KITT als inspiratie voor moderne auto’s

Auteur: , 40 Reacties

De Knight Industries Two Thousand was eigenlijk een voorbode op de toekomst!

De legendarische auto uit Knight Rider zat in 1982 vol vooruitstrevende features, wat kunnen wij nu terugvinden in de hedendaagse auto’s. Een terugblik naar de omgebouwde Pontiac Firebird Trans-Am leert ons dat veel KITT ‘fictieve’ opties nu echt werkelijkheid zijn geworden.

KITT kwam met een Anti Collision systeem welke alle mogelijke gevaren op de weg berekende en de kans op een ongeluk miniem maakte om Michael Knight veilig te houden. Dit systeem is nu zelfs al te verkrijgen op een Toyota Aygo onder de naam Pre Collision System. Adaptieve cruise control is tegenwoordig zelfs bijna standaard op nieuwe auto’s. Dit werkt via automatische afstandscontrole via een radar. Bij KITT werkt dit eveneens via een scanner in de voorbumper onder de naam Anamorphic Equalizer.

Ik verdenk PON er zelfs van dat ze met de Super Pursuit Mode van KITT een aantal Audi’s hebben kunnen slijten aan de Nederlandse politie. Het is echter nog onbekend of deze super achtervolgingsmodus op de Audi even goed werkt als op de 5,7l Firebird.

Een ander systeem wat nu weer actueel wordt is de Voice Synthesizer waarmee KITT geluiden kon nabootsen. Het Acoustic Vehicle Alerting Systems (AVAS) moet vanaf juli 2019 namelijk op alle elektrische auto’s én hybrides zitten. Zwakke verkeersdeelnemers worden hiermee namelijk geholpen op geruisloze elektrische auto’s op te merken. KITT was overigens met de Silent Mode ook onhoorbaar tijdens het voortbewegen. De Voice Synthesizer wordt overigens ook door merken als BMW gebruikt. Zelfs de M5 krijgt een uitlaatgeluid via de speakers evenals een hoop andere BMW’s en Audi’s.

Missen we dan echt niets van de KITT in de hedendaagse technieken? Jawel. De eerder genoemde Toyota Aygo heeft helaas voor de pittige kortkapsel huisvrouw geen vlammenwerper in de voorbumper. En de M5 is, mits je hem zelf toevoegt, niet voorzien van flippende kentekenplaathouder. Mocht je nu toch graag die rode equaliserbalk in je bumper hebben kun je terecht op de website van Silverstone Auctions voor een KITT replica. Voor het bedrag van £16.100 heeft de auto nog geen kenteken en is de Rotating License Plate onbruikbaar.

Welke opties had KITT nog meer waar jullie herinneringen aan hebben? De 40+’ers op de redactie –kuch Michael (letterlijk met de griep) en Wouter- zien mij namelijk echt als een cultuurbarbaar omdat ik dit rijtje niet verder aan kan vullen. Jullie kunnen vast helpen.

Fotocredit: Silverstone Auctions40 reacties

Damn! Guilty wellicht, maar wat staat die Firebird daar stiekem op die plaatjes toch erg lekker te wezen…
@lithiumion:

Nou, model blijft schitterend.
Tesla’s zijn leverbaar met de Turbo Boost-functie:

KITT: https://youtu.be/x_qiVBy0B2Y

Tesla: https://youtu.be/jwtATsAlx2A
@bernoulli: ja en soms springt die ook op autopilot door de lucht!
Michael kon via zijn horloge KITT bij zich laten komen. Met de sleutel van BMW kun je de auto ook naar je toe laten komen.
@rick-dos: Tesla Smart Summon is nog niet feilloos maar heeft veel meer potentie.
KITT had ook een Hot Pursuit mode. Soort, heel de auto ging in sport stand. Er kwamen extra spoilers bij en de auto kon sneller en harder.
@volvo480gtt: o dit stond er dus al hè. Lekker opgelet weer…!
@volvo480gtt: dat was de super pursuit mode meen ik
@hassani: en dat stond er ook al haha nog eentje lekker scherp hier
@hassani: inderdaad, en in de serie lieten ze steeds dezelfde shots zien als Kitt in die modus ging.. toch was dat voor mij als jongetje van 8 altijd weer het hoogtepunt van de aflevering
Praten met je auto en een soort van vriendschappelijke band ermee opbouwen. Alhoewel ik dat wel erg eng zou vinden in real life
@tenaci: Jij bent zeker geen Tesla fanboy? 😜
Wel jammer dat die de buitenkant en de binnenkant van de auto helemaal tot in de puntjes verzorgt en gereinigd is en het onder de motorkap een grote stoffige zanderige boel is.
@volvo480gtt: bij sommige mensen toch ook zo?
Eigenlijk alles wat nu in een Tesla zit
Het zou wel tof zijn om middels het Acoustic Vehicle Alerting System juist de Knightrider theme te laten horen…

https://soundcloud.com/digitaldopeboyz/night-rider-theme-2015-remix
Tja, bij KITT was het cool, in moderne auto’s zijn stumperhulpjes gewoon verplicht….
Kitt kon ook electronica van anderen jammen
Met piepende banden op zand ondergrond wegrijden!

Die GMC uit the A-team kon dat ook!
@ijoost: cool hè.
Bijna net zo cool als al die motorfietsen in de films en reeksen die als een viercilinder klinken ongeacht het feit dat er een v-twin, boxer of monocilinder onder hangt. *huivert en voelt haar grijs worden bij de gedachte*
@ijoost: Bij Miami Vice kon de Ferrari probleemloos 8x opschakelen.
@ijoost: “KUTT .. met deurvergrendeling en airco, en ohja hij kan ook praatuhhh”
@RubenPriest: “ mits je hem zelf toevoegt“

“Mits” moet “tenzij” zijn denk ik.

Moderne auto’s hebben ook vaginatie euh navigatie en een gelijkaardige pk/gewicht verhouding (alleen met een kwart van het verbruik en cilinderinhoud.
Verder kan ik niks bedenken 🤓
Ongelovelijk… dat is 37 jaar geleden! Rond tijd kwam net de eerste C64 met cassettebandjes uit. Terugspoelen, teller op nul, doorspoelen en dan play indrukken. 20 min wachten en dan hopen dat er geen error kwam.. :)
@twentsediesel: Seugdsentiment he … je hoefde nooit 20 minuten te wachten, hoogstens een minuut of 5 per keer (oke, soms moest ie na het menu of intro weer 5 minuten laden, of tussen levels in, maar toch) … meer geheugen had de C64 niet :)
@twentsediesel: load $,8,1
@twentsediesel: om in autotermen te blijven (en voor de echte kenner): je kon het beste eerst een ‘turbo’ laden. Dat scheelde vele minuten
KITT had ook een starre as. Komt die ook terug?
Ja ha ha en wat dachten jullie van de schiet stoelen. Die zien weweken niet terug op productie auto’s.
@lovecars: Die schietstoelen mis ik inderdaad nog. Alleen al om mijn “meerijdende” vrouw soms een lesje te leren..🤗
Automatisch openend targadak, falcondoors van de model X komen een redelijk eind in de richting.
@dondeboer: was destijds toch ook een optie op de crx del sol ?
@dondeboer: Geen targa. T-roof ;-)
Cabriolet mode, Turbo Boost,
Molecular Bonded Shell, Automatisch tintbare autoruiten, Passive Laser Restraint System, etc., etc.
Kleine correctie; KITT is gebaseerd op een ’82 Firebird; en die was niet met de 5.7L leverbaar, alleen de 5.0L (voor de V8 althans); de 5.7L was pas weer vanaf ’87 leverbaar voor de Firebird ….
Het beste was dat je er een goed uitziende vrouwelijke monteur bij kreeg.
Heerlijk zo’n artikel zonder fotos’s, maar wel steeds een X. Wanneer wordt dat oogelost?
Oliespoor en rook lossen. VAG heeft dat ook al getest, met suuces. En zelfs zonder een apart systeem ervoor te moeten monteren.
Hoi @britt, welkom :-)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).