs. Er was een korte periode dat de Brit en Felipe Massa meer races hadden dat ze elkaar wel raakten dan niet raakten.

Terugzoekende in de archieven op de interwebz, kwam ik een artikel tegen van november 2011. Hamilton stond op het punt zijn vijfde seizoen in de F1 te beëindigen op een vijfde plaats, áchter teamgenoot Button (tweede). Hij had dat jaar weliswaar drie races gewonnen, maar was ook tegen Button aangereden in Canada en in België uitgevallen door een crash met Jaime Alguersuari. Dat was echter nog maar de helft van het verhaal, want Lewis scoorde dat jaar maar liefst vier drive-through penalties, een reprimande en een gridstraf. Tevens werd zijn snelste ronde in de kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco afgepakt vanwege het afsnijden van de chicane. Het artikel kopte dan ook ‘Five years, over 35 incidents: Has Hamilton been treated fairly?‘. Klikbeet van de bovenste plank dus.

de slappe conclusie van het artikel laten we maar even buiten beschouwing. Een ding is zeker, Hamilton had in zijn eerste vijf jaar aardig wat stof doen opwaaien, zowel op als naast de baan. In dat opzicht was het begin van zijn carrière niet veel anders dan die van Max. Kijk maar eens naar dit incident in Maleisië, waarvoor de Brit zelfs de zeldzame zwart-witte vlag te zien kreeg voor unsportsmanlike driving ten opzichte van Vitaly Petrov. HAM zigzagt bíjna net zo wild over de baan als Verstappen deed gisteren in Bakoe:

pb

Zes jaar later wordt LH44 door velen beschouwd als de beste coureur van zijn generatie. Moraal van het verhaal: er is nog hoop voor Max Verstappen. En tevens voor een derde artikel in deze serie.68 reacties

Alles liever dan Hamilton…
@Haakie: En tijdens een feestje ben jij zeker wel de grootste F1 kenner. Hoe kan je uberhaupt zo’n stelling verzinnen? Kies maar: Nathan Rutjes of Christiano Ronaldo. Jij zal waarschijnlijk kiezen voor de eerste, want dat is zo’n normale jonge gebleven.
@fmgarcia: Met zo’n attitude ben jij ook niet echt een gangmaker op een feestje.

:) niet zo bozig doen.
@pielemuis: Ik kan er gewoon niet meer tegen dat mensen oordelen over racen op basis van hun insta.
Ik zeik eigenlijk bijna nooit over de content op deze site. Maar is er geen ander autonieuws? Veilingvoer, mooie concepts, klassiekers etc etc. Het Max nieuws begint me behoorlijk de strot uit te komen eerlijk gezegd.
@e34m5touring: Er zijn er hier genoeg die dezelfde mening hebben, echter lijkt de Autoblog redactie zijn daar momenteel niet heel veel van aan te trekken. Jammer, Autoblog verdwijnt bij mij op deze manier wel van de “daily-click” lijst.
@gertjan2012: artikelen over Max hoef je niet aan te klikken he? Daar ben je helemaal vrij in. Ik zie het probleem dan ook niet zo.
@gertjan2012: beetje komkommers kieken
@e34m5touring: Formule 1 is leuk tot een bepaalde hoogte. Er moeten vind ik ook andere raceklasses worden besproken of over de geschiedenis daarvan worden geschreven. Bijvoorbeeld de Mille Miglia die er weer aan zit te komen of rally races en GT3 kampioenschappen. Juist als autoliefhebber is het ook leuk om daarover te lezen.
@mausk: Precies, heb zondag de Talladega NASCAR race gezien. Ook zeer de moeite waard ! Er is meer dan F1 !
@snowbird: hebben wij dezelfde race gekeken? Talladega was bijzonder teleurstellend dit keer. Het was enkele ronden voor het einde al duidelijk dat Logano hem zou winnen. Geen échte Big One, weinig spektakel. Daytona dit jaar was spannender.
@ikschrijfookoverautos: Ja dezelfde race. Ik bedoel meer in het “algemeen”. Genoeg mensen met een passie voor autoraces. ..NASCAR is ook zeker de moeite waard om te volgen. Wat ik al lange tijd doe. Na een heel seizoen zijn er altijd betere of mindere races. Toch zijn het prachtige evenementen waar talloze fans op af komen !
@snowbird: Ah, ik begrijp je. In dat geval is het ook zeker de moeite waarde IndyCar te volgen. Waanzinnige races tot nu toe!
@ikschrijfookoverautos: Yes, ook de IndyCar races zijn geweldig ! Gelukkig zijn ook bij de IndyCar en NASCAR de “girls” niet “verboten” zoals bij F1.
@e34m5touring: De soort content maakt me eigenlijk niet uit. Ik heb meer problemen met het niveau van de inhoud…
@E34M5Touring: ik weet nog wel een artikel:

Welke merken/modellen rijden er rond in die andere 196 landen op deze aardbol? Bv. Wolga, Holden, alle Chinese merken, alle Japanse modellen, Afrika enz., enz., enz.
via Android app
-edit: ok, doei-
@e34m5touring: dank voor je reactie, maar je hoeft niet alle artikelen te lezen. Nu weer ontopic aub.
@autoblogger: Whatever kerel. Dan doe je er niks mee. Ik sla ze wel weer gewoon over.
-edit: nutteloze bijdrage-
@e34m5touring: en je had zo mooi het “Maximum is bereikt” kunnen zeggen.
@mashell: of het maximum is overschreden…
Logisch dat AB leeft van o.a. Max artikelen maar ga er vanuit dat het bij het overgrote deel nu echt de strot uit begint te komen.
@mashell: Ik zit aan m’n MaxTax voor vandaag.
@E34M5Touring: halleluja. Ook hier en beetje max-moe. De beste jongen is erg in zichzelf gaan geloven na al het ophemelen.
@E34M5Touring:
Eens.
Laten we het over auto’s hebben.
Zoveel interessanter!
-edit: nutteloze bijdrage-
Ik heb liever een mooie ‘Lease maar’ of een Kies maar in de vorm van twee mooie occasions. Levert een stuk leukere en boeiendere discussies op dan dit.
@viezefreddyw: Jaja… Maar wel precies 33 likes genereren. Da’s natuurlijk geen toeval.
@baardmijt: Hmmm… blijkbaar toch.
@baardmijt: gaan naar de 44 likes
@87sandyd: Haha!
-edit: nutteloze bijdrage-
Op dit moment stoeien beide heren met hun vorm, maar we weten hoe goed ze kunnen zijn.
Vooralsnog Lewis voor mij, maar er schuilt een meervoudig kampioen in Max. Ik zie hem dan ook als volwaardig opvolger van de Engelsman.
-edit: ontopic aub-
“Beste coureur van zijn generatie” Met sidenote: altijd beschikking gehad over de beste auto’s van zijn generatie.
@str8six: Dat dwing je ook alleen maar af door sneller te rijden dan de rest.
@fmgarcia: ehm nee hoor. .. Je krijgt de kans en zolang je die niet verprutst en resultaten laatst zien waarom zouden ze je dan vervangen? Is Hamilton goed? Jazeker. Is hij goed genoeg om met de Redbull van de afgelopen twee/3 jaar beter te scoren dan Ricciardo en/of Max? Ik ben daar niet zo heel erg van overtuigd.

Oftewel materiaal is belangrijker dan de rijder voor het behalen van titels.
@w0o0dy: zie Rosberg..
@w0o0dy: @str8six. Het is ook niet heel relevant wie er nou beter is. Als het gaat om individuele acties in de laatste jaren is Max heer en meester. Maar denk dat lewis dezelfde soort trucjes had uit kunnen halen in deze situatie. Natuurlijk heeft hij altijd winnende auto’s gehad, maar toch denk ik dat hij in de RB14 op dit moment meer punten had gehad dan Ves of Ric. Niet omdat hij beter is, maar omdat hij die risico’s beter inschat. 10 jaar geleden zouden hij en Max al voor de start zijn gecrashed. Dat is de ervaring die hij op zak heeft en daarom nog beter is. Jullie hebben allebei Hamilton zijn eerste 2 wk’s ook gezien toch? In tegenstelling tot 90% van de mensen met een mening over racen tegenwoordig. Die kwamen ook echt niet uit de lucht vallen!
@str8six: Bedoel dat hij niet met 21 jaar oud dacht , o laat ik eens gaan racen. Die gast heeft net als Max en de rest zichzelf moeten bewijzen.
@fmgarcia: o zeker, vind hem ook een top coureur. Maar hij heeft nooit een slechte auto gehad en in die Merc had elke middelmatige coureur kunnen winnen, Rosberg is daar het levende bewijs van. Wie er beter is laat ik in het midden: de boeken wijzen nu naar Lewis.
@str8six: En naar schumacher zeker. Die auto’s waren nog beter. Nico ben ik mee eens, al had hij voor zijn doen een goed seizoen!
@fmgarcia: Schumacher is imo onbetwist de beste ooit. Echter heeft hij zelf Ferrari uit de drek geholpen en het team naar zn hand gezet. Hamilton is elke keer in een gespreid bedje terecht gekomen. Hij heeft het natuurlijk nog wel even moeten doen, maar niet zoals Schumacher vind ik.
Ik zeg gelijkspel. Hoewel beiden goede coureurs, worden ze ook beiden overschat naar mijn mening.
@slaapmutsje: hamilton heeft zich vgm al genoeg bewezen en is dus niet overschat. Max moet het allemaal nog maar waarmaken
Heeft BMW/VAG geen nieuws meer?
@v6ti: Misschien wel ,maar dan zijn er weer zeurpieten die dat niks vinden.
@v6ti: vergeet Tesla niet ;)
Laten we het maar op zijn jeugdigheid, hormonen en temperament gooien die die van zijn vader heeft. Wat onderhand teleurstellend is voor Max’ fans, is dat er maar geen verbetering in lijkt te zitten. RedBull moet het simpel houden: heb je je beter gekwalificeerd, dan ben jij (tenzij andere, gunstige condities zich voordoen) de rijder die voorrang heeft bij vechten om eenzelfde plek.
Stop gewoon lekker met het vergelijken van personen. Ze zijn niet met elkaar te vergelijken, daarom noemen ze ieder persoon een individu. Je moet ze individueel van elkaar zien en dit soort vergelijken slaat werkelijk nergens op.
De beste is Alonso. Al jaren. Slecht karakter, zeker. Klopt Vettel, Lewis en Kimi in die volgorde. Wel kampioen ‘verkeerde teamkeuze’. Mijn meeste sympathie gaat naar Kimi: nooit gemeen gereden, puur talent.
Mad Max moet nog leren dat F1 geen karting is.
@vonwachowferstenberg: ben het helemaal met je eens. Al twijfel ik of Seb nu echt zoveel beter is dan Lewis. Ik zou ze graag een keer in gelijke auto’s zien. Het liefst dan ook een keer in de regen. Het is wel mooi om de oude kimi weer wat terug te zien!
@vonwachowferstenberg: Daar kan ik me aardig in vinden. Al zou ik Vettel en Alonso graag eens bij hetzelfde team zien. Zeker door de onnozelaars bij Ziggo wordt Vettel enigszins onderschat. Vettel en Alonso steken er wat mij betreft samen bovenuit in het huidige rijdersveld.

Ben ook blij dat Kimi eindelijk weer een auto heeft waar hij mee overweg kan. Is een zwakte dat het bij hem een voorwaarde is, maar dan is hij wel serieus snel. Ook nog een echte gentlemanracer en een van de beste in man-tegen-man gevechten. Helaas is destruction derby tegenwoordig de standaard in F1 en trekt Kimi vaak aan het kortste eind.
@slaapmutsje: Het begint iedere week gekker te worden bij Ziggo ja. Eerst begint die kale mafkees er over dat schaatsen en F1 eenzelfde soort sport zijn, dan gaan ze met ze alle Hartley uitlachen. Dan crasht Romain en mag je stokbroodeter, crepe suzette en weet ik veel wat allemaal nog meer roepen. Het gaat alleen maar over Max vs de rest. Ik heb afgelopen weekend besloten Ziggo sport op te zeggen en nu opzoek naar een alternatief. Kan het niet meer aan om te kijken naar F1 jeugdjournaal. €15 betalen voor reclame, een presentator met alzheimer en de meest onsympathieke man op aarde in de paddock. Doornbos komt zelfs over als de leukste! Als je al een tijdje in het racen zit, dan weet je dat het allemaal doorgestoken kaart is. Rob moet lekker de klas van Max verstappen gaan doen over 15 jaar.
@fmgarcia: Ben benieuwd of je een goed alternatief vindt. Keek zelf altijd het liefst naar de BBC. Die Kamphuijs kan ik ook niet uitstaan. Heb m zelf ooit zien racen in een Leon; die mist zijn rempunt nog in een bocht die volgas kan. Maar wel elke uitzending weer coureurs van Ericsson tot Vettel belachelijk maken idd.
Beetje amusement mag best, maar het totale gebrek aan objectiviteit is wel storend bij Ziggo. Ik kijk voorlopig nog wel even met het geluid wat zachter.
@slaapmutsje: Dat doe ik dus ook. Had bijvoorbeeld wel verwacht dat Doornbos
even de waarheid zou vertellen over Ves, maar nee hoor dat mag niet van Ziggo. Alternatief voor mij zijn Ted kravits en Will Buxton. Die hebben kaas gegeten van f1 en zijn grappig. Jij dan?
@fmgarcia: Volg tegenwoordig alleen de races en af en toe de kwalificaties als het uitkomt. Houd ik meer tijd over om andere raceklassen te volgen haha. Wat Brits commentaar tijdens en na de race zou wel welkom zijn idd, die Buxton kan ik ook goed pruimen. De humor die veel Britten hebben mis ik wel bij het Nederlandse commentaar.
Heel goedkoop goedmakertje
Hamilton AMG yooo
Ik kies Jos Verstappen en Badr Hari!!
Wat een baggerartikelen posten jullie tegenwoordig, lijkt ondertussen wel Verstappenfanboyblog.nl
Hamilton natuurlijk!
Hamilton.
@ablogjunk: Humor…kan IK wel waarderen!
Klikbeet is leuker dan clickbait
Op basis van ruw talent doet max denk ik niet voor Hamilton over. Gedrevenheid, talent en inzicht hebben ze allebei in more or less dezelfde mate. Hamilton heeft momenteel wat meer geduld, waardoor ik nu helaas voor hem moet kiezen!
Lewis. Max is nog te veel een ongeleid projectiel. Denk wel dat Max de potentie heeft om zo groot te worden.
Max Verstappen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).