Hagelnieuwe BMW X5 xDrive45e vat vlam in België *Update*

Auteur: , 32 Reacties

De eigenaar kon nog geen drie weken genieten van zijn dikke auto.

BMW X5 45e brand

Op een parkeerplaats in het Belgische Eppegem sloeg vanmorgen het noodlot toe voor de eigenaar van een gloednieuwe BMW X5. De grote Duitse SUV vatte vlam op de parkeerplaats van een school. Tegen de tijd dat de brandweer arriveerde was het al te laat: de X5 was volledig verwoest en nam een paar andere auto’s mee in zijn vurige dood: één andere auto is ook total loss. Maar voor vandaag zijn we brutaal en vinden we de BMW de enige auto waar een groot ‘verlies’ te betreuren is.

Het gaat namelijk om een BMW X5 (G05), uitgevoerd als plug-in hybride (xDrive45e). De eigenaar had de auto nog geen drie weken in zijn bezit. Hij was overigens niet degene die ‘erbij’ was, het was zijn vrouw die met de auto naar school was gereden. Wanneer hij hoorde dat zijn auto in lichterlaaie stond, schrok hij uiteraard. Niet alleen omdat je dat niet wil horen bij welke auto dan ook: helemaal als je pas drie weken een dikke Duitse SUV bezit, is dat toch een telefoontje wat je niet hoopt te krijgen. De eigenaar zegt verder dat hij één van de eerste in België, dan wel Europa was die de xDrive45e in zijn bezit kreeg. Dat maakt dit toch wel extra zuur.

Nog opvallender is dat de auto niet stond op te laden en er niks onorthodox is gedaan met de auto wat zou kunnen leiden tot deze brand. Uiteraard, lithium-ion batterijen zijn brandbaar onder ongelukkige omstandigheden, maar bij auto’s lijken deze kinderziektes grotendeels niet meer voor te komen. Spontane brand mag absoluut niet voorkomen en wanneer dat gebeurt is er iets aan de hand. Helemaal als het gaat om een gloednieuwe auto. Nadat de brand zo goed als over was, werd het karkas van de auto in een container met water gedompeld omdat anders de batterijen één voor één in brand vliegen. Een trucje wat verscheidende BMW-dealers in Nederland ook al hebben uitgehaald.

En dat brengt ons bij een belangrijk punt. Peter R. de Vries zei het al: als iets één keer gebeurt, is het een incident. Maar als iets twee keer gebeurt, is het heel toevallig. En als iets drie keer gebeurt, is er sprake van een patroon. Goedenavund. Dat lijkt hier ook het geval te zijn. BMW verkoopt nog niet zo veel elektrische auto’s, dus mag je hopen dat dit niet al te vaak plaatsvindt, maar alleen in Nederland zijn er dus al meerdere gevallen geweest van brandgrage BMW’s. De eigenaar van de X5 zei ook al dat de brand geen verdere enorme schade en/of verwondingen opleverde, wat anders geweest had kunnen zijn als de auto in een parkeergarage of op een oprit, dan wel onder een carport stond.

Goed, het is tenslotte maar een auto en die kan wel vervangen worden. Maar een onderzoek vanuit BMW is op zijn plaats. We willen ze daar in Beieren niet zwartmaken, maar dit lijkt ons niet de bedoeling. Helemaal niet als het binnen een jaar in ieder geval drie keer gebeurt in een kleine regio als de Benelux. (via HLN)

Update 1:
Autobloglezer Wouter (nee, niet onze Zilveren Vos) heet een BMW X5 in bestelling staan, maar de auto wordt nog niet geleverd. Sterker nog, zijn technisch identieke X5 (ook een xDrive45e) staat al wel bij de dealer, maar kan nog niet geleverd worden. Naar het schijnt gaat het om een zeer kleine modificatie aan een bout die in 15 minuten verholpen is. Volgens Wouter wordt nu de SOP uitgeschreven hoe de modificatie uitgevoerd dient te worden. Totdat de modificaties zijn uitgevoerd, worden de auto’s niet uitgeleverd.

Update 2:
We hebben contact gehad met de Nederlandse BMW importeur. Deze hebben ook een reactie gegeven op de kwestie. BMW meldt dat er geen structureel bekend is. Tevens is de brandoorzaak nog niet vastgesteld.

Met dank aan iedereen voor de tips!32 reacties

Vast een Tesla batterij.
@stephane8200: Vast een Tesla-hater.
@SimonMc: ik heb een Tesla. Wel blijven opletten.
@stephane8200: in dat geval, zelfspot +1
@stephane8200: Oh, sarcasme. In dat geval +1
@stephane8200: ik heb net begrepen dat Bmw zo premium is. Jammer van het mooie interieur :-(
De auto an sich missen we weinig aan op liefhebbersgebied, maar het moet wel heel vervelend zijn. Ook al is het verzekeringswerk. Het lijkt mij ook wel een dingetje betreffende veiligheid. Daar de vrouw van de eigenaar er mee reed, en de auto bij een school stond duid er op dat de kans groot is dat mevrouw de kinderen er mee naar school had gebracht. Stel dat de boel een kwartier eerder in de fik was gevlogen…
@dutchdriftking: Nou nou het is wel een zescilinder toch?
@frederik: Er zijn ook treinen met 12 cilinders. Worden we niet warm van toch?
@dutchdriftking: zeker wel, machtige apparaten!
Zonde zeg,Het zal je maar overkomen.
Damn wat een afschrijving …
Nu kan de eigenaar een fatsoenlijke auto terugkopen.
Ook de eerst uitgeschreven X5 uit Europa.
Is er dan toch een God?
Stiekem toch een supercar dus.
Die BMW was gewoon levensmoe. Met zo’n blaaskaken als bestuurders is dat natuurlijk niet zo moeilijk.
Supercar, prima reclame 👌🏼👌🏼
Had beter een M50d gekocht, dikke diesel en geen problemen.
One down, too many to go.
Al de zoveelste… begin nu wel beetje huiverig te worden om een Bmw Hybride aan te schaffen.
@venividivici: hoezo zoveelste?
Hier wordt er een in december geleverd *slik*
@unknown32: heb je de optie ‘sprinklers’ aangevinkt?
@unknown32: Zoveelste Bmw Hybride.
Hij zal er weinig traantjes om laten, hij mag nu namelijk op kosten van de verzekering dit jaar zijn tweede nieuwe auto kopen. Er bestaan ergere zaken. Kan hij zijn patserkeuze eens herbekijken.
@jerudo: Je laatste zin… ik bespeur jaloezie/afgunst.
@venividivici: eerder afkeer ipv afgunst, maar ik zal hiermee eens langsgaan bij m’n psycholoog, wie weet word ik er wel iets wijzer van ;-)
€80k, daar rijd je in NL een X3 voor… Wel jammer, mooie bak en gelukkig geen gewonden 🙂.
Als je de foto’s kijkt bij het begin van de brand lijkt het alsof de brand gestart is bij één van de voorwielen. De gemiddelde 112 fotograaf of brandweervrijwilliger weet wat dat waarschijnlijk betekent. De LI batterijen zijn geplaatst ter hoogte van de thv de achterbank en een deel onder voetruimte van de achterpassagiers. De benzinetank ligt in de kofferbak op de plaats van het reservewiel. die lijken pas later betrokken te zijn geraakt bij de brand en daarmee ook de hevigheid verderop in het brandproces.
Nog een geluk dat die niet aan/in zijn woning in de fik gegaan is. Het heeft echt niet veel nodig. Ik heb er ervaring mee gehad deze zomer.
Dat is niet echt een schone verbranding.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).