BMW M5 Competition: rijtest en video

Auteur: , 88 Reacties

Niemand heeft een M5 nodig. En dus heeft ook niemand een M5 met 25 extra pk’s nodig. Toch is die laatste er nu, luttele maanden na de introductie van de gewone M5.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!]

Wat is het
De meer hardcore M5 voor mensen die graag het circuit op gaan. Oké, dat klinkt inderdaad raar, maar BMW liet ons los op Ascari, dus we zijn maar even mee gegaan in dit verhaal. De (vroege) komst van de M5 Competition is vooral ingegeven door het succes van de M3 en M4 Competition. Het verschilt per markt en vooral ook hoe het asfalt er is, maar in sommige landen was ruim meer dan de helft van de M3/M4’s met Competition Pack uitgerust. Klanten vroegen bij de M5 ook om een Competition Pack en voilà, dit nieuwe beest werd geboren.

BMW M5 Competition

De M5 Competition is snel te herkennen aan wat wij hier intern de “GTS treatment” noemen. Net als bij Porsches hanteert BMW voor de Competition namelijk de zwarte verfpot. Alles wat chroom was of anderzijds een klein beetje glimt, is nu zwart geworden. Van nieren tot spiegelkappen, van M5 badge tot diffuser, van alle raamlijsten tot de uitlaateinden, alles is zwart geworden. Het is fraai, maar er komt een moment dat we allemaal weer terug snakken naar chromen randjes zilveren uitlaatjes en iets anders dan zwarte wielen.

Hoe rijdt het
Soms laten fabrikanten ons op een circuit rijden en dan voegt dat niet heel veel toe. Het is leuk dat iedere auto langs de lat van sportiviteit moet worden gelegd, maar in de realiteit heb je daar bij de meeste auto’s niks aan. Doch in het geval van een auto als de M5 is het natuurlijk wel heel tof als zo’n kanon ook op een afgesloten baan zijn mannetje staat.

BMW M5 Competition

Nu is het goed om daar één ding over uit te leggen. Los van wat je van mijn rijkunsten vindt, zal je het met me eens zijn dat het niet perse een goed idee is om zo maar iedereen volledig vrij te laten op het circuit in een auto met meer dan 600 pk. Er wordt met een pacecar gereden en die probeert het tempo dusdanig te houden dat het voor iedereen veilig is. Het ESP mag soms in de sportstand, maar soms kan het niet eens helemaal uit, zelfs bij auto’s waar dat normaal wel bij kan. “Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten” is een toepasselijk spreekwoord, hoewel we toegeven dat niet iedere journalist met genoeg talent gezegend is om de auto met de glimmende kant weer boven in te leveren.

BMW M5 Competition

Met dit in het achterhoofd zou je wellicht denken dat BMW voor de M5 Competition ook een wat restrictief programma zou verzinnen, maar dat viel mee. Goed, de M5 in achterwielaangedreven modus rondrijden zat er niet in, maar we mochten wel een blokje om met vierwielaandrijving ingeschakeld en het ESP volledig uit. De mannen uit Beieren hebben duidelijk vertrouwen in de techniek en elektronica (en een beetje in onze stuurmanskunsten) en dat bleek terecht (het eerste dan he). De M xDrive vierwielaandrijving is onder dit soort omstandigheden echt fantastisch. Soms is er een toefje overstuur, maar nooit zo veel dat het echt link wordt. Onderstuur is makkelijk uit te bannen door gas te geven. Het maakt de M5 een auto waarmee je onder alle omstandigheden tempo kan maken, inderdaad net zoals dat altijd al kon in een RS6. Van onze eerdere ervaring wisten we al dat er met de M5 echter tevens een driftje neer te leggen is, waarmee de M5 dus een ware alleskunner is geworden.

BMW M5 Competition

De motorische wijzigingen zijn verder beperkt: de 4,4-liter V8 motor met TwinPower Turbo technologie levert in de BMW M5 Competition een maximumkoppel van 750 Nm over een wat breder toerenbereik – van 1.800 tot 5.800 t/min. Het aantal paarden steeg met 25 stuks tot 625 pk en daardoor accelereert de BMW M5 Competition in 3,3 seconden van 0-100 km/u en in 10,8 seconden van 0-200 km/u. Dat is woest snel, maar dat is de “gewone” M5 ook al.

Zijn er nog minpunten
Als je wel eens in Spanje bent geweest, dan weet je dat een gemiddelde Rijkswaterstaat ambtenaar daar een hartverzakking zou krijgen. Sommige wegen lijken in de tijd van Franco hun laatste lik nieuw asfalt te hebben gekregen, sommigen zijn gewoon slecht en heel soms is er een maagdelijk nieuw stukje wegdek. Van dat laatste soort is er dan echter ook weer een variant waarbij de aannemer die de EU fondsen mocht opsouperen dusdanig heeft bespaard op de aanleg, dat ‘ie net zo goed kasseien had neer kunnen leggen.

BMW M5 Competition

Dit alles zorgde bij vlagen tot een martelgang in de M5. Een onderstel kan ook té hard zijn en dat is de indruk die blijft bestaan van de M5 Competition. Het was op het circuit echt fantastisch met een accurate handling op de limiet. Het onderstel is 7 millimeter verlaagd, de demperhydraulica is aangepast, de veren zijn stugger en de spoor- en stabilisatorstangen aan de achterzijde zijn anders. De vooras kreeg meer camber, wat voor een mooi instuurgevoel zorgt.

Probleem is dat het onderstel nog maar weinig vergevingsgezind is voor zelfs de kleine hobbels. De dempers zijn weliswaar instelbaar, maar gaan van “echt te hard” via “dit doet pijn aan mijn nieren” tot aan “hoeveel banden zijn er lek?”. In het grote plaatje maakt het allemaal weinig verschil.

BMW M5 Competition

Alternatieven
Alsof jullie dit niet uit je hoofd weten: belangrijkste concurrent in eigen huis is de reguliere M5. Het Competition Pack is te bestellen voor € 9.151. De vanafprijs van de BMW M5 bedraagt € 161.500 en die negenduizend piek is prima te besteden aan andere leuke opties uit de folder.

Daarnaast heeft AMG met de E63S een formidabele opponent: vooral op het geluid scoort de AMG een overwinning op punten. De Audi RS6 wacht op een update in de vorm van het nieuwe model en het zal interessant zijn om te zien wat ze in Ingolstadt gaan doen. De M5 en E63 zijn nu feitelijk betere auto’s.

BMW M5 Competition

Conclusie
De M5 Competition is hard, echt knalhard. Alleen bestellen als je heel zeker weet en je het helemaal de shit vindt om lekker door elkaar te worden geschud. Mocht een proefrit er niet in zitten, laat dan de lucht uit de banden van je fiets lopen en ga een half uurtje over klinkers fietsen. Vind je dat oké, dan is de M5 Competition de keuze voor jou.

Als je alleen maar circuit gaat rijden met je M5 (as if), dan is de Competition ook een aanrader. In alle andere gevallen is de reguliere M5 een betere keuze, ondanks het tekort aan de extra 25 paardjes. Ach, die waren toch al niet nodig. Om dit verhaal toch positief af te sluiten: de ochtend op het circuit spelen met de M5 Competition maakte wel duidelijk dat het M xDrive systeem werkelijk briljant is. Hetzelfde systeem zit gelukkig ook gewoon op de reguliere M5. Filmpje!88 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Ik vul hem alvast in voor @viezefreddyw, mezelf en wellicht ook nog anderen: Meh, dit doet mij niks. Geef mij maar een Mercedes E63.
@Edge: zet mijn naam er maar bij
@Edge: Juist, mijn vriend. Het rijdt fantastisch maar dat doet de Mercedes ook. Die vind ik op alle fronten mooier.
@viezefreddyw: kunnen jullie lullen wat jullie willen, maar de e63 stuurt niet en zal nooit zo scherp sturen als de m5.
@gjvp: Daarvoor moet je ook helemaal niet in dit segment zijn.
@gjvp: Kan je lullen wat je wilt, de M5 zal nooit zo goed klinken als de AMG.

(Zelfs niet met elektronisch nepgeluid via de speakers)
@karaya: dat vindt jij! Heb ze beide live gehoord en de M5 klinkt mooier in mijn optiek.
@gjvp: Ah, jij hebt ze allebei al gereden begrijp ik?
@viezefreddyw: Dat is niet nodig. Dit is het internet.
@viezefreddyw: altijd diezelfde opmerkingen hier. Als je hier niet opschept met wat je hebt of waar je in gereden hebt wordt je meteen als leugenaar neergezet. Blijkt dus toch dat hier veel mensen zitten wat nog het iq / eigenwaarde hebben van een stoeptegel. Of moet ik hier mijn wagenpark bekend maken alvorens ik geloofwaardig overkom?

On topic. Dat heb ik. En zeker, de merc heeft er in de loop der jaren stuurgevoel bijgekregen, dat hoor je me niet ontkennen. En kwa geluid, tja kan mij ook de merc meer bekoren dan de bmw.
@gjvp: Dan ben jij de uitzondering hier. Ik heb je overigens nergens als leugenaar uitgemaakt. Zal ik ook nooit doen.

Het gaat mij vooral om dat iedereen vaak maar wat roept dat de ene beter is dan de ander zonder ook maar een meter ermee gereden te hebben. Jij bent een van de weinigen hiero. Daar ben ik overigens gezond jaloers op.
@viezefreddyw: klopt dat heb je niet. Maar het komt wel zo over van, als je hier geen antwoord op geeft zal het wel idd zo’n internet coureur zijn.

Ok dan zitten we weer op 1 lijn.
@gjvp: Het is niet de bedoeling om zo over te komen, sorry als dat zo is.

Zand er over, het is mooi weer!
@viezefreddyw: precies dat! Tijd voor een despo!
@gjvp: Als ik verschillende autojournalisten mag geloven geeft de Mercedes een beter stuurgevoel.

In de jaren 90 en daarvoor liep Bmw flink voor, maar die tijd is echt wel voorbij…
@johnhert: autojournalisten wel ja, maar de echte autocoureurs zeggen het tegenovergestelde
@mistermini: Ik hecht persoonlijk veel meer waarde aan de mening van een autojournalist dan die van een coureur. Dat die BMW op 100% van z’n kunnen scherper stuurt of beter op de weg ligt, het zal best, maar ik ben veel meer benieuwd naar welke auto het beste is wanneer je hem op 70 of 80% van z’n kunnen rijdt. Dat kan ik als normale sterveling wellicht nog halen, maar die 100% zal ik nooit kunnen benutten. De meeste autojournalisten halen ook maar die 70 of 80% van de potentie uit zo’n auto, dus ik heb veel meer aan hun mening dan aan die van iemand die het onderste uit de kan weet te halen.

Dat is voor mij ook de reden waarom ik de E-klasse kies. Of die BMW of Mercedes nou beter is, ik ga beide auto’s toch niet op 100% van hun kunnen rijden. Beide auto’s zijn absurd snel en sturen in vergelijking met de rest van het Nederlandse wagenpark enorm goed. Ik kijk dus veel liever naar welke auto ik mooier vind, zowel van buiten als van binnen, en welke auto het lekkerst klinkt. Op alle drie die vlakken scoort de Mercedes bij mij veel hoger dan de BMW, dus daarop zou ik mijn keuze dan ook baseren.
@Edge: je kan toch zelf even proefrijden voordat je de keuze maakt?
@kareljansen: Ja, dat is ook helemaal waar. Ik ben echter geen autojournalist en ook niet vermogend genoeg om een E 63 of of M5 te kopen. Ik denk ook niet dat de Mercedes en BMW dealers er happig op zijn om zo’n model uit te lenen aan iemand die hem alleen even voor de lol wil rijden zodat hij op Autoblog in de reacties een beter onderbouwde mening kan geven.
@mistermini: volgens mij rijd BMW al jaren niet meer mee tussen de echte (F1) coureurs.. Vraag maar aan MAX. :)
@johnhert: autojournalisten wel ja, maar de echte autocoureurs zeggen het tegenovergestelde
@johnhert: Tja, zo lees ik weer testen waaruit volgt dat de M5 scherper is, maar de AMG is bruter. Volgens mij rijdt het allemaal goed.
@gjvp: Alsof auto’s van dit soort formaat messcherp kunnen sturen. Wat was het gewicht ook alweer van de M5 competition en de E63S 4matic+? JUIST!

Gezien dat (manier van sturen) voor mij niet als argument zou gelden, zou ik gaan voor de E63S. De E63S rijdt in tegenstelling tot de M5 wel stukken fijner. Mijn vullingen zijn er niet uit getrild. Als ik Wouter moet geloven, is dat bij de M5 wel het geval.
@momo: messcherp hoor je me niet zeggen. Ik zeg alleen dat hij scherper stuurt.
@momo: De standaard M5 rijdt in comfort mode als een 7-serie…de CS is een heel ander verhaal. Maar in comfort rijdt de gewone M5 fijner dan een E63S. Dat is wat ik in de meeste vergelijkingsfilmpjes heb gezien.
@skinnybmw: Ik wil je echt geloven, maar als ik naar je nick kijk… ik denk dat je selectief info hebt vergaard bij het kijken van die filmpjes.
@momo: Of je gaat zelf even veel vergelijkingsfilmpjes kijken ipv mij op m’n nick beoordelen😉
@momo: (laate reactie). AMS heeft beide gewogen en de reguliere M5 blijft onder de 2 ton, de E63S niet. Als je bij dat verschil de pakweg 15kg optelt die de competiton lichter is als de reguliere M5 dan is het verschil 150kg. Dat is significant, niet iedereen zal dat verschil merken, maar het is er wel en komt ook naar voor als je de betere rijtesten leest. Voor mij persoonlijk is dat absoluut iets wat ik doorgaans merk en belang aan hecht.
@viezefreddyw: precies dat, mijn vriendin rijdt fantastisch, maar mijn vrouw is toch een stuk knapper.
@jpoers: durf je dit ook tegen je vrouw te zeggen? Denk het niet nepheld
@tjongejongejonge: is toch gewoon een grap man simpleton… net als jij..
@edge: Zijn reactie op elke BMW is zo afgezaagd dat het inderdaad voorspelbaar is geworden
@henk123456: Op elke BMW? Nee hoor. Alleen de 5- en 7-serie vind ik eigenlijk niet mooi. De rest kan me aardig bekoren.
@viezefreddyw: Ah dan zien we je binnenkort terug in een 2 Active Tourer ;-) Maar zonder gekheid, altijd als een artikel over een BMW geplaatst wordt (blijkbaar alleen de 5- en 7-serie) is het wachten op een negatieve reactie van jouw kant. Dat is ook prima en je verwoordt je mening gewoon op een nette manier, maar dacht eerst dat het enkel mij opviel, maar blijkbaar zien anderen het ook.
@henk123456: Dat zal niet zo snel gebeuren, dat zijn geen echte BMW’s.

Maar ik heb nou eenmaal moeite om mijn mening voor me te houden. Als het om auto’s gaat is Autoblog voor mij het perfecte platform. Ik probeer het dan ook op een nette manier te verwoorden en ben dus blij dat dat opvalt.
@edge: Mercedes, misschien als ik gepensioneerd ben. Vind het nog wel leuk om in de G55 rond te crossen maar voor de rest is het voor mij een merk voor de corpulente 45 plussers. Vind het juist een prachtige auto en de neus heeft wel wat weg van de E46 coupé/cabrio facelift, de laatste mooie 3-serie. Maar smaken verschillen, gelukkig maar.
Alleen maar voor op het circuit dus. Maar als je een pure circuit-auto koopt dan kies je toch niet voor zo’n logge bak?
@alcantara: precies dit.
@alcantara: Rijdt menig circuit sneller dan een 911 991 GT3 RS…nu jij weer.
Meh. Ik word er niet wild van. Ik mis bij de huidige (super) sportwagens echt het rauwe karakter dat zulke auto’s in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw wél hadden. Net (of ruim) meer vermogen dan het onderstel aan kan. Het tintelende gevoel dat je krijgt net voordat je in Frankrijk van de rotsen afspringt. Het niet na 5 ronden al voluit kunnen gaan maar pas na 5 jaar. Een echte leercurve. Kunnen zeggen: kijk eens wat ík met mijn auto kan ipv kijk eens wat mijn auto ondanks mij kan.
@original_arnoud: Ja als je daar naar op zoekt bent is BMW niks voor je, moet gaan kijken bij de merken met een beroerde wegligging. Misschien is Citroën iets voor je.
@alcantara:
Citroën met meer vermogen dan het onderstel aan kan?

Ik dacht zelf meer aan een Sagaris.
@original_arnoud: TVR is wel beter ja, incl honkietonk achterbandjes zodat je lekker dwars kunt gaan.
@Original_Arnoud: Van de rotsen springen in Frankrijk? Rare hobby heb jij zeg.
Ik ben benieuwd wat Alpina van de “nog te aankondigen” 8-Series Gran Coupé kan maken. De M5 doet mij namelijk vrij weinig.
@automotivedesigner: de 8GC zal als de 8 coupe een voorbode is een enorm formaat hebben, net zo sportief als een blauwe vinvis dus. Voor leuker moet je niet groter maar kleiner zoeken.
Volgens mij wordt deze auto en zijn Mercedes tegenhanger alleen gekocht door drugdealers (meestal van zuid-europese afkomst), ik zou er dus in beide niet gezien willen worden.
Ik vind em wel dik. Mooie kleur ook. En 3.3 naar de 100, gaat ook nergens meer over.
@E34M5Touring: klopt, maar die tijd van 10 en een beetje naar de 200..
@gjvp: absurd snel
625pk V8 met speciale uitlaat voor 170k. En nog steeds klinkt het niet.
Bij MB en Audi krijgen ze het voor elkaar om een mooi geluid uit de te vergelijken 4.0 V8 te halen.
Ik snap t gewoon niet.

Qua uiterlijk vind ik de 5-station het mooiste van de 3. MB is wat saai en de A6 ziet er (op de achterlichten na) al 15 jaar hetzelfde uit. En als ik dan toch mijn portemonnee wil leegtrekken omdat 300-350 pk niet genoeg is, dan wil ik potjandorie ook een prachtige soundtrack erbij!
(En BMW KON t wel: ik geniet nog elke keer met mn 4.0 V8 (zonder turbo); kippenvel, elke keer).
@gregorius: en ook jouw blok werd niet “op geluid gemaakt” (maar voor de racerij), mercedes heeft dat gewoon wat hoger op de prioriteitenlijst staan
@gregorius: Geef gewoon nog een klein klopje tegen de buik van je spaarvarken en misschien rolt er nog iets uit waarmee je een heerlijk uitlaatsysteem kunt aanschaffen. Probleem solved.
Speakers omdat de beleving niet goed is, vierwielaandrijving….bmw wat ben je aan het doen?
@baklava: de beste M5 ooit aan het maken?
@mashell: Nou dat mag iedereen voor zichzelf invullen. In ieder geval de snelste M5…
Ik vraag mij serieus af wat een betere koop zou zijn, de M5 competition of een M550D met trekhaak, een platte kar en een Lotus Elise (of ander strak sturend wagentje)?
@robert110: Een M5 Competition en een Lotus Elise. Die platte kar kan je achterwege laten. Gewoon de Elise op kenteken houden. M550d is rete duur en met de huidige ontwikkelingen in dieselland ga je daar enorm op afschrijven. Meer nog dan op een M5 vrees ik.
@E34M5Touring: een 540 is beter
@lekkerlinksrijden: Nee goedkoper. Niet beter. En dat was ook niet de keuze die gesteld werd.
@e34m5touring: ik maak mijn eigen keuzes ;-)
@robert110: Das niet zo moeilijk, die Lotus natuurlijk. Wie wil er nu met een 5-serie het circuit op?
@cazzo046: precies mensen die met een m5 een circuit opgaan sneppen er niets van, een dik wijf van 100 kg gaat ook niet hoogspringen
@robert110: diesel is zo jaren 90….
@tjongejongejonge: Nee man, de grootste opkomst van de diesels was in de jaren 00, ruim na de 90’s.
Die 9k kun je beter naar een goede tuner overmaken.
Krijg je wel wat meer dan 25pk voor terug
@juniorclk: het Duitse tijdschrift Sport Auto heeft een standaard M5 op de rollenbank gezet: 675 pk!!! Hebben alle standaard M5’s zoveel vermogen (en wordt je met een M5 Competition belazerd), heeft BMW die testauto bewerkt en het tijdschrift belazerd of heeft de M5 Competition ook 12% meer vermogen dat dat de fabriek aangeeft?
@dr911: of de testbank stond iets te optimistisch…. voor ik m’n 330d liet chippen, had ik een M Performance Power Kit (286pk, 600 Nm). Dit liet ik standaard bij 3 verschillende, bekende tuners meten. De vastgestelde waarden liepen uit van 274 pk tot 310 pk….
@hollow: de testbank stond zeker niet te optimistisch. Deze bank wordt door alle duitse merken erkend. Je begrijpt wat voor rel dit in Duitsland is geworden. Een auto verliest zijn Zulassung in Duitsland als het vermogen meer dan 5% afwijkt. Deze afwijking was 12%!!!
@dr911: al met al kun je beter 9k naar een tuner brengen die krijgt voor dat bedrag meer voor elkaar dan bmw je geeft
@juniorclk: helemaal mee eens!!
Dit schiet zijn doel voorbij. Uitleg: je wilt een ruime sedan die op de openbare weg prettig rijdt en ook nog hard kan. Dit kan vreselijk hard maar is te hard voor de openbare weg, dus 99% van de tijd is dit nutteloos want dat is waar het rond rijdt en niet op het circuit. Conclusie: neem een gewone m5 of een kneiterharde circuitracer
@lekkerlinksrijden: of je neemt een M550i en een kneiterharde circuitracer.
@mashell: je hebt altijd baas boven baas
@mashell: of je brengt jouw M550i naar AC Schitzer ;) Maar zonder gekheid, men gaat de M5 toch niet als circuitauto gebruiken?
Vreselijk gave auto. Ik zou eigenlijk niet weten of ik ‘m zou willen. Er zijn zó veel dikke vijf series. Doe mij maar die Alpina B5 Touring in het groen met gouden demoset, graag.
@willeme: Hoe vaker ik de nieuwe 5 serie zie, des te mooier ze worden. BMW heeft het weer geflikt met de 5-serie. In zijn klasse de nummer 1 imo!
Is er voor het geld een eenvoudigere maar comfortabelere familiesedan en bovenop een lichte sportwagen met weliswaar minder vermogen en snelheid maar meer rijplezier te vinden?
Voor mij is die perfect zo.
„Het is fraai, maar er komt een moment dat we allemaal weer terug snakken naar chromen randjes zilveren uitlaatjes en iets anders dan zwarte wielen.“

Dat punt was al even bereikt. Wanneer de keuze er is juich ik het toe. Maar om een performance upgrade of actiemodel niet los te koppelen van dergelijke sjonnieficatie is jammer. Zeker voor een opgevoerde zakenwagen.
Conclusie: koop een gewone M550i en een leuk circuit-tooltje erbij. Dat lijkt mij de betere oplossing. Een 5reeks koop je voor het comfort, en dat mist een sportieve versie ervan toch wel wat. Wil je iets voor circuit, dan zijn dr zat andere (veel) leukere dingen
Vandaag nog eentje bij Renova in Waalwijk zien staan, in het echt toch wel een fraai ding hoor… Alsnog liever een F10 Alpina B5, maar minder lelijk dan op de foto’s.
Wat een meesterlijke foto’s erbij. Eigen werk?
Ik kan inderdaad beamen dat een gewone M5 al kneiterhard rijdt. Heb zelf ook uitgebreid de huidige Alpina B5 uitgeprobeerd en dat is een oneindig heerlijke wagen. Quasi evenveel power maar wat een fenomenaal comfort!!! Echt een voortreffelijke daily! En met een druk op de knop wordt het eveneens een snelheidsmonster waar 98% van ons meer dan genoeg aan heeft om in de hand te houden.
Oh, en om commentaren voor te zijn: bestelbon voor een Alpina B5 Biturbo Touring is getekend. Ik verwacht hem rond het jaareinde 🤤
@alfatje: mooie keuze!
@alfatje: heel mooie auto ga je dan krijgen. Heb zelf een M550D. Rij echt een paar km per jaar te veel om een Alpina of M5 te verantwoorden. Veel plezier en succes met wachten.
Blijft toch wel echt een heel erg gruwelijke machine. Ik snap dat sommigen zeggen dat ze liever voor een Mercedes of Audi gaan, maar ik zou denk ik toch echt voor deze gaan.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).